Το Chanel No.5 γίνεται γραμματόσημο

Τα δύο διαφορετικά γραμματόσημα θα κυκλοφορήσουν στο τέλος Ιανουαρίου του 2021

Τα Γαλλικά Ταχυδρομεία εκδίδουν επετειακά γραμματόσημα για τα 100 χρόνια του θρυλικού αρώματος Chanel No.5

Το πιο επιδραστικό άρωμα του κόσμου, το Chanel No.5 που το 2021 κλείνει 100 χρόνια κυκλοφορίας θα τιμηθεί για δεύτερη φορά με μια συλλεκτική έκδοση γραμματοσήμων από τα Γαλλικά Ταχυδρομεία, παίρνοντας τη σκυτάλη από τους Οίκους Guerlain, Balmain, Lanvin, JC de Castelbajac. Τα δύο διαφορετικά γραμματόσημα θα κυκλοφορήσουν στο τέλος Ιανουαρίου (ούτως ή άλλως, η συλλεκτική σειρά γραμματοσήμων είναι αφιερωμένη στον Άγιο Βαλεντίνο) και θα είναι η πιο προσιτή αγορά αυθεντικού Chanel που θα μπορούσε να πραγματοποιήσει κάποιος.

5 Μαΐου 1921

Εκατό χρόνια μετά από εκείνο το δείπνο που παρέθεσε η Coco σε εστιατόριο στη Γκρας και άφησε το άρωμα να γεμίσει τον χώρο και να κάνει όλες τις κυρίες να αναρωτηθούν τι είναι αυτό που δεν έχουν ξαναμυρίσει ποτέ. Εκατό χρόνια από τότε που το ατελιέ της στη Rue Cambon πλημμύριζε νότες γιασεμιού, εκατόφυλλων τριαντάφυλλων, σανδαλόξυλου και βανίλιας σ’ έναν απαράμιλλο συνδυασμό που δεν διαχώριζε τις γυναίκες σε κυρίες κι ερωμένες αλλά ένωνε τις γυναίκες στον δρόμο για τη χειραφέτησή τους. Εκατό χρόνια από την ημέρα που επέλεξε το πέμπτο δείγμα αρώματος από όσα είχε δημιουργήσει ο μέγας αρωματοποιός Ernest Beaux. «C’ est ca», φαντάζομαι να λέει και τα υπόλοιπα, λαμπερές και σκοτεινές στιγμές, είναι ιστορία.

1.000 λουλούδια γιασεμιού και 12 τριαντάφυλλα Pegomas

Ένα μπουκάλι εμπνευσμένο από την κάτοψη της Place Vendôme, ένα διαμάντι που φωτίζει τον πόθο κάθε γυναίκας και τον πόθο για κάθε γυναίκα. «Να το φοράει όπου θέλει να τη φιλούν», πίστευε η Σανέλ μην γνωρίζοντας τότε ότι ανακάλυψε τη φόρμουλα για το διαχρονικό και το θηλυκό. «Ένα γυναικείο άρωμα που να μυρίζει γυναίκα» παρήγγειλε η Σανέλ και έτσι παρήχθη το πρώτο άρωμα, στο οποίο έπαιξε τον ρόλο της και η χημεία: οι αλδεΰδες, μια οργανική ένωση που πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε στην αρωματοποιία, έδωσε αυτή τη στέρεη βάση που δίνει διάρκεια στα αιθέρια έλαια από 1.000 λουλούδια γιασεμιού και 12 τριαντάφυλλα Pegomas.

Από τη Μέρλιν Μονρόε στον Μπραντ Πιτ

«Δεν μπορούσα να πω γυμνή κι έτσι είπα ότι φοράω μόνο μερικές σταγόνες Chanel No.5» θα δήλωνε η Μέρλιν Μονρό για τη μνημειώδη της ατάκα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό LIFE το 1952. Το άρωμα κάλπαζε παγκοσμίως, η υπεραξία του ήταν τεράστια. Το 1959 ο Andy Warhol θα παίξει με το μπουκάλι, δημιουργώντας μια σειρά από μεταξοτυπίες για το MoMA της Νέας Υόρκης. «Ο κόσμος γυρίζει κι εμείς μαζί του», λέει ο Brad Pitt, 56 χρόνια μετά, κοιτώντας ευθέως τον φακό στο διαφημιστικό για το Chanel No.5. Είναι ο πρώτος άνδρας που αξιοποιήθηκε ως πρόσωπο για το άρωμα. Πριν από κείνον, η Catherine Deneuve, η Nicole Kidman, η Audrey Tautou, έπειτα η Gisele Bündchen και σήμερα πια η Marion Cotillard, της πιο θελκτικής γυναίκας: είναι η ντάμα του Jérémie Bélingard και χορεύουν σε έναν χρυσό, δικό τους πλανήτη. Το φόρεμα από χρυσή δαντέλα, ένα couture, κεντημένο στο χέρι δέρμα στην αέρινα φιγούρα της, βασίστηκε σε ρούχο που είχε φορέσει η Coco υπερθεματίζει την ομορφιά της.

Όλες οι αισθήσεις
Η όσφρηση είναι η αίσθηση εκείνη που σε παγιδεύει εκών άκων. Δεν μπορείς να την αποφύγεις. Μπορεί να μην δεις ποτέ επίδειξη της Chanel, να μην πιάσεις ένα tweed σακάκι, να μην ακούσεις το θρόισμα από τα πέταλα μιας καμέλιας-μπουτονιέρας. Το Chanel No.5 θα σε κάνει να γυρίσεις.

Μπορείτε να το αγοράσετε online εδώ

Οι μεταξοτυπίες του Andy Warhol με το μπουκάλι του Chanel No.5

Chanel N° 5 - Andy Warhol
Οι μεταξοτυπίες του Andy Warhol με το μπουκάλι του Chanel No5

Το γραμματόσημο που θα κυκλοφορήσει το 2021 για τα 100 χρόνια του Chanel No.5​

Chanel N° 5
Το γραμματόσημο που θα κυκλοφορήσει το 2021 για τα 100 χρόνια του Chanel No5

Το πρώτο συλλεκτικό γραμματόσημο 2004

Saint-Valentin 2004 - Chanel N° 5
© Photo L'Adresse Musée de La Poste, Paris / Tous droits réservés

Ο Brad Pitt είναι ο πρώτος άντρας που πρωταγωνίστησε στο βίντεο του Chanel No.5​

N°5, the Film with Brad Pitt: There You Are – CHANEL Fragrance

Η Catherine Deneuve για το Chanel No.5​ (1979)

Catherine Deneuve for Chanel No 5 1979

Chanel No.5 - Το φιλμ με τη Nicole Kidman

CHANEL N°5, the film with Nicole Kidman – CHANEL Fragrance

«Train de Nuit» με την Audrey Tautou στο διαφημιστικό για το Chanel No.5​

CHANEL N°5, the film Train de Nuit with Audrey Tautou – CHANEL Fragrance

The One That I Want – H Gisele Bündchen στο βίντεο για το Chanel No.5​

CHANEL N°5 - The One That I Want feat Gisele Bündchen

H Marion Cotillard στη νέα καμπάνια του Chanel No.5​

CHANEL N°5, the Film with Marion Cotillard — CHANEL Fragrance

Chanel No.5​ - For the first time – Inside CHANEL

CHANEL N°5 - For the first time – Inside CHANEL

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice