Nena von Schlebrügge, Uma Thurman, Maya Ray Thurman Hawke
Nena von Schlebrügge, Uma Thurman, Maya Ray Thurman Hawke
Lifestyle

Οικογένεια Thurman: η γιαγιά Nena, η κόρη Uma και η εγγονή Maya

Τρείς γενιές γυναικών με υπέροχα γονίδια και εκπληκτική ομοιότητα

Uma Thurman: Η ιστορία και η ομοιότητα της με τη μητέρα της Nena και την κόρη της Maya Thurman Hawke.

Όσοι παρακολούθησαν την 3η σεζόν του Stranger Things, ίσως θα πρόσεξαν μία νέα ηθοποιό, στον ρόλο της Robin Buckley, η οποία έκλεβε την κάθε σκηνή που εμφανιζόταν και η οποία κάτι τους θύμιζε. Κάτι καλό, κάτι όμορφο, με ένα βλέμμα που έμοιαζε να αναπολεί, τολμηρό αλλά και διακριτικά cool. Μετά, ίσως να έψαξαν το όνομα της νεαρής ηθοποιού: Maya Ray Hawke. Και από εκεί να ξεκίνησε το νήμα: Ethan Hawke, ο πατέρας της και Uma Thurman, η μητέρα της. Η ομοιότητα με την μαμά-Uma είναι εκπληκτική.

Όταν η Uma γνώρισε τον Ethan, ήταν 1997 και πρωτοσυναντήθηκαν στο πλατό μίας από τις καλύτερες ταινίες δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας, του "Gattaca" του Andrew Niccol. Έγιναν ένα από τα ομορφότερα ζευγάρια της σόουμπιζ, παντρεύτηκαν τον επόμενο χρόνο και χώρισαν το 2005. Στον γάμο αυτό απέκτησαν την 21χρονη τώρα Maya και τον 17χρονο Levon, επίσης ανερχόμενο αστεράκι στις σόουμπιζ και αυτός. (Ο Ethan Hawke απέκτησε άλλες δύο κόρες από τον γάμο του με την Ryan Shawhughes, η οποία ήταν η νταντά της Maya και του Levon και η πέτρα του σκανδάλου στο διαζύγιο Hawke vs. Thurman. Η Uma απέκτησε και αυτή άλλη μία κόρη από τη σχέση της με τον (πρώην) σύντροφό της Arpad Busson).

Οι δύο γονείς πόσταραν στα social media το πόσο υπερήφανοι είναι για την Maya.

 

 

 

 

H Maya στάθηκε η αφορμή για να έρθει στη δημοσιότητα ένα πανέμορφο σερί γονιδίων που χαρακτηρίζει τρεις γενιές γυναικών της οικογένειας: η Maya, η μαμά της Uma και η μαμά της μαμάς της, η Nena von Schlebrügge, ένα από τα ομορφότερα μοντέλα της δεκαετίας του ‘60 με καταγωγή από τη Σουηδία και τη Γερμανία. Επίσης εξαιρετικής ομοιότητας με την κόρη της και την εγγονή της. Τρεις cool, προσγειωμένες και όμορφες γυναίκες.

Uma Thurman
Uma Thurman © Getty Images / Evan Agostini

Η μαμά Uma

Γεννημένη στη Βοστώνη, από πατέρα Γερμανό αριστοκρατικής καταγωγής, τον Robert Thurman, καθηγητή Ινδο-Θιβετανικών Βουδιστικών σπουδών και συγγραφέα ο οποίος έχει ζήσει επί τρία χρόνια σαν χειροτονημένος Βουδιστής μοναχός και μητέρα την Nena von Schlebrügge, ένα μοντέλο από τη Σουηδία, γεννημένη στην πόλη του Μεξικού.

O Robert, με έναν αποτυχημένο γάμο στο ενεργητικό του αν και πολύ νέος, έφυγε με τους φίλους του για ένα μεγάλο ταξίδι με μηχανές, στην Ινδία που του άλλαξε τη ζωή. Εκεί γνωρίστηκε με τον Dalai Lama και, μετά από μία περίοδο μελέτης και προσευχής έγινε ο πρώτος Αμερικάνος που χειροτονήθηκε μοναχός στο Θιβέτ. Από τότε άλλαξε το όνομά του σε Tenzin.

Όταν επέστρεψε στις ΗΠΑ, τον κάλεσαν να δώσει μία διάλεξη στο Millbrook της Νέας Υόρκης και εκεί γνώρισε τον “πάπα των ψυχοτροπικών ουσιών”, τον Timothy Leary και την ομάδα του, οι οποίοι ταξίδευαν σε όλη την Αμερική πειραματιζόμενοι με τα (νόμιμα τότε) ναρκωτικά LSD. Εκεί ο Tenzin/Robert συνάντησε την Nena, την ερωτεύτηκε, πέταξε το ράσο και την παντρεύτηκε.

Η Uma γεννήθηκε στις 29 Απριλίου 1970. Την βάφτισαν Uma Karuna (το όνομα μίας ινδικής θεότητας), μεγάλωσε με βουδιστική ανατροφή και από την ηλικία του ενός έτους μέχρι τα 11 η οικογένεια ζούσε μεταξύ ΗΠΑ και Ινδίας. Έζησε συνολικά περίπου δύο χρόνια στην πόλη Almora στα Ινδικά Ιμαλάια. Αργότερα στην Αμερική, το σπίτι τους ήταν συχνά γεμάτο από πρόσφυγες από το Θιβέτ, ιερείς, μοναχούς, σπουδαστές και βέβαια τον ίδιο τον Δαλάι Λάμα. Τα ιδιαίτερα ονόματα με ινδική προέλευση συνεχίζονταν στην οικογένεια: Η Uma Karuna έχει τρεις αδερφούς, τον Ganden, τον Dechen Karl και τον Mipam και μία ετεροθαλή αδερφή, την Taya, από τον πρώτο γάμο του πατέρα της. Επίσης έχει και έναν ξάδερφο, τον Σουηδό ποδοσφαιριστή Max von Schlebrügge.

Οι “παράξενοι”γονείς και το περίεργο όνομα ήταν οι λόγοι για να ακούει πολλά κοροϊδευτικά σχόλια στα μαθητικά της χρόνιa. Πολλές φορές χρησιμοποιούσε το "Uma Karen" ή Kelly ή Linda ενώ και το σώμα της, καθώς μεγάλωνε, τής προκαλούσε πρόβλημα. Ένα πανύψηλο κορίτσι με τεράστια μάτια, αυτιά, μακριά χέρια, που φορούσε παπούτσι νούμερο 44, δεν ήταν ιδιαίτερα αθλητικός τύπος ούτε και πολύ μελετηρή. Ένοιωθε σαν την φρικ του σχολείου, πολύ περισσότερο ζώντας δίπλα σε μία μητέρα-θεότητα, διάσημη για την ομορφιά της. Μέχρι και μία φίλη της μητέρας της, πρότεινε στη 10χρονη Uma να κάνει πλαστική στη μύτη της.

Το διέξοδο της μόνιμα οργισμένης Uma άρχισε να είναι η ποίηση και η υποκριτική. Στα 15 της πήγε στη Νέα Υόρκη με μία φίλη της για να σπουδάσει θέατρο ενώ η μαμά-Nena ήδη τής είχε κλείσει ατζέντη για να την κάνει μοντέλο, κάτι που δεν άργησε να συμβεί. Η Uma όμως είχε στο μυαλό της τον κινηματογράφο. Μετά από 2-3 μέτριες εμφανίσεις σε μικρές, ασήμαντες ταινίες, έγινε το breakthrough και όλοι άρχισαν να μιλούν για αυτήν: ήταν το 1988, στην ταινία “Οι περιπέτειες του Βαρώνου Μινχάουζεν” του Terry Gilliam όπου η Uma έκανε μία υπέροχη εμφάνιση που παρέπεμπε στην Αφροδίτη του Μποτιτσέλι. Ακολούθησε το Οσκαρικό “Επικίνδυνες σχέσεις” όπου έλαμψε δίπλα στην Glenn Close, τον John Malkovich και την Michelle Pfeiffer. Όταν πλέον το περιοδικό Rolling Stone την έβαλε στο εξώφυλλό του, η Uma είχε αποκτήσει τον τίτλο του συμβόλου του σεξ.

Pulp Fiction poster
Η Uma Thurman στην αφίσα του Pulp Fiction.

Η Uma, έκτοτε, είχε ένα σερί μεγάλων κινηματογραφικών επιτυχιών, με κορωνίδα τη συνεργασία της με τον (τότε σύντροφό της) Quentin Tarantino ο οποίος τη θεωρεί μούσα του. Ως ηρωίδα του στο “Pulp Fiction”, με jet black καρέ μαλλί και έχοντας σνιφάρει κιλά κοκαϊνης, χόρεψε τον εμβληματικό χορό με τις peek-a-boo κινήσεις, με τον John Travolta ενώ η εικόνα της έγινε μία από τις πιο χαρακτηριστικές αφίσες στην ιστορία του κινηματογράφου (μέχρι η Καίτη Γαρμπή την αντέγραψε). Για να ακολουθήσει αργότερα η εικόνα της με την κίτρινη αθλητική φόρμα με τις μαύρες ρίγες, έτοιμη να δρέψει κόσμο, κρατώντας το σαμουράι σπαθί της, για τα δύο φιλμ “Kill Bill 1&2”.

Παράλληλα, όλα αυτά τα χρόνια, η Uma έγινε πρόσωπο της Lancome, μπήκε σε λίστες με τους σπουδαιότερους κινηματογραφικούς αστέρες, ανέπτυξε φιλανθρωπική δράση, τιμήθηκε με το Γαλλικό βραβείο Ιπποτών Τεχνών και Γραμμάτων, γράφτηκε ένα τραγούδι με τίτλο το όνομά της από τους Fall Out Boy, της προτάθηκε να υποδυθεί την Μάρλεν Ντίτριχ (το project ακυρώθηκε μετά τον θάνατο του σκηνοθέτη Louis Malle), εμφανίστηκε στη σκηνή του Φεστιβάλ Καννών ξυπόλυτη, απέκτησε έναν stalker που της έστελνε περίεργα μηνύματα και ζωγραφιές (συνελήφθη) και στη δίκη για την επιμέλεια της κόρης της απέναντι στον πρώην σύντροφό της Arpad Busson αποκαλύφθηκε ότι παίρνει φαρμακευτική αγωγή για κατάθλιψη, άγχος και αϋπνία.

Nena von Schlebrügge
Nena von Schlebrügge © Georgian Journal Ge

Η γιαγιά Nena

H Birgitte Caroline "Nena" von Schlebrügge γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου 1941, στην πόλη του Μεξικού και υπήρξε μία από τις ομορφότερες γυναίκες και μοντέλα των δεκαετιών 1950 και ‘60. Η Σουηδή μητέρα της, Brigit Holmquist, υπήρξε και εκείνη σπουδαίας ομορφιάς – μάλιστα ένα γυμνό της άγαλμα του Axel Ebbe, με τίτλο “Famntaget” (το Αγκάλιασμα) υπάρχει από το 1930 στο λιμάνι του Τέλεμποργκ στη Σουηδία. Η Brigit την ίδια χρονιά, στο Βερολίνο, γνωρίστηκε και παντρεύτηκε με έναν βαρώνο από τη Βεστφαλία, τον Karl von Schlebrugge ο οποίος φυλακίστηκε προσωρινά από τους Ναζί επειδή είχε αρνηθεί να καταδώσει τους Εβραίους συνεταίρους του στις επιχειρήσεις του. Μόλις αποφυλακίστηκε, ο βαρώνος και η Brigit έφυγαν στη Σουηδία και από εκεί στο Μεξικό και στην Κίνα. Στο Μεξικό γεννήθηκε και η, ίδιας ομορφιάς με τη μητέρα της, Nena.

Nena von Schlebrügge

Την Nena την ανακάλυψε στα 16 της, το 1955, να περπατάει σε ένα πάρκο της Στοκχόλμης, ο φωτογράφος της Vogue Norman Parkinson και την πήρε αμέσως στο Λονδίνο όπου άρχισε να δουλεύει ως μοντέλο για την Vogue. Επόμενο βήμα της, η Νέα Υόρκη, όπου έφτασε με το πλοίο Queen Mary, τον Μάρτιο του 1958, μέσα σε χιονοθύελλα. Ήταν μόλις 17 χρονών. Η Nena έγινε μοντέλο του περίφημου πρακτορείου Ford Modeling Agency και άρχισε να δουλεύει για την Vogue και το Harper's Bazaar, ποζάροντας για πολλούς φωτογράφους μόδας, ανάμεσά τους και ο Gleb Derujinsky. Έγινε μία από τις πιο γνωστές fashionistas της πόλης, ένα it-girl σε αναζήτηση πατρικής φιγούρας. Και τον βρήκε αμέσως στο πρόσωπο του γκουρού της ψυχεδέλειας, του Timothy Leary (τους σύστησε ο Salvador Dalí) με τον οποίο παντρεύτηκε το 1964. Στην τελετή έπαιζε πιάνο ο Charles Mingus. Ο ντοκιμαντερίστας D. A. Pennebaker μάλιστα, κατέγραψε το γεγονός, στη μικρού μήκους ταινία του “Είσαι ο κανένας μέχρι κάποιος να σε αγαπήσει”. O γάμος κράτησε μόλις έναν χρόνο.

Nena von Schlebrügge

Το 1967, η Nena παντρεύτηκε τον Robert Thurman.
Την ίδια χρονιά είχε και έναν μικρό ρόλο στο φιλμ της ηθοποιού και μοντέλου από την παρέα του Andy Warhol, της Edie Sedgwick, “Ciao! Manhattan”. Το φιλμ γυριζόταν επί τέσσερα χρόνια, το σενάριο άλλαζε συνέχεια, πολλές σκηνές κόβονταν στο μοντάζ κάθε διαφορετικής εκδοχής -έτσι και οι σκηνές της Nena κόπηκαν όλες (αλλά υπάρχουν στα “παραλειπόμενα” της έκδοσης σε DVD, για όποιον ενδιαφέρεται).

Nena von Schlebrügge

Από το 1987 μέχρι το 1989, η Nena διηύθυνε το πολιτιστικό κέντρο New York Open Center και, από το 1991 έως το 2002, διηύθυνε το Tibet House US στη Νέα Υόρκη, το οποίο ίδρυσαν το 1986 η οικογένεια των Thurman, ο Philip Glass και ο Richard Gere, στο όνομα του Δαλάι Λάμα. Έκανε επίσης την παραγωγή του φιλμ, του John Halpern, “Τα πρώτα 30 χρόνια του Tibet House U.S.”.

Από το 2001, η Nena διευθύνει το Menla Mountain Retreat, έναν χώρο spa για απομόνωση και ηρεμία ενώ παράλληλα είναι και ψυχοθεραπεύτρια.

Maya Hawke
Maya Hawke © Getty Images / Matt Winkelmeyer

H εγγονή Maya

Γεννημένη στις 8 Ιουλίου 1998, στη Νέα Υόρκη, η Maya Ray Thurman Hawke, με τέτοια γονίδια και εξοικείωση με τον χώρο του κινηματογράφου και της μόδας (από την πλευρά του πατέρα της, είναι ανιψιά τρίτης γενιάς του μεγάλου θεατρικού συγγραφέα Tennessee Williams), δεν θα μπορούσε παρά να γίνει μοντέλο και ηθοποιός. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε το 2017 στην τηλεόραση του BBC, στη διασκευή του βιβλίου “Μικρές Κυρίες” και το 2019 ακολούθησε η συμμετοχή της στη σειρά του Netflix, “Stranger Things”.

Η Μaya έχει δυσλεξία, που οφείλεται στη συχνή εναλλαγή σχολείων στα παιδικά της χρόνια, πριν γραφτεί στο ιδιωτικό σχολείο της Αγίας Άννας στο Μπρούκλιιν, το οποίο ενθαρρύνει και εκπαιδεύει τους μαθητές στα καλλιτεχνικά τους ταλέντα.

Ακριβώς όπως η μητέρα της και η γιαγιά της, η Maya έχει ποζάρει για την Vogue, έχει γίνει το πρόσωπο της καμπάνιας της βρετανικής φίρμας AllSaints για τη συλλογή 2016-17, ενώ ήταν ένα από τα πολλά πρόσωπα που συμμετείχαν στη βίντεο καμπάνια για τη σειρά εσωρούχων Calvin Klein την οποία είχε σκηνοθετήσει η Sofia Coppola. Ξεχωριστός και ο ρόλος της ως Linda Kasabian, μιάς από τα μέλη της συμμορίας του Charles Manson, στην ταινία “Κάποτε στο Χόλιγουντ” του Quentin Tarantino.

Maya Hawke - To Love a Boy

Στις δραστηριότητες της Maya υπάρχει όμως και η μουσική. Έχει ήδη κυκλοφορήσει δύο singles, "To Love a Boy" και "Stay Open". Η Maya γράφει η ίδια τα τραγούδια της, όμορφα τρυφερά κομμάτια επηρεασμένα ερμηνευτικά και από την Billie Eilish που είναι, όπως δηλώνει, αγαπημένη της τραγουδίστρια. Το πρώτο της άλμπουμ έχει τίτλο “Blush” και το νέο single "Coverage" κυκλοφόρησε τον Απρίλιο του 2020, με τον πατέρα της Ethan Hawke να έχει σκηνοθετήσει το βίντεο κλιπ.

Maya Hawke - Coverage (Live from the Barn)

Στις 21 Αυγούστου 2020, επρόκειτο να κυκλοφορήσει το άλμπουμ μέσα στις εξεγέρσεις για το Black Lives Matter. Η Maya έγραψε στα social media: “Νοιώθω ότι αυτή δεν είναι η κατάλληλη εποχή για να προμοτάρω τον εαυτό μου. Είναι καιρός για δραστηριοποίηση, εκπαίδευση και αυτογνωσία.”

Maya Hawke - By Myself (Official Music Video)

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice