Τα διαμάντια, τα πολύτιμα κοσμήματα και πώς να τους φερθείτε
10 τρόποι για να προφυλάξετε τα διαμάντια σας (ευχόμαστε να έχετε)
Δέκα τρόποι συντήρησης, προφύλαξης, καθαρισμού και περιποίησης των διαμαντιών και άλλων πολύτιμων κοσμημάτων.
Τα πολύτιμα κοσμήματα δεν είναι ποτέ εκτός μόδας. Το αντίθετο, μάλιστα, επειδή ακριβώς είναι πολύτιμα σημαίνει ότι μας τα έχει χαρίσει κάποιο αγαπημένο πρόσωπο ή τα έχουμε αγοράσει σε ιδιαίτερες στιγμές. Τα απολαμβάνουμε περισσότερο όταν δεν χάνουν τη λάμψη τους και δείχνουν πάντα αστραφτερά και όμορφα – ακόμα και τα επάργυρα ή τα επίχρυσα. Με διαμάντια ή χωρίς, καλό είναι να φερόμαστε στα κοσμήματά μας με αγάπη και φροντίδα. Τα χαιρόμαστε ακόμα περισσότερο έτσι.
1. Ο καλύτερος τρόπος για να κάνετε τα διαμάντια σας να λάμψουν: τα τρίβετε με μία παλιά οδοντόβουρτσα χρησιμοποιώντας υγρό απορρυπαντικό πιάτων και τα στεγνώνετε με ένα μαλακό πανί.
2. Κρατάτε τα διαμάντια σας ξεχωριστά. Μη βάζετε τα διαμαντένια κοσμήματα μαζί με άλλα. Το διαμάντι είναι το πιο σκληρό υλικό που υπάρχει στη Γη. Με αυτό μπορείς να χαράξεις κρύσταλλα. Αν βάζετε μαζί όλα σας τα κοσμήματα, τα διαμάντια πολύ εύκολα μπορεί να χαράξουν πέτρες όπως τα ρουμπίνια, τα σμαράγδια, τα ζαφείρια αλλά και ο,τιδήποτε από χρυσό, ασήμι ή πλατίνα. Τα διαμάντια πρέπει να μπαίνουν ξεχωριστά, μόνα τους, σε μαλακές, υφασμάτινες θηκες.
3. Αποθηκεύστε τα ασημένια σας κοσμήματα μαζί με κιμωλία. Παλιό τρικ που έκαναν οι γιαγιάδες για να μένουν τα ασημένια κοσμήματα καθαρά και στεγνά. Η κιμωλία είναι γνωστό ότι απορροφά φυσικά την υγρασία και τα χημικά υπολείμματα, οπότε δοκιμάστε να τοποθετήσετε ένα κομμάτι κιμωλίας στο κουτί με τα κοσμήματά σας. Για να φύγει η λίγη σκόνη που μπορεί να πάει στα κοσμήματα, αλώς σκουπίστε ελαφρά με ένα μαλακό, αδιάβροχο πανί.
4. Το απόλυτο καθαριστικό κοσμημάτων: η μαγειρική σόδα. Για κοσμήματα που είναι πολυκαιρισμένα και πολύ θαμπά, ειδικά για τα ασημένια, η σόδα κάνει θαύματα. Θα χρειαστείτε απλώς ένα φύλλο αλουμινόχαρτο, μαγειρική σόδα και ζεστό νερό. Καλύψτε με το αλουμινόχαρτο το εσωτερικό ενός μικρού, ρηχού μπολ και γεμίστε το μπολ με ζεστό νερό. Βυθίστε τα ασημένια / χρυσά κοσμήματά σας στο νερό και προσθέστε 1 - 3 κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα (ανάλογα με το πόσο μεγάλο είναι το μπολ σας). Βεβαιωθείτε ότι τα κοσμήματα αγγίζουν το αλουμινόχαρτο. Αφήστε το μείγμα για περίπου 30 λεπτά. Τα κοσμήματα θα καθαρίσουν και θα λάμψουν. Εάν δείτε ότι χρειάζεται, μπορείτε να επαναλάβετε τη διαδικασία.
5. Φυλάξτε τα κοσμήματά σας σε μέρος δροσερό, στεγνό και σκιερό. Τα κοσμήματα δεν αγαπούν την υγρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες. Επίσης, προσέξτε, να μην εκθέσετε σε άμεση επαφή με τον ήλιο για αρκετή ώρα, κοσμήματα που απορροφούν το φως όπως είναι τα μεγάλα διαμάντια, κομμάτια που έχουν μεγάλα πετράδια και καθαρά, λεία βραχιόλια γιατί μπορεί να συγκεντρώσουν την ακτίνα του ήλιου και να αρπάξει φωτιά η κρεβατοκάμαρά σας. Δεν το θέλουμε αυτό!
6. Μη φοράτε μαζί μεγάλα, βαριά βραχιόλια. Όσο και να σας αρέσει να ακούτε “τα βραχιόλια που βροντούν”, να θυμάστε ότι τα κοσμήματα φθείρονται και ταλαιπωρούνται με κάθε χρήση, καθώς συγκρούονται αναμεταξύ τους. Η φθορά είναι μεγαλύτερη σε κοσμήματα που είναι επάργυρα ή επιχρυσωμένα γιατί μπορούν εύκολα να ξεφλουδίσουν. Εάν σας αρέσει να φοράτε πολλά βραχιόλια μαζί, μία καλή λύση είναι να φοράτε ελαφρύτερα βραχιόλια μαζί με τα πιο ευαίσθητα, για να ελαχιστοποιήσετε την τριβή.
7. Μη φοράτε τα κοσμήματά σας την ώρα που κολυμπάτε, όσο ωραία κι αν δείχνουν τα βραχιόλια μαζί με το νέο σας μπικίνι. Σε αυτές τις καταστάσεις καραδοκούν οι μεγαλύτεροι εχθροί των χρυσών και ασημένιων κοσμημάτων: υγρασία, χλώριο και θαλασσινό νερό. Προτιμήστε καλύτερα ψεύτικα κοσμήματα ή δερμάτινα και κρατήστε τα άλλα για τις βραδυνές εμφανίσεις σας.
8. Ο ιδρώτας, δυστυχώς, καταστρέφει τα κοσμήματα. Κάτι που το βλέπουμε να συμβαίνει συχνά στην Ελλάδα με τα ζεστά μας καλοκαίρια. Γι’αυτό, μη ξεχνάτε να φοράτε λοσιόν, άρωμα και body glitter πριν φορέσετε τα κοσμήματά σας και φροντίστε να είναι εντελώς στεγνό το δέρμα σας όταν φοράτε επίχρυσα ή επάργυρα κοσμήματα.
9. Μην αφήνετε τα ασημένια κοσμήματά σας να αγγίζουν αντικείμενα από καουτσούκ, όπως λαστιχάκια, ελαστικές ταινίες κλπ. γιατί το θείο που περιέχει το καουτσούκ θα κάνει τα κοσμήματα να μαυρίσουν. Προσοχή λοιπόν και στο πώς συνδυάζετε τα υλικά όταν τα φοράτε.
10. Χρησιμοποιήστε διαφανή σακουλάκια με κλείσιμο ziplock για να αποθηκεύετε τα κοσμήματά σας. Είναι φθηνά και αποτελεσματικά, ειδικά για χρυσό, ασήμι και επάργυρα ή επίχρυσα κοσμήματα καθώς και κομμάτια με πολύτιμες πέτρες αρκεί να αφαιρείτε τον αέρα από μέσα. Έτσι τα προστατεύετε όχι μόνο από αλλοιώσεις που προκαλεί το περιβάλλον αλλά και από τις φθορές από την τριβή αναμεταξύ τους. Φροντίστε μόνο τα πλαστικά σακουλάκια να μην έχουν υλικά όπως πολυέστερ ή πολυαιθυλένιο στο εσωτερικό τους.