Η σημασία της ενδυματολογίας στις Πρώτες Κυρίες της πολιτικής

Από την Αμαλία Καραμανλή στην Μισέλ Ομπάμα

A.V. Guest |

Του Δημήτρη Γραμματικογιάννη*

Με την ευκαιρία του θανάτου της Αμαλίας Μεγαπάνου, θυμήθηκα και θα προσπαθήσω να θυμίσω και σ' εσάς κάποιες από τις πιο αξιομνημόνευτες ενδυματολογικές στιγμές που μας έχουν χαρίσει οι Πρώτες Κυρίες στην Ελλάδα και όχι μόνο.

Από την «ηρωική» για την Αμαλία Καραμανλή συνάντηση με την Τζάκι Κένεντι που όχι μόνο δεν υστερούσε αλλά ίσως υπερσκέλησε την φημισμένη και όχι άδικα Jackie O' με τη λιτή αλλά χαρακτηριστική εμφάνιση της. Εξάλλου με μια σημερινή ματιά ένας fashion editor μπορεί να εντυπωσιαστεί με τη σύγχρονη κόμμωσή της (αντίθετα με τη Jackie που ήταν χαρακτηριστικά '60ς εκείνη την ημέρα), όσο και ένας κινησιολόγος με την απλότητα στις κινήσεις της μπροστά στο φωτογραφικό φακό. Μπορώ να πω ακόμη και γι' αυτή τη συστολή που μόνο μια γυναίκα που δεν έχει ανάγκη να «επιβάλλει» τη παρουσία της με φτηνές και τετριμμένες πόζες, μπορεί να δείξει.

Η Αμαλία Καραμανλή, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ο Τζον Κένεντι και η Ζακλίν Κένεντι © Φωτογραφικό Αρχείο Ιδρύματος "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής" - Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ο τελευταίος μεγάλος, εκδόσεις Ροές, 1991

Το αρχαιοπρεπές φόρεμα εξάλλου του Jean Desses, που ακόμη σήμερα πολλές σταρ του Hollywood τιμούν με vintage εμφανίσεις στο κόκκινο χαλί, ερχόταν να περάσει το μήνυμα και να κάνει κατανοητό αυτό που ορίζουμε ως fashion diplomacy. Ο αμερικανικός -και όχι μόνο- τύπος της εποχής την αποθέωσε.

Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την σύζυγό του Αμαλία Καραμανλή και την Ζακλίν Κένεντι © Φωτογραφικό Αρχείο Ιδρύματος "Κωνσταντίνος Γ. Καραμανλής" - Κωνσταντίνος Καραμανλής: Ο τελευταίος μεγάλος, εκδόσεις Ροές, 1991

Οι Πρώτες Κυρίες όμως, έρχεται η ερώτηση, πόσο τυχαία ντύνονται και τελικά πόσο περνούν ή όχι το μήνυμα μέσω των ρούχων τους; Στον αντίποδα της Αμαλίας Καραμανλή μπορούμε να σκεφτούμε τη Νατάσσα Καραμανλή που το «κοπιάρισμα» της Πριγκίπισσας Νταϊάνας ήταν περισσότερο από εμφανές. Ποιος όμως θα ξεχάσει ποτέ το Revenge Dress της Νταϊάνας που φρεσκοδιαζευγμένη από τον Κάρολο εμφανίστηκε με ένα μεταξένιο, έξωμο, εφαρμοστό, μαύρο φόρεμα σπάζοντας κάθε κανόνα μέχρι τότε του Βασιλικού πρωτόκολλου. 'Oπως αποκάλυψε η σχεδιάστρια του φορέματος Christina Stambolian το είχε σχεδιάσει τρία χρόνια πριν για τη Νταϊάνα αλλά όσο ήταν με τον Κάρολο το θεωρούσε πολύ τολμηρό.

Η πριγκίπισσα Νταϊάνα ©Getty Images/Princess Diana Archive

Και αμέσως μετά από το μαύρο φόρεμα της Νταϊάνας δεν γίνεται να μη μου έρθουν στο νου τα ολόλευκα κοστούμια της Χίλαρυ Κλίντον, με όλη τη σημασιολογία που μπορούν να μεταφέρουν, τη γυναικεία χειραφέτηση και ενδυνάμωση, ίσως αναφορά και στο κίνημα των Σουφραζετών και τελικά ξεκάθαρα το μήνυμα «Είμαι ο Κύριος -στη συγκεκριμένη περίπτωση-η Κυρία του εαυτού μου».

Hillary και Bill Clinton ©Getty Images/ Alex Wong

Δεν πρόκειται βέβαια να κάνω κάποια ιδιαίτερη μνεία στη Μελάνια Τραμπ με τα deja vu looks και τα αναχρονιστικά χτενίσματα (σαν τηλεπερσόνα στα '90ς). Πέρα από την ακραία χυδαία εμφάνιση της, ίσως είναι η ώρα να συνειδητοποιήσουμε ότι το χυδαίο δεν έχει να κάνει με ενδυματολογικές προτιμήσεις αλλά μάλλον με πεποιθήσεις και ιδεοληψίες, που στη περίπτωση που θα αναφέρω η Μελάνια μεγαλούργησε. Και αναφέρομαι ξεκάθαρα στην επίσκεψη της σε έγκλειστα παιδιά μεταναστών με το πράσινο τζάκετ που στο πίσω μέρος έγραφε "Ι REALLY DON'T CARE, DO U?". Όσα δεν μπορούσε να πει λεκτικά τα είπε ενδυματολογικά.

Melania Trump ©Getty Images/Chip Somodevilla

Και αν βέβαια κανένας ευαίσθητος και σκεπτόμενος άνθρωπος δεν μπορεί να ταυτιστεί με τη συγκεκριμένη Πρώτη Κυρία δεν συμβαίνει το ίδιο με την προκάτοχο της, Μισέλ Ομπάμα, που επέμενε να προωθεί αμερικάνους σχεδιαστές και ιδιαίτερα αυτούς που τα ρούχα τους μπορούσαν να είναι σχετικά προσιτά στη μέση αμερικανίδα. Η προτίμηση της για τον J.Crew ήταν γνωστή και χαρακτηριστικές στιγμές, όπως στην εναρκτήρια παρέλαση που έλαβε χώρα στην Ουάσιγκτον τον Ιανούαριο του 2009, κυριολεκτικά έλαμψε μέσα στο απαλό κίτρινο σύνολο με τα γάντια σε λαδί απόχρωση. Και αν ο φακός την «συνέλαβε» υπερλάμπρη εκείνη τη μέρα που είχε λόγο να τιμήσει τον πρόεδρο-σύζυγο της, το ίδιο έτος τη φωτογράφησαν με ένα χαλαρό chinos και μια απλή καρό ζακέτα, σαν εθελόντρια σε φιλανθρωπικό γεύμα αστέγων. Σίγουρα αυτό δεν λύνει τα προβλήματα στέγασης ή μεταναστευτικής πολιτικής αλλά τουλάχιστον η ρήση «Η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί να είναι τίμια, πρέπει και να φαίνεται τίμια», βρίσκει την εφαρμογή της.

Michelle και Barack Obama ©Getty Images/Pool

*O Δημήτρης Γραμματικογιάννης είναι Eco-stylist, Fashion editor, Διαμορφωτής Τάσεων, Changemaker και ενεργό μέλος στο Fashion Revolution Greece και Extiction Rebellion.