5 λάθη που κάνεις αν έχεις επιλέξει το περπάτημα ως άσκηση

Σκέψου τα πριν την επόμενη πεζοπορία

Κάνεις πεζοπορία; Καλύτερα να αποφύγεις αυτά τα 5 λάθη

Περπατάς όλη σου την ζωή, επομένως πιστεύεις ότι γνωρίζεις τι ακριβώς χρειάζεται για να βάλεις το ένα σου πόδι μπροστά από το άλλο, σωστά; Μπορεί και όχι. Ο χαλαρός περίπατος και η πεζοπορία με σκοπό την άσκηση και το κάψιμο θερμίδων είναι δύο τελείως διαφορετικές δραστηριότητες, άρα την επόμενη φορά που αποφασίσεις να ασχοληθείς με το δεύτερο, ίσως πρέπει να προσέξεις τις τεχνικές σου λίγο περισσότερο. Προκειμένου να εκμεταλλευτείς το αθλητικό περπάτημα και όλα τα οφέλη του στο έπακρων, ιδού κάποια από τα πιο συχνά λάθη που ίσως κάνεις και πρέπει να αποφύγεις.


1. Δεν σκέφτεσαι τον κορμό σου
Ναι, τα πόδια σου είναι αυτά που που σε κάνουν να κινείσαι και να προχωράς, όμως δεν θα έπρεπε να αφήνεις το υπόλοιπο σώμα σου αδρανές όσο περπατάς. Όταν οι μύες του κορμού είναι ενεργοποιημένοι κατά την διάρκεια της πεζοπορίας, αφαιρούν κάποια από την πίεση στο πόδι, το καλάμι και τους αστραγάλους και έτσι μειώνεται η πιθανότητα τραυματισμού. Όσο λοιπόν περπατάς, φρόντισε να σφίγγεις την κοιλιά σου και να είσαι ελάχιστα σκυφτός (σαν να κάνεις έναν μικροσκοπικό κοιλιακό), έτσι ώστε οι μύες του κορμού να παραμένουν σε εγρήγορση.

walking2.jpg
Λάθη όσο περπατάς


2. Δεν κάνεις διαλείμματα
Τα διαλείμματα δεν είναι μόνο για τους μαραθωνοδρόμους και τους ποδηλάτες. Είναι απαραίτητα και στην πεζοπορία και πρέπει να τα εντάξεις στο πρόγραμμα. Αρκετές έρευνες μάλιστα έχουν αποδείξει πως σε βοηθάνε να κάψεις περισσότερο λίπος και να αυξήσεις τα επίπεδα της φυσικής σου κατάστασης, επομένως κάνε ένα break εδώ και τώρα!
Επιπλέον, μία πρόσφατη έρευνα της σελίδας Diabetologia κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το interval training (δηλαδή έντονο και γρήγορο βάδισμα για 3 λεπτά, το οποίο ακολουθείται από 3 λεπτά σε πιο χαλαρούς ρυθμούς για μία περίπου ώρα) μπορεί να είναι εξαιρετικά βοηθητικό και στον έλεγχο του σακχάρου στον οργανισμό. Αν περπατάς 4 με 5 φορές την εβδομάδα, δοκίμασε interval training για τουλάχιστον 2 από τους περιπάτους σου.

walking.jpg
Δοκίμασε interval training

3. Δεν κουνάς αρκετά τα χέρια σου
Αν τα χέρια σου απλά κρέμονται δεξιά και αριστερά, το υπόλοιπο σώμα έχει περισσότερη δουλειά να αντιμετωπίσει και η ένταση της άσκησης μειώνεται. Λύγισε τους αγκώνες σου κατά 90° και χαλάρωσε τους ώμους σου. Όσο περπατάς, ξεκίνησε να κουνάς τα χέρια αντίθετα με τα πόδια σου (δεξί πόδι, αριστερό χέρι και αντίστροφα) έτσι ώστε να κάψεις περισσότερες θερμίδες και να πετύχεις μία υπέροχη γράμμωση σε διαφορετικά σημεία του σώματος.

wwalking.jpg
Φρόντισε να κρατάς όλο το σώμα ενεργοποιημένο, όχι μόνο τα πόδια

4. Αποφεύγεις τις ανηφόρες
Σε περίπτωση που μπορείς να βρεις κάποιον σχετικά ανώμαλο δρόμο (κοντά σε κάποιο βουνό ή ακόμα και σε ένα πάρκο με ανηφοροκατηφόρες), προτίμησέ τον για κάποιες από τις πεζοπορίες σου. Γενικότερα η ανηφορική πορεία βοηθάει στην ενδυνάμωση αρκετών από τους μύες που συνήθως μένουν αγύμναστοι σε πιο επίπεδες επιφάνειες. Για την ακρίβεια, μία έρευνα στην σελίδα Gait & Posture κατέληξε στο συμπέρασμα πως όταν περπατάμε σε ανηφορικό δρόμο, οι τετρακέφαλοι, οι γλουτοί, οι μηροί και οι αστράγαλοί μας γυμνάζονται 635% περισσότερο. Ναι, καλά διαβάζεις.

wwwalking.jpg
Mην επιλέγεις μόνο ίσιους δρόμους αλλά και ανηφόρες

5. Δεν φοράς τα κατάλληλα παπούτσια
Πολύ μα πολύ σημαντικό. Επειδή νιώθεις πως ένα ζευγάρι παπούτσια είναι άνετα, δεν σημαίνει πως είναι και κατάλληλα για πεζοπορία και μεγάλες διαδρομές. Μία ατυχής επιλογή αθλητικού υποδήματος μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρούς τραυματισμούς, επομένως δώσε προσοχή. Τα παπούτσια σου δεν πρέπει να είναι πολύ βαριά, να έχουν σκληρές σόλες που δεν λυγίζουν καθόλου, να είναι ένα νούμερο μεγαλύτερα ή μικρότερα. Επίσης δεν πρέπει να είναι πολύ παλιά, καθώς η ποιότητα χαμηλώνει με την πάροδο του χρόνου και μαζί της η απαραίτητη υποστήριξη στα πόδια σου. Κάνε μία σοβαρή επένδυση σε σωστά αθλητικά και ζήτησε την συμβουλή ειδικών πριν καταλήξεις στο ζευγάρι που θα αγοράσεις.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice