Δεν χρειάζεται να γίνεις καλύτερος άνθρωπος στην καραντίνα
Ούτε να κυνηγάς challenges
Τα challenges και οι στόχοι του Μένουμε Σπίτι μπορεί να ασκούν πίεση και άγχος
H σχέση μας με τον κόσμο του internet έχει γίνει ακόμα πιο σημαντική από ότι ήταν πριν την εμφάνιση του COVID-19, καθώς πλέον για τους περισσότερους από εμάς αποτελεί την κύρια πηγή όχι μόνο ενημέρωσης αλλά και επαφής με τα γεγονότα, τις εξελίξεις και τους υπόλοιπους ανθρώπους του πλανήτη. Το λεγόμενο social distancing εξαιτίας του κορωνοιού μας έχει αναγκάσει να παραμείνουμε κλεισμένοι και (συνήθως) καθισμένοι σε έναν καναπέ, ενώ κάθε κλικ του πληκτρολογίου μας αποκαλύπτει και μία νέα πληροφορία της πανδημίας. Αν λοιπόν και εσύ περνάς ένα σημαντικό κομμάτι της ημέρας σου κάνοντας scroll στο Twitter, το Facebook ή το Instagram παρακολουθώντας τις ειδήσεις, το πιο πιθανό είναι να έχεις συναντήσει μία άλλη τάση της εποχής, σε μορφή viral δημοσιεύσεων. Πρόκειται φυσικά για μηνύματα που απαριθμούν τους τρόπους με τους οποίους οι διάσημοι καλλιτέχνες του παρελθόντος αντιμετώπισαν εποχές σαν την συγκεκριμένη για να δημιουργήσουν αριστουργήματα. Όπως όταν ο Σαίξπηρ έγραψε τον Βασιλιά Ληρ κατά την διάρκεια της πανούκλας. Ή όταν ο Νεύτωνας δημιούργησε την εφαρμογή του λογισμού όσο και εκείνος έμενε σπίτι.
Σκοπός ανάλογων post στο διαδίκτυο είναι μάλλον να μας καθησυχάσουν και να μας δώσουν ώθηση να ασχοληθούμε με κάτι άλλο εκτός της δύσκολης κατάστασης, όμως παράλληλα κρύβουν και μία υποχθόνια πίεση: γιατί δεν εκμεταλλεύεσαι καλύτερα τον χρόνο σου στην καραντίνα;
Παντού υπάρχει ένα challenge
Και φυσικά το φαινόμενο δεν σταματάει με τον Γουίλιαμ και τον Σερ Ισαάκ. Οι περισσότεροι χρήστες των social media φαίνονται αποφασισμένοι να μετατραπούν σε καλύτερες εκδοχές των εαυτών τους όσο μένουμε σπίτι, γεμίζοντας τις κεντρικές μας σελίδες με challenges και στόχους. Διάβασε αυτό το βιβλίο! Οργάνωσε την ντουλάπα σου! Γύμνασε τους κοιλιακούς σου! Ψήσε ψωμί! Μάθε μία ξένη γλώσσα! Η εργασιομανία που χαρακτηρίζει τον Δυτικό κόσμο αρνείται να κάνει ησυχία, ακόμα και όταν έχει να αντιμετωπίσει μία πανδημία. Μήπως να χαλαρώσουμε λιγάκι;
Φυσικά το να υιοθετείς χόμπι και να αναζητάς δημιουργικές διεξόδους είναι απόλυτα επιθυμητό. Υπάρχουν όρια στο πόση ώρα μπορείς να συζητάς με την γάτα σου ή να κοιτάς τον άδειο τοίχο απέναντί σου μέχρι να νιώσεις πως σιγά-σιγά τα χάνεις. Το να αποφασίσεις όμως πως σήμερα θέλεις να περάσεις την ημέρα σου μαγειρεύοντας παστίτσιο είναι διαφορετικό από το να αισθάνεσαι τύψεις γιατί δεν το κάνεις.
Σύμφωνα με την ψυχολόγο και career coach Cynthia Pong «υπάρχει μία τάση στην κουλτούρα του Δυτικού πολιτισμού να είμαστε επικριτικοί παρά επιεικείς με τους εαυτούς μας. Βασίζουμε κάθε αίσθημα αυτοεκτίμησης και επιτυχίας στις δουλειές που αναλαμβάνουμε και φέρνουμε εις πέρας. Αν κάποιος λοιπόν μας αφαιρέσει αυτό το στάδιο, τότε προκύπτει ένα μεγάλο κενό. Και τα κενά είναι δύσκολα στην αντιμετώπισή τους.»
Έτσι λοιπόν, σε περίπτωση που περνάς τον περισσότερο χρόνο σου στην καραντίνα χωρίς να είσαι ιδιαίτερα παραγωγικός, μάλλον νιώθεις πως κάτι δεν κάνεις σωστά. Και ισχύει. Το λάθος σου είναι αυτό ακριβώς: η πίεση που σου ασκείς.
Δεν είναι όλοι ίδιοι
Eίναι γεγονός πως κάποιοι συνάνθρωποι λειτουργούν καλύτερα κάτω από αγχωτικές συνθήκες και μάλλον αυτήν την στιγμή βρίσκονται στην εικοστή δόση σπιτικών μπισκότων ενώ ταυτόχρονα χτίζουν μπράτσα και κάνουν μάσκες ομορφιάς. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για εσένα. Έτσι κι αλλιώς κανένας δεν μας έδωσε γραπτές οδηγίες για το πώς περνάμε τον χρόνο μας σε μία πανδημία. Ούτε ο Σαίξπηρ φαίνεται να εξηγεί κάτι.
«Αν απλώς κάνεις ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσεις πνευματικά, τότε είσαι εντάξει», δηλώνει η ψυχολόγος Lisa Orbé-Austin στην αμερικάνικη Huffington Post. «Πρέπει να ανακαλύψεις εκείνες τις δραστηριότητες που σε κάνουν να σκέφτεσαι 'αυτή είναι η βάση μου. Αν περνάω έτσι την ώρα μου αισθάνομαι ανακούφιση'.»
Με άλλα λόγια αν το μόνο που επιθυμείς είναι να τυλίγεσαι με μία κουβέρτα και να βλέπεις Netflix μέχρι να νυστάξεις, αυτό είναι ακριβώς ό,τι πρέπει να κάνεις. Και άσε τα challenges του instagram να πάνε στην ευχή του Θεού.
Με την δίαιτα τι γίνεται;
Ο άλλος μεγάλος πανικός των ημερών μετράει θερμίδες. Στην μία μεριά του διαδικτύου έχουμε τους food bloggers και διάσημους σεφ να προτείνουν συνταγές για κάθε ώρα της ημέρας, ενώ από την άλλη οι διαιτολόγοι και προπονητές μας προτρέπουν να γυμναστούμε από το σπίτι και να προσέχουμε τι τρώμε ώστε να αποφύγουμε τα επιπλέον κιλά. Ο καταιγισμός όλης αυτής της πληροφορίας μπορεί να γίνει από ενοχλητικός μέχρι καταστροφικός, καθώς εκατοντάδες άτομα με διατροφικές διαταραχές και προβλήματα βάρους δεν ξέρουν πώς να διαχειριστούν την κατάσταση. Πολλές είναι οι (γυναίκες κυρίως) που αισθάνονται την προσοχή τους να αποσπάται από τα κουμπιά του τζιν τους και ανεβαίνουν στην ζυγαριά κάθε πρωί, πριν ακόμα πλύνουν τα χέρια τους. Η ανησυχία για το αν θα παχύνουμε κατά την διάρκεια της καραντίνας μοιάζει σαν να σβήνει σταδιακά όλα όσα το body positive κίνημα δούλεψε σκληρά για να πετύχει, με τους πάντες να ανησυχούν ξανά για το πώς θα εμφανιστούν στις παραλίες το φετινό καλοκαίρι. Επαναλαμβάνουμε λοιπόν: μήπως να χαλαρώσουμε λιγάκι;
Κανένας δεν χρειάζεται να βγει από το σπίτι του αλλαγμένος σωματικά. Αν θέλεις να φας κάποιο σνακ μεταξύ των γευμάτων σου, φάε σνακ. Αν θέλεις να προσέχεις την διατροφή σου γιατί σε βοηθάει να υπάρχει πρόγραμμα, μαζί σου. Κάνε γυμναστική αν αυτό σε ανακουφίζει, όμως μην αυτοτιμωρηθείς αν δεν έχεις όρεξη να ανέβεις στο ποδήλατο. Μείνε όλη την ημέρα με τις φόρμες ή πέρασε το πρωινό σου πετυχαίνοντας το τέλειο smokey eye. Βρες όλες εκείνες τις μικρές χαρές που ταιριάζουν σε εσένα προσωπικά και μην αφήνεις τα social media να σε αναγκάσουν να ξεφύγεις από την βολή σου. Όλοι μας περνάμε ένα συλλογικό τραύμα αυτήν την περίοδο. Όμως ο καθένας το αντιμετωπίζει διαφορετικά.