Πώς θα σε κάνει χαρούμενο το σπίτι σου
Ο φωτισμός, τα χρώματα και όλα εκείνα τα στοιχεία που θα γεμίσουν το σπίτι σου χαρά
5 διακοσμητικά tips ώστε οι χώροι του σπιτιού σου να σε κάνουν περισσότερο χαρούμενο
Η πανδημία του κορωνοϊού, σε συνδυασμό με τον συνεχή σχεδόν εγκλεισμό μας, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στην διάθεση και τη γενικότερη ψυχολογία μας. Υπάρχουν τρόποι να διατηρήσουμε την ψυχολογία μας σε καλά επίπεδα. Επιπρόσθετα, όμως, μπορούμε να φροντίσουμε, έτσι ώστε το σπίτι μας -μιας και σε αυτό περνάμε σχεδόν εξολοκλήρου τον χρόνο μας αυτόν τον καιρό- να είναι μία πηγή χαρούμενης ενέργειας.
Τρόποι το σπίτι μας να μάς προκαλεί χαρούμενα συναισθήματα
Προτίμησε τον μινιμαλισμό
Ένα φορτωμένο με αντικείμενα δωμάτιο θα «φορτώσει» εξίσου το μυαλό μας. Είτε πρόκειται για στοίβες από χαρτιά ή βιβλία, είτε για πολλά διακοσμητικά αντικείμενα συγκεντρωμένα σε ένα τραπέζι, είτε για ένα ράφι «μπουκωμένο» από βάζα, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Ένας λιτός χώρος με λίγα αντικείμενα βοηθάει το μυαλό μας να μείνει ήρεμο και να μην βρίσκεται σε συνεχή άσκοπη εγρήγορση.
Η ειδική στην ψυχολογία της διακόσμησης Sally Augustin εξηγεί στο Reader’s Digest: «Στα πρώτα μας χρόνια ως είδος, οι ζωές μας εξαρτιούνταν από τη συνεχή παρατήρηση του περιβάλλοντος και την παρακολούθηση του εάν μάς πλησίαζε κάτι που θα μπορούσε να μάς φάει. Σήμερα συνεχίζουμε να εξετάζουμε το περιβάλλον μας και τα υπερβολικά πολλά αντικείμενα κάνουν αυτή την υποσυνείδητη αξιολόγηση αρκετά πιο δύσκολη. Γι’ αυτό η οπτική περιπλοκότητα της ακαταστασίας είναι τόσο αγχωτική».
Βάλε στο επίκεντρο αντικείμενα συναισθηματικής αξίας
Δεν μάς νοιάζει τόσο τι ταιριάζει με τον χώρο αντικειμενικά ή τι είναι τάση. Σημασία έχει να κρατήσεις γύρω σου αντικείμενα που τα βλέπεις και σου προκαλούν χαρά. Μπορεί να είναι ένα σουβενίρ, ένα δώρο από κάποιον αγαπημένο σου, ένα τρόπαιο που κέρδισες παλιότερα ή οτιδήποτε άλλο. Φυσικά, μπορεί να είναι απλά φωτογραφίες που σου ξυπνούν ευχάριστες αναμνήσεις, με την Augustin να προτείνει τέσσερις με πέντε φωτογραφίες ως τον ιδανικό αριθμό για κάθε δωμάτιο. Κατά τον ίδιο τρόπο, ξεφορτώσου όποιο αντικείμενο φέρει αρνητικά συναισθήματα και αναμνήσεις.
Φέρε τη φύση στο σπίτι σου
Έρευνες, με πιο πρόσφατη μία του Stanford, έχουν δείξει ότι η επαφή με τη φύση βοηθάει αρκετά την ψυχολογία μας. Δεν έχουμε όλοι κήπους ή μεγάλες βεράντες, αλλά και ένα μόνο φυτό ή λουλούδι μέσα στον χώρο μας μπορεί να κάνει τη διαφορά. Η Augustin μας λέει να αποφύγουμε τα αγκαθωτά φυτά, παρά το γεγονός ότι συνήθως είναι πιο εύκολο να τα φροντίσεις, διότι «συσχετίζουμε την άνεση με τα καμπυλωτά σχήματα και όχι με τα μυτερά, που μάς κρατάνε σε μεγαλύτερη εγρήγορση».
Ωστόσο, δεν θέλουμε ένα φυτό που η φροντίδα του ίσως μάς προκαλέσει μεγαλύτερο άγχος. Το σπαθίφυλλο -ή κρίνο της ειρήνης- είναι μία καλή επιλογή, μιας και η φροντίδα του είναι αρκετά εύκολη (δεν απαιτεί καθημερινό πότισμα) και ως φυτό προσαρμόζεται στις συνθήκες του εκάστοτε περιβάλλοντος. Αν, βέβαια, δεν εμπιστεύεσαι τον εαυτό σου ούτε σε αυτό, μπορείς να φέρεις πιο έμμεσα τη φύση στο σπίτι σου, μέσα από φλοράλ υφάσματα, πράσινα χρώματα και έπιπλα από φυσικό ξύλο.
Εκμεταλλεύσου σωστά το φως
Το φυσικό φως είναι το καλύτερο για την ψυχολογία μας, οπότε φρόντισε να «λούζεις» με αυτό τον χώρο όσο και όποτε είναι δυνατόν. Προσοχή, όμως, στις αντανακλάσεις. Σύμφωνα με την Augustin, αυτές είναι ιδιαίτερα στρεσογόνες. Αν, λοιπόν, έχεις αρκετές γυαλιστερές επιφάνειες σε κάποιο σημείο του σπιτιού σου, εκεί φρόντισε να περιορίσεις το φως.
Όσον αφορά το τεχνητό φως, η επιλογή που είναι καλό να κάνεις διαφέρει ανάλογα την ασχολία σου. Αν θέλεις να ηρεμήσεις ή να κοινωνικοποιηθείς -για την ώρα, έστω μέσα από βιντεοκλήση και τηλέφωνο- προτίμησε λάμπες με θερμό φως ή αναμμένα κεριά. Αντίθετα, προτίμησε το ψυχρό φως για χώρους, όπως το γραφείο σου, μιας και αυτό σε βοηθάει να αποδόσεις καλύτερα σε πράγματα που απαιτούν το μυαλό σου να βρίσκεται σε εγρήγορση.
Βάλε στους τοίχους τα σωστά χρώματα
Η ψυχολογία των χρωμάτων δίνει μεγαλύτερη βάση στον κορεσμό του χρώματος (πόσο «ζωντανό» είναι), συνδυαστικά με τη φωτεινότητά του. Σε χώρους, όπως το σαλόνι και η κρεβατοκάμαρα, είναι καλό να επιλέγουμε χρώματα χαμηλά σε κορεσμό, αλλά σχετικά υψηλά σε φωτεινότητα, καθώς αυτά δημιουργούν ηρεμία. Από την άλλη, σε χώρους «εργασίας», όπως το γραφείο μας ή η κουζίνα είναι καλύτερο να επιλέγουμε χρώματα λιγότερο φωτεινά και υψηλότερα σε κορεσμό, καθώς μάς κάνουν πιο ενεργητικούς.