Κοπέλα καθισμένη στο πάτωμα κρατάει ανοιχτό βιβλίο και κούπα με ζεστή σοκολάτα
© Unsplash/ Thought Catalog
Lifestyle

Καλωσόρισες σουηδικό Μέες (Mys)

Αφήνουμε πίσω το δανέζικο Χούγκα (Hygge) και πιάνουμε φέτος τη χαλαρή ατμόσφαιρα του σουηδικού Μέες

Τι είναι το σουηδικό Μέες (Mys) και πώς θα το πετύχεις αυτά τα Χριστούγεννα;

Πλεκτά ζακάρ πουλόβερ, ζεστή σοκολάτα με κανέλα και τσίλι, απαλές ζεστές κάλτσες, άνετα παντελόνια και κολάν, γλυκιά ζέστη, κεριά αναμμένα, ξύλα που τριζοβολούν στο τζάκι και κατά προτίμηση χιόνι έξω. Και καλή παρέα. Το δανέζικο χούγκα δεν θα φορεθεί φέτος. Ό,τι χούγκα κάναμε-κάναμε. Κι αν πέρυσι και πρόπερσι φέραμε την Κοπεγχάγη στην Αθήνα, φέτος θα φέρουμε τη Στοκχόλμη.

Αφήνοντας πίσω τα ζακάρ και τα μπαχαρικά του χούγκα και πιάνοντας την ζεστασιά του Mys (Μέες), αυτό που μας ενδιαφέρει είναι μια σούπερ άνετη και χαλαρή ατμόσφαιρα. Το Χούγκα είναι πολύ πιο ευρύ, περικλείει πιο πολλά πράγματα, λένε οι ειδικοί. Η ουσία του Μέες βρίσκεται στην αίσθηση ζεστασιάς, τυλιγμένοι σε μια μαλακή, μάλλινη κουβέρτα με δύο τρία αναμμένα κεράκια, απολαμβάνοντας ένα φλυτζάνι τσάι και χαϊδεύοντας τη γάτα που γουργουρίζει… Έξω ο μακρύς σουηδικός χειμώνας. Ας φανταστούμε ότι έχουμε χιόνια και όλο και κάποιο έλκηθρο θα περάσει.

Πιο λιτό το Μέες. Πιο ουσιαστικό λένε. Ή μήπως οι Σουηδοί δίνουν τη δική τους απάντηση στους Δανούς διεκδικώντας κι αυτοί μια θέση στο βάθρο της κόζι ατμόσφαιρας; Μήπως οι διαφορές δεν είναι και τόσο ευδιάκριτες;

pexels-taryn-elliott-4231477.jpg

Όπως και να ‘χει η τάση φέτος είναι Μέες. Τα απαραίτητα για να δημιουργήσετε την σουηδική απάντηση στο Χούγκα θα τα βρείτε σε διαδικτυακά καταστήματα όπως το Tambur μιας και το βρίσκω κομματάκι δύσκολο να πετάξετε μέχρι Στοκχόλμη. Μπορείτε και από το Esterior αλλά και από το Beton, ενώ υπάρχει και ο Manos.

Θα βρείτε από βελούδινα μαξιλάρια και ξύλινα παιχνίδια, κεραμικά, κηροπήγια, ρεσό, μαλακά χαλάκια, χειροποίητα μοκασίνια, έως ξύλινα κουταλάκια. Και επειδή παγωνιά χωρίς γλυκό είναι άχαρη κατάσταση με την προϋπόθεση ότι δεν φοβάστε τα σφραγίσματα και δεν έχετε και ζάχαρο, οι καραμέλες βουτύρου του ρετρό  του Parlans Konfektyr μοσχοβολούν κάρδαμο και μήλο - κανέλα.

Αν όλα αυτά σας φαίνονται κοστοβόρα, μπελαλίδικα και δύσκολα ρωτήστε έναν Σουηδό για το Α και το Ω του Μέες. Τι θα απαντήσει; Το πρώτο πράγμα είναι τα κεριά, τα οποία μπορείτε να αγοράσετε κι από το ΙΚΕΑ. Τσαγάκι, κουβερτούλα, σάντουιτς σολομού, μπισκοτάκια… Θα πρέπει κάποιος να έχει καθαρίσει πρώτα το σπίτι. Και ο κλήρος πέφτει πάντα στη γενναία/ο. Καλό Μέες.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice