Τα 4 πιο συχνά λάθη όταν κάνεις καθίσματα

Squats λέμε και κλαίμε

Τι λάθη κάνεις όταν κάνεις squat;

Μία από τις πιο γνωστές, αποτελεσματικές και συχνότερες ασκήσεις που θα συναντήσεις σε οποιοδήποτε είδος προπόνησης είναι τα μοναδικά, υπέροχα squats. Καίνε, πονάνε, σε κάνουν να θέλεις να καταραστείς τον γυμναστή σου και την άθληση σαν γενικότερο concept, όμως τελικά κάνουν θαύματα για εσένα και το σώμα σου. Όχι μόνο βοηθάνε στην ενδυνάμωση των γλουτών (όλες θέλουμε να περπατάμε και να γίνεται σεισμός), αλλά συνεισφέρουν στην προστασία της μέσης από πόνους και τραβήγματα, καίνε μπόλικη θερμίδα (και κατά συνέπεια λίπος), γυμνάζουν πάρα πολλούς από τους βασικούς μας μύες και γενικά υπάρχει λόγος που δεν πρέπει να τα παραλείπουμε από το καθιερωμένο workout μας. Στα καλά νέα της υπόθεσης, είναι μία απλούστατη άσκηση που δεν χρειάζεται καθόλου εξοπλισμό και μπορεί να πραγματοποιηθεί παντού. Η δυσκολία είναι στο να γίνεται σωστά. Ιδού τέσσερα λάθη που μπορεί να κάνεις:


1) Δεν πέφτεις αρκετά χαμηλά
Όταν οι μηροί σου είναι σε παράλληλη γραμμή με το πάτωμα και είσαι έτοιμη να κάνεις το πρώτο σου κάθισμα, σκέψου πως πρέπει να χαμηλώσεις όσο περισσότερο μπορείς για να μετρήσει στο έπακρων η προσπάθειά σου. Μειώνοντας την κίνηση, αφαιρείς από τον εαυτό σου τα οφέλη που προκύπτουν όταν 'ζορίζεις' λίγο παραπάνω τους μύες σου. Συμβουλή: τοποθέτησε κάποιο κάθισμα, μπάλα ή οποιοδήποτε αντικείμενο κάτω από τα πόδια σου και βάλε σκοπό να το ακουμπάς σε κάθε επανάληψη.


2) Σηκώνεσαι γρήγορα ή/και απότομα
Είναι απόλυτα λογικό να θέλεις να τελειώσεις το σετ όσο πιο γρήγορα γίνεται, γιατί σε κανέναν δεν είναι ευχάριστο να αισθάνεται το μισό του σώμα να καίγεται (και μάλιστα από δική του ελεύθερη βούληση!). Έτσι, ένα από τα πιο συχνά λάθη των squats είναι πως ανεβαίνεις με φόρα μετά το κάθισμα ή χρησιμοποιείς την δύναμή σου για να τιναχτείς σε όρθια θέση. Αυτό δυστυχώς όχι μόνο σε θέτει σε κίνδυνο τραυματισμού ή τραβήγματος αλλά μειώνει την αποτελεσματικότητα της άσκησης στο μισό.


3) Οι μηροί σου καταλήγουν να βρίσκονται προς τα μέσα
Ας ξεκαθαρίσουμε πως σε καμία στιγμή του squat δεν πρέπει να φαίνεται πως χορεύεις το Stanky Leg. Παρόλα αυτά, αν οι γλουτοί σου δεν είσαι σωστά ενεργοποιημένοι, είναι πολύ πιθανόν να μην μπορέσεις να τους διατηρήσεις στην σωστή θέση, δηλαδή στην ανοιχτή. Για να αποφύγεις κάτι τέτοιο, καλύτερα πριν ασχοληθείς με τα καθίσματα να 'ξυπνήσεις' τους γλουτούς σου με μερικές άρσεις λεκάνης.


4) Σκύβεις/δεν έχεις ίσια πλάτη
Η φράση που πρέπει να έχεις συνέχεια στο μυαλό σου κάνοντας καθίσματα είναι η εξής: έξω στήθος, ίσια πλάτη. Με το που ξεκινήσεις να καμπουριάζεις θέτεις σε κίνδυνο την μέση σου και δεν ενδυναμώνεις τους μύες σου με τον σωστό, ασφαλές τρόπο. Αυτό πολλές φορές συμβαίνει είτε επειδή προσπαθείς να χαμηλώσεις παραπάνω από ότι αντέχεις είτε επειδή έχεις φορτωθεί υπερβολικό βάρος. Συμβουλέψου τον προπονητή και τον γιατρό σου έτσι ώστε να βρεις την συχνότητα και την πίεση που αντιστοιχεί στις δυνατότητές σου.