10-gynaikes-2020-jexorisan.jpg
© Getty Images / Ideal Image - EPA - NASA
Lifestyle

10 γυναίκες με παγκόσμια ακτινοβολία του 2020

Γυναίκες της πολιτικής, της επιστήμης, του διαστήματος, της σόου-μπιζ

10 γυναίκες που κυριάρχησαν μέσα στο 2020, από τον κόσμο της πολιτικής, της δικαστικής εξουσίας, της ΕE, της σόου-μπιζ, των αγώνων για τα δικαιώματα

Κάμαλα Χάρις

10-gynaikes-kamala-harris-2020.jpg
© Drew Angerer / Getty Images / Ideal Image

H λίστα Forbes με τις 100 πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο για το 2020, μόλις κατέταξε (κατευθείαν) στην τρίτη θέση την γερουσιαστή των Δημοκρατικών, μετά τη νίκη της στις εκλογές των ΗΠΑ τον Νοέμβριο όπου εξελέγη η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στη χώρα στην επερχόμενη νέα κυβέρνηση του Τζόε Μπάιντεν. Στις δύο παραπάνω θέσεις στη λίστα βρίσκονται η Κριστίν Λαγκάρντ, πρόεδρος της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζας και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στην κορυφή, όπου και βρίσκεται επί δέκα χρόνια αδιάλειπτα.  Η Κάμαλα Χάρις δεν είναι μόνο η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος αλλά και η πρώτη Αφρο-αμερικανίδα και η πρώτη Ασιατικής καταγωγής γυναίκα σε αυτή τη θέση, γεγονός που κάνει πολλούς -ήδη- να τη συγκρίνουν με τον Μπαράκ Ομπάμα. Στο λόγο της, μετά τη νίκη, είπε ότι μπορεί να είναι η πρώτη που βρίσκεται σε αυτή τη θέση αλλά σίγουρα δεν θα είναι η τελευταία. Το Forbes θεωρεί μία ενδεικτική στιγμή του δυναμισμού και της αποφασιστικότητάς της όταν, κατά τη διάρκεια του προεκλογικού debate με τον αντίπαλό της Μάικ Πένς, γύρισε και, αντιδρώντας στις συνεχείς διακοπές που έκανε στη διάρκεια του λόγου της ο Πένς, με αυστηρό ύφος του είπε “Κύριε Αντιπρόεδρε, μιλάω.” Η ατάκα αυτή έγινε αφορμή για χιλιάδες memes στο διαδίκτυο, πλακάτ σε γυναικείες διαδηλώσεις και μπλουζάκι. Η Κάμαλα Χάρις γεννήθηκε στην Καλιφόρνια με καταγωγή από την Ινδία και τη Τζαμάικα. Μαζί με την αδερφή της, είναι παιδί χωρισμένων γονιών και η ινδουίστρια μητέρα της με την οποία μεγάλωσε είχε έντονη επιρροή επάνω της με την επιστημονική και ακτιβιστική της δράση για τα πολιτικά δικαιώματα. Η Χάρις, πέρα από το προφίλ γυναίκας αυστηρής και δίκαιης έχει και ένα δυναμικό κοινωνικό πρόσωπο, από την εποχή ακόμα της θητείας της σαν Γενική Εισαγγελέας στην Καλιφόρνια, όταν ήταν κοντά στην ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα αλλά και, αμέσως μετά τη νίκη της, βάζοντας στην υπογραφή της στα social media τις αντωνυμίες “η/αυτή”, αναγνωρίζοντας ότι ο καθένας/η καθεμία έχει το δικαίωμα να ορίζει αυτό που είναι.

Κριστίν Λαγκάρντ

kristin-lagarde-10-gynaikes-2020.jpg
© Thomas Lohnes / Getty Images / Ideal Image

Την 1 Ιανουαρίου 2021 γίνεται 64 ετών. Έχοντας ένα πλούσιο βιογραφικό σε υπουργικές και οικονομικές θέσεις, από τον Νοέμβριο του 2019 κατέχει την θέση της Προέδρου της Κεντρικής Ευρωπαϊκής Τράπεζαςκαι βρίσκεται, εδώ και λίγες μέρες, στο νούμερο 2 στη λίστα Forbes των 100 ισχυρότερων γυναικών στον κόσμο, θέση που τη διατηρεί και από την περσινή λίστα. Είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτή την, κρίσιμων ισορροπιών, θέση αλλά έχει ήδη δείξει ότι εκτός από “ροκ σταρ”, λόγω κουλ ταμπεραμέντου και φίνας κομψότητας, μπορεί να διαχειριστεί το μαστίγιο το ίδιο καλά με το να δένει με τον σωστό τρόπο ένα Hermes φουλάρι. Στις προηγούμενες θέσεις της ως Διευθύνουσα Σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας έκανε πολλούς να την τρέμουν σαν σκληρή διαχειρίστρια αλλά και να την εμπιστεύονται, όσο και τώρα που πρέπει να συντονίζει τα μέλη της Ευρωτράπεζας και τις διαφορετικές τους οικονομικές νοοτροπίες. Η θητεία της σε αυτή τη θέση θα έχει διάρκεια οκτώ ετών και ήδη, με την ψύχραιμη, καθησυχαστική φωνή της (που λέει ο λόγος) προβλέπει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2021 θα είναι δύσκολο.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν

oyrsoyla-von-nte-lain-10-gynaikes-2020.jpg
© Thierry Monasse / Getty Images / Ideal Image

Είναι 62 ετών, έχει γεννηθεί και μεγαλώσει στις Βρυξέλλες και είναι η νέα -και για πρώτη φορά γυναίκα- Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μία θέση που την κάνει να νοιώθει άνετα όπως δηλώνει, αφού έχει περάσει από τη θέση της Υπουργού Άμυνας της Γερμανίας και έχει υπάρξει συνεργάτιδα της Άνγκελα Μέρκελ. Από την 1η Δεκεμβρίου του 2019, στη θέση που κατείχε πριν ο Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, μία από τις πιο περίπλοκες ευθύνες της είναι να “επιβλέψει” το Brexit το οποίο χαρακτηρίζει σαν “μία νέα αρχή για παλαιούς φίλους”. Άλλες ευθύνες της είναι να προτείνει στην Ευρωβουλή νέους νόμους, να επιβάλλει την τήρηση των κανόνων και να διαχειρίζεται εμπορικές συμφωνίες. Φαίνεται όμως να αντέχει. Έχει τη φήμη εργασιομανούς και το απέδειξε αποφασίζοντας να κοιμάται στο μικρό δωμάτιο που υπάρχει δίπλα στο γραφείο της, αντί να ταξιδεύει μέχρι το σπίτι της στις Βρυξέλλες. Προέρχεται από οικογένεια πολιτικών (ο πατέρας της) και ακαδημαϊκών (η μητέρα της), έχει παρακολουθήσει πολυγλωσσικό, ελίτ σχολείο, από τα 13 της μετακόμισε με την οικογένειά της στη Γερμανία, αγαπάει την ιππασία, την ροκ μουσική και τον καιρό που σπούδαζε Οικονομικά στο Λονδίνο χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Ρόουζ Λάντσον γιατί εκείνη την περίοδο οι Γερμανοί πολιτικοί ήταν στόχος της ομάδας αριστερών μιλιταριστών Φράξια του Κόκκινου Στρατού. Το 1986, στη Γερμανία, γνώρισε και παντρεύτηκε τον Χέικο φον ντερ Λάιεν ενώ έχουν αποκτήσει επτά παιδιά, πράγμα αξιοπερίεργο για μία χώρα όπου ο μέσος όρος για κάθε γυναίκα είναι τα 1,59 παιδιά.

Νάνσι Πελόζι

10-gynaikes-nancy-pelozi-2020.jpg
© Erin Scott - Pool / Getty Images / Ideal Image

80 ετών, κομψή, με χιούμορ, τολμηρή, και για άλλη μία φορά, φέτος, εκλεγμένη από τους Δημοκρατικούς, ως Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Είναι η πρώτη γυναίκα στην ιστορία των ΗΠΑ που έχει διατελέσει σε αυτή τη θέση και, μέχρι την εκλογή της Κάμαλα Χάρις στη θέση της Αντιπροέδρου του Τζόε Μπάιντεν, το δικό της ήταν το υψηλότερο αξίωμα. Για τους Ρεπουμπλικάνους, η Πελόζι υπήρξε πάντα μία σκληρή αντίπαλος και μία κλασική “φιλελεύθερη του Σαν Φρανσίσκο”. Σε ένα καινούργιο βιβλίο με τη βιογραφία της που έγραψε η δημοσιογράφος του Time, Molly Ball, αναφέρει ότι είναι ένας συναρπαστικός χαρακτήρας που έχει μία συναρπαστική ζωή την οποία δεν τη γνωρίζουμε καλά, επειδή η ίδια “δεν είναι και τόσο καλή στο να τα διηγείται”. Έχει γεννηθεί στη Βαλτιμόρη σε ιταλο-αμερικάνικη οικογένεια και, με τον πατέρα της να είναι γερουσιαστής των Δημοκρατικών στο Μέριλαντ, ασχολήθηκε και η ίδια με την πολιτική από νεαρή ηλικία.

Τον Φεβρουάριο του 2020, την ώρα που ο Πρόεδρος Τραμπ τελείωνε την ομιλία του για την Κατάσταση του Έθνους, η Πελόζι, έχοντάς τον ήδη κατηγορήσει για πολλά και υποστηρίζοντας την παραπομπή του σε δίκη, φάνηκε, καθώς στεκόταν πίσω του, να σκίζει επιδεικτικά μπροστά στις κάμερες ένα αντίγραφο της ομιλίας του που κρατούσε στα χέρια της. Όταν τη ρώτησαν οι δημοσιογράφοι γιατί το έκανε, απάντησε “Επειδή ήταν το πιο κομψό πράγμα που μπορούσα να κάνω εκείνη τη στιγμή -και πρόσθεσε- κομψό, αν σκεφτείς ποιά ήταν η εναλλακτική που είχα.” Αργότερα, αποκάλεσε τον λόγο του Τραμπ “ένα μανιφέστο σφαλμάτων”. Νωρίτερα το ίδιο βράδυ ο Τραμπ είχε αρνηθεί δημοσίως και προσβλητικά να την χαιρετήσει δια χειραψίας – αφού λίγο καιρό πριν, και πάλι σε ομιλία του Τραμπ, η Πελόζι έδειξε επιδεικτικά να χειροκροτάει έχοντας “κλειδωμένα” τα χείλη της.

Ο πιο “εικονογραφημένος” τρόπος για να την προσέξει, έτσι κι αλλιώς, όλος ο πλανήτης.

Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ

ruth-ginsberg-10-gynaikes-2020.jpg
© Allison Shelley / Getty Images / Ideal Image

Η δικαστίνα Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ ή “RBG” όπως ήταν γνωστή λόγω της δημοφιλίας της, μέλος του Ανώτατου Δικαστηρίου των ΗΠΑ από το 1993, ανυποχώρητη υπερασπίστρια των δικαιωμάτων των γυναικών, των ομοφυλόφιλων, των μεταναστών και των φιλελεύθερων αξιών στο σώμα αυτό, πέθανε τον περασμένο Σεπτέμβριο, σε ηλικία 87 ετών από επιπλοκές του καρκίνου του παγκρέατος. Η διαδοχή της έγινε το επίκεντρο έντονης πολιτικής διαμάχης, με τον Πρόεδρο Τραμπ να επιμένει να διορίσει μέλος των συντηρητικών στη θέση αυτή. Σύμφωνα με το NPR, η Γκίνσμπεργκ υπαγόρευσε πριν πεθάνει μια δήλωση στην εγγονή της, τονίζοντας πως ο «πιο διακαής πόθος μου είναι να μην αντικατασταθώ προτού αναλάβει νέος πρόεδρος». Ο Ντόναλντ Τραμπ επανειλημμένα της έκανε έκανε επιθέσεις για την κριτική που του είχε ασκήσει – το 2016 την καλούσε να παραιτηθεί, κρίνοντάς την ακατάλληλη για τη θέση λόγω ψυχολογικών προβλημάτων.

Η Γκίνσμπεργκ, παιδί φτωχής οικογένειας από το Μπρούκλιν, ήταν εκπληκτικά δημοφιλής στις ΗΠΑ, κάτι ιδιαίτερα σπάνιο για οποιοδήποτε μέλος του εννεαμελούς Ανώτατου Δικαστηρίου. Αυτό οφείλεται μάλλον στο ότι η δικαστικός υπήρξε πρωτοπόρος στον αγώνα για τη χειραφέτηση των γυναικών τη δεκαετία του 1970, αλλά και τη στράτευσή της σε άλλα ζητήματα κοινωνικής προόδου, όπως για παράδειγμα οι αμβλώσεις, ή οι γάμοι μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου. Διορίστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο από τον Μπιλ Κλίντον το 1993 και αποτελούσε το γηραιότερο φιλελεύθερο μέλος του. Ήταν μόλις η δεύτερη γυναίκα στο Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και ενέπνευσε όσο κανένας άλλος δικαστικός τον αμερικανικό λαό με τους αγώνες της.
Έγινε ηρωίδα, ενέπνευσε συγγραφείς και σεναριογράφους ενώ ήταν εν ζωή ακόμα, κυκλοφόρησαν εκατοντάδες βιβλία για αυτήν, ταινίες και ντοκιμαντέρ που εστιάζουν στη ζωή της επιφανούς δικαστικού. Κυριολεκτικά ένα ποπ-είδωλο, αξιαγάπητη και με πολύ ιδιαίτερο στιλ (το δαντελένιο γιακαδάκι-σεμεδάκι που φορούσε επάνω από την μαύρη ρόμπα της έγινε το σήμα κατατεθέν της), ποτέ δεν έκρυβε το ήπιο, διακριτικό χιούμορ της αλλά και την παιχνιδιάρικη διάθεσή της εκεί που χρειαζόταν. Ακόμα και η Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η νέα Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, το περασμένο καλοκαίρι είχε φανεί, τυχαία, σε κάποια φωτογραφία, να έχει επάνω στο γραφείο της την κούπα “Notorious RBG”.

Τζασίντα Άρντερν

tzacinda-ardern-10-gynaikes-2020.jpg
© Mark Tantrum / Getty Images / Ideal Image

H νεαρότερη γυναίκα αρχηγός κράτους στον κόσμο, στα 37 της, μέλος του κόμματος των Εργατικών, η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας μπορεί, μεταξύ άλλων, να υπερηφανεύεται ότι έχει ξεσηκώσει “Τζασίντα-μανία” στον κόσμο, χάρη στο φιλελεύθερο προφίλ της, το αποτελεσματικό της έργο, τη σημαντική αντίδρασή της και αντιμετώπιση των πιο δύσκολων καταστάσεων και το μοντέλο ζωής που δίνει με την προσωπική της ζωή. Δεν δίστασε να μείνει έγκυος και να γεννήσει κατά τη διάρκεια της πρώτης της πρωθυπουργικής θητείας προτείνοντας μάλιστα και τη συνθήκη του “ο μπαμπάς στο σπίτι φροντίζει τα παιδιά” με τον σύντροφό της, τον τηλεπαρουσιαστή Κλαρ Γκέιφορντ. Ο τρόπος που χειρίστηκε δύσκολα προβλήματα όπως έκρηξη ηφαιστείου, μία από τις χειρότερες τρομοκρατικές επιθέσεις και, τώρα, την πανδημία της δίνουν ακόμα πιο δυναμικό προφίλ και δικαιολογούν το 55% που έλαβε στις εκλογές του 2020.

Η Τζασίντα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη μικρή επαρχιακή πόλη Χάμιλτον, κοντά στο Όκλαντ, σε οικογένεια Μορμόνων. Ο πατέρας της ήταν αξιωματικός της αστυνομίας και η μητέρα της μαγείρισσα σε σχολείο. Η φτώχεια που έβλεπε στις πόλεις που έζησε την έκανε να δραστηριοποιηθεί από τα 17 της και να αποκτήσει πολιτική συνείδηση, μπαίνοντας στο κόμμα των Εργατικών. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Γουαϊκάτο επικοινωνία, πολιτικές επιστήμες και δημόσιες σχέσεις και άρχισε να δουλεύει σαν βοηθός της Έλεν Κλαρκ, πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας τότε. Το 2006 εργάστηκε στη Μεγάλη Βρετανία, στο πρωθυπουργικό γραφείο του Τόνι Μπλερ και το 2008 επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία, ως βουλευτής, αρχίζοντας τη δράση της εναντίον της παιδικής φτώχειας και υποστηρίκτριας των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων. Στις νικητήριες εκλογές του 2017, η Τζασίντα είχε μόλις επτά εβδομάδες που είχε αναλάβει την ηγεσία του κόμματος αλλά η φήμη της την ακολουθούσε και της χάρισε την νίκη για την πρώτη, τότε, θητεία της. Τον Απρίλιο του 2018, πήγε σε συνάντησή της με τη Βασίλισσα Ελισάβετ φορώντας ένα “κόρογουάι”, τον παραδοσιακό μανδύα των Μαόρι. Τον Μάρτιο του 2019, μετά την τρομοκρατική επίθεση στο τζαμί της πόλης Κράισττσέρτς που άφησε 51 νεκρούς, αρνήθηκε να ονομάσει δημοσίως τον δολοφόνο τρομοκράτη “για να μην του δώσει φήμη” ενώ επισκέφθηκε τις οικογένειες των θυμάτων φορώντας μαύρη μαντίλα. Απαγόρευε στη χώρα το εμπόριο ημι-αυτόματου οπλισμού και καραμπίνων κερδίζοντας τις εντυπώσεις κυρίως απέναντι στις ΗΠΑ. Με την ίδια διάθεση συμπαραστάθηκε στις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης του ηφαιστείου Γουακάρι. Το σλόγκαν της “Να είστε δυνατοί, να είστε καλοί” είναι πραγματικά αυτό που εφαρμόζει στην πολιτική και προσωπική της ζωή ενώ το ότι κατάφερε να κρατήσει τη Νέα Ζηλανδία, παίρνοντας άμεσα και δραστικά μέτρα, ως covid-free ζώνη είναι η μεγάλη έκπληξη του 2020 και το δυνατό της χαρτί για τη συνέχεια.

Κριστίνα Κοχ

koch-cristina-19-gynaikes-2020.jpg
© NASA

Στα 41 της, είναι μαζί με την Τζεσικα Μέιρ ανάμεσα στις 100 πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο, στη φετινή λίστα του Time. Είναι οι δύο πρώτες γυναίκες που συμμετείχαν στο διαστημικό “περίπατο” με την Κριστίνα να σπάει το ρεκόρ περνώντας 328 μέρες στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και δημιουργώντας μία ολόκληρη “νέα κατάσταση” με τις ζωντανές αναμεταδόσεις στο ίντερνετ για το πώς περνάει τη μέρα της – εκεί έξω. Αμερικανίδα, μηχανικός και αστροναύτης της NASA από το 2013, ενώ πριν γίνει αστροναύτης εργάστηκε ως Αρχηγός Σταθμού στην Εθνική και Ωκεάνια Διοίκηση στην Αμερικάνικη Σαμόα.

Η Κρίστίνα επέστρεψε από το Διάστημα στις 6 Φεβρουαρίου του 2020, μία αποστολή που είχε ξεκινήσει για την αντικατάσταση των μπαταριών που συγκεντρώνουν την ηλιακή ενέργεια, στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και κατέληξε να είναι η πρώτη καθαρά γυναικεία υπόθεση στο Διάστημα.

Όπως όλοι οι αστροναύτες, η Κριστίνα και η Τζέσικα “έκαναν όλες τις δουλειές” δείχνοντας υπεράνθρωπο αντοχή, μεθοδικότητα, ψυχολογικό σθένος και χιούμορ σε συνθήκες που δύσκολα μπορεί κάποιος άνθρωπος να αντέξει και, μάλιστα, να λειτουργήσει.

Η Κριστίνα ζει στο Τέξας με τον σύζυγό της, Ρόμπερτ Κοχ. Είναι μία γυναίκα που λατρεύει τον πλανήτη Γη, τον έχει δει από τόσο μακριά αλλά και από τόσο κοντά, εξερευνώντας τον, κάνοντας ορειβασία, κωπηλασία, ιστιοπλοΐα, τρέξιμο αλλά και μία γυνάικα που έχει βρει την εσωτερική της γαλήνη με γιόγκα, κοινωνική δραστηριοποίηση, και φυσικά είναι εξαιρετική φωτογράφος – πώς αλλιώς;

Πέτρα ντε Σούτερ

petra-de-soyter-trans-ypoyrgos-10-gynaikes-2020.jpg
© Thierry Monasse / Getty Images / Ideal Image

Η πρώτη γυναίκα τρανς υπουργός στην Ευρώπη, ετών 57. Η Βελγίδα Πέτρα ντε Σούτερ είναι γυναικολόγος και πολιτικός που εκπροσωπεί το κόμμα των Πρασίνων και είναι αναπληρωτής πρωθυπουργός στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Alexander De Croo από φέτος (2020). Υπό την ιδιότητα αυτή, εποπτεύει τη δημόσια διοίκηση και τις δημόσιες επιχειρήσεις. Η Ντε Σούτερ ήταν προηγουμένως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, από το 2019 έως το 2020. Έχει επίσης εργαστεί ως καθηγήτρια γυναικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γάνδης, επικεφαλής του Τμήματος Αναπαραγωγικής Ιατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γάνδης.

Η Ντε Σούτερ ήταν πάντα ανοιχτή για την τρανς ταυτότητά της και ποτέ δεν προσπάθησε να κρύψει αυτό το γεγονός στην πολιτική της καριέρα. Ωστόσο, ήταν πάντα σαφές ότι είναι πολύ περισσότερο από αυτήν την ταυτότητα.  Ως γιατρός και καθηγήτρια γυναικολογίας, υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, της ισότητας των φύλων και των σεξουαλικών αναπαραγωγικών δικαιωμάτων. Σε κάθε πολιτική θέση που κατέχει - είτε στη βελγική Γερουσία, στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - υπήρξε ισχυρή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚI+.

Φυσικά, η Ντε Σούτερ δεν κατέκτησε την ισχυρή της θέση στη νέα βελγική κυβέρνηση επειδή είναι τρανς γυναίκα που φέρνει εμπειρογνωμοσύνη σε συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+. Διορίστηκε λόγω της ικανότητάς της ως πολιτικός και έμπειρος υπεύθυνος χάραξης πολιτικής. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η κατάκτηση της θέσης της πέρασε στην κοινή γνώμη χωρίς τεράστια πρωτοσέλιδα, αλλά σαν ένα φυσικό γεγονός. Ίσως τα πράγματα αλλάζουν και ακόμα δεν μπορούμε να το πιστέψουμε...

Billie Eilish

10-gynaikes-billie-eilish-2020.jpg
© EPA / VICKIE FLORES

Στις αρχές του 2020, σε μία συναλία της στο Μαϊάμι, στο διάλειμμα του σόου, προβλήθηκε ένα βίντεο στο οποίο η ίδια, αναφερόμενη στο θέμα των body politics, μετά από σκληρό τρολάρισμα που έχει δεχτεί για τα πάντα αλλά κυρίως για το “plus size” κορμί της, άρχισε να γδύνεται σιγά-σιγά, ψιθυρίζοντας με το γνώριμο υποχθόνιο γρύλλισμά της: «Έχετε άποψη για τις απόψεις μου, για τη μουσική μου, για τα ρούχα μου, για το σώμα μου. Μερικοί άνθρωποι μισούν αυτά που φοράω. Μερικοί άνθρωποι τα επαινούν. Μερικοί άνθρωποι τα χρησιμοποιούν για να ντροπιάζουν άλλους. Μερικοί τα χρησιμοποιούν για να ντροπιάζουν εμένα. Αλλά νιώθω ότι συνέχεια με παρακολουθείτε και τίποτα από όσα κάνω δεν περνάει απαρατήρητο. Κι έτσι, ενώ νιώθω το βλέμμα σας, την απόρριψή σας ή τον αναστεναγμό ανακούφισής σας. Εάν ζούσα έτσι δεν θα μπορούσα ποτέ να κινηθώ. Με θέλετε να είμαι πιο μικροκαμωμένη; Πιο αδύναμη; Πιο μαλακή; Πιο ψηλή; Θέλετε να σωπάσω; Οι ώμοι μου μήπως σας προκαλούν; Μήπως το στήθος μου; Μήπως είμαι το στομάχι μου; Οι γοφοί μου; Με το σώμα αυτό γεννήθηκα. Δεν το θέλετε; Εάν φοράω κάτι που είναι άνετο, τότε δεν είμαι γυναίκα. Εάν κρύβω τις δίπλες στο σώμα μου, τότε είμαι τσούλα. Ακόμα κι αν δεν έχετε δει το σώμα μου, το κριτικάρετε, μαζί κι εμένα. Γιατί; Βγάζουμε συμπεράσματα για τους ανθρώπους ανάλογα με το μέγεθός τους, αποφασίζουμε ποιοι είναι και τι αξίζουν. Αν φοράω πιο πολλά, αν φοράω πιο λίγα, ποιος αποφασίζει ποια είμαι; Τι σημαίνει αυτό; Η αξία μου βασίζεται μόνο στην αντίληψή σας; Ή μήπως η γνώμη σας για μένα δεν είναι ευθύνη μου;». Και λέγοντας αυτά στο βίντεο, βυθίζεται σε μία λίμνη μαύρης λάσπης.

Παραμένει μία σαρωτική επιτυχία στον κόσμο της μουσικής αλλά και σαν trend setter, μόνο μέσα σε ένα χρόνο με το πρώτο της στούντιο άλμπουμ σάρωσε τα charts παγκοσμίως με έξι απανωτά hits, εντυπωσίασε τους μεγαλύτερους σταρ του χώρου της, κέρδισε πέντε βραβεία Grammy, δύο American Music Awards, τρία MTV Video Music Awards και ένα Brit Award, τραγουδάει το τραγούδι των τίτλων του νέου φιλμ του Τζέιμς Μποντ και έχει μεγάλες μάρκες πολυτελείας να υπογράφουν τα «εκκωφαντικά» υπερμεγέθη, πολύχρωμα ρούχα της, όπως η Gucci, η Burberry και η Louis Vuitton. Αν αυτή η κοπέλα δέχεται ντροπιαστικά σχόλια για το σώμα της, καταλαβαίνουμε όλοι τι ισχύει για τις «κοινές θνητές», τα κορίτσια που τολμούν να ξεφύγουν από το size 0.

Τζένιφερ Άνιστον

jennifer-aninston-10-gynaikes-2020.jpg
© Gregg DeGuire /Getty Images for Turner / Ideal Image

Είναι πολύ ξεκούραστο, πολύ αισιόδοξο, να θεωρείς μία γυναίκα σαν την Τζένιφερ μία από τις πιο σημαντικές παρουσίες του 2020 ενώ, εδώ που τα λέμε, δεν υπάρχει και κανένας τρομερός λόγος. Παρόλα αυτά, η σειρά του AppleTV+ “The Morning Show” ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για όλους, κατά γενική ομολογία γιατί έδειξε με σκληρό, τρυφερό και ειλικρινή τρόπο τα παρασκήνια των πρωινών ενημερωτικών σόου της, ομογενοποιημένης πια, παγκόσμιας/αμερικάνικης τηλεόρασης αλλά και ένα πρόσωπο της Άνιστον που το ξέραμε ότι υπάρχει αλλά, να, άλλη μία εξαιρετική ευκαιρία να μας το δείξει. Ωριμάζει θαυμάσια, ντύνεται με τη σοφία ώριμης Νεοϋορκέζας και την τσαχπινιά της Ρέιτσελ/Φιλαράκια, έχει χιούμορ, σαρώνει στο ίνσταγκραμ και φωτογραφίζεται από κάμερες σπουδαίων φωτογράφων μέχρι το πιο απλό smartphone με τρόπο που μένει αξέχαστος. Τα εξώφυλλα τη λατρεύουν, οι λίστες των πιο όμορφων γυναικών τη λατρεύουν, το 2020 ξεσήκωσε θύελλα ενθουσιασμού όταν απλώς (φάνηκε να) συμφιλιώνεται (δημοσίως) με τον Μπραντ Πιτ. Το “Morning Show” άλλωστε, της χάρισε άλλο ένα βραβείο από τους ίδιους τους συναδέλφους της, το Screen Actors Guild Award, η “καθαρή αξία” της στο χρηματιστήριο του Χόλιγουντ, αυτή τη στιγμή, υπολογίζεται σε 200 εκατομμύρια δολάρια, έχει ήδη κερδίσει το αστέρι της στο Hollywood Walk of Fame. Aniston, είναι συν-ιδρύτρια της εταιρείας παραγωγών Echo Films από το 2008 και, μέσα στο ‘21, θα επανασυνδεθεί με τα “Φιλαράκια” για να σαρώσουν και πάλι σε νούμερα. Θα είναι όλα ωραία, όπως παλιά, σαν να ζούμε στα υπέροχα 1990ς (;).

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice