Σαλόνι
© Kara Eads on Unsplash
Lifestyle

12 τρόποι που θα ανανεώσουν το σπίτι και την ψυχή σου

Το καλοκαίρι έρχεται και δεν μπορεί τίποτα να το σταματήσει

12 τρόποι που θα ανανεώσουν το σπίτι σου και θα ξαλαφρώσουν την ψυχή σου

Οι μέρες του κορωνοϊού σύντομα θα είναι πίσω σου και το τελευταίο φύσημα του αέρα θα πάρει μαζί του φόβους, μελαγχολία... σκόνη και γύρη. Το καλοκαίρι έρχεται και δεν μπορεί τίποτα να το σταματήσει. Και ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να νιώσεις την αλλαγή; Να τη νιώσει πρώτα το σπίτι σου!

1. Ένα καλό καθάρισμα
Τα παράθυρα ανοίγουν, τα χαλιά φεύγουν, τα χειμωνιάτικα ρούχα ανεβαίνουν στα ψηλότερα της ντουλάπας. Ευκαιρία για ένα σχολαστικό καθάρισμα. Ρίξε νερό στις βεράντες, πλύνε παντζούρια και τζάμια, σφουγγάρισε τα πατώματα από δύσκολη γωνία σε δύσκολη εσοχή, φρέσκαρε τις ντουλάπες σου. Έχεις κάνει το πρώτο βήμα. Ήδη το σπίτι δείχνει πιο... ανάλαφρο.

2. Τα «στοκ»
Παλιές εφημερίδες, περιοδικά, χαρτιά και οτιδήποτε μαζεύτηκε σε ντουλάπια, καλάθια, συρτάρια και δεν πρόκειται ποτέ ξανά να χρησιμοποιηθούν ή δεν σου είναι πλέον αναγκαία ή έχουν κάτι από «καραντίνα» πάνω τους, τώρα είναι η στιγμή να τα ξεφορτωθείς.

3. Φέρε τα έξω μέσα
Τίποτε δεν φτιάχνει τη διάθεσή σου, αλλά και του σπιτιού σου, περισσότερο από τα λουλούδια. Τοποθέτησε σε διάφορα σημεία του σπιτιού σου, λοιπόν, βάζα με λουλούδια που θα φροντίζεις να ανανεώνεις τακτικά, ενώ μπορείς να δώσει νέα πνοή στα γλαστράκια με τους κάκτους ζωγραφίζοντάς τα με χαρούμενα χρώματα.

λουλούδια
© Sven Brandsma on Unsplash

4. Ριχτάρια και διακοσμητικά μαξιλάρια
Τόσο στο καθιστικό όσο και στην κρεβατοκάμαρα κυριαρχούν τα βαριά υφάσματα και τα ζεστά χρώματα. Αντικατέστησέ τα με ελαφριά, δροσερά καλοκαιρινά υφάσματα, σε τολμηρά, εντυπωσιακά, χρώματα. Μη φοβηθείς τις αντιθέσεις και τις υπερβολές. Πειραματίσου ελεύθερα με χρώματα και μοτίβα. Το καλοκαιρινό φως όχι μόνο τα αναδεικνύει αλλά φέρνει από μόνο του μια φυσική ισορροπία.

5. Η κουρτίνα του μπάνιου
Το μπάνιο μπορεί να αλλάξει με την ίδια άνεση που αλλάζει και το καθιστικό σου. Μια καινούργια κουρτίνα στη μπανιέρα, με χαρούμενα χρώματα θα φωτίσει τον χώρο και θα ανανεώσει αμέσως το χώρο.

μπάνιο
© Francesca Tosolini on Unsplash

6. Τα κεριά
Ανανέωσε τον αέρα στο σπίτι σου πετώντας τα κεριά με τις βαριές εσάνς του χειμώνα. Αντικατέστησε την κανέλα και το σανταλόξυλο με αιθέρια έλαια λεβάντας, πορτοκαλιού, γκρέιπ φρουτ, λεμονιού... Φρεσκάρουν το χώρο και προσδίδουν αναζωογονητικές νότες καλοκαιριού.

κεριά
© Noelle Australia on Unsplash

7. Χρώμα στους τοίχους
Δεν χρειάζεται να βάψεις ολόκληρο το σπίτι για να ανανεωθείς. Ένας μόνο τοίχος είναι αρκετός και είναι πολύ εύκολο να το κάνεις μόνη σου χωρίς να δημιουργήσεις και ένα χάος στον χώρο. Επιπλέον σκέψου, τώρα είναι η ιδανικότερη εποχή για τέτοιες εργασίες που τα παράθυρα παραμένουν ανοικτά και μπαίνει καθαρός αέρα μέσα στο σπίτι. Διάλεξε τοίχο στο καθιστικό ή το υπνοδωμάτιο και επίλεξε μια έντονη, φωτεινή απόχρωση που θα κάνει αντίθεση με το βασικό χρώμα.

painting.jpg
© Russn_fckr on Unsplash

8. Ταπετσαρίες
Εάν δεν θέλεις να μπεις στη διαδικασία του βαψίματος, μπορείς εναλλακτικά να ντύσεις έναν τοίχο της επιλογής σου με μια ταπετσαρία. Στην αγορά θα βρεις μια τεράστια γκάμα χρωμάτων και σχεδίων. Το εφέ θα είναι το ίδιο.

9. Παλιά έπιπλα
Δώσε μια δεύτερη ευκαιρία στην παλιά συρταριέρα που βαρέθηκες να βλέπεις ή στο τραπεζάκι μπροστά στον καναπέ, απλά βάφοντάς τα. Δεν αλλάζεις μόνο το χρώμα και τη διάθεσή σου, αλλά φροντίζεις και τα ίδια τα έπιπλα, συντηρώντας τα φυσικά υλικά τους.

10. Η διαρρύθμιση
Πόσο μεγαλύτερος φαίνεται ο χώρος σου χωρίς τα χαλιά, το έχεις παρατηρήσει; Ευκαιρία να κάνεις μια «βόλτα» τα έπιπλα για να αλλάξεις παντελώς την εικόνα. Εάν η αγαπημένη σου πολυθρόνα ήταν κοντά στο καλοριφέρ, τράβηξέ τη προς το παράθυρο και το φυσικό καλοκαιρινό φως. Και δεν υπάρχει λόγος τώρα ο καναπές να βλέπει το τζάκι...

11. Το τζάκι
Και μιλώντας για τζάκι, ήρθε η ώρα να καθαρίσεις τα απομεινάρια του χειμώνα. Πέταξε τη στάχτη και αποθήκευσε ό,τι κούτσουρο έχει μείνει στο πλάι του. Και, αν και καθαρό, για να μη «χάσκει» άδειο, μπορείς να τοποθετήσεις μέσα μεγάλα λευκά κεριά ή μια σύνθεση αποξηραμένων λουλουδιών ή οτιδήποτε άλλο υπαγορεύει η φαντασία σου.

Τζάκι
© Paul Hanaoka on Unsplash

12. Η βεράντα
Περίμενες πώς και πώς τον ήλιο και τη ζέστη του. Η βεράντα σου ή το μπαλκόνι σου γίνεται το δεύτερο καθιστικό σου. Καθάρισε και συντήρησε τα έπιπλα της βεράντας. Μπορείς να τα βάψεις ένα διαφορετικό χρώμα, γαλάζιο, κίτρινο, ανοικτό πράσινο, ροζ, ή να αντικαταστήσεις τα περσινά μαξιλάρια ή μαξιλάρες με καινούργια, σε εντυπωσιακά καλοκαιρινά μοτίβα. Φρόντισε τις γλάστρες σου ή ανανέωσε τη γκάμα με περισσότερα ακόμη λουλούδια και φυτά. Γίνε δημιουργική με την μικρο-διακόσμηση...

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice