Το μυστικό για ποιοτικό ύπνο; Να κρυώνεις

Τα βήματα που πρέπει να κάνεις για να εξασφαλίσεις όσο πιο καλό ύπνο γίνεται

Πώς να κοιμηθείς γρήγορα και βαθιά χαμηλώνοντας την θερμοκρασία στο δωμάτιο.

Έχουμε όλοι βρεθεί σε παρόμοια κατάσταση αϋπνίας τους τελευταίους μήνες. Λίγο η ανησυχία με τις εξελίξεις του Covid στην χώρα και τον κόσμο, λίγο τα περίεργα καιρικά φαινόμενα, το άγχος της εποχής, η φασαρία του δρόμου, οι καβγάδες των γειτόνων και ίσως τα περισσότερα βράδια να στριφογυρίζουμε στο κρεβάτι χωρίς ελπίδα να αποκοιμηθούμε. Αυτό φυσικά έχει ως αποτέλεσμα την χαμηλή ενέργεια, την άσχημη διάθεση, την απόσπαση προσοχής, ακόμα και το μπλοκάρισμα του μεταβολισμού μας. Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να αντιμετωπίσουμε την έλλειψη ύπνου εδώ και τώρα; Ίσως με το κρύο.

sleep3.jpg

Αυτό γιατί η θερμοκρασία του σώματός μας πέφτει όσο το βράδυ πλησιάζει, γεγονός που δίνει το σινιάλο στον οργανισμό να παράγει περισσότερη μελατονίνη, μία ορμόνη που σταθεροποιεί τον κύκλο μεταξύ του ύπνου και του ξυπνήματος. Σύμφωνα με την Whitney Roban, διδάκτωρ πανεπιστημίου και μέλος του American Sleep Association, «χρειαζόμαστε μελατονίνη για να νιώσουμε νυσταγμένοι. Ένα δροσερό δωμάτιο θα βοηθήσει την θερμοκρασία του σώματός μας να πέσει πολύ πιο γρήγορα, με αποτέλεσμα η παραγωγή μελατονίνης να γίνει πιο γρήγορα.»

sleep2.jpg

Τι ακριβώς εννοούμε όμως όταν λέμε «δροσερό» δωμάτιο; Σύμφωνα με την Rodan, η ιδανική θερμοκρασία είναι 15-20 °C, έτσι ώστε όχι μόνο να εξασφαλίσεις την δημιουργία μελατονίνης αλλά να σιγουρευτείς πως θα περάσεις από όλα τα στάδια του ποιοτικού ύπνου μέχρι να κοιμηθείς βαθιά. Κρατώντας λοιπόν τον χώρο σου σε μία δροσερή θερμοκρασία όχι μόνο βοηθάει με τον χρόνο που χρειάζεσαι για να αποκοιμηθείς αλλά και το πόσο βαθύς θα είναι ο ύπνος σου, έτσι ώστε να ξυπνήσεις ξεκούραστος και αναζωογονημένος.
Φυσικά, υπάρχουν και άλλα βήματα που μπορούν να βοηθήσουν έτσι ώστε να πετύχεις έναν ανενόχλητο, βαθύ ύπνο. Ιδού μερικά από αυτά:

 

1. Κοιμήσου έξυπνα
Από το στρώμα μέχρι και τα σεντόνια σου, υπάρχουν ειδικά προϊόντα τα οποία είναι φτιαγμένα για να κρατήσουν την θερμοκρασία σε ίδια, δροσερά επίπεδα κατά την διάρκεια της νύχτας. Κάνε έρευνα και επένδυσε σε ένα καλό υπόστρωμα ή ακόμα και ειδικά κουβερτάκια που δουλεύουν με μπαταρίες και σε κρατάνε κρύο.

2. Ντύσου σωστά
Προτίμησε υφάσματα που βοηθούν το σώμα να αναπνέει κατά την διάρκεια του ύπνου ή, ακόμα καλύτερα, σκέψου μήπως ήρθε η ώρα να κοιμηθείς με τα εσώρουχα. Όχι μόνο θα σε βοηθήσει με τον ύπνο αλλά θα βελτιώσει την σχέση με το σώμα σου.

3. Accessorize
Τα πάντα έχουν σημασία, από τις κουρτίνες στο υπνοδωμάτιο μέχρι τον ανεμιστήρα πάνω από το κεφάλι σου ή τις ρυθμίσεις του air condition που προτιμάς το βράδυ. Επιπλέον συμβουλή: έχοντας ανοίξει τις κουρτίνες στα παράθυρα και κατά την διάρκεια της ημέρας, θα κρατήσεις την θερμοκρασία δωματίου σε χαμηλότερες θερμοκρασίες, κυρίως όσο είναι καλοκαίρι.

sleep4.jpg

 
4. Φάε σωστά

Συγκεκριμένα:

  • Βρώμη και διάφορα porridges (μπορεί να την έχεις συνδέσει με το πρωινό σου, όμως οι φυτικές ίνες της βρώμης προκαλούν την παραγωγή ινσουλίνης στον οργανισμό, γεγονός που προκαλεί με την σειρά του ένα αίσθημα νύστας)
  • Αμύγδαλα (περιέχουν μαγνήσιο και  τρυπτοφάνη, τα οποία χαλαρώνουν τους μύες και σταθεροποιούν τους χτύπους της καρδιάς)
  • Μέλι (μία κουταλιά επιβραδύνει την ορμόνη ορεξίνη, η οποία σε κάνει να βρίσκεσαι σε επαγρύπνηση)
  • Μαύρη σοκολάτα (εδώ θα βρεις σεροτονίνη, η οποία εξασφαλίζει μία γενικότερη αίσθηση ευεξίας και είναι απαραίτητη για έναν ήσυχο ύπνο)
  • Μπανάνες (είναι πλούσιες σε μαγνήσιο και ποτάσιο, τα οποία χαλαρώνουν τους μύες και τα νεύρα)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice