Ιβάνκα Τραμπ: Η άνοδος και η πτώση μιας influencer
Η δισεκατομμυριούχος κληρονόμος που προσπαθούσε να βρει χαμηλοτάκουνες γόβες σε καλή τιμή
Η Ιβάνκα Τραμπ, η θέση της δίπλα στον πρόεδρο πατέρα της Ντόναλντ Τραμπ, ο ρόλος της στην εξουσία, τα ψέματά της και το μέλλον της.
Στο φετινό Εθνικό Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων όλοι την αποκαλούσαν «Η Αξιότιμη Κυρία Ιβάνκα Τραμπ» δηλώνοντας έτσι ότι γνωρίζουν τον ρόλο που παίζει στον Λευκό Οίκο και καλύτερα ας κρατήσουν το κεφάλι τους στη θέση του. Ήταν άλλωστε και μία λύση ανάγκης γιατί κανείς δεν ήξερε πώς ακριβώς να την αποκαλεί και τι ακριβώς έκανε η Ιβάνκα στον Λευκό Οίκο, αν και όλοι καταλάβαιναν. Η επίσημη εκδοχή ήταν ότι η Ιβάνκα εμφανιζόταν στο Συνέδριο με δική της πρωτοβουλία και ως η πρωτότοκη κόρη του προέδρου. Για τη δυναστεία των Τραμπ, αυτό σημαίνει κάτι σαν Τζόαν Κόλινς στην Colbyco της «Δυναστείας» αλλά όχι με τόσο ωραία καπέλα.
Κάποτε, το ισχυρότερο χαρτί της Πρωτότοκης, όπως είχε φανεί στο Συνέδριο των Ρεπουμπλικάνων του 2016, ήταν το ότι προσπαθούσε να κρατήσει αποστάσεις από τη ρητορική του πορτοκαλί πατέρα της και να κάνει ένα πιο φιλικό άνοιγμα κυρίως στις γυναίκες ψηφοφόρους της μεσαίας τάξης – τις νοικοκυρές σε απόγνωση που άλλωστε, αυτές ήταν που αγόραζαν και τα ρούχα που σχεδίαζε η Ιβάνκα, ένα είδος «μικρών φορεμάτων για ψευδο-executives μικρών εισοδημάτων». Σαν να αλλάζει φίλτρα στο ίνσταγκραμ, η Ιβάνκα υποδυόταν τη γυναίκα σύγχρονων αντιλήψεων, κεντροδεξιάς απόκλισης και μαχήτρια εναντίον της γυναικείας καταπίεσης, με έναν πρόεδρο που ήδη είχε αποκτήσει φάκελο για τον μισογυνισμό του.
Πολλοί αναγνώρισαν μία κάποια γενναιότητα σε αυτή τη στάση της Ιβάνκα αλλά, τελικά, αποδείχθηκε ότι ενεργούσε διεφθαρμένα, και κρυφά, με μοναδικό σκοπό να καλύψει την κακία του Τραμπ «με τη μεταξένια, ροζ μαργαριταρένια γλίτσα της influencer» όπως γράφτηκε.
«Ήταν ένα είδος poster girl
μίας προεδρίας που είχε αναγάγει το ξανθό σε εθνικό χρώμα».
Από το Instagram στον Λευκό Οίκο
Η Ιβάνκα, όταν μπήκε στον Λευκό Οίκο, είχε ήδη μία προσωπική επιχείρηση, σχεδιάζοντας ρούχα, κοσμήματα και παπούτσια. Επίσης δήλωνε συγγραφέας, μοντέλο και διευθυντικό στέλεχος των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων Τραμπ.
Στο πλευρό του πατέρα της, ως επίσημη συμβουλάτορας του προέδρου, η ατζέντα της περιελάμβανε θέματα όπως η φροντίδα των παιδιών, οικογενειακή φορολογία, ενδυνάμωση στην εργασία, παράνομη διακίνηση ανθρώπων και γυναικεία οικονομική χειραφέτηση. Για την εργασία της δίπλα στον πρόεδρο η Ιβάνκα, σύμφωνα με τα αρχεία του Λευκού Οίκου, δεν ελάμβανε κανενός είδους μισθό, τόσο η ίδια όσο και ο σύζυγός της Τζάρεντ Κούσνερ – ο οποίος διατηρούσε γραφείο δίπλα στο δικό της στον δεύτερο όροφο, στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου. Και, πάντως, συνέχισε να πληρώνεται κανονικά ως στέλεχος των ιδιωτικών επιχειρήσεων του μπαμπά της, τουλάχιστον για μερικούς μήνες μετά αφού είχε αρχίσει να εργάζεται για την κυβέρνηση.
Η Ιβάνκα ταξίδευε συνέχεια, επιβλέποντας διάφορα πρότζεκτ μεγάλης σημασίας όπως η εκπαίδευση εργατικού δυναμικού ή κάνοντας επισκέψεις σε μεγάλες αλυσίδες εμπορικών καταστημάτων όπως στα Walmart Academies στο Τέξας, στο κέντρο εκπαίδευσης μεταφορέων της UPS στην Τζόρτζια και στο κέντρο επαγγελματικής εκπαίδευσης της Siemens. Παράλληλα έγινε και το πρόσωπο-κλειδί στις επαφές του Τραμπ με ξένους ηγέτες, ταξιδεύοντας η ίδια στη Γερμανία, στην Ινδία, στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία. Ο μπαμπάς της έγραφε περήφανος στο Τουίτερ: «Όταν βγήκα από την αίθουσα συνεδριάσεων για κάποιες σύντομες συναντήσεις με την Ιαπωνία και άλλες χώρες (sic), ζήτησα από την Ιβάνκα να μου κρατήσει τη θέση (sic). Πολύ βασικό. Η Άνγκελα Μ συμφωνεί.» Κάπως έτσι, η Πρωτότοκη κάθισε στη θέση του πατέρα της και στις συναντήσεις στη Σύνοδο των G20 του 2017. Κάπως έτσι ηγήθηκε και της αμερικάνικης αντιπροσωπίας στην τελετή λήξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2018 στη Νότια Κορέα. Ήταν ένα είδος poster girl μίας προεδρίας που είχε αναγάγει το ξανθό σε εθνικό χρώμα.
Η Ιβάνκα και οι δημοσιογράφοι
Η Ιβάνκα απέφευγε να μιλάει στα ΜΜΕ σε αντίθεση με τον πατέρα της αν και, για παράδειγμα, είχε υποστηρίξει σθεναρά τον υποψήφιο γερουσιαστή στην Αλαμπάμα, Ρόι Μούρ, κατ’εντολή του Τραμπ. Τις λίγες φορές που είχε μιλήσει σε δημοσιογράφους, προσπαθούσε να αποδυναμώσει το κύμα εναντίον του πατέρα της με τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Στο NBC News είχε πει «Νομίζω ότι είναι μία πολύ απρεπής ερώτηση για να την κάνετε σε μία κόρη, αν δηλαδή πιστεύει αυτούς που κατηγορούν τον πατέρα της”. Και με κλασική αφέλεια προσέθετε: «Χιλιάδες γυναίκες που εργάστηκαν με και για τον πατέρα μου επί δεκαετίες, όσο εκείνος βρισκόταν στον ιδιωτικό τομέα, είναι η απόδειξη των πιστεύω του και της ακλόνητης αφοσίωσής του στη γυναικεία ενδυνάμωση». Με άλλα λόγια, αφού δεν είχε παρενοχλήσει όλες αυτές τις χιλιάδες, ήταν αθώος.
Όπως έγραψε το Slate σε μία ανοιχτή αποχαιρετιστήρια επιστολή προς την Ιβάνκα: «Αυτή ήταν η μοίρα που είχες να εκπληρώσεις - να μιλάς με κενά συνθήματα περί φεμινισμού, πίστης, ισότητας, μητρότητας, παγκοσμιοποίησης και περιβαλλοντισμού. Φυσικά, ο φεμινισμός και η πίστη, η ισότητα και η μητρότητα, η παγκοσμιοποίηση και ο περιβαλλοντισμός είναι πραγματικές αξίες. Ο οποιοσδήποτε σε αυτή τη θέση, εκτός από το να προσπαθεί να βρει χαμηλοτάκουνες γόβες σε καλή τιμή όπως έκανες εσύ, θα απαιτούσε και το επίπονο έργο της δικαιοσύνης. Η ταπεινοφροσύνη, καταλαβαίνω, δεν ισχύει σαν μάρκα για τους Τραμπ, αλλά το να προσπαθείς να μιλήσεις για οποιαδήποτε από αυτές τις βασικές αρχές της δικαιοσύνης χωρίς ταπεινότητα είναι στην πραγματικότητα απλώς βλακεία.»
Η Ιβάνκα δήλωνε σε συνεντεύξεις της, ως ειδική σύμβουλος του προέδρου, ότι προσπαθεί να μείνει εκτός πολιτικής. «Αναγνωρίζω» έλεγε, «ότι το επικοινωνιακό στιλ του πατέρα μου δεν αρέσει σε πολλούς. Και ξέρω ότι αυτά τα tweets που ποστάρει ίσως να είναι λίγο “αφιλτράριστα” αλλά τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους» – εννοώντας τη θριαμβευτική νίκη (not) του πατέρα της στις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου. Μέχρι που είχε υποκριθεί ότι θα πείσει τον πατέρα της να μην αποχωρήσουν οι ΗΠΑ από τη συνθήκη του Παρισιού για το περιβάλλον, αλλά ούτε εκεί φάνηκε να προσπαθεί ιδιαίτερα. Όπως και στη δήλωσή της ότι νοιάζεται για τα παιδιά που χωρίζονταν από τις οικογένειές τους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, το αποτέλεσμα ήταν μία εκκωφαντική σιωπή με μοναδική δήλωση «τα παιδιά τα φροντίζουν πολύ καλά εκεί που βρίσκονται» -μόνα τους, χωρίς τους γονείς τους, σε χώρους συγκέντρωσης.
Μία άλλη ονομασία που έτρεχε κρυφά στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου, για την Ιβάνκα, ήταν «η βασίλισσα των διαρροών”. Γιατί μόνιμα φρόντιζε να ταΐζει τους δημοσιογράφους με πληροφορίες που έκαναν την ίδια και τον σύζυγο – Τζάρεντ, να φαίνονται καλοί και ότι επηρεάζουν θετικά τον Τραμπ. Το 2017, η Ιβάνκα βγήκε και στο εξώφυλλο του US Weekly με τεράστιο τίτλο: «Γιατί διαφωνώ με τον μπαμπά μου». Καμία σχέση με την πραγματικότητα. Μέσα σε τέσσερα χρόνια οι επιχειρήσεις της και η φίρμα της έπεσαν σε βάραθρα και η ίδια, σταμάτησε να κάνει τα γλυκά μάτια στους φιλελεύθερους και επιδόθηκε με πρωτοφανή ζήλο, λες και το ποθούσε διακαώς, στην εκστρατεία Make America Great Again. Τον Ιούλιο, όταν το πρώτο μεγάλο κύμα ανεργίας λόγω Covid κτύπησε τις ΗΠΑ, η Ιβάνκα έγραφε στα δεκάδες εκατομμύρια των ανέργων, στο Twitter ένα προσβλητικό μήνυμα: «Θα σας πρότεινα να επισκεφθείτε το FindSomethingNew.org». Με άλλα λόγια, η απάντηση της συμβούλου του προέδρου προς τον κόσμο ήταν «βρείτε κάτι καινούργιο να κάνετε, πηγαίνετε σε μία σχολή για 2 ή 4 χρόνια, για να ανακαλύψετε ποιες άλλες ικανότητες έχετε και να εξασφαλίσετε μία θέση εργασίας» σαν να επρόκειτο απλώς να αλλάξει στολή αγγαρείας στην Μπάρμπι της.
Η ίδια, τον Απρίλιο, εν μέσω κορωνοϊού και lockdown, απλώς έκανε διακοπάρες στο Γκολφ Κλαμπ του μπαμπά της και στους πανηγυρισμούς της εθνικής γιορτής της 4ης Ιουλίου, έριχνε συμβουλές «μείνετε σπίτι, προφυλαχθείτε» στον αέρα αλλά η ίδια βρισκόταν σε ένα μεγάλο πάρτι που έκανε ο Τραμπ στην Νότια Ντακότα με πολλούς καλεσμένους - χωρίς κανένας να φοράει μάσκα βέβαια. Στην ίδια υψηλή της αποστολή να «Κάνει την Αμερική και Πάλι Μεγάλη», τάχθηκε με μένος εναντίον των αμβλώσεων και μόλις την Παρασκευή πριν τα τελικά αποτελέσματα των εκλογών, έγραφε στο Twitter: «Κάθε νόμιμη ψήφος πρέπει να καταμετράται. Και κάθε παράνομη ψήφος δεν πρέπει. Και αυτό δεν θα έπρεπε να αμφισβητείται.»
Σίγουρα είναι άδικο να έχεις γεννηθεί για να εκτελείς ένα και μόνο καθήκον: να προωθείς το προϊόν Trump. Αλλά, Ιβάνκα μου, λέει το Slate, «εάν και όταν κοιτάξεις πίσω στη ζωή σου, ίσως θα συνειδητοποιήσεις ότι εκεί ήταν όπου όλα πήγαν στραβά: Ήσουν εξαιρετική σαν πωλήτρια, και ίσως εάν ο ανατριχιαστικός μπαμπάς σου δεν είχε αποφασίσει να υποδυθεί τον πρόεδρο, θα μπορούσες να μείνεις σε αυτόν τον επώνυμο πλαστικό κόσμο με τις αποθήκες, τα εργοστάσια και τους ουρανοξύστες. Όμως, οι λέξεις των κανονισμών του online εμπορίου μέσω ίνσταγκραμ, δεν είναι το περιεχόμενο της δημοκρατίας ή της ηθικής, της ισότητας ή της πίστης. Σίγουρα το διασκέδασες πολύ με όλη αυτή τη διακυβέρνηση αλλά, ειλικρινά, ο πόνος και η δυστυχία τα οποία ο πατέρας σου απολαμβάνει τόσο πολύ είναι πραγματικά πολύ αρνητική επιρροή για μία influencer. Και στο τέλος, όταν φτάσατε πια στην απελπισία, τάχθηκες ξεκάθαρα στο πλευρό του, αλλάζοντας τη θέση σου σχετικά με τις αμβλώσεις ακόμη και για την ίδια την ψηφοφορία. Αντάλλαξες την παραμονή σου δίπλα στην εξουσία, εις βάρος της αμερικανικής δημοκρατίας. Παρά τις ένθερμες ομιλίες σου όλα αυτά τα χρόνια για ισότητα, αξιοπρέπεια και ενδυνάμωση, εσύ - όπως ο μπαμπάς σου - νομίζετε ότι η δικαιοσύνη είναι κάτι που ανήκει μόνο σε εσάς.»
Μία άλλη ονομασία που έτρεχε κρυφά στους διαδρόμους του Λευκού Οίκου, για την Ιβάνκα, ήταν “η βασίλισσα των διαρροών”.
Το τέλος ή μία νέα αρχή;
Το τέλος της προεδρίας Τραμπ έφερε σαν πρώτη είδηση ότι όλα ανεξαιρέτως τα μέλη της οικογένειας έχουν δεχθεί προτάσεις για τηλεοπτική εκπομπή αλλά κανένας δεν έφτασε τις τόσες πολλές προτάσεις που έλαβε η Ιβάνκα λες και ένα σοφό κισμέτ την οδηγεί πίσω, εκεί που ο πατέρας της νοιώθει σαν στο σπίτι του, στα τηλεοπτικά πλατό, κάνοντας αυτό που ξέρει καλά -να πουλάει reality πολτό.
Κανονικά, θα έπρεπε να πάνε όλοι μαζί στη Φλόριντα και να βγαίνουν στο Τραμπ ΤιΒι, στη δική του ζώνη ο καθένας και να διδάσκουν, σαν προφήτες, το Γκολφ και τα Χρυσά Πόμολα.
Η Ιβάνκα σίγουρα δεν έχει να ανησυχεί. Σαν συγγραφέας άλλωστε, σίγουρα θα κάνει και κάποια καλή συμφωνία με εκδοτικό οίκο για να παρουσιάσει σε σκληρό εξώφυλλο όλα όσα έμαθε ως Αξιότιμη Κρουέλα της Δυτικής Πτέρυγας.
Είναι σίγουρο ότι θα έχει πολλές προτάσεις ακόμα και για μικρά ντιλ, όπως για παράδειγμα να διαφημίζει τις κονσέρβες με φασόλια Γκόγια, κάτι που έκανε άλλωστε στο Twitter της και ως επίσημη Σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ – φωτογραφήθηκε κρατώντας τρυφερά μία κονσέρβα λέγοντας πόσο της αρέσουν τα φασόλια, αδιαφορώντας για οποιοδήποτε κανονισμό του Λευκού Οίκου ή έστω κώδικα ηθικής του ρόλου της.
Οι δημοσιογράφοι προβλέπουν ότι ο Τζάρεντ θα γυρίσει και αυτός σε αυτό που ξέρει να κάνει καλά: να διαχειρίζεται τις μεσιτικές επιχειρήσεις της οικογένειας «και να πετάει τον κόσμο έξω από τα διαμερίσματά τους».
Η δεύτερη είδηση μετά την ήττα, ήταν ο οικογενειακός διχασμός. Η Μελάνια και ο ετεροθαλής γαμπρός της, ο Τζάρεντ Κούσνερ, φέρονται ως οι μόνοι που λένε στον Τραμπ να αποδεχθεί την ήττα του και να αποχωρήσει κύριος (τρόπος του λέγειν) ενώ οι δύο νεαρότεροι γιοί, Ντον Τζούνιορ και Έρικ παροτρύνουν τον πατέρα τους να τους πάει όλους στα δικαστήρια.
Η Αμερική φαίνεται να ξεσπάει τον θυμό της προς την οικογένεια Τραμπ και την Ιβάνκα και να βιάζεται να μην τους ξανασκεφτεί ποτέ. Η αλήθεια όμως ίσως δεν είναι τόσο ρόδινη. Η Νέα Υόρκη που κατά τον Τραμπ είναι «κέντρο αναρχικών» μπορεί να σνομπάρει αυτή την οικογένεια κοκκινολαίμηδων αλλά μόλις εμφανιστεί το χρήμα, η οικογένεια θα ξαναμπεί στους ουρανοξύστες και στο παιχνίδι. Όλα αγοράζονται. Η Ιβάνκα και ο Τζάρεντ λέγεται ότι θα συνεχίσουν να καλλιεργούν προφίλ «πολιτικής περσόνα» ώστε να διεκδικήσουν το χρίσμα για το 2024. Ακόμα κι αν ο Ντόναλντ Τραμπ αποχωρίσει από τη σκηνή, ο Τραμπισμός και οι οπλοφορούντες οπαδοί τους θα είναι εκεί, περιμένοντας το πρώτο Tweet για να διασπείρουν τον εφιάλτη.