Arlindo Camacho on Unsplash
© Arlindo Camacho on Unsplash

12 συμβουλές επείγουσας ανάγκης για δύσκολους λεκέδες

Ξέρεις πώς να απομακρύνεις λεκέδες από λάδι;
  • A-
  • A+
Μερικές χρήσιμες συμβουλές επείγουσας ανάγκης για να απομακρύνετε λεκέδες από τα ρούχα (κυρίως βαμβακερά) χωρίς τη χρήση χημικών καθαριστικών.

Μερικές χρήσιμες συμβουλές επείγουσας ανάγκης για να απομακρύνετε λεκέδες από τα ρούχα (κυρίως βαμβακερά) χωρίς τη χρήση χημικών καθαριστικών -είναι καλύτερο και για τον εαυτό μας αλλά και για το περιβάλλον. Μη ξεχνάτε όμως ότι τα μεταξωτά και δερμάτινα θέλουν άλλους τρόπους καθαρισμού για να μην καταστραφούν.

1. Δράστε άμεσα!
Μόλις λεκιαστείτε δείξτε την ταχύτητα των αντανακλαστικών σας. Οι δύο παράγοντες που κάνουν έναν λεκέ να μένει, είναι η ώρα και η ζέστη. Γι’αυτό μην κάθεστε καθόλου, μη δώσετε χρόνο στον λεκέ να απλωθεί. Ξεπλύνετε με κρύο νερό και μετά βάλτε το ρούχο μέσα σε μία λεκάνη με αλατισμένο νερό -το αλάτι θα εισχωρήσει στον λεκέ και θα τον καθαρίσει. Με το νερό βοηθάτε το ύφασμα να μείνει υγρό έτσι ώστε να μην ξεραθεί ο λεκές. Πριν στεγνώσετε το ρούχο, βεβαιωθείτε ότι ο λεκές έχει πραγματικά εξαφανιστεί.

2. Οι λεκέδες από πρωτεΐνη θέλουν ιδιαίτερη φροντίδα.
Λεκέδες από πρωτεΐνη προκαλούνται από κάθε είδους σωματικό υγρό, ανθρώπων αλλά και ζώων. Μερικά παραδείγματα: αίμα, γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και υγρά από κρέατα. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να το βρέξετε καλά με κρύο νερό και να το στύψετε για να φύγει ο λεκές. Αν δράσετε γρήγορα και με κρύο νερό, πραγματικά μπορεί να καθαρίσει ο λεκές αμέσως. Αν ο λεκές φαίνεται να επιμένει, βυθίστε το σημείο εκείνο του υφάσματος μέσα σε λίγο, ΠΟΛΥ ΚΡΥΟ, αλατισμένο νερό. Σε καμία περίπτωση μη χρησιμοποιήσετε ζεστό νερό. Η θερμότητα αλλάζει τη χημική σύσταση των πρωτεϊνών και κάνει τον λεκέ επίμονο. Το ίδιο λάθος θα συμβεί αν χρησιμοποιήσετε επάνω σε λεκέ πρωτεΐνης χημικά, λεμόνι ή ξύδι.

Αφού βρέξετε το ύφασμα, τρίψτε τον λεκέ με κάποιο μαλακό σαπούνι και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Αφού θα έχει φύγει ο λεκές, τότε μπορείτε να πλύνετε το ρούχο στο πλυντήριο με τον συνηθισμένο τρόπο. Θυμηθείτε: ο λεκές πρέπει να παραμένει υγρός μέχρι να τον καθαρίσετε τελείως.

3. Λεκές πρωτεΐνης σε λευκό ύφασμα.
Χρησιμοποιείστε μισό-μισό μείγμα οξυζενέ και σαπουνιού για τα πιάτα, ακόμα και πράσινο σαπούνι. Αφού ξεπλύνετε καλά με το κρύο νερό και ο λεκές επιμένει, τότε ρίξτε επάνω αυτό το μείγμα και αφήστε το για ένα λεπτό. Μπορεί να δείτε να δημιουργούνται μικρές μπουρμπουλήθρες -αυτό σημαίνει ότι το λευκαντικό “καταβροχθίζει”τον λεκέ. Τρίψτε απαλά το μείγμα επάνω στον λεκέ και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Αν χρειαστεί, επαναλάβετέ το.

4. Το αγαπημένο μας ξύδι.
Όπως είπαμε, δεν χρησιμοποιούμε ξύδι επάνω σε λεκέδες πρωτεΐνης. Το ξύδι όμως είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό σε άλλους λεκέδες, ειδικά από ντομάτα, κόκκινα φρούτα (όπως βατόμουρα) κλπ. Απλώς ξεπλένετε το λερωμένο σημείο ή το αφήνετε μία νύχτα μέσα σε μία λεκάνη μέσα σε διάλυμα νερού με ξύδι και ο λεκές εξαφανίζεται. the article of clothing in vinegar and water.

5. Λεκέδες από ιδρώτα.
Και πάλι τη λύση δίνει το ξύδι. Αν το νερό με το ξύδι δεν έχουν αποτέλεσμα, δοκιμάστε να φτιάξετε ένα μείγμα από ξύδι και μαγειρική σόδα και να τρίψετε με αυτό τον λεκέ και το αφήσετε να μείνει για 30 λεπτά τουλάχιστον πριν το βάλετε στο πλυντήριο. Όλοι το ξέρουν αυτό: η μαγειρική σόδα είναι ο σωτήρας μας.

6. Παλιοί λεκέδες.
Βυθίζουμε το λερωμένο ύφασμα σε μία λεκάνη με ξύδι και νερό, το αφήνουμε όλη τη νύχτα και μετά τρίβουμε το σημείο εκείνο με μία οδοντόβουρτσα και λίγο σαπούνι πιάτων. Δεν είναι πάντα αποτελεσματικό σε πολύ παλιούς λεκέδες αλλά δεν χάνετε τίποτα αν δοκιμάσετε.

7. Το χειρότερο: λεκέδες από λάδι.
Κάτι που το γνωρίζουν καλά όσοι και όσες μαγειρεύουν. Κι εκεί καταλαβαίνουμε όλοι την απόλυτη χρησιμότητα της ποδιάς. Κι εδώ ισχύει ότι πρέπει να αντιμετωπίζουμε τον λεκέ αμέσως μόλις γίνει. Πλένουμε το σημείο εκείνο με ΠΟΛΥ ζεστό νερό και λίγο σαπούνι των πιάτων. Αυτό συνήθως καθαρίζει τον λεκέ. Αν όμως επιμένει, βάζουμε το ρούχο μέσα σε μία φαρδιά λεκάνη με βραστό νερό και λίγο ξύδι ή μαγειρική σόδα μέσα. Το αφήνουμε να μουλιάσει. Το καυτό νερό συνήθως καθαρίζει τον λεκέ. Μετά, τρίβουμε το σημείο εκείνο με οδοντόβουρτσα και λίγο σαπούνι πιάτων.

Έξτρα tip: Μπορείτε να κάνετε ένα μείγμα από θαλασσινό αλάτι και σκόνη από ρίζα αραρούτι (πολύ λεπτό αμυλοειδές που χρησιμοποιείται για να κάνει ματ τις μεικτές και λιπαρές επιδερμίδες, ως βάση πούδρας μακιγιάζ ή ακόμη για να κάνει απαλή και μεταξένια την υφή στα καλλυντικά ή να μειώσει την λιπαρότητα των κεραλοιφών). Απλώνετε το μείγμα επάνω σε έναν μεγάλο λεκέ από λάδι, το αφήνετε 30 λεπτά και μετά τρίβετε καλά με μία παλιά οδοντόβουρτσα και σαπούνι πιάτων, μέχρι να φύγει εντελώς. Μη ξεχνάτε, το καυτό νερό βοηθάει σε αυτή την περίπτωση.

8. Φτιάξτε το δικό σας καθαριστικό.
Ένα από τα πιο αποτελεσματικά και μυρωδάτα καθαριστικά λεκέδων “οικιακής κατασκευής” είναι αυτό με οργανικό αιθέριο έλαιο λεμονιού. Μπορείτε να το φτιάξετε και να το φυλάξετε σε ένα γυάλινο μπουκάλι με σπρέι γιατί το λεμόνι καταστρέφει το πλαστικό. Καλού κακού, πριν το χρησιμοποιήσετε, δοκιμάστε το σε ένα κρυφό σημείο του υφάσματος για να βεβαιωθείτε ότι δεν επηρεάζει το χρώμα του, ειδικά αν πρόκειται για ευαίσθητα υφάσματα. Μία εύκολη συνταγή για να το φτιάξετε:

Καθαριστικό λεκέδων με οργανικό αιθέριο έλαιο λεμονιού:
1 φλιτζάνι ξύδι
10 σταγόνες οργανικό αιθέριο έλαιο λεμονιού
Οδηγίες: Αναμειγνύετε το ξύδι με τις σταγόνες αιθέριου ελαίου λεμονιού μέσα σε ένα μικρό γυάλινο μπουκάλι με στόμιο σπρέι. Ψεκάζετε επάνω στον λεκέ, το αφήνετε να ποτίσει και μετά το βάζετε στο πλυντήριο.

9. Λεκές από μελάνι
Βυθίστε το σημείο του υφάσματος με τον λεκέ μέσα σε οινόπνευμα για εντριβή και αφήστε το για μία ώρα.

10. Κολλημένη τσίχλα
Βάζετε το ρούχο μέσα στην κατάψυξη. Το αφήνετε αρκετή ώρα να “κοκαλώσει” και μετά αφαιρείτε στην τσίχλα με μεγάλη ευκολία.

11. Πετσέτες με μυρωδιά υγρασίας
Ο κανόνας του σπιτιού πρέπει να είναι:ποτέ δεν αφήνουμε βρεγμένες πετσέτες πεταμένες στο πάτωμα (ή όπου αλλού). Πρέπει να τις κρεμάμε για να στεγνώνουν γιατί, διαφορετικά, αποκτούν αυτή την άσκημη μυρωδιά της υγρασίας. Για να απαλλαγούμε από αυτή τη μυρωδιά αναμειγνύουμε μισό φλιτζάνι οξυζενέ και μισό φλιτζάνι ξύδι και αφήνουμε την πετσέτα μέσα σε αυτό, για 15 λεπτά. Μετά την πλένουμε κανονικά και η μυρωδιά εξαφανίζεται.

12. Σωματικές ακαθαρσίες
Μπορεί να είναι “λεκές πρωτεΐνης” αλλά εδώ χρειαζόμαστε οπωσδήποτε πολύ ζεστό νερό.

Και μη ξεχνάτε:
* Τίποτα δεν είναι καλύτερο καθαριστικό λεκέδων από το φως του ήλιου που το έχουμε άφθονο στη χώρα μας. Αφού ακολουθήσετε κάποιες από τις συμβουλές που σας δίνουμε παραπάνω, αφήστε τα ρούχα (ειδικά εκείνα με τα πιο ανοιχτά χρώματα) να στεγνώσουν κατευθείαν στη λιακάδα. Ακόμα κι αν έχει μείνει κάποιο υπόλειμμα λεκέ, το φως του ήλιου το ξεθωριάζει – γι’αυτόν τον λόγο και δεν πρέπει να το κάνετε με σκουρόχρωμα υφάσματα γιατί μπορεί να ξεθωριάσουν.

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

10 διάσημοι που ήταν εθισμένοι στο σεξ
10 διάσημοι που ήταν εθισμένοι στο σεξ
Back to top