Η Elizabeth Τaylor με τεράστιο διαμαντένιο δαχτυλίδι ©Getty Images/ Express Newspapers/Hulton Archive
Η Elizabeth Τaylor με τεράστιο διαμαντένιο δαχτυλίδι ©Getty Images/ Express Newspapers/Hulton Archive
Lifestyle

10+1 διάσημα δώρα και οι ιστορίες τους

Από τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας μέχρι τα Αυγά Φαμπερζέ του Τσάρου Αλέξανδρου ΙΙ

Κρεμαστοί Κήποι Βαβυλώνας, Άγαλμα της Ελευθερίας, Αυγά Φαμπερζέ και μερικά ακόμη δώρα που έμειναν στην ιστορία.

Όλα ξεκίνησαν από τον Προμηθέα, όταν αποφάσισε να κλέψει τη φωτιά που την είχαν αποκλειστικό τους προνόμιο οι θεοί του Ολύμπου και να την προσφέρει στους ταλαιπωρημένους, ξεπαγιασμένους ανθρώπους. Ήταν το μεγαλύτερο και ωραιότερο δώρο προς την ανθρωπότητα και δικαιολογημένα έμεινε στην ιστορία. Βέβαια, ο Προμηθέας, μετά, είχε προβλήματα με το συκώτι του αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Ακολουθούν μερικά άλλα δώρα που, με τον ένα ή άλλο τρόπο, έγιναν κι αυτά διάσημα.

1. Το Άγαλμα της Ελευθερίας
Διάσημο σύμβολο ελευθερίας του Νέου Κόσμου, ένδειξη φιλίας και συνεργασίας. Η Γαλλία δώρισε τη Miss Liberty στις ΗΠΑ το 1886, μετά τη λήξη της Αμερικάνικης Επανάστασης. Το άγαλμα, που πολλοί το ονόμαζαν ο νέος Κολοσσός, ήταν έμπνευση του Γάλλου πολιτικού Ένουαρντ Ρενέ Λεφέμπρ και σχεδιάστηκε από τον Φρεντερίκ Ογκίστ Μπαρτόλντι. Η κατασκευή του χρειάστηκε 9 χρόνια για να ολοκληρωθεί ενώ η αποστολή του έγινε σε κομμάτια, η συναρμολόγηση των οποίων χρειάστηκε 4 μήνες για να γίνει. Ζυγίζει 228,456 τόνους και το ύψος του, χωρίς τη βάση, είναι 46,5 μέτρα, ενώ με τη βάση είναι 93. Στο εσωτερικό του υπάρχουν 168 σκαλιά που οδηγούν ψηλά στο κεφάλι όπου υπάρχουν 25 παράθυρα. Άλλα 58 παράθυρα υπάρχουν στο χέρι που κρατάει τον πυρσό, η φλόγα του οποίου, το 1986, καλύφθηκε με λεπτά φύλλα χρυσού 24 καρατίων.

Το Άγαλμα της Ελευθερίας στην Νέα Υόρκη ©Ελένη Μπεζιριάνογλου
Το Άγαλμα της ελευθερίας ©Ελένη Μπεζιριάνογλου

2. Οι Κρεμαστοί Κήποι της Βαβυλώνας
Ένα από τα επτά θαύματα της αρχαιότητας, είναι διάσημο κυρίως για τον μύθο που το περιβάλλει. Ένας επίγειος παράδεισος επάνω σε πανύψηλες ταράτσες μέσα στην έρημο, που κατασκευάστηκε για να είναι το δώρο του βασιλιά Νεμπουχαντνεζάρ του Β'  προς τη σύζυγό του βασίλισσα Αμύτις η οποία νοσταλγούσε τους κήπους της πατρίδας της της Μέντια, στο Ιράν. Λένε ότι οι Κήποι καταστράφηκαν περίπου το 2000 π.Χ. από σεισμό. Έχουν μείνει μόνο μυθικές περιγραφές και η αιώνια γοητεία ενός καταπράσινου παράδεισου που χάθηκε. 

Εικονογράφηση για τους Κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας ©Wikimedia Commons
Εικονογράφηση για τους Κρεμαστούς κήπους της Βαβυλώνας ©Wikimedia Commons

3. Ο Δούρειος Ίππος
Ελληνική ευρεσιτεχνία, ιδέα του πολυμήχανου Οδυσσέα που δεν ήταν ακριβώς δώρο διότι η σκέψη εμπεριείχε δόλο. Το θέμα ήταν πώς να περάσουν εύκολα οι Έλληνες στρατιώτες τα κραταιά τείχη της Τροίας και να κατατροπώσουν την πόλη. Η λύση βρέθηκε με την κατασκευή ενός τεράστιου ξύλινου αλόγου - τοτέμ μέσα στο οποίο κρύφτηκαν οι στρατιώτες. Οι ανυποψίαστοι Τρώες το πέρασαν, πάνω σε ρόδες, μέσα στην πόλη τους μία νύχτα που βάφτηκε στο αίμα, όταν βγήκαν από τον Ίππο οι στρατιώτες και κατέσφαξαν τους πάντες βάζοντας έτσι τέλος στον ατέλειωτο Τρωικό Πόλεμο. Η φήμη του έμεινε, σαν το κλασικότερο δώρο προς εχθρό. Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας.

Ο Δούρειος Ίππος όπως εμφανίστηκε στην ταινία Troy ©Warner Brothers
Ο Δούρειος Ίππος όπως εμφανίστηκε στην ταινία Troy ©Warner Brothers

4. Κόκκινα Τριαντάφυλλα για Πάντα
Η Μέριλιν Μονρόε ήταν ο μεγάλος έρωτας του θρυλικού παίκτη του μπέιζμπολ, Τζόε Ντιμάτζιο, ο οποίος, επί 20 χρόνια και αφού η σταρ είχε πεθάνει, της έστελνε κόκκινα τριαντάφυλλα – στον τάφο της. Το 1962, όταν η Μέριλιν πέθανε, ο Ντιμάτζιο έδωσε σε ένα Παριζιάνικο ανθοπωλείο του Λος Άντζελες την παραγγελία να τής αφήνουν «έξι, φρέσκα κόκκινα τριαντάφυλλα με μακρύ κοτσάνι, τρεις φορές την εβδομάδα, για πάντα». Πόσο διαρκεί το «για πάντα»; Είκοσι χρόνια. Το 1982, ο Ντιμάτζιο ακύρωσε την παραγγελία. Το «για πάντα» όμως το συνεχίζει η φήμη της ιστορίας και οι θαυμαστές που ακόμα αφήνουν καθημερινά φρέσκα τριαντάφυλλα στον τάφο της Μέριλιν.

Ο τάφος της Marilyn Monroe ©youtube.com/James Stadium
Ο τάφος της Marilyn Monroe ©youtube.com/James Stadium

5. Τα Αυγά Φαμπερζέ
Το πρώτο αυτοκρατορικό Αυγό Φαμπερζέ το δημιούργησε, το 1885, ο Ρώσος χρυσοχόος Πέτρ Καρλ Φαμπερζέ, του ομώνυμου θρυλικού οίκου κοσμημάτων της Ευρώπης που υπάρχει ακόμα και σήμερα, κατόπιν παραγγελίας του Τσάρου Αλεξάνδρου του Γ' ο οποίος ήθελε να προσφέρει κάτι εντυπωσιακό για το Πάσχα στην Τσαρίνα, η οποία είχε βαρεθεί το κλασικό «παπούτσια-λαμπάδα» κάθε χρόνο. Το πολυτελές αυγό, αριστούργημα της μικρογλυπτικής και της κοσμηματοποιίας, είχε τέτοια επιτυχία που έγινε ετήσια παράδοση και την οποία συνέχισε ο υιός Τσάρος, μετά τον θάνατο του Αλεξάνδρου, προς τη μητέρα του και τη γυναίκα του. 
Το 1907, ο Τσάρος Νικόλαος, προσέφερε στην Αλεξάνδρα Φεοντόροβνα, για τη γέννηση του γιου τους, ένα χρυσό αυγό με ροζ και πράσινο σμάλτο, καλυμμένο με διαμάντια, μέσα στο οποίο υπήρχε ένα διαμαντένιο κολιέ με ένα πορτρέτο του γιου τους επάνω σε ελεφαντόδοντο, πλαισιώμενο κι αυτό από διαμάντια. Η έκφραση «σιγά τα αυγά» δεν έχει καμία θέση σε αυτή την ιστορία.

Το πρώτο αυγό Faberze ©Wikimedia Commons
Το πρώτο αυγό Faberze ©Wikimedia Commons

6. Το Ταζ Μαχάλ
Άλλη μία ιστορία χλιδής και αγάπης από σύζυγο προς τη σύζυγο. Ο Μογγόλος Αυτοκράτορας Σαχ Τζαχάν λάτρευε την όμορφη γυναίκα του Μουμτάζ Μαχάλ. Το 1631, όταν εκείνη πέθανε την ώρα που γεννούσε το 14ο παιδί τους, αθεράπευτα  συντετριμμένος, διέταξε τους 20 χιλιάδες εργάτες του να χτίσουν το ανάκτορο Ταζ Μαχάλ στη μνήμη της. (Και λίγο ήταν, μετά από 14 γέννες!) Το κτιριακό αυτό συγκρότημα, που για την πλήρη ολοκλήρωσή του χρειάστηκαν 22 χρόνια, βρίσκεται στην Ινδία, κτισμένο στη νότια όχθη του ποταμού Γιαμούνα, είναι κατασκευασμένο σχεδόν εξ ολοκλήρου από κατάλευκο μάρμαρο και θεωρείται ένα από τα 7 θαύματα του αρχαίου κόσμου και πολύ instagramable.

Ταζ Μαχάλ © Yann Forget / Wikimedia Commons / CC-BY-SA
Ταζ Μαχάλ © Yann Forget / Wikimedia Commons / CC-BY-SA

7. Το Διαμάντι του Ρίτσαρντ Μπάρτον προς τη Λιζ Τέιλορ
Η Ελίζαμπεθ Τέιλορ πάνω απ’ όλα αγαπούσε τα διαμάντια και γενικά ό,τι γυάλιζε. Ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, πάλι, αγαπούσε τη Λιζ περισσότερο κι από το μεγαλύτερο διαμάντι του κόσμου, ή έστω ένα από τα μεγαλύτερα, τόσο ώστε, το 1969, να της το χαρίσει. Σε σχήμα αχλαδιού και 69,42 καρατίων, ήταν το πρώτο διαμάντι που αγοράστηκε δημοσίως για ποσό σε επταψήφιο νούμερο και θεωρήθηκε άριστη επένδυση εκτός από δήλωση αγάπης. Όταν η Τέιλορ το έβγαλε σε δημοπρασία, το 1978, το πούλησε για 5 εκατομμύρια δολάρια. Χρησιμοποίησε όμως αυτά τα χρήματα για να χτίσει ένα νοσοκομείο στο Κασάνε της Μποτσουάνα, δηλώνοντας «Το χρειάζονται επειγόντως. Πολύ περισσότερο απ’ όσο εγώ ένα ακόμα δαχτυλίδι».

Η Elizabeth Τaylor φορώντας το διάσημο δαχτυλίδι ©Getty Images/ Express Newspapers/Hulton Archive
Η Elizabeth Τaylor φορώντας το διάσημο δαχτυλίδι ©Getty Images/ Express Newspapers/Hulton Archive

8. Το Χαλί της Κλεοπάτρας
Άλλο ένα διάσημο δώρο στην ιστορία του οποίου εμπλέκεται η Ελίζαμπεθ Τέιλορ. Αυτή τη φορά το δώρο το έκανε εκείνη, ως Κλεοπάτρα, στην ομώνυμη ταινία-υπερπαραγωγή, προς τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα. Η ιδέα ήταν να κρυφτεί εκείνη μέσα στο χαλί και, ρολάροντάς το οι αυλικοί, να ξεπεταχτεί μπροστά στα πόδια του αυτοκράτορα διεκδικώντας μία ακρόαση μαζί του, ως υποψήφια βασίλισσα της Αιγύπτου. Η ακρόαση εξελίχθηκε σε φλογερό έρωτα και ακόμα περισσότερα κοστούμια και μακιγιάζ μάτι-ψαράκι για την Ελίζαμπεθ. Και ιστορική συμμαχία μεταξύ των δύο κρατών αφού, με τη βοήθειά του, η Κλεό κέρδισε το θρόνο. Όσο για το χαλί, η ιστορία λέει ότι ήταν ένα παλαιό, πανάκριβο περσικό χαλί. Κάποιοι άλλοι ιστορικοί, πιο προσγειωμένοι, λένε ότι ήταν απλώς πολλά πανιά τυλιγμένα γύρω από τη μικρή-το-δέμας Κλεοπάτρα.

Η Κλεοπάτρα τυλιγμένη στο χαλί, στην ταινία Cleopatra με την Elizabeth Taylor ©youtube.com
Η Κλεοπάτρα τυλιγμένη στο χαλί, στην ταινία Cleopatra με την Elizabeth Taylor ©youtube.com

9. Ο Λευκός Ελέφαντας
Ο βασιλιάς Μανουέλ της Πορτογαλίας, το 1514, χάρισε στον Πάπα Λέοντα τον Ι’, σαν δώρο για τη στέψη του, έναν σπάνιο λευκό ελέφαντα ο οποίος ήρθε στη Ρώμη παραγγελία, κατευθείαν από την Ινδία. Οι λευκοί ελέφαντες θεωρούνταν ιεροί και σύμβολα καλής τύχης. Ο Πάπας ενθουσιάστηκε τόσο που ονόμασε τον ελέφαντα (Χ)Άννο και παρήγγειλε στον διάσημο ζωγράφο Ραφαήλ να ζωγραφίσει το πορτρέτο του (Χ)Άννου. Μάλιστα, τα σχέδια του Ραφαήλ θεωρούνται από τις πρώτες ακριβείς απεικονίσεις ελέφαντα στην Ευρώπη, με λεπτομέρειες σχεδιασμένες με βάση ζωντανό μοντέλο. Ο Πάπας όμως το παράκανε. Θεωρώντας, με την πεποίθηση της εποχής, ότι ο χρυσός θεραπεύει τα πάντα, όταν το ζωντανό άρχισε να υποφέρει από δυσκοιλιότητα, διέταξε να του δίνουν καθαρτικά με επικάλυψη από χρυσό, για να το διευκολύνει. Ο κακόμοιρος ο (Χ)Άννο δεν το άντεξε και πέθανε σε ηλικία μόλις 6 ετών. Αντίθετα ο Πάπας Λέων πέθανε στα 46 του.

Εικονογράφηση του λευκού ελέφαντα Hanno ©Wikimedia Commons/Raffael or Giulio Romano
Εικονογράφηση του λευκού ελέφαντα Hanno ©Wikimedia Commons/Raffael or Giulio Romano

10. Τα Δύο Τεράστια Πάντα
Δώρο που έκανε εκατομμύρια καρδιές Αμερικανών να λιώσουν από τρυφερότητα. Τα δύο τεράστια αρκουδάκια πάντα προσέφερε η κυβέρνηση της Κίνας προς τις ΗΠΑ, το 1972, μετά την επίσκεψη του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον. Τα πάντα είχαν αιχμαλωτισθεί σε δάσος άγριας ζωής και στάλθηκαν στον Ζωολογικό Κήπο της Ουάσινγκτον τον Απρίλιο του 1972, όπου τα παρέλαβε σε ειδική τελετή η σύζυγος του Νίξον, Πατ. Ήταν μέρος των καθηκόντων της, τι να κάνουμε. Τα πάντα, που τα λάτρεψε ο αμερικάνικος λαός, ονομάστηκαν Λινγκ-Λινγκ και Χσινγκ-Χσινγκ και απέκτησαν 5 μωρά πάντα, κανένα από τα οποία όμως δεν έζησε περισσότερο από λίγες μέρες – μακριά από το φυσικό τους περιβάλλον. Σε απάντηση, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έστειλε στην Κίνα ένα ζευγάρι βόδια ράτσας muskox (οvibos moschatus). Γενικά, πάντως, δεν είναι ό,τι καλύτερο να χαρίζουμε ζώα ως δώρο.

Τα Ling-Ling και Hsing-Hsing πάντα στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Ουάσινγκτον ©Smithsonian Institution Archives
Τα Ling-Ling και Hsing-Hsing πάντα στον Εθνικό Ζωολογικό Κήπο της Ουάσινγκτον ©Smithsonian Institution Archives

11. Βολβοί Τουλίπες
Το 1945 η βασιλική οικογένεια της Ολλανδίας έστειλε στον Καναδά 100 χιλιάδες βολβούς τουλίπες σαν ευχαριστήριο δώρο για το καταφύγιο που προσέφερε η χώρα στη (μελλοντική τους) βασίλισσα Τζουλιάνα και την οικογένειά της κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου. Κομψό δώρο, αρκεί να έχεις πού να το βάλεις (φυτέψεις). Η γαλαντομία συνεχίζεται ακόμα και σήμερα, με την Ολλανδία να στέλνει κάθε χρόνο στον Καναδά 10 χιλιάδες βολβούς τουλίπες.  

Τουλίπες
Τουλίπες ©Wikimedia Commons/ Dina L

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice