Η βασίλισσα Ελισάβετ
© Getty Images/ Pool/Max Mumby

Πώς πέρασε στην καραντίνα η βασίλισσα Ελισάβετ;

Ο κορωνοϊός ανάγκασε τη μοναρχία να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί και να προσαρμοστεί τάχιστα
  • A-
  • A+
Κορωνοϊός: Η βασίλισσα Ελισάβετ μάλλον θα απέχει από δημόσιες εμφανίσεις και κοινωνικές υποχρεώσεις για πολλούς μήνες ακόμα. Πώς περνάει στην καραντίνα;

Με ολόκληρη τη χώρα σε lockdown, η Βασίλισσα Ελισάβετ μάλλον θα απέχει από δημόσιες εμφανίσεις και κοινωνικές υποχρεώσεις για πολλούς μήνες ακόμα. Το Μπάκιγχαμ λειτουργεί με «προσωπικό ασφαλείας» και οι πόρτες του δεν θα ανοίξουν για το κοινό αυτό το καλοκαίρι, ενώ η Βασίλισσα και ο Πρίγκιπας Φίλιππος παραμένουν «εξόριστοι» στο κάστρο του Γουίνδσορ. 

Ο κορωνοϊός ανάγκασε τη μοναρχία να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί και να προσαρμοστεί τάχιστα. Όλα τα μέλη κλήθηκαν να δουλέψουν μαζί και να στηρίξουν την Ελισάβετ, η οποία βρίσκεται σε τακτική επαφή με ολόκληρη τη βασιλική οικογένεια. Μετά από μια ταραχώδη χρονιά, κατά τη διάρκεια της οποίας τρία μέλη της βασιλικής οικογένειας - ο πρίγκιπας Άντριου, ο πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μάρκλ – «εγκατέλειψαν» το παλάτι, αυτό που επιθυμεί τώρα η Ελισάβετ, και σε μια περίοδο πρωτόγνωρης κρίσης, είναι να δείξει ένα ενωμένο μέτωπο και βασίζεται περισσότερο από ποτέ σε εκείνους που αποκαλεί «οι αντικαταστάτες μου», ανάμεσά τους ο πρίγκιπας Κάρολος και η Καμίλα, ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ, ο πρίγκιπας Εδουάρδος και η Σοφία.

Σε αντίθεση με αυτό που ίσως περίμεναν οι περισσότεροι, η Βασίλισσα δεν «εξαφανίστηκε», αντιθέτως διατήρησε ενεργό «προφίλ» κατά τη διάρκεια της πανδημίας και εργαζόταν ασταμάτητα πριν ο Covid-19 αναγκάσει τη Βρετανία σε lockdown τον Μάρτιο. Νοιώθει «απογοητευμένη» που χρειάστηκε να αναβληθούν όλες οι αγαπημένες της ανοιξιάτικες και καλοκαιρινές εκδηλώσεις, όπως η παραδοσιακή επιθεώρηση του στρατεύματος (Trooping the Colour) ή η περίφημη Ανθοκομική έκθεση στους κήπους του Τσέλσι και θέλει να επιστρέψει στο Μπάκινγχαμ και να αναλάβει το επίσημο πρόγραμμά της, αμέσως μόλις θεωρηθεί ασφαλές για εκείνη να το κάνει.

«Σίγουρα δεν θα ήθελε να ενεργήσει ενάντια στις επίσημες κυβερνητικές συμβουλές, αλλά ανυπομονεί να επιστρέψει στην κανονικότητά της», λέει πηγή του παλατιού στο Vanity Fair. «Είναι μια λεπτή ισορροπία και πρέπει να διατηρηθεί, αλλά θα τη δούμε ξανά τόσο σε κατ’ ιδίαν επαφές στο παλάτι, όσο και σε όλα αυτά που συνήθιζε να κάνει εκτός παλατιού στο άμεσο μέλλον. Εξακολουθεί να παραλαμβάνει τα κόκκινα κουτιά και να έχει τις εβδομαδιαίες ακροάσεις της με τον Πρωθυπουργό και δεν υπάρχει κανένα σημάδι που να υποδεικνύει διάθεση από μέρους της να αποσυρθεί. Είναι ολοκληρωτικά δοσμένη στο ρόλο της ως κεφαλή του κράτους».

Και, αν και το παλάτι δεν αποκάλυψε πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα της βασίλισσας το φθινόπωρο, ήταν σαφές πως όντως θα έχει πολλά πράγματα να κάνει. «Η φήμη πως δεν θα ξαναδούμε δημόσια τη βασίλισσα, σίγουρα είναι ανυπόστατη», λέει άλλη πηγή. «Η βασίλισσα σχεδιάζει τη δυναμική επιστροφή της όταν αυτό καταστεί εφικτό και όχι μόνο θα τη βλέπουμε,  αλλά θα τη βλέπουμε να συμμετέχει περισσότερο από ποτέ». Η ίδια η Ελισάβετ, που με διάγγελμά της απευθύνθηκε στους βρετανούς πολίτες δυο φορές μέσα στις τελευταίες επτά εβδομάδες, λέει πως πρέπει να τη δουν για να την πιστέψουν. «Η ιδέα πως θα βασιλεύει μέσα από μια οθόνη, δεν ταιριάζει καθόλου στην Αυτού Μεγαλειότητά της», προσθέτει η πηγή. «Θέλει να επιστρέψει και να κάνει ακριβώς αυτά που έκανε πάντα, με την ίδια τόλμη και ικανότητα. Θέλει να τη δουν.  Πιστεύει πως πρέπει να τη βλέπουν». Ναι, μπορεί να μην τη δούμε σύντομα κοντά στους πολίτες να τους μιλάει και να ανταλλάσει χειραψίες, αυτό όμως δεν σημαίνει πως η μονάρχης έχει σκοπό να παραιτηθεί από τη δημόσια ζωή.

Μπορεί πάντως η Ελισάβετ να θέλει να γυρίσει στην κανονικότητα, ωστόσο, ο χρόνος της μακριά από αυτή κατά τη διάρκεια του lockdown και στο μέρος που αγαπάει περισσότερο από όλα, είναι κάθε άλλο από… βαρετός. Είναι πάντα «ευδιάθετη», όπως λέγεται, κάνει καθημερινά βόλτες με το αγαπημένο της άλογο - στα 93 της χρόνια εξακολουθεί να ιππεύει - και περνάει χρόνο με τον σύζυγό της αφού κι εκείνος αναγκάστηκε να παρατείνει τη διαμονή του εκεί - παραδοσιακά, ο Φίλιππος βρίσκεται στο Γουίνδσορ για τις ημέρες του Πάσχα και μετά επιστρέφει στο Σάνγκριχαμ. «Αυτό που απολάμβανε περισσότερο η βασίλισσα ήταν ο χρόνος με τον σύζυγό της, χρόνο που, κάτω από φυσιολογικές συνθήκες, δεν έχει», λέει φιλικό πρόσωπο. Τρώνε μαζί τα βράδια και είναι μια ευχάριστη «ιεροτελεστία» και για τη Βασίλισσα, αφού, όπως φαντάζεστε, ανήκει στη γενιά εκείνη που ετοιμάζονται με το ανάλογο ντύσιμο για το δείπνο».

Με στοιχεία από το Vanity Fair

Δειτε επισης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Emma Roberts και Luke Bracey στην ταινία Holidate ©Courtesy of Netflix
15 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζει να δεις με το ταίρι σου
Back to top