​Πώς να σιδερώσεις ένα πουκάμισο;

Οδηγός σιδερώματος βήμα-βήμα και με βίντεο για κόρες ακαμάτρες

Συμβουλές και βίντεο για να σιδερώσεις εύκολα και σωστά ένα πουκάμισο

Το κλασικό λευκό κι αγαπημένο σου πουκάμισο. Δεν έπρεπε να λείπει από την γκαρνταρόμπα σου. Και σίγουρα δεν το αγόρασες για να το φορέσεις μια φορά. Το έπλυνες. Το κοιτάς. Ένα κουβάρι στη στοίβα με τα φρεσκοπλυμένα. Tο βαρέθηκες ήδη…

Ο εφιάλτης κρατάει σίδερο!

Ξεχώρισε, βάλε πλυντήριο, άπλωσε, μάζεψε, σιδέρωσε. Το κεφάλαιο «φροντίζω τα ρούχα μου» είναι τόσο βαρετό όσο ακούγεται, και το σιδέρωμα είναι η χειρότερη ίσως παράγραφος - συμφωνούν οι περισσότερες από μας, όλες άξιες «νοικοκυρές»! Αν το κάνεις και λάθος, είναι σίγουρα ένας εφιάλτης. Και τα πουκάμισα είναι ομολογουμένως από τα δυσκολότερα κομμάτια της μπουγάδας...

© Volha Flaxeco / Unsplash

Τι θα χρειαστείς

  1. Σιδερώστρα
    Το σωστό σιδέρωμα προϋποθέτει να έχεις τον απαραίτητο «εξοπλισμό», ξεκινώντας πρώτα από τη… σιδερώστρα. Ξέχνα τη διπλωμένη πετσέτα του μπάνιου πάνω στο τραπέζι της κουζίνας. Πέτα την ετοιμόρροπη σιδερώστρα με το ξεφτισμένο και ολίγον καψαλιασμένο πανί. Για να έχει ο κόπος σου αποτελέσματα  πρέπει να έχεις μια καλή σιδερώστρα, στιβαρή και επενδυμένη με καλής ποιότητας και σωστά τεντωμένο πανί.
  2. Σπρέι σιδερώματος
    Μην υποτιμάς τα σπρέι σιδερώματος, ειδικά όταν ο χρόνος δεν είναι με το μέρος σου. Τα σπρέι σιδερώματος αναζωογονούν και «ισιώνουν» τις ίνες συμβάλλοντας επιπλέον και σε ένα ελαφρύ κολλάρισμα. Ψέκασε το πουκάμισο πριν αρχίσεις το σιδέρωμα (μην το παρακάνεις όμως, ενδείκνυται ελάχιστη ποσότητα).
  3. Σίδερο
    Και φυσικά, ένα καλό σίδερο, αναπόσπαστο κομμάτι οικιακού εξοπλισμού που μπορεί να κάνει αυτή την αγγαρεία πιο ευχάριστη και διασκεδαστική (…σε μένα μίλησε;)

Προετοιμασία

  • Ξεκουμπώνεις όλα τα κουμπιά, στο γιακά (αν υπάρχουν), στις μανσέτες, στον κορμό. Αυτό θα σε βοηθήσει να γυρίζεις με μεγαλύτερη άνεση το πουκάμισο πάνω στη σιδερώστρα, αλλά και το σίδερο να γλιστράει στο ύφασμα χωρίς να συναντά εμπόδια.
  • Βάζεις νερό στο σίδερο (πρέπει να διαβάζεις προσεκτικά τις οδηγίες του κατασκευαστή ως προς την ποσότητα και το είδος του νερού που πρέπει να χρησιμοποιείς) και ρυθμίζεις στη σωστή θερμοκρασία, ανάλογα με το ύφασμα ή τις οδηγίες που αναγράφονται στην ετικέτα του ρούχου.

Παρ’ το με τη σειρά…

Βήμα 1: Ο γιακάς (πίσω πλευρά)
Απλώνεις τον γιακά στη σιδερώστρα μπροστά σου και, επειδή το ύφασμα τείνει να ζαρώνει προς τις γωνίες δημιουργώντας τσακίσεις που δύσκολα θα διαχειριστείς, σιδερώνεις πάντα κατευθύνοντας το σίδερο από τις έξω γωνίες προς το κέντρο του γιακά.

Βήμα 2: Οι μανσέτες
Πρώτα σιδερώνεις την εσωτερική πλευρά, οδηγώντας το σίδερο ξανά από τις άκρες προς τη μέση του υφάσματος. Γυρίζεις το μανίκι και κάνεις τη μανσέτα με τον ίδιο τρόπο και από την άλλη πλευρά, αυτή με τα κουμπιά. Με απαλές κινήσεις και χρησιμοποιώντας τη μύτη του σίδερου θα σιδερώσεις την περιοχή γύρω από τα αυτά. Ποτέ μην περνάς το σίδερο πάνω από τα κουμπιά. Είναι ευαίσθητα στη θερμότητα και αργά ή γρήγορα θα καταστραφούν. 

Βήμα 3: Τα μανίκια
Ίσιωσε την επιφάνεια των μανικιών με τα χέρια σου πάνω στη σιδερώστρα πριν ξεκινήσεις με το σίδερο. Με αυτό τον τρόπο θα γλιτώσεις επιπλέον ζάρες. Ξεκίνησε με τη μύτη του σίδερου από χαμηλά, στις μανσέτες, εστιάζοντας στις ραφές και προχώρησε κατά μήκος του μανικού προς τα πάνω έως τις ραφές των ώμων και της μασχάλης. Γύρισε το μανίκι από την άλλη πλευρά και κάνε ένα παρόμοιο γρήγορο πέρασμα που θα τελειοποιήσει την εικόνα.

Βήμα 4: Η πλάτη
Απλώνεις το πουκάμισο έχοντας την κορυφή της πλάτης με τους ώμους στη μυτερή πλευρά της σιδερώστρας. Εδώ θέλει προσοχή αν υπάρχει ραφή με πιέτα στο κέντρο μεταξύ ώμων και πλάτης. Σε αυτή την περίπτωση ξεκίνησε από εκείνο το σημείο και συγκεκριμένα κάτω από την πιέτα για να ισιώσει καλύτερα το ύφασμα, σιδερώνοντας κατόπιν την ίδια την πιέτα (από τη ραφή προς το σημείο που «σβήνει»).  Συνεχίζεις κάνοντας την υπόλοιπη πλάτη οδηγώντας ανάλογα με το χέρι σου το ύφασμα ώστε πάντα να είναι καλά τεντωμένο πάνω στη σιδερώστρα. 

Βήμα 5: Οι ώμοι
Τοποθέτησε το πουκάμισο σαν να θέλεις να «φορέσεις» τη στενή άκρη της σιδερώστρας στο μανίκι. Κατευθύνοντας ανάλογα το ύφασμα σιδερώνεις από τις άκρες προς τα μέσα. Τοποθετώντας το πουκάμισο με τον ίδιο τρόπο και από το άλλο μανίκι, σιδερώνεις και την υπόλοιπη επιφάνεια των ώμων.

Βήμα 6: Μπροστινή πλευρά 
Και πάλι τοποθετείς το πουκάμισο από την στενή πλευρά της σιδερώστρας ώστε η επιφάνεια που θέλεις να σιδερώσεις να απλώνεται κατά μήκος μπροστά σου. Μην βιάζεσαι όταν σιδερώνεις γύρω από τα κουμπιά, για να μην τα χαλάσεις ή χαλαρώσεις την κλωστή που τα συγκρατεί. Ο σκοπός είναι αυτή η γραμμή να δείχνει το ίδιο κολλαριστή και αψεγάδιαστη όσο και το υπόλοιπο πουκάμισο. Χρησιμοποιείς τη μύτη και τα πλαϊνά του σίδερου. Εάν το πουκάμισό σου έχει τσέπες μπροστά τις σιδερώνεις εξωτερικά πρώτα ξεκινώντας από κάτω προς το άνοιγμά τους ώστε να μην «μαζεύονται» ζάρες στις ραφές. Η μύτη του σίδερου στο άνοιγμα της τσέπης ολοκληρώνει το έργο.

Βήμα 7: Ο γιακάς (εσωτερική πλευρά)

Τελειώνεις σιδερώνοντας τη μέσα πλευρά του γιακά οδηγώντας το σίδερο από τις άκρες προς τα μέσα όπως στο βήμα 1. 

© Laura Chouette / Unsplash

Οι τελευταίες πινελιές

  • Κρέμασε το πουκάμισό σου σε μια κρεμάστρα, κλείνοντας το πρώτο (ψηλά στο γιακά) και το τρίτο κατά σειρά κουμπί για να διατηρήσεις την καλοσιδερωμένη όψη του.
  • Αν εντοπίσεις κάποια ζάρα που σου ξέφυγε, βάλε αυτό το κομμάτι πάνω στη σιδερώστρα και οδηγώντας το σίδερό σου πάνω κάτω, ίσιωσε την ατέλεια. Εάν επιμένει, χρησιμοποίησε τον ατμό του σίδερου ή ψέκασε τοπικά λίγο νερό.

Καλό να γνωρίζεις:

  • Είναι προτιμότερο τα φρεσκοπλυμένα πουκάμισα να τα έχεις κρεμασμένα και όχι άτακτα διπλωμένα με τα υπόλοιπα ρούχα που περιμένουν να σιδερωθούν. Με αυτό τον τρόπο «πέφτουν» οι ζάρες και οι τσακίσεις και το δικό σου έργο γίνεται λιγότερο κοπιαστικό
  • Ποτέ μην κάνεις το λάθος να κρατήσεις κάθετο το σίδερο μπροστά στο σιδερωμένο, κρεμασμένο πουκάμισο και να ψεκάσεις ατμό με την ελπίδα πως δεν θα χρειαστεί να το απλώσεις ξανά στην σιδερώστρα για να στρώσεις την ατέλεια που μάλλον σου ξέφυγε. Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να το «νοτίσεις», να χάσει το κολλάρισμά του και να δημιουργήσεις καινούργιες ζάρες. 
  • Για σκουρόχρωμα (μαύρα) υφάσματα, γυρνάς το ρούχο τα μέσα-έξω και σιδερώνεις ανάποδα το ύφασμα ώστε να αποφύγεις τις «γυαλάδες» που μπορεί να αφήσει η θερμότητα στο ύφασμα.

© Vladimir Fedotov / Unsplash

Επιπλέον γνώσεις:

Το σίδερο στάζει

Υπάρχουν φορές που το ατμοσίδερό σου μπορεί να αρχίσει να στάζει αντί να βγάζει ατμό. Αν συμβεί κάτι τέτοιο, τις περισσότερες φορές σημαίνει πως το έχεις ρυθμίσει σε πολύ χαμηλή θερμοκρασία.

Αν πάλι η θερμοκρασία είναι η σωστή, τότε μάλλον έχεις βάλει στο σίδερο λάθος τύπο νερού. Διάβασε προσεκτικά τις οδηγίες λειτουργίας του. Κάποια χρησιμοποιούν αποσταγμένο νερό, κάποια νερό της βρύσης…

Άλλοι λόγοι που μπορούν να κάνουν το σίδερό σου να στάζει είναι, είτε το έχεις παραγεμίσει με νερό, έχεις ξεπεράσει δηλαδή την ένδειξη maximum ή έχει συσσωρεύσει άλατα και χρειάζεται καθάρισμα.

Βαριέσαι να διαβάσεις όλα τα προηγούμενα; Δες το βίντεο παρακάτω!