Valentina Sampaio: Το πρώτο trans μοντέλο στο Sports Illustrated
© Pascal Le Segretain/Getty Images For Lancel
Lifestyle

Valentina Sampaio: Το trans μοντέλο που γκρεμίζει στεγανά

Ήρθε από τη Βραζιλία για να κατακτήσει τις πασαρέλες όλου του κόσμου

14 πράγματα που ίσως δεν ξέρεις για τη Valentina Sampaio, το τρανς μοντέλο που γράφει ιστορία εδραιώνοντας στην κοινωνική συνείδηση την ισότητα.

Μοιράζοντας τον χρόνο της ανάμεσα σε φωτογραφήσεις και πασαρέλες, η τρανς Βαλεντίνα Σαμπάιο κατάφερε να δραπετεύσει από τα ομοφοβικά στεγανά της Βραζιλίας και να βρει τη θέση της στον κόσμο.

Παρά τις δυσκολίες και τις προκαταλήψεις που αντιμετώπισε, θέλει με τη δράση και το παράδειγμά της να γκρεμίσει παγιωμένες αντιλήψεις και να «διαδώσει το μήνυμα της αγάπης, της συμπόνοιας και της ενότητας για όλους», όπως χαρακτηριστικά δηλώνει.

Με αφορμή τη φιλοξενία της στο τεύχος Swimsuit του Sports Illustrated, ανατρέχουμε στην ιστορία της.

01. Στις φλέβες της κυλά ολλανδικό, αφρικάνικο και ινδιάνικο του Αμαζονίου αίμα.

02. Γεννήθηκε πριν 23 χρόνια σε ένα ψαροχώρι, στα βορειανατολικά της Βραζιλίας, στη χώρα  όπου σημειώνεται παγκοσμίως το μεγαλύτερο ποσοστό εγκλημάτων των τρανς.

03. Στα 8 της χρόνια ήξερε ότι είναι transgender, μέσω του ψυχολόγου της, ωστόσο άρχισε να χρησιμοποιεί το όνομα Βαλεντίνα στα 12 της.

04. Δεν έπεσε θύμα μπούλινγκ - είχε την πλήρη συμπαράσταση της δασκάλας μητέρας και του ψαρά πατέρα της, ενώ οι συμμαθητές της την έβλεπαν πάντα «σαν ένα μικρό κορίτσι».

05. Θεωρεί πως το καλύτερο δώρο που πήρε ποτέ ήταν το πρώτο φόρεμα που της χάρισε η μητέρα της, αποδεικνύοντας έτσι πως την αποδέχεται για αυτό που είναι.

06. Φοίτησε στο πανεπιστήμιο της Φορταλέσα, στην αρχιτεκτονική, αλλά παράτησε τις σπουδές της για να ασχοληθεί με τη μόδα.

07. Έφυγε από τη γενέτειρα για το Ρίο ντε Τζανέιρο για να παίξει σε μια εναλλακτική ταινία και λίγο αργότερα πήρε μέρος στην Εβδομάδα Μόδας του Σάο Πάολο.

08. Απολύθηκε από την πρώτη της δουλειά στο μόντελινγκ το 2014, λίγο πριν αρχίσει η φωτογράφηση. Της είπαν ότι το brand είναι «συντηρητικό» και ότι ο κατάλογος με τα προϊόντα του θα έμπαινε σε σπίτια με παιδιά, οπότε ένα τρανς μοντέλο δεν θα ήταν αποδεκτό.

09. To 2016 η L’Oréal επέλεξε τη Βαλεντίνα για να συμμετάσχει στην καμπάνια της την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας. Σε βίντεο που προβλήθηκε στο instagram, η Βαλεντίνα δήλωνε: «Θεωρώ ότι η Ημέρα της Γυναίκας είναι σημαντική, αλλά όχι για να προσφέρουμε λουλούδια. Θέλουμε σεβασμό».

10. Την εμπνέουν οι δυναμικές γυναίκες που παλεύουν για τα πιστεύω τους. Ως μεγαλύτερη έμπνευσή της κατονομάζει τη μητέρα της, που ανέθρεψε 7 παιδιά.

11. Αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, θα επιθυμούσε να συμμετέχει στα γεγονότα του Stonewall.

12. Οι πρωτιές της: τον Μάρτιο του 2017 ήταν η πρώτη τρανς στο εξώφυλλο της γαλλικής Vogue, το 2019 έγινε το πρώτο trans μοντέλο της Victoria Secret και τον Ιούλιο του 2020 φιλοξενήθηκε στις σελίδες του Sports Illustrated, στην ειδική έκδοση Swimsuit.

13. Ένοχες απολαύσεις της, το ιταλικό παγωτό και το τιραμισού.

14. Έχει γράψει στις σελίδες του Sports Illustrated: «Το να είσαι τρανς συχνά σημαίνει ότι βρίσκεις κλειστές πόρτες στις καρδιές και το μυαλό των ανθρώπων. Αντιμετωπίζουμε προσβολές, εκφοβιστικές αντιδράσεις και σωματική βία μόνο και μόνο επειδή υπάρχουμε».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice