Χριστίνα Πολυχρόνη PhDc, Γιώργος Αργυράτος M.AmSAT
Χριστίνα Πολυχρόνη PhDc, Γιώργος Αργυράτος M.AmSAT
Lifestyle

Δοκίμασα υπνοθεραπεία και είναι μια χαρά

Όλα τα εναλλακτικά/ολιστικά έχουν ενδιαφέρον, και μερικές φορές δουλεύουν κιόλας: όπως, για παράδειγμα, η υπνοθεραπεία.

Η Μανίνα Ζουμπουλάκη που υποφέρει από αυπνίες δοκιμάζει στο κέντρο The Holistic Awareness Center των Χρ. Πολυχρόνη & Γ. Αργυράτου τη μέθοδο της υπνοθεραπείας.

Δεν κοιμάμαι καλά τις νύχτες – ξυπνάω εκατό φορές, κοιμάμαι αργά προς χαράματα, μου αρέσει να δουλεύω τη νύχτα, τέλος πάντων από όποια μεριά και να το πιάσουμε, προτιμώ να κοιμάμαι την ημέρα. Το πρωινό ξύπνημα των παιδιών για σχολείο μπορεί να με πετύχει ξύπνια, αν είχα καλές ιδέες/καλή αϋπνία, και μια ζωή έβρισκα δουλειές που ξεκινούσαν μετά το μεσημέρι. 

Τελευταία χειροτέρεψε το πράγμα, από το φθινόπωρο, μετά από οικογενειακή απώλεια (μπαμπάκας μας). Τα υπνωτικά χάπια δεν τα χωνεύω, μου φέρνουν υπνηλία μέσα στη μέρα, που έτσι κι αλλιώς έχω υπνηλία, και επιπλέον μια θολούρα η οποία λέγεται «αδυναμία συγκέντρωσης», πολύ άβολη όταν θέλεις να γράφεις. Έκοψα τον καφέ και το απογευματινό τσάι, δοκίμασα διαλογισμό, χλιαρό γάλα (μπλιαχ), αλκοόλ, ζεστό αλκοόλ με μέλι, αφεψήματα, βαλεριάνες, πασιφλόρες, τα πάντα όλα: άμα πρόκειται να μην κοιμηθώ, δε θα κοιμηθώ, πάει και τελείωσε. 

Μια φίλη πρότεινε την υπνοθεραπεία. Άλλη φίλη, η Χριστίνα Πολυχρόνη PhDc, επέστρεψε από την Αμερική όπου εκπαιδεύτηκε στην υπνοθεραπεία, μάλιστα με τον άντρα της Γιώργο Αργυράτο M.AmSAT είχα παρακολουθήσει πρόγραμμα της Τεχνικής Αλεξάντερ με μεγάλη επιτυχία, στο The Holistic Awareness Center. (Παρένθεση για την Τεχνική: είχα πολύ θετική εμπειρία με την Αλεξάντερ, αγαπημένη θεραπευτική και προληπτική τεχνική των χορευτών/ηθοποιών, στο κόζι κέντρο για ολιστικές θεραπείες που άνοιξαν «τα παιδιά» στην Αθήνα: είναι ολόκληρη ιστορία, το πώς στέκομαι και κάθομαι, το πώς αφήνω τη βαρύτητα να τραβάει το σαγόνι μου προς τα κάτω ενώ δε θα έπρεπε, το πόσο εύκολα γλυτώνω τους πόνους στη μέση, ακολουθώντας πέντε απλές αρχές της Τεχνικής…Και πως ο πόνος, αυτός ο διάολος, μπορεί να ξεπεραστεί με μη φαρμακευτικούς τρόπους. Χωρίς να είμαι γιόγκι ούτε εξπέρ πιστεύω όπως η Χριστίνα και ο Γιώργος, ότι καλό είναι να την ψάχνουμε την ολιστική λύση για όλα όσα μας πονάνε…)

PhDc Χριστίνα Πολυχρόνη, Γιώργος Αργυράτος
PhDc Χριστίνα Πολυχρόνη, Γιώργος Αργυράτος

Τέλος πάντων, με το μάτι στο γόνατο και μαύρους κύκλους που φαίνονται από τη Λαμία, έφτιαξα το ερωτηματολόγιο της Χριστίνας και το έστειλα με μέιλ. Πήγα στο ραντεβού. Συζητήσαμε το ερωτηματολόγιο, απάντησα συμπληρωματικά σε επιπλέον ερωτήσεις. Ήξερα ότι «το συνειδητό μου θυμάται, ενώ το υποσυνείδητο φέρνει τις αναμνήσεις στην επιφάνεια και το ασυνείδητο είναι αυτό για το οποίο δεν έχω ιδέα» - έχω συμπληρώσει τα χιλιόμετρά μου στο ψυχο-ψάξιμο, όπως πολλοί άνθρωποι που δεν είναι πια είκοσι χρονών. Δεν είχα απάντηση στο ερώτημα πώς ξεκίνησε η αϋπνία – χειροτέρεψε όταν τα πράγματα έγιναν πιο δύσκολα με τον μπαμπά μας, αλλά στην ουσία… δεν ήτανε ποτέ τζάμι ο ύπνος μου. Δεν κοιμάμαι σε ξένα σπίτια (εκτός που δε με ζητάνε τα ξένα σπίτια), γιατί μπορεί να είμαι με το μάτι γαρίδα ως το πρωί και να με πάρει ο ύπνος στις 6.00 πμ, όταν ξυπνάνε οι ξένοι άνθρωποι, μετά να ψοφάω να ξεραθώ μέσα στη μέρα και να μη γίνεται, στο ξένο σπίτι. Αν πρέπει να ταξιδέψω, ψηφίζω ξενοδοχείο με τα χίλια – στο δωμάτιο ξενοδοχείου κουντουρτάω όλη νύχτα χωρίς να ενοχλώ και κοιμάμαι το πρωί χωρίς να με ενοχλούν. 

PhDc Χριστίνα Πολυχρόνη, Γιώργος Αργυράτος
PhDc Χριστίνα Πολυχρόνη, Γιώργος Αργυράτος

Τέλος πάντων, το σέσιον υπνοθεραπείας κράτησε κάτι παραπάνω από μια ώρα. Τα 35-40 λεπτά τα πέρασα ξαπλωμένη, με τις ερωτήσεις της Χριστίνας να ακούγονται μακρινές, μαζί με γκλιν-γκλαν-γκλον μουσική ακόμα πιο μακρινή. Η εμπειρία ήταν ευχάριστα χαλαρωτική μια και μιλούσαμε έτσι μακρινά για το αγαπημένο θέμα κάθε ανθρώπου, και δικό μου: τον εαυτό μου. Σκηνές από παιδική ηλικία έσκασαν μαλακά στο κεφάλι μου, κατεβασμένα ξύλινα στόρια της δεκαετίας του ΄60 και υποχρεωτικοί μεσημεριανοί ύπνοι φωτίστηκαν στο υποσυνείδητο, ή ίσως και στο ασυνείδητό μου. 

Έφυγα κουλ και ψύχραιμη, με αμφιβολίες περί του επερχόμενου ύπνου… αλλά κοιμήθηκα καλά τη νύχτα, και τις επόμενες νύχτες: στις τρεις τα χαράματα μερικές φορές, απλώς ήρεμα, χωρίς διαλείμματα. Μερικές φορές νωρίτερα, στις δύο, που είναι μιράκολο. Πότε πότε συμβαίνει να μη με πιάνει ύπνος με την καμία, έχουν περάσει πολλές μέρες από την υπνοθεραπεία. Αλλά έχω αποτέλεσμα που δεν είχα με βαλεριάνες, πασιφλόρες, ποτό κλπ. Η υπνοθεραπεία υπήρξε αποτελεσματική σε λογικό βαθμό – το να μην κοιμάμαι πριν από εξετάσεις, ιατρικά θέματα ή πρωινά ξυπνήματα είναι στάνταρ, ακόμα και οι πιο νυσταλέοι άνθρωποι κάνουν τις κουκουβάγιες όταν τραβάνε τέτοια ζόρια. Πόσο μάλλον οι άυπνοι.

Τέλος πάντων, την πρότεινα την υπνοθεραπεία στα αδέρφια και τις φίλες μου, για αϋπνία, στρες, άγχος (όπως και για χρόνιες παθήσεις), και την Τεχνική Αλεξάντερ για πόνους στη μέση. Η Χριστίνα γέννησε με Hypnobirthing, μια τεχνική ή μορφή υπνοθεραπείας που τη σπούδασε μετά όπως και το Hypnofertility, για να μπορεί να τη μεταφέρει σε μέλλουσες μητέρες οι οποίες θέλουν να γεννήσουν με φυσικό τρόπο. Γενικά στο The Holistic Awareness Center η Χριστίνα και ο Γιώργος ψάχνουν τις φυσικές λύσεις για πρακτικά προβλήματα… και ακόμα και το ψάξιμο κάνει καλό, πόσο μάλλον η λύση, όταν την πετυχαίνεις.         

Μόλις ανοίξουν τα πράγματα, ο Γιώργος θα αρχίσει να παραδίδει σεμινάρια πάνω στις μεθόδους του (Τεχνική Αλεξάντερ, Breatheology, Healing Touch) και στο «Faust Culture». Όλες οι εφαρμογές γίνονται πια και διαδικτυακά, από μαθήματα μέχρι θεραπείες, σε περίπτωση που κρατήσει το λοκντάουν. Το οποίο ευχόμαστε να τελειώσει γρήγορα, αλλά όπως και να έχει, τουλάχιστον ας κοιμόμαστε καλύτερα.

holistic awareness center

e-mail: info@holisticawarenesscenter.com 
Τηλέφωνο: +302111175402
Website: www.holisticawarenesscenter.com
Διεύθυνση: Νιρβάνα 9, Νέο Ψυχικό
www.faustculture.gr

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice