wintour.jpg
Achim Aaron Harding/Getty Images
Lifestyle

H Anna Wintour ζητάει συγγνώμη για τις ρατσιστικές τακτικές της Vogue

Τι δήλωσε στην επιστολή της

Οι δηλώσεις της Anna Wintour για τις κατηγορίες για ρατσισμό του περιοδικού Vogue

Με το θέμα των φυλετικών διακρίσεων και του λευκού προνομίου να λαμβάνει τεράστιες διαστάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο και να συζητιέται ανοικτά σε όλους τους τομείς του σύγχρονου κόσμου, οι μεγαλύτερες εταιρίες και επιχειρήσεις της κάθε χώρας καλούνται να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες των αποφάσεών τους. Ενώ οι διαμαρτυρίες για τον ρατσισμό και την αστυνομική βία συνεχίζονται στους δρόμους και online, η διαδικτυακή καμπάνια με τίτλο Pull Up or Pay Up προκαλεί τα μεγαλύτερα brands της κάθε βιομηχανίας να αποκαλύψουν τους τρόπους με τους οποίους εξασφαλίζουν την διαφορετικότητα στο προσωπικό τους.


Εταιρίες όπως η Kylie Cosmetics, με ιδρύτρια την Kylie Jenner, έχουν ήδη υπακούσει στην συγκεκριμένη απαίτηση, δημοσιεύοντας τα ποσοστά των μη-λευκών και Αφροαμερικανών εργαζομένων που έχουν στο μισθολόγιό τους. Με την σειρά της η Anna Wintour, αρχισυντάκτρια του περιοδικού Vogue, θεώρησε σωστό να δηλώσει πως το brand της όχι μόνο απέτυχε να δώσει σε μαύρους δημιουργούς την πλατφόρμα που τους χρειάζεται, αλλά στο παρελθόν έχει δημοσιεύσει «βλαβερό και προκατειλημμένο περιεχόμενο».


Πιο συγκεκριμένα, σε email που έστειλε στο προσωπικό της είχε να πει τα εξής:
«Γνωρίζω ότι η Vogue δεν έχει βρει αρκετούς τρόπους να ανυψώσει ή να δώσει χώρο σε μαύρους editors, συγγραφείς, φωτογράφος, σχεδιαστές και άλλους δημιουργούς. Έχουμε κάνει και άλλα λάθη, όπως το να δημοσιεύσουμε εικόνες και ιστορίες που ήταν επικίνδυνες και προκατειλημμένες. Παίρνω την πλήρη ευθύνη για αυτά τα λάθη. Δεν είναι καθόλου εύκολο για έναν μαύρο εργαζόμενο να δουλεύει στην Vogue και υπάρχουν υπερβολικά λίγοι ανάμεσα σας. Το ξέρω πως δεν είναι αρκετό να λέμε πως θα προσπαθήσουμε να γίνουμε καλύτεροι, αλλά θα το κάνουμε. Σας παρακαλώ, θέλω να γνωρίζετε ότι εκτιμώ τις φωνές και τις αντιδράσεις σας και ανυπομονώ να τις ακούσω όσο προχωράμε.»

wintour.jpg
Achim Aaron Harding/Getty Images

Συνεχίζοντας, η Wintour μίλησε για την ιστοσελίδα του περιοδικού δηλώνοντας πως αισθάνεται περήφανη για την πρόσφατη δραστηριότητα του σάιτ, το οποίο πλέον επικεντρώνεται στα άρθρα σχετικά με τον ρατσισμό, την διαφορετικότητα και το κίνημα Black Lives Matter. Παρόλα αυτά διαβεβαίωσε τους αναγνώστες και το προσωπικό της πως γνωρίζει ότι χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά.
«Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μου απευθείας. Διοργανώνω τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συζητήσουμε αυτά τα ζητήματα πιο ουσιαστικά, όμως στο μεταξύ είμαι ανοιχτή σε όλες τις σκέψεις και τις προτάσεις σας

Μετά από αυτήν την δημοσίευση, πρώην μέλη της ομάδας σύνταξης της Vogue ξεκίνησαν να διηγούνται περιστατικά από την συνεργασία τους με το περιοδικό τα οποία τους υποτίμησαν σε σχέση με τους λευκούς συναδέλφους τους και αποτελούν περίτρανα παραδείγματα εργασιακού bullying και ρατσισμού. Περιπτώσεις χαμηλότερου μισθού και κακομεταχείρισης ξεκίνησαν να έρχονται στην επιφάνεια και ακόμα δεν έχουν σταματήσει. Ο λογαριασμός Diet Prada έχει συγκεντρώσει αρκετά από αυτά. 

Υπενθυμίζουμε πως όλα αυτά συνέβησαν μόλις μερικές εβδομάδες μετά τις δηλώσεις του André Leon Talley, πρώην editor-at-large, ο οποίος κατηγόρησε την Anna Wintour για αντίστοιχες συμπεριφορές που του δημιούργησαν ψυχολογικά τραύματα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice