Λεμόνι
© pixabay
Lifestyle

10 κόλπα με λεμόνια και άλλα, για να καθαρίζετε χωρίς καθαριστικά

Έξυπνες λύσεις εκεί που δεν το περιμένατε

Έξυπνες ιδέες για να καθαρίζουμε το σπίτι μόνοι μας με τη χρήση προϊόντων που υπάρχουν στο ψυγείο ή στα ντουλάπια μας, χωρίς να χρειαζόμαστε ακριβά καθαριστικά.

Οι ιδέες για την καθημερινή μας ζωή είναι πάντα ευπρόσδεκτες. Ξεχάστε λοιπόν τα ακριβά καθαριστικά και τις περίεργες συσκευασίες και διαβάστε παρακάτω πόσο χρήσιμα μπορεί να σας φανούν πράγματα απλά, όπως ένα λεμόνι, λίγη βότκα, λίγη μαγειρική σόδα και άλλα που υπάρχουν στα ντουλάπια σας.

1. Περάστε τις επιφάνειες με ελαιόλαδο.
Είναι γνωστό, ιδιαίτερα στη χώρα μας, πόσο καλό κάνει το λάδι στη μεσογειακή δίαιτα και θεωρείται ότι βοηθάει στη μακροζωία. Οι υπεύθυνοι εταιρειών μη τοξικών προϊόντων καθαρισμού προτείνουν να χρησιμοποιούμε λάδι για να καθαρίζουμε επιφάνειες από ανοξείδωτο μέταλλο και αντικείμενα όπως τηγάνια, κατσαρόλες και συσκευές κουζίνας. Βάζουμε λίγο λάδι σε ένα μαλακό πανί και τρίβουμε με κυκλικές κινήσεις μέχρι να εξαφανιστεί και ο παραμικρός λεκές.

2. Απολυμάνετε τον σκουπιδοφάγο με λεμόνι ή λάιμ.
Μία συσκευή της κουζίνας που θέλει συχνά καθαριότητα, αν όχι καθημερινά, γιατί μαζεύει αρκετή βρωμιά. Ένας καλός τρόπος να καθαρίσετε, να ξεβουλώσετε και να απολυμάνετε τον σκουπιδοφάγο είναι να χρησιμοποιήσετε ένα λεμόνι ή ένα λάιμ. Κόβετε τον καρπό σε τέσσερα κομμάτια και ενώ αφήνετε το νερό της βρύσης να τρέχει, βάζετε ένα – ένα τα κομμάτια στον σκουπιδοφάγο. Θα καθαρίσει και θα μυρίζει όμορφα.

3. Καθαρίστε λεκέδες στο χαλί με λίγη βότκα.
Όπως και το λεμόνι, έτσι και η βότκα έχει πολλές καθαριστικές ιδιότητες. Στην περίπτωση ενός λερωμένου χαλιού, ακόμα και το λευκό κρασί βοηθάει. Πρώτα απορροφήστε τον λεκέ πιέζοντας με ένα μαλακό πανί ή με χαρτί κουζίνας, χωρίς να τρίψετε. Μετά, ρίξτε λίγο καθαρό αλκοόλ (καθαριστικό οινόπνευμα, βότκα ή και λευκό κρασί) επάνω στον λεκέ, και σκουπίστε. Σούπερ αποτέλεσμα.

4. Εξαφανίστε τους λεκέδες από πιτσιλιές νερού, με κρέμα ξυρίσματος.
Ποιός το περίμενε η κρέμα ξυρίσματος να ήταν και σε κάτι άλλο χρήσιμη εκτός από τρίχες. Ε λοιπόν, είναι σπουδαίο καθαριστικό για τους λεκέδες που γεμίζουν ειδικά το γυάλινο διαχωριστικό της ντουζιέρας μας. Ψεκάζετε τον αφρό, τον αφήνετε να δράσει για 15 λεπτά και αυτό ήταν. Ψεκάστε, σκουπίστε, τελειώσατε, που έλεγε και η παλιά διαφήμιση.

5. Μαγειρική σόδα και ξύδι για να καθαρίζετε την μπανιέρα.
Κόλπο που θα σας απασχολήσει μόνο για 10 λεπτά. Ανακατεύετε ένα φλιτζάνι ξύδι με μισό φλιτζάνι μαγειρική σόδα και ζεστό νερό. Το αδειάζετε σε όλη την επιφάνεια της μπανιέρας και το αφήνετε να δράσει για 5 λεπτά. Κατόπιν γεμίστε την μπανιέρα με ζεστό νερό μέχρι το ένα τέταρτο της χωρητικότητάς της και αφήστε το για άλλα 5 λεπτά. Μετά αδειάζετε όλο το νερό και ξεπλένετε καλά την μπανιέρα.

6. Μαγειρική σόδα και ξύδι και για τον καθαρισμό της τουαλέτας
Η ίδια συνταγή ισχύει και για το φρεσκάρισμα της θέσης της τουαλέτας και της επιφάνειάς της. Μην ξεχνάτε να την ξεπλύνετε μετά με καθαρό νερό.

7. Αιθέρια και φυτικά έλαια για μία αστραφτερή τουαλέτα.
Έλαια με υπέροχες μυρωδιές που, παράλληλα καθαρίζουν και την τουαλέτα. Ανακατεύετε ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα με 15 σταγόνες έλαιο από δέντρο τσαγιού και 15 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού ή πορτοκαλιού. Αφήνετε το μείγμα να μείνει σε όλη την επιφάνεια της λεκάνης για 30 λεπτά και μετά τρίβετε με το πιγκάλ και ξεπλένετε με άφθονο νερό.

8. Αστραφτεροί νεροχύτες και μπανιέρες και παράλληλα αρωματοθεραπεία.
Με τον ίδιο τρόπο καθαρίζετε και νεροχύτες, νιπτήρες και μπανιέρες και τα κάνετε να λάμψουν. Ανακατέψτε μαγειρική σόδα, σταγόνες αιθέριων ελαίων λεμονιού και βασιλικού και υγρό σαπούνι πιάτων. Απλώνετε λίγο από το μείγμα στο σφουγγάρι και καθαρίζετε την μπανιέρα ή τον νιπτήρα για 10 λεπτά. Ξεπλένετε με νερό και ενθουσιάζεστε με την στιλπνότητά τους.

9. Καθαρίστε τον φούρνο μικροκυμάτων με αιθέριο έλαιο λεμονιού.
Προσθέστε 15 σταγόνες από αιθέριο έλαιο λεμονιού σε ποσότητα νερού όση ενάμιση φλιτζάνι και βάλτε τον φούρνο στην ένδειξη high για 5 με 10 λεπτά. Ο ατμός που δημιουργείται απορροφάται από τις επιφάνειες και τα φίλτρα του φούρνου. Στο τέλος, σκουπίζετε με ένα μαλακό, καθα΄ρο σφουγγάρι τα τοιχώματα.

10. Βάλτε στα μικρόκύματα ένα υγρό σφουγγάρι.
Είναι άλλος ένας τρόπος για να καθαρίσετε τον φούρνο μικροκυμάτων. Βάζετε ένα καθαρό υγρό σφουγγάρι ή ύφασμα επάνω στον δίσκο του φούρνου και το βάζετε σε λειτουργία στο high για δύο λεπτά. Μετά, με το ίδιο σφουγγάρι ή ύφασμα σκουπίζετε τα τοιχώματα. Ο φούρνος σας, τώρα, λάμπει.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice