Γυναίκα στο Μπαγκλαντές ράβει ρούχα
©EPA/ ABIR ABDULLAH
Lifestyle

#PayUp:Ποιος θα πληρώσει τους εργάτες στις βιοτεχνίες του κόσμου;

Οι παραγγελίες ετοιμάστηκαν αλλά τα fashion brands δεν έχουν δώσει ακόμα λεφτά

Η πανδημία του COVID-19 έχει επηρεάσει αρνητικά περισσότερους από 50 εκατ. εργάτες σε Μπαγκλαντές, Ινδία, Μιανμάρ και Καμπότζη.

#PayUp, αυτό το hashtag συνοδεύει την online αίτηση που καλεί μερικά από τα μεγαλύτερα brands του κόσμου να πληρώσουν τις βιοτεχνίες για τις παραγγελίες που ακυρώθηκαν ή καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Η Remake είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός που προσπαθεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για την μεταχείριση των γυναικών από τη βιομηχανία της μόδας και το περιβαλλοντικό της αντίκτυπο. Αυτός ο οργανισμός ξεκίνησε την αίτηση #PayUp στις 3 Απριλίου για να δείξει στον κόσμο ότι τα fashion brands που αγαπάμε χρωστούν περισσότερα από 3 δισ. στις βιοτεχνίες ρούχων σε χώρες όπως το Μπαγκλαντές, η Ινδία, η Μιανμάρ και η Καμπότζη για τις επόμενες παραγγελίες.

Η Remake αναφέρει ότι η καθυστέρηση των πληρωμών από τις εταιρείες έχει ως αποτέλεσμα να μείνουν πολλοί εργαζόμενοι χωρίς δουλειά, οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν ούτε αποταμιεύσεις ούτε πρόσβαση σε ιατρική περίθαλψη. Περισσότεροι από 50 εκατ. εργάτες στις βιοτεχνίες υπολογίζεται ότι θα επηρεαστούν από την πανδημία.

Η αίτηση ονοματίζει μερικές από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές εταιρείες μόδας. Μάλιστα η Remake ισχυρίζεται ότι τα στοιχεία βασίζονται στις πληροφορίες που πήρε από το Κέντρο Αλληλεγγύης Εργαζομένων και το Denim Expert Ltd. στο Μπαγκλαντές. Ο οργανισμός, αναφέρει ακόμα ότι οι εταιρείες δεσμεύτηκαν δημόσια ότι θα πληρώσουν για τις παραγγελίες τους, χωρίς όμως να προσδιορίσουν το πότε.

Η αίτηση έχει ήδη περισσότερες από 3000 υπογραφές.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice