Πώς να διατηρείς τα ρούχα σου σαν καινούργια
© Averie Woodard/ Unsplash
Lifestyle

Πώς να διατηρείς τα ρούχα σου σαν καινούργια

Μερικές απλές κινήσεις στο πλύσιμο και την αποθήκευση εξασφαλίζουν μακροζωία για τα ρούχα μας

Τι πρέπει να κάνεις ώστε να ρούχα σου να μη φθείρονται εύκολα και να βρίσκονται στην ντουλάπα σου για πολλά χρόνια.

Υπάρχουν δύο πολύ καλοί λόγοι να πρέπει να διατηρήσεις τα ρούχα σου σαν καινούργια για όσο το δυνατόν περισσότερο χρόνο και να μην επιδίδεσαι σε καταναλωτικές εξαλλοσύνες. Από τη μια, είναι η οικονομική κρίση που δεν λέει να τελειώσει και δεν σου επιτρέπει να αλλάζεις τα πουκάμισα σαν τα… πουκάμισα. Από την άλλη, είναι η κλιματική αλλαγή και οι συνέπειές της, και η υπερκατανάλωση βάζει το λιθαράκι της στην καταστροφή του περιβάλλοντος.

Και, φυσικά, δεν πρέπει να ξεχνάς πως όσο περισσότερο άθικτα μένουν τα ρούχα σου στον χρόνο τόσο περισσότερα ρούχα έχεις στη διάθεσή μας και τόσο πιο πλουραλιστική διατηρείται η γκαρνταρόμπα σου.

Αν στόχος μας είναι η βιωσιμότητα τόσο του πλανήτη όσο και του τραπεζικού μας λογαριασμού, μπορούμε να κάνουμε μερικά πολύ απλά πράγματα. Καταρχάς να αντιληφθούμε ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα στιλιστικά με λίγα και καλά πράγματα και να τα συνδυάζουμε δημιουργικά. Αν είμαστε αχόρταγοι και άπληστοι, ποτέ στ’ αλήθεια, όσα ρούχα και να έχουμε, δεν θα μας φαίνονται αρκετά. Κατά δεύτερον, αυτά τα λίγα και καλά υπάρχοντά μας πρέπει να τα φροντίζουμε σαν τα μάτια μας ώστε να αντέξουν στον χρόνο. Ας δούμε τον τρόπο με έμφαση στο πλύσιμο, την αποθήκευση και την προσοχή στη λεπτομέρεια.

Όσο το δυνατόν πιο σπάνια πλυντήρια
Ο πιο σίγουρος δρόμος για να φθαρεί ένα ρούχο είναι το συχνό πλύσιμο. Αν πλέναμε τα ρούχα μας όπως παλιά, στα ποτάμια με στάχτη και τρίψιμο, ίσως θα ήμασταν πιο φειδωλοί με το πλύσιμο. Όμως η τεχνολογία έχει κάνει ευτυχώς τη ζωή ευκολότερη κι έτσι δεν προβληματιζόμαστε ιδιαίτερα για να πετάξουμε ένα μπλουζάκι, φορεμένο μία φορά, στα άπλυτα ή στον κάδο του πλυντηρίου. Ναι, εντάξει, αλλά είναι δυνατόν να κυκλοφορούμε με βρόμικα ρούχα; Όχι βέβαια. Ένας μικρός λεκές μπορεί εύκολα να αφαιρεθεί με τοπικό πλύσιμο ή ελαφρύ τρίψιμο με σφουγγάρι, ενώ οι οσμές μπορεί να εξαφανιστούν αν αερίσουμε το ρούχο στο μπαλκόνι. 

Χαμηλές θερμοκρασίες στο πλυντήριο
Δεν χρειάζεται να «βράζουμε» τα ρούχα μας στο πλυντήριο για να καθαρίσουν. Ακόμα και σε συνθήκες κορωνοϊού, ξέρουμε από τους επιδημιολόγους ότι ο ιός σκοτώνεται στους 60 βαθμούς. Με θερμοκρασία στους 40 βαθμούς φεύγουν οι λεκέδες, ενώ δεν συρρικνώνονται τα μάλλινα ούτε ξεθωριάζει το χρώμα. Την ίδια προσοχή πρέπει να δείχνουμε και στο σιδέρωμα.

Τα εσώρουχα θέλουν τρόπο, όχι κόπο
Πολλές φορές αγοράζοντας ένα ακριβό σουτιέν ή ένα δαντελένιο πολύτιμο κυλοτάκι, θεωρούμε πως εξασφαλίζουμε τη μακροζωία του. Κάτι τέτοιο δεν ισχύει απόλυτα. Καλό είναι να πλένουμε τα εσώρουχα, από τα πιο φτηνά έως τα πιο ακριβά, στο χέρι γεμίζοντας μια λεκανίτσα με ζεστό νερό από το ντουζ. 

Προσοχή στις ταμπελίτσες
Το πρώτο που πρέπει να προσέχουμε στο shopping είναι το υλικό από το οποίο είναι φτιαγμένο ένα ρούχο. Κοιτώντας την ταμπελίτσα για να δούμε το νούμερο, διαβάζουμε επίσης τη σύνθεση. Θα μπορούσαμε να αποφύγουμε τον πολυεστέρα, που βλάπτει το περιβάλλον αλλά και δημιουργεί ιδρωτίλα. Έτσι θα είμαστε αναγκασμένοι να πλένουμε το ρούχο κάθε φορά που το φοράμε. 

Μην πετάξεις τίποτα
Ρούχα δεν πετάμε. Είτε τα χαρίζουμε είτε τα μεταμορφώνουμε. Ακόμα κι αν υπάρξουν φθορές, μια τρύπα ας πούμε, μπορούμε να σκεφτούμε δημιουργικούς και μοδάτους τρόπους να τις κρύψουμε. Επεμβαίνουμε άμεσα στις μικροφθορές, γιατί, αν γίνουν μεγάλες, δύσκολα θα μπορέσουμε να σώσουμε την κατάσταση. 

Κρύψε τα ρούχα σου
Πολλές φορές το σώμα μας αλλάζει ή οι τάσεις αλλάζουν και κάποια από τα κομμάτια της ντουλάπας μας δεν μπορούν να φορεθούν, είναι πασέ. Κανένα πρόβλημα. Τα αμπαλάρουμε προσεκτικά και τα αποθηκεύουμε κάπου μέχρι να γυρίσουμε στα σωματικά μας στάνταρ ή να γυρίσει ο ντεζαβού τροχός της μόδας και τότε τα ξαναβγάζουμε στην επιφάνεια. Όταν μετά από 5 χρόνια ανοίξουμε το σεντούκι με τα κρυμμένα ρούχα, σίγουρα θα νιώσουμε χαρά και ανακούφιση που δεν τα πετάξαμε. 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice