Pan Xiaozhen / Unsplash
© Pan Xiaozhen / Unsplash
Lifestyle

10 αθάνατα γιαγιαδίστικα tips για την καθαριότητα του σπιτιού

Τι κάνουμε με τα υπολείμματα του καφέ και τις παλιές εφημερίδες; Πώς φεύγει το λιωμένο κερί από το χαλί; Η γιαγιά ξέρει.

Δέκα αποτελεσματικές και πανεύκολες συμβουλές για την καθημερινή ζωή και την καθαριότητα στο σπίτι χωρίς χημικά προϊόντα.

Ακόμα και οι πιο άσχετοι με την καθαριότητα του σπιτιού, έρχεται κάποια στιγμή που πρέπει να βάλουμε μια σκούπα που λέει ο λόγος. Ή να καθαρίσουμε τον καθρέφτη του μπάνιου από σταγόνες και λεκέδες οδοντόκρεμας γιατί έχει γίνει πουά σαν πίνακας της Γιαγιόι Κουσάμα. Ή μπορεί να στάξει κερί στο ωραίο μας χαλί και να πάθουμε μια μικρή υστερία (ειδικά αν το έχει στάξει ξένος, καλεσμένος μας, και δεν θέλουμε να το δείξουμε μπροστά του). Για όλα υπάρχει μία λύση και μάλιστα, δοκιμασμένη από τα παλιά, χωρίς να είναι πάντα απαραίτητο να χρησιμοποιήσουμε κάποιο προϊόν με χημικά. Παρακάτω σας δίνουμε 10 χρυσές συμβουλές που βασίζονται σε πείρα χρόνων, έρχονται “από τις παλιές” που λένε και, το κυριότερο, είναι πανεύκολες στην εφαρμογή τους:

Bianca Jordan / Unsplash
© Bianca Jordan / Unsplash

1. “Εβουλώσανε τα λούκια”; Συνηθισμένο πρόβλημα, είτε στον νεροχύτη της κουζίνας είτε στον νιπτήρα του μπάνιου, ειδικά μετά από κάποιο χειροποίητο, σπιτικό κουρεματάκι. Μην ανησυχείτε όμως. Εκτός από τα γνωστά ξεβουλωτικά υπάρχει και ο καφές. Ανακατέψτε υπολείμματα αλεσμένου καφέ από την καφετιέρα σας με υγρό σαπούνι για τα πιάτα. Αδειάστε το μείγμα στην αποχέτευση του νιπτήρα και ρίξτε αρκετή ώρα, βραστό νερό. Θα απελευθερωθούν μεν οι αποχετεύσεις σας, αλλά καλό είναι να ξέρουμε ότι δεν πρέπει να αδειάζουμε τα πάντα στους νιπτήρες και τους νεροχύτες γιατί προκαλούνται μεγάλες φθορές στα υδραυλικά του σπιτιού που μπορεί να μας κοστίσουν ακριβά. Πρόληψη και μετά οι λύσεις.

2. Τα υπολείμματα καφέ φίλτρου μπορούν ωραιότατα να απομακρύνουν και τη συγκέντρωση λίπους ή λεκέδων από το σαπούνι, στο στόμιο της αποχέτευσης του νεροχύτη. Πριν πετάξτε τον καφέ, τρίψτε με τα υπολείμματα από το φίλτρο γύρω από το στόμιο της αποχέτευσης, ξεπλύνετε με ζεστό νερό και θα λάμψει από καθαριότητα ενώ θα απομακρυνθούν και οι οσμές.

3. Τα έπιπλα που γυαλίζουν είναι ωραία και αναδεικνύουν καλύτερα τη φόρμα τους. Πολλοί ειδικοί επί των επίπλων λένε ότι τα αιθέρια έλαια δίνουν μία ωραία λάμψη στις επιφάνειες και τονώνουν το ξύλο με το οποίο είναι κατασκευασμένα. Ειδικά για σκουρόχρωμο ξύλο χρησιμοποιήστε λίγο αιθέριο έλαιο λεμονιού με ένα υγρό πανί και θα απομακρυνθούν αμέσως οι λεκέδες. Πολύ καλό είναι και το αιθέριο έλαιο από το φυτό του τσαγιού γιατί εκτός από τη γυαλάδα που προσφέρει, κρατάει μακριά και τα έντομα. Προσοχή όμως, μη χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια σε ξύλινες επιφάνειες όπου ακουμπάτε τρόφιμα γιατί μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία.

4. Η οδοντόκρεμα είναι ένα αγαπημένο προϊόν όχι μόνο για την υγιεινή του στόματός μας αλλά και γιατί εξαφανίζει τα μικρά γδαρσίματα στα έπιπλα. Χρησιμοποιήστε μικρή ποσότητα οδοντόκρεμας, όσο ένα μπιζέλι, και τρίψτε με αυτήν με κυκλικές κινήσεις το σημείο της ξύλινης επιφάνειας στο έπιπλό σας που έχει το γδάρσιμο. Το υπόλειμμα το καθαρίζετε με μία υγρή πετσέτα. Προσοχή όμως, η οδοντόκρεμα δεν πρέπει να είναι σε τζελ μορφή.

5. Έσταξε κερί στα έπιπλά σας; Κανένα πρόβλημα. Μην αρχίσετε να τρίβετε εκείνο το σημείο γιατί και την επιφάνεια θα γδάρετε και το κερί δεν θα απομακρυνθεί εντελώς. Ο καλύτερος τρόπος είναι τα παγάκια. Γεμίστε μία πλαστική σακούλα με παγάκια και αφήστε την επάνω στο λιωμένο κερί, για λίγα λεπτά. Όταν αυτό παγώσει και σκληρύνει θα μπορέσετε να το απομακρύνετε εύκολα είτε είναι σε ξύλινη επιφάνεια είτε επάνω σε ύφασμα.

6. Έσταξε κερί επάνω στο χαλί; Δεν είναι το τέλος του κόσμου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε μία χάρτινη σακούλα επάνω στο λιωμένο κερί και να περάσετε την επιφάνεια ελαφρά με ζεστό σίδερο σιδερώματος. Η χάρτινη σακούλα θα απορροφήσει το κερί και στο χαλί σας δεν θα φαίνεται ούτε ίχνος.

7. Παιδικές κηρομπογιές στους ωραίους, καθαρούς τοίχους του σπιτιού σας; Πάρτε το πιστολάκι των μαλλιών στο χέρι και όλα θα καθαρίσουν. Τα παιδάκια λατρεύουν να μουτζουρώνουν τους τοίχους με τις μπογιές τους, είτε είναι 3χρονα με κηρομπογιές, είτε είναι 15χρονα με σπρέι γκράφιτι. Εμείς θα ασχοληθούμε με τις κηρομπογιές. Απλώς ζεστάνετε τις μπογιές στον τοίχο με το πιστολάκι των μαλλιών για λίγα λεπτά και μετά καθαρίστε τις με ένα μαλακό ύφασμα. Θα φύγουν αμέσως.

8. Όλοι το έχουμε προσπαθήσει: να αφαιρέσουμε με το νύχι μας ή με μαχαίρι ή με νερό και σαπούνι τις ετικέτες από ένα ωραίο γυάλινο βάζο που θέλουμε να το ξαναχρησιμοποιήσουμε. Οι περισσότερες ετικέτες όμως δεν φεύγουν ή αφήνουν ένα αντιαισθητικό απομεινάρι χαρτιού που δεν ξεκολλάει με τίποτα. Ευτυχώς όμως, υπάρχει το ελαιόλαδο. Στάξτε λίγο λάδι σε ένα κομμάτι βαμβάκι και απλώστε το στην επιφάνεια των υπολειμμάτων της ετικέτας. Αφήστε το να απορροφηθεί για μερικά λεπτά και η ετικέτα θα φύγει με ένα εύκολο τρίψιμο.

9. Ξύδι μέρος Α’. Το ξύδι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα υλικά της κουζίνας, όχι μόνο γιατί είναι θαυμάσιο στις σαλάτες και στα φαγητά αλλά γιατί το χρησιμοποιούμε και με τόσες άλλες χρήσεις. Όπως αυτή για παράδειγμα, όταν θέλουμε να απομακρύνουμε τις άσχημες μυρωδιές από τον φούρνο μικροκυμάτων μας χωρίς να χρησιμοποιήσουμε χημικά καθαριστικά. Βάλτε λίγο ξύδι σε ένα μπολ, μέσα στον φούρνο και αφήστε το να ζεσταθεί για περίπου 5 λεπτά. Βγάλτε το, καθαρίστε με ένα υγρό πανάκι το εσωτερικό του φούρνου και όλες οι μυρωδιές θα έχουν εξαφανιστεί.

10 Ξύδι μέρος Β’. Λεκιασμένοι καθρέφτες και τζάμια; Οι γιαγιάδες μας χρησιμοποιούσαν ξύδι με εκθαμβωτικά αποτελέσματα. Και μάλιστα λευκό ξύδι, ανακατεμένο με κρύο νερό. Το απλώνετε με ένα πανί στη λερωμένη επιφάνεια, τρίβετε και μετά το περνάτε και με ένα στεγνό πανί με μικρο-ίνες. Οι γιαγιάδες, μάλιστα, για τέλεια αποτελέσματα χρησιμοποιούσαν εφημερίδα για το σκούπισμα και το τελικό στέγνωμα.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice