5 πράγματα για μετά την γυμναστική που φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα

Μην τα παραλείψεις μετά το επόμενο workout

Τι πρέπει να κάνεις αμέσως μετά την γυμναστική

Πόσες ώρες την εβδομάδα αφιερώνεις στην άσκηση; Αν είσαι από εκείνους τους fit τύπους που μας κάνουν να αισθανόμαστε μειονεκτικά με την ύπαρξή τους, τότε μπορεί να ξεπερνάς τις δέκα. Αν είσαι λίγο πιο φυσιολογικός, ένας καλός μέσος όρος είναι οι πέντε με εφτά (ιδανικά δηλαδή, μία ώρα την ημέρα). Αυτό σημαίνει πως έχεις γύρω στις 161 ώρες να περισσεύουν, κατά την διάρκεια των οποίων μπορείς είτε να ακυρώσεις την σκληρή δουλειά σου είτε να την ενισχύσεις με κάποιες έξυπνες αλλαγές στον τρόπο ζωής. Ιδού 5 πράγματα που πρέπει να κάνεις άμεσα αφού τελειώσεις το workout σου.

aftergym3.jpg


1. Φρόντισε να φας κάτι που να περιέχει μαγνήσιο
Το μαγνήσιο είναι ένα από τα πιο βασικά καύσιμα του οργανισμού και χρησιμοποιείται στις περισσότερες δράσεις του σώματός σου όταν γυμνάζεται και χτίζει τους μύες του. Είναι πρωταγωνιστής στην σύνθεση των πρωτεϊνών, στην σωστή λειτουργία των μυών και των νεύρων, στον σωστό έλεγχο της γλυκόζης του αίματος και στην παραγωγή ενέργειας. Όσο γυμναζόμαστε, συνήθως χάνουμε αρκετές δόσεις μαγνησίου μαζί με τον ιδρώτα, επομένως είναι σημαντικό να το αναπληρώσουμε γρήγορα, για να αποφύγουμε μυϊκούς πόνους και υπερβολική κούραση. Φρόντισε λοιπόν το πρώτο post-workout γεύμα σου να περιέχει φαγητά όπως οι πράσινες σαλάτες, το γάλα, τα αμύγδαλα, τα cashews, το σουσάμι, τα ψάρια όπως ο σολομός και το avocado.

2. Kάνε μασάζ (στον εαυτό σου)
Δεν είναι τυχαίο πως οι περισσότεροι επαγγελματίες αθλητές συνοδεύονται από τον προσωπικό τους μασέρ. Σύμφωνα με την επιστήμη, ένα μασάζ μετά την γυμναστική είναι σχεδόν απαραίτητο καθώς όχι μόνο σε βοηθάει να ανακτήσεις τις δυνάμεις σου αλλά επιταχύνει και το χτίσιμο των μυών. Μπορεί να είναι ελαφρώς επώδυνο, κάτι για το οποίο ευθύνεται το γαλακτικό οξύ που δημιουργείται ανάμεσα στους μύες κατά την διάρκεια της έντονης γυμναστικής, όμως αξίζει τον κόπο. Μπορείς να αγοράσεις ένα ποιοτικό roller από κάποιο εγκεκριμένο κατάστημα και να το προσπαθήσεις μόνος σου στο σπίτι.

aftergym1.jpg


3. Κάνε stretch
Πόλλοι είναι όσοι έχουν μία τάση να παραλείπουν το συγκεκριμένο βήμα, καθώς μετά από μία ώρα που χτυπιούνται σαν το χταπόδι πάνω από βαράκια και kettle bells, θέλουν απλά να γυρίσουν στο σπίτι τους. Λογικό αλλά και επιβλαβές. Το stretching μετά την άσκηση όχι μόνο προστατεύει το σώμα από τραβήγματα, πιασίματα και τραυματισμούς αλλά το βοηθάει στο να γίνει πιο ευέλικτο και «μακρύ». Αν θέλεις να πάρεις άριστα, καλό είναι να κάνεις διατάσεις καθόλη την διάρκεια της ημέρας, όχι μόνο μετά την γυμναστική.

4. Πιες νερό
Το πιο προφανές, το πιο σημαντικό. Καθώς ο οργανισμός μας αφυδατώνεται έντονα κατά την διάρκεια της άθλησης εξαιτίας του ιδρώτα, είναι απολύτως απαραίτητο να τον «ποτίσουμε» όσο πιο γρήγορα γίνεται, έτσι ώστε τα αποθέματα νερού και ενέργειας να μην υποστούν ζημιά. Μία επιπλέον συμβουλή: μπορείς να προσθέσεις ηλεκτρολύτες (σε ταμπλέτα ή σκόνη) στο νερό σου, για μεγαλύτερη αποκατάσταση.

aftergym2.jpg


5. Ξεκουράσου
Ακόμα και αν δεν αισθάνεσαι ιδιαίτερη κούραση, είναι σημαντικό να μην πιεστείς σωματικά για αρκετές ώρες μετά από ένα έντονο work out. Έτσι θα σε συμβουλεύαμε να αποφύγεις τους μεγάλους περιπάτους, τα βάρη ή τις χειρωνακτικές εργασίες, προκειμένου να αποφύγεις τραυματισμούς και υπερκόπωση.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice