10 έξυπνα τρικ για την καθαριότητα στο σπίτι
Τι άλλο μπορείς να κάνεις με τους κόκκους καφέ; Και τι με το στοματικο διάλυμα; Χρήσιμες συμβουλές της καθημερινότητας.
Έξυπνοι τρόποι για την καθαριότητα του σπιτιού, με χρήσιμες και φθηνές λύσεις.
1. Ξεβουλώστε την αποχέτευση του νεροχύτη με κόκκους καφέ.
Το κούρεμα στο σπίτι λόγω καραντίνας έχει κι ένα (ακόμα) κακό: βουλώνει την αποχέτευση του μπάνιου, της μπανιέρας και γενικά όπου πετιούνται οι κουρεμένες τρίχες. Η λύση είναι μερικοί κόκκοι καφέ ανακατεμένοι με σαπούνι για τα πιάτα. Τους ανακατεύετε, τους ρίχνετε στην αποχέτευση και μετά ρίχνετε άφθονο βραστό νερό (προσέχοντας να μην καείτε!). Τα υδραυλικά σας θα ξεβουλώσουν αμέσως, αν και καλό θα ήταν να ζητήσετε πριν και τη σύμφωνη γνώμη του υδραυλικού σας. Όλοι έχουμε έναν προσωπικό υδραυλικό που μας ξέρει όσο και ο γιατρός μας.
2. Η καθαριότητα με κόκκους καφέ συνεχίζεται.
Απομακρύνετε τη βρωμιά στο δαχτυλίδι γύρω από την αποχέτευση της μπανιέρας, χρησιμοποιώντας λίγους κόκκους καφέ μαζί με σαπούνι. Τρίβετε καλά, ξεπλένετε με ζεστό νερό και βουαλά, η πεντακάθαρη μπανιέρα σας περιμένει.
3. Λάδι μαγειρέματος για να απομακρύνετε τις μισοσκισμένες αυτοκόλλητες ετικέτες.
Όσοι αγαπάμε πολύ να ξεκολλάμε ετικέτες από γυάλινα μπουκάλια, βαζάκια κλπ, άλλο τόσο σιχαινόμαστε τα απομεινάρια της ετικέτας που δεν φεύγουν και μένουν κολλημένα, άσχημα και εκνευριστικά στην επιφάνεια. Ευτυχώς με λίγο λάδι μαγειρέματος μπορούμε να τα απομακρύνουμε, αρκεί να βρέξουμε με λάδι ένα κομμάτι βαμβάκι, να το τρίψουμε στην επιφάνεια της ετικέτας, να το αφήσουμε “να ξεκουραστεί”που λένε και οι σεφ, και μετά, αφού το λάδι θα έχει απορροφηθεί από το χαρτί, πολύ εύκολα ξεκολλάμε και την μισοσκισμένη ετικέτα.
4. Με λίγο ξύδι απομακρύνουμε τις μυρωδιές από τον φούρνο μικροκυμάτων.
Όλοι οι φούρνοι μικροκυμάτων, κάποια στιγμή στη ζωή τους, αποκτούν μυρωδιές διαφόρων ειδών. Ενοχλητικό. Αλλά και εύκολο να τις απομακρύνουμε χωρίς τη χρήση χημικών καθαριστικών. Απλώς βάζουμε ξύδι σε ένα μικρό μπολ, το βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για πέντε λεπτά και μετά το περνάμε ένα χέρι με ένα υγρό πανί. Οι μυρωδιές θα έχουν εξαφανιστεί.
5. Ξύδι για να αστράφτουν από καθαριότητα οι επιφάνειες.
Καθρέφτες στο μπάνιο γεμάτοι πιτσιλιές από σαπούνι, νερά, οδοντόκρεμες, σαμπουάν. Ένας καλός τρόπος να τους καθαρίσουμε είναι να χρησιμοποιήσουμε λευκό ξύδι αντί για καθαριστικά με αμμωνία. Κάνουμε ένα διάλυμα από κρύο νερό και λευκό ξύδι, το ψεκάζουμε στη λερωμένη επιφάνεια και καθαρίζουμε με ένα κομμάτι πανί μικροϊνών. Θα νοιώσετε την απόλαυση της τριζάτης καθαριότητας.
6. Καθαρίστε τη σχάρα του κλιματιστικού στο πλυντήριο πιάτων.
Τα κλιματιστικά συσσωρεύουν πολλή σκόνη και αυτό ξέρουμε πόσο ανθυγιεινό είναι, ειδικά στις περιόδους πανδημίας. Μπορείτε να καθαρίσετε όμως τη σχάρα του κλιματιστικού σας, αν την ξεκουμπώσετε και τη βάλετε στο πλυντήριο πιάτων, στο πρόγραμμα του ξεπλύματος. Αφού καθαρίσει, την σκουπίζετε καλά για να στεγνώσει και την τοποθετείτε και πάλι στο κλιματιστικό.
7. Καθαρίστε τις περσίδες στα παράθυρα, με λαβίδα μαγειρικής.
Ένα από τα πιο δύσκολα σημεία στην καθαριότητα του σπιτιού είναι οι περσίδες στα στόρια των παραθύρων. Και μία από τις πιο εύκολες λύσεις για να τα καθαρίσουμε είναι η μαγειρική λαβίδα. Τυλίξτε σε κάθε άκρη της λαβίδας από μία μικρή πετσέτα κουζίνας, σταθεροποιήστε την με ένα λαστιχάκι την κάθε μία και περάστε την στα στόρια. Εύκολο και αποτελεσματικό.
8. Μειώστε την κατανάλωση νερού στην τουαλέτα.
Ένα μικρό βήμα προς τη διάσωση του πλανήτη αλλά και τη μείωση του λογαριασμού νερού είναι να βάλετε μέσα στο καζανάκι της τουαλέτας ένα μικρό τούβλο, περιορίζοντας έτσι την ποσότητα νερού που καταναλώνεται σε κάθε χρήση.
9. Στοματικό υγρό για την καθαριότητα της τουαλέτας.
Μια και βρισκόμαστε στην τουαλέτα ας συνεχίσουμε την καθαριότητα. Ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνετε να αστράψει από λευκότητα η λεκάνη της τουαλέτας, είναι το στοματικό διάλυμα. Ρίχνετε περίπου ένα φλιτζάνι στοματικού διαλύματος στην επιφάνεια της λεκάνης, το αφήνετε να δράσει για μισή ώρα και μετά το τρίβετε ξεπλένοντας. Τέλεια αποτελέσματα.
10. Κρατήστε την οδοντόβουρτσα καθαρή, με ένα μανταλάκι.
Η επιφάνεια του μπάνιου γύρω από τον νιπτήρα είναι γεμάτη μικρόβια. Δεν είναι ανάγκη να αφήνετε την οδοντόβουρτσά σας να ακουμπάει εκεί. Μία καλή λύση είναι να έχετε το ειδικό ποτηράκι για να την ξεπλένετε και να την βάζετε ή, ακόμα καλύτερα, να έχει το δικό της προστατευτικό κάλυμμα. Μία πιο πρόχειρη αλλά αποτελεσματική λύση είναι, αφού την χρησιμοποιήσετε, να την πιάνετε με ένα μανταλάκι απλώματος ρούχων εκεί που τελειώνουν οι τρίχες της βούρτσας και να την ακουμπάτε χωρίς να αγγίζει την επιφάνεια του πάγκου.