Nathan Van de Graaf on Unsplash
© Photo by Nathan Van de Graaf on Unsplash
Lifestyle

Covid19. Σούπερ μάρκετ και φαγητό έξω. Τι πρέπει να ξέρω;

Έξυπνος οδηγός για ασφαλή ψώνια στο σούπερ μάρκετ, φαγητό και ποτό έξω.

Αυτά που πρέπει να ξέρετε μέσα στην πανδημία του κορωνοϊού, για να κάνετε με ασφάλεια ψώνια στο σούπερ μάρκετ, και για το φαγητό ή ποτό έξω.

Μπορεί η ζωή με τον κορωνοϊό να μετράει πολλούς μήνες ήδη, μπορεί να νοιώθουμε ότι ξέρουμε πια καλά τους τρόπους προφύλαξης και να βλέπουμε με απόγνωση όσους τους παραβλέπουν, αλλά στην καθημερινότητά μας, το να πάμε για ψώνια στο σούπερ μάρκετ ή για φαγητό ή ποτό έξω, συνεχίζει να μας προκαλεί ανησυχία και αμφιβολίες.

Έχουμε απορίες. Και αυτό είναι λογικό.

Τα σούπερ μάρκετ και τα εστιατόρια έχουν πάρει τα απαραίτητα μέτρα για να κρατήσουν τα καταστήματά τους ασφαλείς χώρους, τοποθετώντας διαχωριστικά από πλέξι-γκλας, κρατώντας το όριο των ανθρώπων που πρέπει να είναι μέσα στον χώρο και απαιτώντας από τους υπαλλήλους και τους πελάτες να φοράνε μάσκες.

Όσο περνάει όμως ο καιρός και μαθαίνουμε ακόμα περισσότερα στοιχεία για το πώς μεταδίδεται ο ιός, μερικοί κανόνες αλλάζουν, το ίδιο και η αντιμετώπισή μας.

Ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Με γάντια ή χωρίς;

Στις αρχές της πανδημίας, οι εμπειρογνώμονες ανησυχούσαν ότι ο ιός μπορεί να μεταδίδεται και πάνω στις επιφάνειες, όπως επάνω σε τρόφιμα, επάνω στα καροτσάκια του σούπερ μάρκετ κλπ. Οι ίδιοι, τώρα πιά, πιστεύουν ότι η μετάδοση μέσω αέρα είναι ο πολύ πιο διαδεδομένος τρόπος για την εξάπλωση του ιού.

Εκτός από το να φοράμε μάσκα, το να πλένουμε τα χέρια μας συχνά είναι ένας καλός τρόπος για να μειώσουμε την πιθανότητα να πάρουμε τον ιό που μπορεί να βρίσκεται επάνω σε επιφάνειες.

Τα γάντια όμως, μπορεί να μας δημιουργήσουν μία ψευδή αίσθηση ασφάλειας ενώ είναι δύσκολο, φορώντας τα, να έχουμε συχνή καθαριότητα των χεριών. Επίσης υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να μολυνθούμε εάν αγγίξουμε το πρόσωπό μας φορώντας γάντια.

Όχι γάντια λοιπόν. Αλλά μάσκα και συχνή απολύμανση χεριών.


Επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες ή χάρτινες και πλαστικές;

Στην αρχή της πανδημίας, πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ σταμάτησαν να ρωτούν τους πελάτες αν έχουν μαζί τους επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες και επέστρεψαν στις πλαστικές ή χάρτινες σακούλες της μίας χρήσης. Οι ειδικοί όμως λένε ότι οι οι επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες φέρουν ελάχιστο ή και καθόλου κίνδυνο εξάπλωσης του ιού.

Η επαφή μεταξύ των ταμιών, των υπαλλήλων και των πελατών είναι πολύ πιο επικίνδυνη. Το να κρατάμε τις αποστάσεις μας με τους υπαλλήλους των καταστημάτων και να απολυμαίνουμε -και πάλι – τα χέρια μας συχνά, είναι η καλύτερη λύση.

Σημαντικό:
Επιστρέφοντας σπίτι μετά τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ και αφού αδειάσουμε τις σακούλες με τα τρόφιμα, πρέπει οπωσδήποτε να καθαρίζουμε σχολαστικά τον πάγκο που τις ακουμπήσαμε, ειδικά αν αυτές οι σακούλες είχαν αγγίξει το έδαφος.

Και μια καλή ιδέα είναι να πλένουμε και τις πλαστικές επαναχρησιμοποιήσιμες σακούλες μετά τη χρήση τους.


Καθαρίζουμε τα τρόφιμα που αγοράσαμε από το σούπερ μάρκετ;

Εκτός από το συνηθισμένο καλό πλύσιμο των φρούτων, λαχανικών, κρέατος και άλλων φρέσκων ειδών διατροφής, δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι περισσότερο, επειδή ο ιός δεν είναι τροφιμογενής. Το πλύσιμο των προϊόντων με σαπούνι μπορεί να οδηγήσει σε τοξικότητα, έχουν δηλώσει ειδικοί πανεπιστημιακών προγραμμάτων για συστήματα τροφίμων και ασφάλειας. Ενώ ο ιός μπορεί να διαρκέσει σε επιφάνειες για μερικές ημέρες, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι μπορούν να κολλήσουν τον ιό από τις συσκευασίες.

Δεν υπάρχει επίσης ένδειξη ότι ο ιός μεταδίδεται με μετρητά χρήματα.

Μία καλή ιδέα που ήδη την εφαρμόζουν πολλοί -από την αρχή της πανδημίας- είναι η προμήθεια των βασικών ειδών διατροφής που μπορούν να διατηρηθούν περισσότερο, ώστε να αποφεύγουμε τις συχνές επισκέψεις στα καταστήματα.

Και όπως πάντα, πλένουμε και απολυμαίνουμε τα χέρια μας αφού αγγίξουμε ωμά τρόφιμα και πάντα διατηρούμε ξεχωριστά στο ψυγείο, τα κρεατικά από τα άλλα τρόφιμα.
 

Είναι ασφαλές να τρώμε από μπουφέ εστιατοριών;

Ναι είναι ασφαλές. Οι ειδικοί λένε ότι ο κορωνοϊός εξουδετερώνεται στο στομάχι από τη διαδικασία με τα στομαχικά υγρά. Δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα (τέλος Ιουλίου 2020) καμία διαπιστωμένη μετάδοση του Covid19 μέσω τροφίμων.

Η χρήση όμως κοινών μαχαιροπήρουνων και η αναμονή σε ουρά προς τον μπουφέ μπορεί να είναι επικίνδυνες. Το καλύτερο είναι να χρησιμοποιούνται πιάτα και μαχαιροπήρουνα μίας χρήσης για κάθε γεύμα και να υπάρχουν πολλοί και μεγάλοι κάδοι απορριμάτων για να γίνεται συχνή και καλή καθαριότητα του χώρου.


Είναι επικίνδυνο το ντελίβερι φαγητών και τροφίμων;

Η πιθανότητα να κολλήσει κανείς τον κορωνοϊό μέσω αποστολής φαγητών είναι από ελάχιστη έως μηδενική. Οι ειδικοί πανεπιστημιακοί ερευνητές λένε ότι μέχρι να φθάσει το έτοιμο, πακεταρισμένο φαγητό στα χέρια μας, ο ιός έχει πεθάνει.

Από την άλλη, η επαφή μας με υπαλλήλους σε σούπερ μάρκετ και εστιατόρια είναι περισσότερο επικίνδυνη. Το επίπεδο του κινδύνου εξαρτάται από τον χρόνο και την εγγύτητα. Με άλλα λόγια, το να συζητάτε επί 15 λεπτά τι θα παραγγείλετε με το γκαρσόνι από πάνω σας ή τον υπάλληλο δίπλας σας, δεν είναι ό,τι καλύτερο. Καλό είναι να ξέρουμε από πριν τι θέλουμε.


Στα εστιατόρια τρώμε μέσα ή εξω;

Ευτυχώς το ελληνικό κλίμα, μάς κάνει να θέλουμε να τρώμε έξω όλες τις εποχές του χρόνου. Έξω είναι πολύ μικρότερη και η πιθανότητα μετάδοσης σε σχέση με τις θέσεις στον κλειστό χώρο με λίγο ή καθὀλου εξαερισμό.

Είναι παράξενο να νοιώθεις ότι το πώς θα φας ένα φαγητό μπορεί να είναι πιο επικίνδυνο από το πώς είναι μαγειρεμένο αυτό το φαγητό. Οι οδηγίες και πάλι είναι σαφείς: Δεν είναι δυνατόν να τρώμε φορώντας μάσκα αλλά αυτή επιβάλλεται στο προσωπικό των εστιατορίων.

Όταν δε, βγάζουμε τη μάσκα για να φάμε, να πιούμε και να μιλήσουμε, αυτή θα πρέπει να φυλάσσεται σε κάποιο μέρος καθαρό και καλά προφυλαγμένο και όχι ανέμελα, επάνω στο τραπέζι μας.


Μπαρ ή εστιατόριο; Ποιό είναι πιο επικίνδυνο;

Η απόσταση είναι πιο δύσκολο να ρυθμιστεί όταν οι άνθρωποι στέκονται, κινούνται και φωνάζουν. Οι ειδικοί λένε ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να χαλαρώσει την τήρηση των πρακτικών ασφαλείας, καθιστώντας τα μπαρ πιο επικίνδυνα από τα εστιατόρια εκτός αν έχουν διαχωριστικά πλεξιγκλάς μεταξύ των καθισμάτων. Οι φωνές, τα ουρλιαχτά και το ξέφρενο πάρτι μπορούν να απελευθερώσουν σταγονίδια στον αέρα πολύ επικίνδυνα να μολύνουν τους γύρω μας. Ή εμάς τους ίδιους, από τους άλλους.


Πόσο ασφαλείς είναι οι τουαλέτες των εστιατορίων;

Κανένα ξέσπασμα ιού δεν έχει συνδεθεί με δημόσιες τουαλέτες, λένε οι ειδικοί, αλλά η χρήση κοινόχρηστων χώρων τουαλέτας αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης. Το ξέπλυμα στις τουαλέτες και η ενεργοποίηση των στεγνωτηρίων χεριών μπορεί να προκαλέσει κίνηση του αέρα, δηλαδή και του κορωνοϊού. Καλύτερο είναι να χρησιμοποιούμε χαρτοπετσέτες αντί για στεγνωτήρια και να πηγαίνουμε στις τουαλέτες μία φορά, αν είναι δυνατόν, ή να προετοιμαζόμαστε για αυτό πριν φύγουμε από το σπίτι.

Πάνω απ 'όλα, είναι συνειδητοποίηση ότι το να φοράμε μάσκες, να πλένουμε τα χέρια μας και να κρατάμε απόσταση από τους άλλους είναι ο καλύτερος τρόπος για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Και καλύτερα να εφαρμόζουμε αυτές τις οδηγίες, γιατί πρόκειται για αρκετό καιρό ακόμα να ζούμε με αυτή την απειλή, ξέρετε…

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice