Κάλια Βασιλειάδου, η βασίλισσα του χώρου (σου)
Οργανώνει τη ζωή μας, αρχίζοντας από τον προσωπικό μας χώρο. Στον οποίο ζούμε καθημερινά, μας αρέσει-δεν μας αρέσει… άρα, είναι καλύτερα να μας αρέσει.
H Κάλια Βασιλειάδου με την εταιρεία της «KV=Kalos Vios» μας βοηθά με έξυπνες λύσεις να οργανώσουμε τον χώρο μας και να κάνουμε το σπίτι μας λιγότερο χαοτικό.
Η οργάνωση χώρου είναι ένας τομέας μάλλον ανύπαρκτος στην Ελλάδα – μέχρι και εγώ νόμιζα ότι μιλάμε (κυρίως) για σκέτη διακόσμηση εσωτερικών χώρων πριν μιλήσω με την Κάλια. Όχι ότι είμαι φωτεινός παντογνώστης, απλώς είχα διαβάσει για την εταιρεία της, την «ΚV=Kalos Vios», και ίσως επειδή δεν είχα ξανα-ακούσει κάτι σχετικό στην Ελλάδα, την κατάλαβα λάθος: αυτό που κάνει η Κάλια, η οργάνωση, είναι πολύ παραπάνω από διακόσμηση. Παρόλο που την περιλαμβάνει, ως ένα βαθμό.
Ρωτάω πώς της ήρθε η ιδέα να ασχοληθεί με αυτόν τον τομέα, στη χώρα μας, που κανένας δεν ασχολείται με το σπίτι του περισσότερο από όσο είναι απολύτως απαραίτητο:
Η οργάνωση και η αισθητική ήταν πάντα η πρώτη μου παρόρμηση όταν έμπαινα σε ένα χώρο. Η ιδέα υπήρχε ως εσωτερική ανάγκη. Ξεκίνησε μέσα από τη ζωή μου και τα σπίτια που έφτιαχνα για τους αγαπημένους μου. Ό,τι έφτιαχνα ήθελα να είναι τέλειο για τον καθένα ξεχωριστά. Στην αρχή δεν ήξερα πόσο πολύ οι συχνές μετακομίσεις, οι μετακινήσεις σε διαφορετικές χώρες και αυτή η εσωτερική ανάγκη μου θα καθόριζε την επαγγελματική μου πορεία αλλά και εμένα την ίδια. Έχω αλλάξει πάνω από 28 σπίτια! Κάθε σπίτι έβγαζε μια διαφορετική πλευρά μου. Μαζί με κάθε σπίτι μου φτιαχνόμουν και εγώ. Μάζευα γνώσεις, πρακτικές, τεχνικές για να τις προσφέρω με αγάπη και χιούμορ στους δικούς μου ανθρώπους. Έχω στολίσει Χριστουγεννιάτικα ακόμα και σιδερώστρα στο σαλόνι μου. Παράλληλα, η μεγάλη ευκολία που έχω στην οργάνωση, στην ταξινόμηση, στην αρχειοθέτηση και η αγάπη για το όμορφο και το λειτουργικό, έκαναν τους ανθρώπους γύρω μου να αναζητούν τις συμβουλές μου για την καλύτερη οργάνωση του σπιτιού τους.
Πώς προέκυψε το όνομα;
Έψαχνα τίτλο για την επιχείρησή μου, αλλά ήρθε σχεδόν μόνος του και λίγο αστεία. Η κολλητή μου με φώναζε Κυρία Βετέξ γιατί χρησιμοποιώ διαφορετικό χρώμα βετέξ ανά χώρο και επιφάνεια. Μια άλλη με ονόμασε Κ.Θ.Β. από τον Βέγγο και γιατί τρέχω και γιατί είναι τα πραγματικά μου αρχικά. Ήθελα κάτι που να εκφράζει την ποιότητα ζωής στην καθημερινότητά μας. Το «KV=Kalos Vios» είναι… εγώ και ό,τι εκπροσωπώ σε 2 λέξεις. Είμαι και …Κατάσκοπος αλλά απόλυτα εχέμυθη, και κυρίως πάντα καλεσμένη να "κατασκοπεύσω"».
Φαντάζεσαι πώς μπορεί να αλλάξει ένας χώρος - από το "πριν", αρχίζει ήδη να δουλεύεται στο νου σου το "μετά";
«ΝΑΙ, ναι, ναι. Μπαίνοντας σε ένα χώρο, από την είσοδο και μόνο, μπορώ πια να καταλάβω την προσωπικότητα του ανθρώπου που τον κατοικεί. Και ίσως και το σπίτι που τον κατοικεί… Προσοχή όμως. Είμαι πρώτα απ’ όλα ειδική στην οργάνωση των χώρων τους. Βάζω τα πράγματα σε μια τάξη που ταιριάζει στην ιδιοσυγκρασία τους. Η τάξη-ταξινόμηση, η λειτουργικότητα και η εργονομία δίνει χώρο και ιδέες. Δεν επιβάλλω τις δικές μου, «ξεσκεπάζω» τις δικές τους. Εγώ τους βοηθάω να διαλέξουν την οργάνωση και την αισθητική που τους ταιριάζει. Και πιστεύω πως κακόγουστο είναι μόνο ό,τι δε μας ταιριάζει…Οι προσωπικοί χώροι είναι δυσκολότεροι, γιατί πρέπει να βρεις αυτό που επιθυμεί, που μπορεί να αναγνωρίσει και να επιλέξει ως δικό του ο άμεσα ενδιαφερόμενος. Αυτός που ζει τον χώρο καθημερινά. Είναι δικός του ο χώρος, ο τρόπος που ζει, οι προτεραιότητές του, τα ενδιαφέροντά του, οι "αδυναμίες" του, τόσο τα αγαπημένα του, όσο και αυτά που τον δυσκολεύουν».
Πως διαχειρίζεσαι π.χ. έναν καλλιτέχνη ή συγγραφέα (καλή ώρα…) πού ζει μέσα στο χάος;
Όσοι ζουν μέσα στο χάος, θέλουν να το μειώσουν και δεν το καταφέρνουν ή δεν προλαβαίνουν, είναι οι καλύτεροι πελάτες μου! «Όποιος θέλει την τάξη γύρω του έχει αταξία στο κεφάλι του», αυτό κάπου το είχα διαβάσει και παρόλο που δεν ταιριάζει σε μένα το σκέφτομαι πάντα για να μην πηγαίνω στην αντίθετη άκρη του «χάους»… και να μην τους κουράζω, μέχρι να δουν τη δουλειά μου και να θελήσουν από μόνοι τους περισσότερη τάξη… ή λιγότερο χάος.
Σε εποχές Κρίσης, οι άνθρωποι εξακολουθούν να ασχολούνται με την οργάνωση των σπιτιών τους;
Η οργάνωση δεν απαιτεί μεγάλα έξοδα. Δίνει πρακτικές λύσεις. Ειδικά στην Ελλάδα, στα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα και όχι μόνο, δεν υπάρχουν εργονομικές ντουλάπες-ντουλάπια-συρτάρια και εξοπλισμοί εκεί που χρειάζονται. Ένα μικρό παράδειγμα που συναντάω πολύ συχνά σε κουζίνες που σχεδιάζονται κυρίως από άνδρες που δεν ασχολούνται με το πλύσιμο των ταψιών! Οι διπλοί νεροχύτες χωράνε μισό ταψί… Η ΚΒ δε θα χωρέσει ολόκληρο ταψί, θα μειώσει όμως άλλες αστοχίες, ελλείψεις, ανάγκες. Ειδικά τώρα με τον Covid που «μένουμε σπίτι», κάποια πράγματα μας ενοχλούν περισσότερο και ψάχνουμε λύσεις.
Στο site της, όλα είναι ωραία, φωτεινά και γαλήνια. Οι χώροι φαίνονται μαγικοί στην απλότητά τους, τους βλέπεις και λες «αχ να ήτανε έτσι και το σαλόνι/γραφείο/δωμάτιό μου!». Αν το λες και το ξαναλές, σίγουρα χρειάζεσαι την Κάλια, εσύ και οι χώροι σου…