Μια ματιά στις ελληνικές φορεσιές

Μη χάσετε τις ξεναγήσεις του Ιουνίου

Γυναίκες της Θάσου, της Κρήτης, της Καρπάθου, της Σκύρου, της Σκοπέλου, των Ιωαννίνων, του Σουφλίου…. «τα κορίτσια τα παλιά», «οι αθόρυβες μανάδες» του χθες και του σήμερα. Κάθε τόπος και μία διαφορετική φορεσιά. Υφάσματα, χρώματα και συνδυασμοί που αναδεικνύουν τη μοναδικότητα και τις ιδιαιτερότητες του ελλαδικού χώρου, από την ηπειρωτική έως την νησιωτική Ελλάδα.

Γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές είναι το θέμα της έκθεσης που πραγματοποιείται στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» και διοργανώνεται από το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα.

n

Γυναικείες φορεσιές

Σίφνος, Κυκλάδες. Τέλη 18ου αιώνα


n

Nυφική φορεσιά

Κύμη, Εύβοια. 18ος αιώνας


n

«Χρυσομάντηλο», νυφική ή γιορτινή φορεσιά

Αστυπάλαια, Δωδεκάνησα. Περίπου 1870


Ξεναγήσεις

Τις Κυριακές 15, 22 και 29 Ιουνίου οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν από την ίδια την πρόεδρο του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, σκηνογράφο και ενδυματολόγο κ. Ιωάννα Παπαντωνίου.

Η έκθεση συγκεντρώνει πάνω από 40 αυθεντικά χαρακτηριστικά ελληνικά γυναικεία ενδύματα. Αφετηρία της αποτελούν δύο τύποι ενδυμάτων, το φόρεμα της Κάσου – Καρπάθου και το πολύπτυχο, ριχτό φόρεμα της Κρήτης που φαίνεται πως διαμορφώθηκε κυρίως στην Ιταλία στους χρόνους της Αναγέννησης. Μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται φορεσιές της Σκοπέλου, της Κύμης, του Τρίκερι, της Σκύρου, της Αστυπάλαιας, των Ψαρών και των Σπετσών και παράλληλα ενδυματολογικά σύνολα από το Καστελόριζο την Κάρπαθο, το Γιδά, το Σουφλί και το Στεφανοβίκι. Aνάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν το πλούσια κεντημένο κουστούμι από την Αστυπάλαια, το ένδυμα από το Στεφανοβίκι της Θεσσαλίας που χαρακτηρίζεται από τον εκπληκτικό συνδυασμό υφασμάτων, χρωμάτων και κοσμημάτων, το πολυτελές και χρυσοποίκιλτο φόρεμα από τα Γιάννενα καθώς επίσης και υπέροχα κοστούμια, που σπάνια εκτίθενται, από την Κύμη Ευβοίας και τα Ψαρά.

n

Aστική γυναικεία φορεσιά

Πύργος Ηλείας, Πελοπόννησος. Μέσα-τέλη 19ου αιώνα


n

Τμήμα ποδόγυρου κρητικού φουστανιού

Κρήτη. 18ος αιώνας


Οι φορεσιές της Αυλής

Ανάμεσα στα εκθέματα υπάρχουν, ακόμα, φορεσιές που έφεραν η βασίλισσα Αμαλία (1837) και η βασίλισσα Όλγα (1867). Οι φορεσιές αυτές αναδεικνύουν την αλληλεπίδραση της δυτικής αισθητικής με την ελληνική.

n

Nυφικό φόρεμα της Ασπασίας Κινγκ

Αθήνα, Αττική. 1830


n

Eνδυμασία κυρίας επί των τιμών της βασίλισσας Όλγας

Αθήνα, Αττική. Μέσα 19ου αιώνα


n

«Κοντογούνι» από τούρκικο «αντερί» για τη φορεσιά «Αμαλία»

Πελοπόννησος (;). Mέσα 19ου αιώνα


n

Λεπτομέρειες από σχέδια με μολύβι του Benjamin Mary, τα οποία απεικονίζουν κοπέλες με φορεσιά Σκοπέλου, 1840-1842.


n

Γυναίκες από το Τρίκερι Μαγνησίας, Θεσσαλία, με τοπική ενδυμασία


n

Αχνάρι φορέματος Κρήτης

 «Αχνάρια Μεγαλοπρέπειας. Μια νέα ματιά στην παράδοση της Ελληνικής γυναικείας φορεσιάς»

Info: Ξεναγήσεις από την κ. Παπαντωνίου: Κυριακές 15, 22, 29 Ιουνίου στο διάστημα 11:00 – 13:00. Εισιτ. €5, 2,5 (παιδικό)

Ημέρες & ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Τρίτη, Tετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή 10:00-15:00, Δευτέρα και Σάββατο κλειστά.

Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», Πειραιώς 254, Ταύρος, 212 254 0000

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice