Ξεφορτωθείτε τα παλιά σας περιοδικά σε 8 απλά βήματα
Αγαπάς τα περιοδικά από χαρτί και δεν μπορείς να τα πετάς; Ορίστε η λύση.
Καθαρίστε το σπίτι από τα άχρηστα περιοδικά που δεν σας ενδιαφέρουν πια, σε οκτώ απλά βήματα.
Η μισή καθαριότητα γίνεται με το ξεφόρτωμα. Η άλλη μισή γίνεται πολύ πιο εύκολα, μετά το ξεφόρτωμα.
Το ξεφόρτωμα έχει διάφορες βαθμίδες συναισθηματικής εξάρτησης. Κάποια πράγματα δεν θέλεις με τίποτα να τα πετάξεις, και άλλα ανυπομονείς να βρεις το θάρρος να τα πετάξεις.
Ένα από τα «δύσκολα» συναισθηματικά ξεκαθαρίσματα, είναι τα Περιοδικά.
Ειδικά για όσες/ους έχουν μεγαλώσει την εποχή που κυκλοφορούσαν υπέροχα περιοδικά, με τρομερά άρθρα, φωτογραφήσεις, καλογραμμένα κείμενα, ιλουστρασιόν σελίδες κλπ.
Ακόμα κυκλοφορούν τέτοια περιοδικά και το θέμα είναι πόσο πολύ αγαπάς το περιοδικό σαν αντικείμενο, για να το αγοράζεις και να το τακτοποιείς, να το φυλάς σε στοίβες στο σπίτι σου.
Τα περιοδικά που κυρίως στοιβάζουμε, φυλάμε, είναι αυτά που έχουν ειδικό θέμα άρα και πιο ιδιαίτερη πληροφόρηση. Είναι πιο χρηστικά. Και αυτή την ενδιαφέρουσα ύλη που την ξεφυλλίζεις είναι πιο εύκολα προσβάσιμη από τη χαοτική πληροφορία που δίνει το ίντερνετ.
Τα παλιά περιοδικά συνήθως βρίσκονται σε κούτες, ανεβασμένα σε πατάρια και αποθήκες. Είναι μία άλλη κατηγορία που έχει την αξία της για λόγους ιστορικούς. Πάντα ανακαλύπτεις θησαυρούς σε παλιά περιοδικά. Αλλά ας μην ασχοληθούμε με αυτά προς το παρόν.
Τα περιοδικά του σήμερα, που αγαπάς και μαζεύεις, ήρθε η ώρα να δεις πώς θα τα ξεφορτωθείς χωρίς να χάσεις τα θέματα που σε ενδιαφέρουν.
1. Ένα καλό ξεκίνημα είναι να διαλέξετε πότε και που (σε ποιο σημείο του σπιτιού) διαβάζετε τα περιοδικά. Σε εκείνο το σημείο θα φροντίσετε να κάνετε στοίβες και μόνο εκεί. Όπου αλλού, σημαίνει ότι το περιοδικό δεν σας ενδιαφέρει ιδιαίτερα και πάει για πέταμα.
2. Το τραπεζάκι του καφέ ΔΕΝ είναι μέρος για να στοιβάζουμε περιοδικά παρά μόνο δύο-τρία το πολύ coffee-table books που είναι κυρίως για χάζεμα την ώρα του καφέ.
3. Διαλέξτε μία ώρα της ημέρας που σας βολεύει περισσότερο και αφιερώστε την στο διάβασμα (και ξεσκαρτάρισμα) των περιοδικών σας. Οι περίοδοι του λόκντάουν άλλωστε είναι ιδανικές ευκαιρίες για κάτι τέτοιο.
4. Κόψτε τις σελίδες που σας ενδιαφέρουν και δημιουργήστε ωραία, τακτοποιημένα ντοσιέ ανάλογα με τα θέματα. Αν είστε πιο οργανωμένοι, μπορείτε να προσθέσετε και ετικέτες, αυτοκόλλητα, να κάνετε αλφαβητική κατάταξη -και έτσι να βρίσκετε άμεσα αυτό που σας ενδιαφέρει, στο μέλλον. Αυτά τα ντοσιέ, μπορούν κάθε δυο-τρία χρόνια να καθαρίζονται και να πετάτε ό,τι είναι πια ετεροχρονισμένο.
5. Θυμηθείτε: Δεν μας ενδιαφέρουν όλα τα θέματα σε ένα περιοδικό. Μάθετε να κάνετε focus.
6. Και ήρθε η ώρα να σκεφτείτε τους άλλους. Μήπως κάτι που δεν ενδιαφέρει εσάς πλέον, το έχετε διαβάσει και έχετε ξεμπερδέψει με αυτό, μπορεί να ενδιαφέρει κάποιον άλλο; Κάποιον ηλικιωμένο συγγενή ή γείτονα που δεν είναι εξοικειωμένος με την τεχνολογία; Κάποιες λέσχες ή βιβλιοθήκες; Ακόμα και ο οδοντογιατρός σας μπορεί να το εκτιμήσει, αν του τα δώσετε για την αίθουσα αναμονής στο ιατρείο του ή το κομμωτήριο της γειτονιάς. Ψάξτε και βρείτε ποιοι θα ενδιαφέρονταν για τα παλιά σας περιοδικά πριν τα ξεφορτωθείτε.
7. Ιδέα: Τα άχρηστα πια περιοδικά έχουν πολύ όμορφο και ενδιαφέρον υλικό για κολάζ. Μήπως είναι μία ωραία ιδέα για ένα καινούργιο χόμπι που θα ξεδιπλώσει και τη δημιουργικότητά σας; Ένα κολάζ φτιαγμένο από τα χεράκια σας μπορεί να γίνει ακόμα και ένα όμορφο, ιδιαίτερο δώρο.
8. Και όταν πια φτάσετε στο σημείο να πετάξετε ό,τι έχει απομείνει, θυμηθείτε: ανακύκλωση.