7+1 εύκολοι τρόποι να μειώσεις τα απορρίμματα στο σπίτι
Η βιωσιμότητα είναι τρόπος ζωής
8 απλοί, εύκολοι και οικονομικοί τρόποι για να εντάξεις την βιωσιμότητα στην καθημερινότητα σου με λιγότερα απορρίμματα.
Όταν ήμουν μικρή, τότε είχε αρχίσει το υπουργείο περιβάλλοντος να βάζει τους κάδους ανακύκλωσης στα σχολεία, και πιο συγκεκριμένα τους κάδους για πλαστικό, χαρτί, αλουμίνιο κλπ., που ξεχώριζες όλα τα απορρίμματα. Τότε κανείς δεν ακολουθούσε πιστά τις οδηγίες και για να είμαι ειλικρινής μου φαινόταν αδιανόητο το να μην πετάω την υπόλοιπη μπάρα βρόμης μαζί με το πλαστικό περιτύλιγμα στον ίδιο κάδο, πόσο μάλλον να πλένω το κεσεδάκι από το γιαούρτι, αλλά πλέον με εξοργίζει το αντίθετο. Και το βασικότερο πρόβλημα ήταν ότι δεν το έμαθα από μικρή, γιατί όπως λένε, «πρώτα βγαίνει η ψυχή και μετά το χούι»! Τότε το βλέπαμε ως καλή πράξη αλλά πλέον η ανάγκη για βιωσιμότητα είναι επιτακτική, καθώς οι υπερμεγέθη ποσότητες των σκουπιδιών ετησίως έχουν δραματικές επιπτώσεις όχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην παγκόσμια οικονομία.
Ο σημαντικότερος λόγος μείωσης των απορριμμάτων είναι η εξοικονόμηση χώρου στους τόπους υγειονομικής ταφής καθώς και η αποτροπή για κατασκευή περισσοτέρων, οι οποίοι εκτός από τον πολύτιμο χώρο που καταλαμβάνουν, είναι πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ρύπανσης των υδάτων. Ο μοναδικός τρόπος σημαντικής μείωσης των απορριμμάτων είναι η αλλαγή συνηθειών και η εκμάθηση των νεότερων σε πιο οικολογικούς τρόπους ζωής. Εδώ συγκεντρώσαμε λοιπόν 8 τρόπους για καθημερινή μείωση των απορριμμάτων, ώστε να βάλουμε όλοι το λιθαράκι μας για την επίλυση αυτού του πιο επίκαιρου από ποτέ ζητήματος.
1. Χρησιμοποίησε σακούλες πολλαπλής χρήσης
Μιας και η κουζίνα είναι η πηγή μεγαλύτερου αριθμού απορριμμάτων, η προσπάθεια πρέπει να ξεκινήσει από τα ψώνια στο σουπερμάρκετ. Η εποχή της πλαστικής σακούλας ανήκει στο παρελθόν και χώρες όπως η Γαλλία, η χρήση απαγορεύεται εντελώς. Στην Ελλάδα διατίθενται έναντι πληρωμής, αλλά εν έτη 2021 είναι περιττό να υπενθυμίζουμε ότι πάντα πρέπει να ψωνίζετε με μια επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα ή αν είσαι φαν της πιο vintage αισθητικής, για όχι με ένα καλάθι!
2. Ψώνισε στη λαϊκή
Πολλά προϊόντα όπως φρούτα και λαχανικά είναι συσκευασμένα στα σουπερμάρκετ και γεμάτα φυτοφάρμακα. Στη λαϊκή όμως ή σε κάποιο τοπικό μανάβικο τα προϊόντα εκτός από βιολογικά και πιο φρέσκα, δεν είναι συσκευασμένα σε πλαστικά περιτυλίγματα. Επίσης αντί για επαναχρησιμοποιούμενη σακούλα ή καλάθι, μπορείς να το ζήσεις γαλλική εξοχή και να πας με μια τσάντα διχτάκι, που είναι trend εδώ και χρόνια (τη δικιά μου την έπλεξε η γιαγιά με χρυσή κλωστή και σας προτρέπω να ζητήσετε το ίδιο από τις δικές σας).
3. Online μαγαζιά με οικολογική συνείδηση στις συσκευασίες
Ειδικά τώρα στην εποχή του κορονοιού που οι ηλεκτρονικές παραγγελίες και οι κούριερ έχουν πάρει φωτιά, υπάρχουν πολλά online stores που αποφεύγουν τις πλαστικές συσκευασίες ή σακούλες. Επίσης σε αυτά τα καταστήματα μπορείς να βρεις αντικείμενα από μπαμπού ή χαρτί, όπως οι οδοντόβουρτσες, τα στυλό και οι μπατονέτες, και να αντικαταστήσεις τα πλαστικά που επέλεγες στο παρελθόν.
4. Πάρε ένα παγούρι και ένα ποτηράκι για καφέ
Είμαι και εγώ ο άνθρωπος που παίρνει κάθε μέρα καφέ απέξω, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά πίστεψέ με δεν σε βαραίνει καθόλου να κουβαλάς ένα ποτηράκι. Σκέψου απλώς πόσο πλαστικό δαπανάς, με το μπουκαλάκι νερό, το ποτηράκι του καφέ και το καλαμάκι για να απολαύσεις το φρέντο σου, και όλα αυτά γιατί; Για ένα ποτηράκι. Άσε που κοστίζει λιγότερο και στο κατάστημα...
5. Απόφυγε τα fast fashion brands
Ήρθε η ώρα νομίζω να κάνεις μια στροφή από την ποσότητα στην ποιότητα και να επενδύσεις σε ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ που δεν θα πετάξεις την επόμενη σεζόν. Πρώτον γιατί τα ποιοτικά κομμάτια είναι διαχρονικά και προσδίδουν class και γοητεία, καθώς και γιατί η βιομηχανία του fast fashion ζημιώνει απειλητικά το περιβάλλον.
6. Καθάρισε τα χέρια σου
Όπως δεν σε βαραίνει καθόλου το ποτηράκι για τον καφέ ή το παγούρι, έτσι ούτε και μια μικρή πετσετούλα για να σκουπίζεις τα χέρια σου, καθώς συμβάλει στη μείωση απορριμμάτων χαρτιού και στη μείωση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τους στεγνωτήρες χεριών
7. Ανακύκλωσε
Είναι λογικό ότι όσο και να προσπαθείς πολλά προϊόντα που χρησιμοποιούμε οι περισσότεροι από το σουπερμάρκετ στην καθημερινότητα, είναι συσκευασμένα, και η γνωστή λύση σε αυτό είναι η ανακύκλωση. Μπορεί να θεωρείται δεδομένη, τουλάχιστον αυτό θα ήθελα να πιστεύω, αλλά ο σωστός τρόπος ανακύκλωσης σίγουρα δεν είναι γνωστός σε όλους. Αν δεν έχεις πλύνει, καθαρίσει και στεγνώσει την συσκευασία, τότε μετατρέπεις αυτόματα σε μη ανακυκλώσιμες και αυτήν και όλες τις υπόλοιπες συσκευασίες λερώνονται τες.
8. Κάνε composting
Οκ είναι αντιληπτό ότι το composting δεν είναι το cup of tea του καθενός, αλλά τα οφέλη είναι τεράστια γιατί ουσιαστικά δεν έχεις φυτικά απορρίμματα, καθώς με μια συσκευή μετατρέπεις τα υπολείμματα των τροφών σε υγιεινό λίπασμα για τον κήπο σου ή για τοπικά αγροκτήματα.