20 ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τη νέα αντιπρόεδρο της Αμερικής
Ποια είναι η Καμάλα Χάρις;
20 πληροφορίες για τη νέα αντιπρόεδρο της Αμερικής, Καμάλα Χάρις, που μας επιτρέπουν να τη γνωρίσουμε καλύτερα.
Η Καμάλα Χάρις γεννήθηκε στο Όκλαντ της Καλιφόρνιας στις 20 Οκτωβρίου 1964. Είναι Ζυγός στο ζώδιο. Το πλήρες όνομά της είναι Kamala Devi Harris. Όπου στα ινδικά, Καμάλα σημαίνει «λωτός» και Ντέβι «Μεγάλη Θεά».
Ο Τζαμαϊκανός πατέρας της, Ντόναλντ, δίδασκε στο Στάνφορντ οικονομικά. Περιγράφεται ως αριστεριστής. Γνώρισε τη σύζυγό του και μητέρα της Καμάλα σε μια διαδήλωση.
Η Ινδή μητέρα της, Σιαμάλα, κόρη διπλωμάτη που αγωνίστηκε για την ανεξαρτησία της Ινδίας, ήταν ερευνήτρια με αντικείμενο τον καρκίνο. Πέθανε από καρκίνο το 2009. Συνήθιζε να λέει στις κόρες της: «Είστε Ινδές και είστε μαύρες. Δεν χρειάζεται να αποδεικνύετε ότι είστε είτε το ένα είτε το άλλο». Οι γονείς της χώρισαν όταν η Καμάλα ήταν 7 χρονών.
Η οικογένεια Χάρις έχει στο σύνολο πέντε δικηγόρους και αρκετούς πτυχιούχους του Στάνφορντ.
Η Καμάλα έχει μια μικρότερη κατά δύο χρόνια αδελφή, τη Μάγια, που είναι επίσης δικηγόρος. Την ονομάζουν «Μπόμπι Κένεντι» της οικογένειας Χάρις. Υπήρξε σύμβουλος της Χίλαρι Κλίντον το 2016. Η ίδια έχει δημοσιοποιήσει το γεγονός ότι πάσχει από ερυθηματώδη λύκο, ένα πολύ σοβαρό αυτοάνοσο νόσημα. Είναι παντρεμένη με τον δικηγόρο Τόνι Γουέστ, που ανήκει στο δικηγορικό επιτελείο της Uber.
Η Χάρις έχει μία ανιψιά, τη Μίνα, που το 2017 λάνσαρε τη σειρά ρούχων «Phenomenal Woman».
Η νέα Αντιπρόεδρος σπούδασε πολιτικές επιστήμες και οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Χάουαρντ, ένα ιστορικό εκπαιδευτικό ίδρυμα για τη μαύρη κοινότητα, που έχει παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στη διεκδίκηση και κατάκτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Πήρε πτυχίο Νομικής από το Χέιστινγκς της Καλιφόρνιας. Από τη δεκαετία του 1990 εργάστηκε στην Εισαγγελία του Σαν Φρανσίκο από διάφορα πόστα.
Ως φοιτήτρια υπήρξε μέλος της αδελφότητας Άλφα Κάπα Άλφα, την πρώτη οργάνωση μαύρων γυναικών, που ιδρύθηκε στο πανεπιστήμιο Χάουαρντ το 1908. Σήμα κατατεθέν των μελών της αδελφότητας ήταν οι πέρλες.
Στιλιστικά κινείται άνετα ανάμεσα στο κάζουαλ και το κυριλέ. Φορά όμως πάντα τις πέρλες της αδελφότητας, ενώ κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας αντί για γόβες προτίμησε τα «σταράκια» της.
Από το 1990 έως το 1998 ως αναπληρώτρια Εισαγγελέας του Όκλαντ απέκτησε τη φήμη της «σκληρής» και άτεγκτης σε υποθέσεις που αφορούσαν βία μεταξύ συμμοριών, διακίνηση ναρκωτικών και σεξουαλική κακοποίηση. Το 2004 προήχθη στην κορυφή της Εισαγγελίας.
Είναι συγγραφέας του βιβλίου Smart on Crime (2009, συν-συγγραφέας ο Joan O’C. Hamilton), που θεωρείται υποδειγματικό ως προς τις προτάσεις του για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας. Το 2019 εξέδωσε την αυτοβιογραφία της με τίτλο «The Truths We Hold».
Το 2010 εκλέχτηκε Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας. Ήταν η πρώτη γυναίκα και το πρώτο άτομο αφροαμερικανικής καταγωγής που κατέλαβε το πόστο. Επιδεικνύοντας πολιτική ανεξαρτησία, αντιστάθηκε να υποκύψει ακόμα και σε πιέσεις της προεδρίας Ομπάμα. Η άρνησή της να υπερασπιστεί την Πρόταση 8, που απαγόρευε τον γάμο μεταξύ ομοφύλων στην Καλιφόρνια, βοήθησε στην ανατροπή του το 2013.
Τις βάσεις του πολιτικού της προφίλ έθεσε το 2012 με την ομιλία της στο Εθνικό Συνέδριο των Δημοκρατικών.
Παντρεύτηκε το 2014 με τον δικηγόρο Ντάγκλας Έμχοφ. Οι δυο τους γνωρίστηκαν με «ραντεβού στα τυφλά» που τους κανόνισε ένας κοινός φίλος. Προσφάτως, στα γενέθλιά του, η Καμάλα ανέβασε στο instagram ένα ποστ όπου έγραφε: «Το πρωί μετά το πρώτο μας ραντεβού, ο Ντάγκλας μου έστειλε ένα μέιλ που περιείχε πιθανές ημερομηνίες στις οποίες θα μπορούσαμε να συναντηθούμε τους επόμενους μήνες. Έλεγε “θέλω να δω αν μπορούμε να κάνουμε όλο αυτό να πετύχει”. Κάνουμε όλο αυτό να πετύχει από τότε».
Ο Έμχοφ έχει δύο (μεγάλα) παιδιά από προηγούμενο γάμο του με την κινηματογραφική παραγωγό Κέρστιν Έμχοφ. Ο Κολ και η Έλα αποκαλούν την Καμάλα Χάρις «Momala» και έχουν τις καλύτερες σχέσεις. Η οικογένεια Χάρις-Έμχοφ έχει τρία σπίτια, σε Λος Άντζελες, Σαν Φρανσίσκο και Ουάσινγκτον. Η περιουσία τους υπολογίζεται στα 8 εκατομμύρια δολάρια.
Από το 2015 οι Δημοκρατικοί, βλέποντας, τη δυναμική της, ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά της για τη Γερουσία. Στις προεκλογικές της ομιλίες η Καμάλα ζητούσε μεταρρυθμίσεις στους νόμους περί μετανάστευσης, στην ποινική δικαιοσύνη, αύξηση του κατώτατου μισθού, και προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών όσον αφορά την αναπαραγωγή. Κέρδισε «περπατώντας» το 2016. Ήταν η πρώτη Αμερικανίδα Γερουσιαστής με ινδική καταγωγή. Ήταν η δεύτερη αφροαμερικανή γυναίκα του σώματος.
Ιούνιος 2017. Ήταν μια στιγμή που οι Δημοκρατικοί γερουσιαστές τη χειροκρότησαν και οι Ρεπουμπλικάνοι τη μίσησαν. Ανακρίνοντας τον Γενικό Εισαγγελέα των ΗΠΑ Τζεφ Σέινς, ο οποίος κατέθετε για ενδεχόμενη ρωσική εμπλοκή στις προεδρικές εκλογές του 2016, δέχτηκε κριτική από το ρεπουμπλικανικό κόμμα για τον τρόπο που έθετε τις ερωτήσεις της.
Από το 2018 δεν έκρυβε ότι θα την ενδιέφερε η υποψηφιότητα για την προεδρία στις εκλογές του 2020. Κατά τις πολιτικές ζυμώσεις ήρθε σε κόντρα με τον συνυποψήφιό της Τζο Μπάιντεν. Τον Δεκέμβριο του 2019, βλέποντας πως η υποψηφιότητά της δεν τραβάει, αποσύρθηκε. Έμεινε όμως στην επιφάνεια προωτοστατώντας στο αίτημα για μεταρρυθμίσεις μετά τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ. Τον Αύγουστο του 2020 ο Τζο Μπάιντεν επιλέγει τη Χάρις ως αντιπρόεδρό του. Είναι η πρώτη αφροαμερικανή που παίρνει το εισιτήριο για αυτή τη θέση.
Τον Φεβρουάριο του 2019, ως φιλοξενούμενη του ραδιοφωνικού σόου The Breakfast Club, η Καμάλα ρωτήθηκε αν θα εναντιωθεί στη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Και η απάντησή της: «Η μισή οικογένειά μου κατάγεται από τη Τζαμάικα. Με κοροϊδεύετε;». Ο πατέρας της την έκραξε με άρθρο του σε εφημερίδα της Τζαμάικα, λέγοντας πως αναπαράγει κλισέ.
Νοέμβριος 2020. Η Καμάλα Χάρις είναι η πρώτη αφροαμερικανή γυναίκα Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ. Ο σύζυγός της Νταγκ Έμχοφ είναι ο πρώτος σύζυγος αντιπροέδρου και ο πρώτος εβραϊκής καταγωγής σύζυγος αντιπροέδρου. Αναμφισβήτητα η Καμάλα Χάρις είναι μια γυναίκα γεννημένη για πρωτιές.