Shopping
Shopping © StockSnap/Pixabay
Lifestyle

Λιανεμπόριο μόνο με click away: Οι κανόνες και τα πρόστιμα

Αναλυτικά οι οδηγίες

looksiteblackandwhite.jpg
Look Team |

Με τη μέθοδο click away θα γίνονται οι αγορές την περίοδο των εορτών καθώς κλειστό θα παραμείνει το λιανεμπόριο.

Μόνο με τη δυνατότητα click away θα λειτουργήσει το λιανεμπόριο την περίοδο των Χριστουγέννων. «Η κυβέρνηση έπειτα από ενδελεχή εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων και μετά από πολύ μεγάλη συζήτηση με την επιτροπή των λοιμωξιολόγων οδηγήθηκε στην αναγκαστική απόφαση να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα του λιανεμπορίου ακόμη και σε αυτή την κρίσιμη περίοδο των εορτών», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, 'Αδωνις Γεωργιάδης, κατά τη διάρκεια της ανακοίνωσης των μέτρων ενόψει των εορτών.

Εξήγησε πως μπροστά στο πολύ μεγάλο αυτό δίλημμα στο οποίο οδηγηθήκαμε από την πανδημία «η κυβέρνηση θα επιτρέψει μόνο τη λειτουργία του click away, δηλαδή της λιανικής πώλησης με διαδικασία προαγοράς και παραλαβής από εξωτερικό χώρο του καταστήματος. 

«Η λειτουργία του click away θα διεξάγεται βάσει περιορισμών. Εάν καταστρατηγηθούν και υπάρξει συνωστισμός, θα αναγκαστούμε να την αναστείλουμε», προειδοποίησε ο υπουργός Ανάπτυξης. 

«Mall, κλειστά εμπορικά κέντρα, αλλά και επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στο δρόμο δεν θα τους επιτρέπεται το click away», διευκρίνισε ο κ Γεωργιάδης. 

 

Οι επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν με το click away νοούνται ως παραμένουσες κλειστές με κρατική εντολή. Η απόφαση αυτή ελήφθη γιατί οι ταχυμεταφορές έχουν φτάσει στα όρια της λειτουργίας τους.

Οι περιορισμοί

  • Η μέθοδος click away έγκειται στο εξής χαρακτηριστικό: Ο πελάτης θα κάνει την παραγγελία του μέσω e-shop ή μέσω τηλεφωνικής παραγγελίας και πληρωμής μέσω POS έξω από το κατάστημα.
  • Ο πελάτης θα πρέπει να έχει είτε ηλεκτρονική απόδειξη πληρωμής είτε sms από την επιχείρηση με την ημερομηνία και ώρα παραλαβής.
  • Μόνο ένας θα παραλαμβάνει την παραγγελία. Η παραγγελία θα παραδίδεται σε έναν και θα παραλαμβάνεται από έναν.
  • Ο υπουργός κάλεσε να τηρηθούν οι όροι που ανέφερε και τόνισε ότι ουρές θα επιτρέπονται έως 9 άτομα. Και απόσταση 2 μέτρα ο ένας από τον άλλον.
  • Το click away θα λειτουργεί σε επιχειρήσεις που θα έχουν μόνο είσοδο έξοδο σε δρόμο.

 

Οι κυρώσεις

Παρουσία κοινού εντός των καταστημάτων 

  • Πρόστιμο από 2.000 έως 5.000 ευρώ
  • Αναστολή λειτουργίας από 15 έως 90 ημέρες

 

Παρουσία εντός καταστήματος

  • Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ 

 

Μη επίδειξη εντύπου προαγοράς ή SMS του προμηθευτή

  • Διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ 

 

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice