covid.jpg
Τι μπορείς να κάνεις αν θέλεις να αλλάξεις δουλειά στην Ελλάδα μετά τον Covid;
Lifestyle

Aλλαγή καριέρας μετά τον Covid: 5 ρεαλιστικά βήματα για να το πετύχεις

Είναι κάτι τέτοιο εφικτό στην Ελλάδα του 2020;

5 ρεαλιστικά βήματα αλλαγής καριέρας στην Ελλάδα μετά τον Covid

Η καραντίνα ήταν μία κρίσιμη, ενδιαφέρουσα, πρωτόγνωρη, δύσκολη, αποκαλυπτική περίοδος για τους περισσότερους. Είτε ζούσες ολομόναχος είτε παρέα με έναν σκύλο, είτε μοιραζόσουν το σπίτι σου με μια σχέση ή με τα άλλα πέντε μέλη της οικογένειας, στην ουσία ήσουν αναγκασμένος να έρθεις σε επαφή με τον εαυτό σου και να ξεσκονίσεις ανησυχίες, ανασφάλειες, σκέψεις και όνειρα τα οποία η φυσιολογική καθημερινότητα δεν σε άφηνε να μελετήσεις εις βάθος. Ένα από αυτά μπορεί να ήταν και η επαγγελματική σου κατάσταση.

Με τα συναισθήματα να ανεβοκατεβαίνουν σαν ρόλερ κόστερ εξαιτίας των συνθηκών και εσένα να μένεις στο σπίτι (δουλεύοντας από έναν υπολογιστή ή βρισκόμενος σε αναστολή), διόλου απίθανο να οδηγήθηκες σε απαιτητικά ερωτήματα χωρίς άμεσες απαντήσεις: «είμαι ευχαριστημένος με αυτό που κάνω στην ζωή μου;», «θα ήθελα να συνεχίσω να το κάνω για τα επόμενα χρόνια;», «αν με έβλεπε ο εαυτός μου ως παιδί θα ήταν περήφανος;», «τι σημαίνει όταν θέλω να κλάψω κάθε φορά που βλέπω ένα επαγγελματικό e-mail στα εισερχόμενά μου;» και πολλά ακόμα.
Αν θέλουμε να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, η αλλαγή καριέρας είναι δύσκολη υπόθεση γενικότερα, πόσο μάλλον στην μετά-Covid Ελλάδα του 2020. Τα νέα δεδομένα δεν έχουν ακόμα εδραιωθεί σε κανέναν κλάδο και οι συνθήκες μάλλον αποτρέπουν τους περισσότερους εργοδότες να προβούν σε αλλαγές προσωπικού και προσλήψεις. Παρόλα αυτά, δεν χρειάζεται να νιώθεις παγιδευμένος από παντού. Ακόμα και τώρα υπάρχουν ορισμένες κινήσεις που μπορείς να κάνεις προκειμένου να αλλάξεις πλεύση, με ήπιο τρόπο και μελετημένο. Ιδού ορισμένα βήματα αλλαγής καριέρας, βασισμένα στον ρεαλισμό αλλά με ένα ρομαντικό τόνο.

covid3.jpg

1. Ξεκίνα να ψάχνεις όσο βρίσκεσαι ακόμα στην τωρινή σου δουλειά

Μπορεί να θέλεις να ξεκινήσεις κάποια δική σου επιχείρηση, να μεταβείς από μία συγκεκριμένη καριέρα σε κάποια διαφορετική ή ακόμα και να «μετακομίσεις» από μία εταιρεία σε άλλη. Όποια περίπτωση και να αντιστοιχεί στην κατάστασή σου, καλύτερα να ξεκινήσεις την αναζήτηση και την οργάνωση χωρίς να κάνεις βεβιασμένες κινήσεις. Και σε καμία περίπτωση χωρίς να παραιτηθείς από την τωρινή σου δουλειά. Τα motivational βίντεο του διαδικτύου που ισχυρίζονται πως πρέπει να ακολουθήσεις τα όνειρά σου χωρίς κάποιο δίχτυ προστασίας είναι πολύ συγκινητικά, όμως ίσως να μην είναι η καλύτερη εποχή για να δεις αν λένε αλήθεια.


2. Ξεκαθάρισε μέσα σου τι ακριβώς θέλεις να κάνεις
Είναι εξαιρετικά σημαντικό να είσαι σαφής, κυρίως με τον εαυτό σου. Το γεγονός ότι δεν είσαι ευχαριστημένος με το επάγγελμά σου, ή τις συνθήκες με τις οποίες το ασκείς, δεν σημαίνει τίποτα από μόνο του. Χωρίς να έχουμε κάνει επίσημη έρευνα, μπορούμε με κάποια σιγουριά να πούμε πως μεγάλο ποσοστό εργαζομένων αντιπαθεί αρκετούς παράγοντες της δουλειάς του. Το ζητούμενο είναι τι θα έκανε αν είχε την ευκαιρία να αποχωρήσει από αυτήν. Σκέψου λοιπόν ακριβώς ποια κατεύθυνση θα ήθελες να ακολουθήσεις, με όσο πιο συγκεκριμένους όρους γίνεται. Ακόμα και να ονειρεύεσαι να γίνεις ινφλουένσερ, πρέπει να το εξειδικεύσεις κι άλλο. Άλλο ο ινσταγκραμερ, άλλο ο YouTuber, άλλο ο Tik Toker άλλωστε. 

covid2.jpg


3. Ρώτησε φίλους και γνωστούς
Η έρευνα ξεκινάει από τον κοινωνικό μας κύκλο. Αφού λοιπόν έχεις αποφασίσει με τι θα ήθελες να ασχοληθείς από εδώ και πέρα, έρχεται η ώρα των ερωτήσεων. Κάνε μία λίστα με όλους τους συγγενείς, γνωστούς και φίλους που μπορεί να έχουν την παραμικρή επαφή με τον κλάδο που σε ενδιαφέρει και, ναι, μην τους αφήσεις σε ησυχία. Ζήτησε συμβουλές, τηλέφωνα εταιρειών, πληροφορίες για ανοίγματα θέσεων, ενημερώσεις και προειδοποιήσεις. Ό,τι έχουν να μοιραστούν, το θέλουμε! Αυτή η κίνηση λειτουργεί και ως ένας τύπος networking, καθώς καταφέρνεις να «εξαπλώσεις» το όνομα και την διαθεσιμότητά σου σε ένα ευρύτερο επίπεδο. Επίσης, δεν έχεις να χάσεις τίποτα.


4. Πέρασε χρόνο «χτίζοντας» τον εαυτό σου
Με άλλα λόγια, φτιάξε ένα πολύ καλό portfolio. Zoύμε αναμφισβήτητα στην εποχή όπου η εικόνα κρατάει τεράστια δύναμη και όλοι οι εργοδότες φαίνονται να βιάζονται. Είναι λοιπόν εξαιρετικά σημαντικό να έχεις τα ταλέντα και τις ικανότητές σου συγκεντρωμένα σε ένα σημείο, το οποίο κάποιος μπορεί να «ξεφυλλίσει» στα γρήγορα. Δεν αναφερόμαστε μόνο στο βιογραφικό. Μία ισχυρή online παρουσία, δείγματα δουλειάς και σιγουριά στο τι μπορείς να προσφέρεις (με συγκεκριμένες λέξεις και όχι «αερολογίες») θα σε κάνουν να ξεχωρίσεις ανάμεσα στους υπόλοιπους.

covid1.jpg

5. Αναζήτησε σεμινάρια, διαλέξεις και μαθήματα
Σε περίπτωση που θέλεις να μάθεις μία καινούργια ικανότητα ή να βελτιώσεις μία που ήδη έχεις προκειμένου να αναζητήσεις νέο επάγγελμα, τότε είναι καιρός να επιστρέψεις στα θρανία, έστω και διαδικτυακά. Αναζήτησε online σεμινάρια ή ακόμα και εργαστήρια με χαμηλό κόστος (ή δωρεάν) που υπόσχονται πως θα σε βοηθήσουν να ακονίσεις τα ταλέντα σου. Αυτό όχι μόνο θα έχει ως αποτέλεσμα το να εμπλουτίσεις τις γνώσεις σου γύρω από ένα θέμα που σε ενδιαφέρει σοβαρά αλλά θα προσφέρει και μία πρώτη απαραίτητη τριβή, έτσι ώστε να σιγουρευτείς πως θέλεις να ασχοληθείς επαγγελματικά μαζί του. Και θα φαίνεται ωραίο και στο βιογραφικό σου.

Καλή επιτυχία!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice