Η Πατρίτσια Ρετζιάνι, χήρα και ηθική αυτουργός της εκτέλεσης του Μαουρίτσιο Γκούτσι την ώρα που εισέρχεται στο δικαστήριο, 1998. ©EPA/ANSA/DANIEL DAL ZENNARO
Η Πατρίτσια Ρετζιάνι, χήρα και ηθική αυτουργός της εκτέλεσης του Μαουρίτσιο Γκούτσι την ώρα που εισέρχεται στο δικαστήριο, 1998. ©EPA/ANSA/DANIEL DAL ZENNARO

Η δολοφονία του κληρονόμου του Οίκου Gucci

Ο έρωτας, ο γάμος με τη «σωσία της Ελίζαμπεθ Τέιλορ», οι έριδες με τους συγγενείς και η δολοφονία του που θα γίνει ταινία από τον Ρίντλεϊ Σκοτ
  • A-
  • A+
Η δολοφονία του κληρονόμου του οίκου Gucci γίνεται ταινία από τον Ρίντλεϊ Σκοτ με τους Άνταμ Ντράιβερ ως Μαουρίτσιο Γκούτσι, Lady Gaga ως Πατρίτσια Ρετζιάνι.

Η Πατρίτσια Ρετζιάνι και ο Μαουρίτσιο Γκούτσι δεν είχαν κλείσει ακόμη τα 25 τους χρόνια, όταν γνωρίστηκαν σε ένα πάρτι όπου παρευρισκόταν όλη η ελίτ του Μιλάνου. Ο Μαουρίτσιο εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της Πατρίτσια. Λέγεται ότι ρώτησε έναν φίλο του: «Ποια είναι αυτή η όμορφη με το κόκκινο φόρεμα που μοιάζει στην Ελίζαμπεθ Τέιλορ;»

Η Πατρίτσια ήταν όμορφη και εγκάρδια, αλλά δεν είχε γεννηθεί μέσα στις ανέσεις. Σύμφωνα με φήμες, ήταν νόθο παιδί μια υπηρέτριας κι ενός νταλικέρη. Η μητέρα της όμως έκανε έναν πλούσιο γάμο όταν η Πατρίτσια ήταν 8 ετών και από τότε είχε μάθει να απολαμβάνει και να αποζητά τα πλούτη.

Η Πατρίτσια Ρετζιάνι, 1997.  ©EPA/ CATTANEO
Η Πατρίτσια Ρετζιάνι, 1997. ©EPA/ CATTANEO

Ο Μαουρίτσιο ήταν εγγονός του ιδρυτή του Οίκου Gucci, του Γκούτσιο Γκούτσι (που από τα αρχικά του - Guccio Gucci – προέκυψε το λογότυπο με τα δυο G του Οίκου). Ο Γκούτσιο Γκούτσι είχε ιδρύσει το 1921 στη Φλωρεντία την εταιρία δερμάτινων ειδών που παρείχε προϊόντα (βαλίτσες, τσάντες, παπούτσια) συνώνυμα με την καλή ποιότητα και το υψηλό πρεστίζ. Μετά τον θάνατό του, η εταιρία είχε περάσει στους γιους του, Ροντόλφο και Άλντο. Αυτή η δεύτερη γενιά των Γκούτσι είχε επεκτείνει την εταιρία με καταστήματα στη Ρώμη, στο Μιλάνο, στο Παρίσι, στο Λονδίνο και στη Νέα Υόρκη. Ο Οίκος Μόδας Γκούτσι ήταν ο πρώτος Ιταλικός Οίκος Μόδας στις ΗΠΑ - πριν τον Αρμάνι και τον Βερσάτσε. Ο Άλντο είχε τρεις γιους. Ο Ροντόλφο μόνο έναν, τον Μαουρίτσιο.

Ο Μαουρίτσιο είχε υπάρξει ένα μοναχικό αγόρι που το μεγάλωναν υπηρέτριες και νταντάδες, αφού σε ηλικία 4 ετών είχε πεθάνει η μητέρα του. Όταν γνώρισε την Πατρίτσια μαγεύτηκε. Μέσα σε δυο μήνες της είχε κάνει πρόταση γάμου. Κι εκείνη έχει δηλώσει ότι τον ερωτεύτηκε κεραυνοβόλα. Εξάλλου, σύμφωνα με τα κριτήριά της, ήταν ο ιδανικός γαμπρός – δεν διέθετε μόνο χρήμα, αλλά και αριστοκρατική καταγωγή. Δυστυχώς, ο Ροντόλφο δε θα έδινε τη συγκατάθεσή του για τον γάμο του μοναχογιού του με την Πατρίτσια. Για πρώτη φορά, ο Μαουρίτσιο ύψωσε ανάστημα και αψηφώντας την επιθυμία του πατέρα του παντρεύτηκε τη γυναίκα που αγαπούσε. Ο πατέρας δεν τον συγχώρησε και τον απομάκρυνε από κοντά του.

Το ζευγάρι Μαουρίτσιο Γκούτσι και Πατρίτσια Ρετζιάνι ©Wikipedia
Το ζευγάρι Μαουρίτσιο Γκούτσι και Πατρίτσια Ρετζιάνι ©Wikipedia

Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1972. Ο θείος του Μαουρίτσιο, ο Άλντο, τον πήρε κοντά του στη Νέα Υόρκη, μαζί με την Πατρίτσια. Έμεναν σε ένα πολυτελές διαμέρισμα της 5ης λεωφόρου, απέκτησαν δυο κόρες και ζούσαν ευτυχισμένοι πάνω από μια δεκαετία. Το 1983 πέθανε ο Ροντόλφο Γκούτσι. Σύμφωνα με την Πατρίτσια, είχε προλάβει να ζητήσει συγνώμη από τον Μαουρίτσιο και να παραδεχτεί ότι ήταν λάθος που τον απομάκρυνε. Αλλά μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Μαουρίτσιο είχε αλλάξει. Παράλληλα, και ο γάμος του με την Πατρίτσια διαλύθηκε το 1985, αλλά οι νομικές διαμάχες ώσπου να βγει το διαζύγιο κράτησαν σχεδόν δέκα χρόνια.

Παρά την τεράστια δημοτικότητα της μάρκας σε όλο τον κόσμο και τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70, οι διαμάχες και οι ζήλιες άρχιζαν να απειλούν την αυτοκρατορία της μόδας τη δεκαετία του ‘80. Η πορεία του Μαουρίτσιο στην εταιρεία, δίπλα στον θείο του, ήταν θεαματική. Αλλά είχε πια αποκτήσει μεγάλη πείρα στον χώρο της μόδας, ήθελε να υλοποιήσει τα σχέδιά του και ήθελε να παίρνει γρήγορα αποφάσεις. Αυτό ήταν αδύνατο να γίνει, γιατί παρότι μετά τον θάνατο του πατέρα του έλεγχε το 50% των μετοχών Gucci, το άλλο 50% ανήκε στα ξαδέρφια του. Τα ξαδέρφια του είχαν ήδη πολλές διαμάχες μεταξύ τους – μάλιστα ο ξάδερφος Πάολο είχε μηνύσει τον πατέρα του στις ΗΠΑ και ο Άλντο είχε μείνει ένα χρόνο στις φυλακές της Φλόριντα για φοροδιαφυγή. Όταν πέθανε και ο Άλντο, ο Μαουρίτσιο έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιό του να μείνει μόνος στο τιμόνι του Οίκου Γκούτσι. Με προπέτασμα μια επενδυτική εταιρία, την Investcorp με έδρα το Μπαχρέιν, αγόρασε τις μετοχές των τριών ξαδέρφων του για 135 εκατομμύρια δολάρια. Υπό την ηγεσία του Μαουρίτσιο ο Οίκος προσέλαβε τον Τομ Φορντ ως σχεδιαστή των γυναικείων ενδυμάτων και ξανακέρδισε την αίγλη του στον χώρο της μόδας.

Ο Μαουρίτσιο Γκούτσι ©EPA/ ANSA
Ο Μαουρίτσιο Γκούτσι ©EPA/ ANSA

Μέχρι το 1993 όμως ο Μαουρίτσιο που απολάμβανε μια πολύ άνετη ζωή (με ακριβά σπίτια, σαλέ, κότερα, Φεράρι) αναγκάστηκε να πουλήσει στην Investcorp το υπόλοιπο μερίδιό του στον Οίκο Μόδας Γκούτσι, βάζοντας τέλος στην Ιταλική ιδιοκτησία του και κάνοντας τον ίδιο πλουσιότερο κατά 200 εκατομμύρια. Στην Πατρίτσια Ρετζιάνι θα έδινε ένα εκατομμύριο δολάρια, ως διακανονισμό διαζυγίου. Η Πατρίτσια όμως δεν ήταν καθόλου ευχαριστημένη. Ιδιαίτερα, αφότου ο Μαουρίτσιο είχε βρει νέο έρωτα στη νεώτερη και όμορφη Πάολα Φράνκι και οι φήμες έλεγαν ότι σχεδίαζαν να παντρευτούν. Είχαν μετακομίσει στους τελευταίους ορόφους ενός τετραώροφου παλάτσο του Μιλάνου του 18ου αιώνα μαζί με τον 10χρονο γιο της. Η Πατρίτσια δε θα ήταν πια «κυρία Γκούτσι» και οι κόρες της θα είχαν κι άλλα αδέρφια στη μοιρασιά της περιουσίας Γκούτσι.

Το πρωί της 27ης Μαρτίου 1995 ο Μαουρίτσιο Γκούτσι πήγε όπως κάθε μέρα στο γραφείο του, στον αριθμό 20 της οδού Παλέστρο, στο Μιλάνο. Μόλις ανέβηκε τα σκαλιά στον χώρο της εισόδου, ένας άντρας που το ακολουθούσε, έβγαλε ένα περίστροφο και τον πυροβόλησε τρεις φορές. Όταν ο Γκούτσι έπεσε στο έδαφος, του έριξε μια τέταρτη σφαίρα στο κεφάλι. Ενώ έτρεχε για να διαφύγει, ο θυρωρός που πήγε να τον σταματήσει δέχτηκε δυο σφαίρες – αλλά επέζησε. Ο δολοφόνος διέφυγε με το αμάξι που τον περίμενε και χάθηκε στους δρόμους του Μιλάνου.

Ο εκτελεστής του Μαουρίτσιο Γκούτσι, Μπενεντέτο Τσεράουλο στη δίκη, 1997. ©EPA/ ANSA/DANIEL DAL ZENNARO/mp/kr
Ο εκτελεστής του Μαουρίτσιο Γκούτσι, Μπενεντέτο Τσεράουλο στη δίκη, 1997. ©EPA/ ANSA/DANIEL DAL ZENNARO/mp/kr

Δυο χρόνια η αστυνομία προσπαθούσε να διαλευκάνει το έγκλημα, αναζητώντας τον δολοφόνο στο επαγγελματικό του περιβάλλον. Εξάλλου, ήταν γνωστές οι ρήξεις μεταξύ των μελών της οικογένειας Γκούτσι, που συχνά προβάλλονταν ως σαπουνόπερα. Το μυστήριο, ωστόσο, της δολοφονίας παρέμενε άλυτο, ώσπου ο επικεφαλής αστυνομικός ερευνητής δέχτηκε ένα ανώνυμο τηλεφώνημα στις 8 Ιανουαρίου 1997. Ένας άγνωστος άντρας, ισχυριζόμενος ότι έχει πληροφορίες για τη δολοφονία του Γκούτσι, του ζητούσε να συναντηθούν σε μια κακόφημη περιοχή της πόλης. Στη συνάντησή τους, ο πληροφοριοδότης είπε ότι είχε ακούσει τον νυχτερινό αχθοφόρο ενός φτηνού ξενοδοχείου να καυχιέται ότι εκείνος είχε προσλάβει τον δολοφόνο.

Η αποκάλυψη οδήγησε σε μια συνωμοσία, που είχε κεντρικό πρόσωπο την πρώην σύζυγο Γκούτσι, την Πατρίτσια. Η πικρία της Πατρίτσια για τον πρώην σύζυγό της ήταν πολύ γνωστή, όπως και το γεγονός ότι έψαχνε έναν εκτελεστή. Δύο φορές είχε ζητήσει από την καθαρίστριά της να τη βοηθήσει, συμβουλεύτηκε κι έναν δικηγόρο για το τι θα συνέβαινε αν «ξεφορτωνόταν» τον πρώην σύζυγό της. Όπως παραδέχτηκε μετά η ίδια στο δικαστήριο: «Πρέπει να ομολογήσω ότι για λίγο, ήθελα πραγματικά να τον ξεφορτωθώ. Ήθελα να το κάνω και ζητούσα από άλλους να το κάνουν. Αλλά οι προθέσεις μου τελείωσαν εκεί, ήταν απλώς μια εμμονή, μια επιθυμία. Ποια γυναίκα δεν έχει πει για τον άντρα της ότι θέλει να τον σκοτώσει;»

Κανείς δεν γνώριζε καλύτερα την εμμονή της Πατρίτσια από την Πίνα Αουριέμα, μια έμπιστη φίλη που ήταν μέντιουμ και ασχολιόταν με τα ταρώ και τη λευκή μαγεία. Η Αουριέμα που ήταν πνιγμένη στα χρέη παραδέχτηκε ότι «σε στιγμή αδυναμίας» ικανοποίησε την επιθυμία της Πατρίτσια Ρετζιάνι να βρει έναν εκτελεστή. Εκείνη μίλησε στον αχθοφόρο του φτηνού ξενοδοχείου, ο οποίος βρήκε τον δολοφόνο και τον άνθρωπο που θα οδηγούσε το αμάξι διαφυγής.

Η Πατρίτσια Ρετζιάνι, μία ημέρα πριν την καταδίκη της ως οργανώτρια της δολοφονίας του Μαουρίτσιο Γκούτσι, 1998. ©EPA PHOTO ANSA/FERRARO
Η Πατρίτσια Ρετζιάνι, μία ημέρα πριν την καταδίκη της ως οργανώτρια της δολοφονίας του Μαουρίτσιο Γκούτσι, 1998. ©EPA PHOTO ANSA/FERRARO

Η Πατρίτσια Ρετζιάνι παρά την επιμονή της ότι δεν είχε καμία σχέση με τη δολοφονία του Μαουρίτσιο και ότι όλα ήταν έργο της Αουριέμα που της ζητούσε εκ των υστέρων ένα τεράστιο ποσό ως αμοιβή, καταδικάστηκε για τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι σε φυλάκιση 29 ετών (λόγω καλής διαγωγής αποφυλακίστηκε το 2017).Η Αουριέμα και ο οδηγός σε 25 και 26 χρόνια, ενώ ο εκτελεστής σε ισόβια. Οι κόρες της Πατρίτσια δε θέλουν να έχουν καμιά σχέση μαζί της.

Ο φημισμένος σκηνοθέτης του Χόλιγουντ Ρίντλεϊ Σκοτ ( «Μπλέιντ Ράνερ», «Alien», «Θέλμα και Λουίζ», «Μονομάχος» κ.α.), ανακοίνωσε ότι η επόμενη ταινία του έχει θέμα τη δολοφονία του Μαουρίτσιο Γκούτσι, τον οποίο θα ενσαρκώσει ο Άνταμ Ντράιβερ. Η Lady Gaga θα υποδυθεί την Πατρίτσια Ρετζιάνι, ενώ θα συμμετέχουν πολλοί γνωστοί ηθοποιοί όπως ο Αλ Πατσίνο, ο Ρόμπερτ Ντε Νίρο, ο Τζέρεμι Άιρονς, ο Τζάρετ Λέτο κ.ά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ζευγάρι φτιάχνει το σπίτι του
Να έχεις ή να μην έχεις σπίτι;
Back to top