5 λάθη που κάνεις όταν πλένεις τα ρούχα σου στο πλυντήριο

Η μπουγάδα θέλει την προσοχή της

5 λάθη που κάνεις όταν πλένεις τα ρούχα σου στο πλυντήριο

Έχει έρθει η ώρα για καθαριότητα στο σπίτι και στα ρούχα. Όσο ο καιρός γίνεται πέρα για πέρα καλοκαιρινός, οι μοκέτες διπλώνονται, τα παπλώματα αποθηκεύονται σε πατάρια και τα χειμωνιάτικα συνολάκια καθαρίζονται για να κρυφτούν στα πιο ψηλά ράφια.

Πρωταγωνιστής σε όλη αυτήν την φασίνα είναι και η μπουγάδα. Όμως αν δεν γνωρίζεις τα μυστικά του πλυντηρίου, ίσως κάνεις ορισμένα λάθη που μπορεί να σου κοστίσουν τα ρούχα σου. Ιδού λοιπόν τι πρέπει να αποφύγεις:

1. Tην υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία
Τα ρούχα θα διατηρήσουν το σχήμα και το χρώμα τους για περισσότερο καιρό αν πλένονται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Εξάλλου, το χλιαρό ή ακόμα και το κρύο νερό μπορούν να διαλύσουν τους λεκέδες σε ορισμένα υφάσματα εξίσου καλά, με την προϋπόθεση πως το απορρυπαντικό και το πλυντήριο που έχεις είναι καλής ποιότητας. Μόνο υφάσματα όπως τα λινά ή οι πετσέτες χρειάζεται να καθαριστούν στους 90°C. Όλα τα υπόλοιπα όχι.



2. Τα πολύ βρόμικα ρούχα
Κομμάτια της γκαρνταρόμπας σου με μεγάλους και δύσκολους λεκέδες δεν πρέπει να μπαίνουν στο πλυντήριο χωρίς να έχουν πρώτα βραχεί και τριφτεί με κάποιο απορρυπαντικό. Αν κάνεις το αντίθετο, υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες να μην καθαρίσουν τελείως. Σε περίπτωση που δεν έχεις ένα ειδικό υγρό του εμπορίου ειδικό για τους λεκέδες, υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές που μπορείς να φτιάξεις στο σπίτι. Για παράδειγμα, ο χυμός λεμονιού βοηθάει στο να φύγει ο ιδρώτας από ένα ρούχο, ενώ το νερό και το baking soda (σε δοσολογία 3:1) αφαιρεί λεκέδες από κρασί.



3. Το απορρυπαντικό και το μαλακτικό σε μεγάλες ποσότητες

Υπερβολική δόση απορρυπαντικών μπορεί να βουλώσει την ειδική θήκη στο πλυντήριο και να προκαλέσει μία δυσάρεστη οσμή ενώ το πολύ μαλακτικό κάνει τα υφάσματα πιο ανθεκτικά στο ξέβγαλμα και δεν τα προστατεύει από την πάροδο του χρόνου. Για αυτό είναι απαραίτητο να διαβάζεις τις οδηγίες της κάθε συσκευασίας προσεκτικά και να ακολουθείς κατά γράμμα τις δοσολογίες.

4. Το συχνό πλύσιμο των τζιν σου
Όλοι οι παραγωγοί του denim παγκοσμίως μας θερμοπαρακαλούν να μην πλένουμε τα τζιν μας περισσότερο από ό,τι χρειάζεται. Μάλιστα οι περισσότεροι συνιστούν να ξεχάσουμε τελείως το πλυντήριο και να τα καθαρίζουμε στο χέρι, έτσι ώστε να προστατεύσουμε το χρώμα τους. Αν δεν είσαι προετοιμασμένη για αυτήν την αλλαγή, η ενδεικτική συχνότητα με την οποία ένα τζιν πρέπει να πλένεται είναι 2 φορές σε διάστημα 4 με 6 μηνών.

5. Το να μην ελέγχεις τις τσέπες σου
Σου έχει τύχει ποτέ να ξεχάσεις ένα εισιτήριο του μετρό στην τσέπη του παντελονιού σου πριν βάλεις πλυντήριο και μετά όλα σου τα ρούχα να έχουν γεμίσει με μικροσκοπικά χαρτάκια; Είναι ό,τι πιο εκνευριστικό και χρονοβόρο. Επιπλέον, αν έχεις ξεχάσει να αφαιρέσεις πιο σκληρά αντικείμενα από τις διάφορες τσέπες σου, όπως τα κέρματα, κινδυνεύεις να κάνεις ζημιά στο εσωτερικό της συσκευής. Επομένως πρόσεχε.