Jeans
© Image by Pexels from Pixabay

Νοίκιασε ένα τζην, αντί να το αγοράσεις

Η Ολλανδική εταιρεία MUD Jeans είχε μία πολύ-πολύ καλή ιδέα
  • A-
  • A+
Η Ολλανδική εταιρεία MUD Jeans χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ενοικίασης παντελονιών τζην, ανακυκλώνοντας τα παλιά και βοηθώντας στη διάσωση του πλανήτη.

Δύο από τα πολύ εύκολα πράγματα που μπορείς να κάνεις για να σώσεις τον πλανήτη:
1) Φόρα το τζην σου όσο το δυνατό περισσότερο χρόνο (μέχρι να λιώσει).
2) Ξαναχρησιμοποίησέ το.

Η εκστρατεία διάσωσης του πλανήτη έχει πολλές εφαρμογές και μία από αυτές, μία πραγματικά πολύ καλή ιδέα, είναι αυτή της Ολλανδικής εταιρείας MUD Jeans που έχει τίτλο «Νοικιάστε τα τζην σας», παροτρύνοντας τους πελάτες να σκεφτούν αυτή την εκδοχή, αντί να τα αγοράσουν. Μετά την περίοδο ενοικίασης, τα τζην ξαναχρησιμοποιούνται σαν πρώτη ύλη για την κατασκευή καινούργιων τα οποία θα ενοικιαστούν και αυτά με τη σειρά τους - κι έτσι δημιουργείται ο κύκλος της βιώσιμης μόδας.

Επίσης δημουργείται ένα αίσθημα ελευθερίας στον καταναλωτή γιατί είναι τόσο θεραπευτικό να έχεις «δικά σου” όσο το δυνατό λιγότερα «πράγματα».

Η MUD Jeans είναι αναγνωρισμένη fair trade εταιρεία με έδρα στην Ολλανδία, που από το 2013 κινεί αυτή την ιδέα της ενοικίασης των τζην.

Το θέλω κι εγώ! Πώς το κάνω;

Οι πελάτες πληρώνουν στην MUD το ποσό των €29 για τη μόνιμη συνδρομή τους και από εκεί και πέρα μπορούν να νοικιάζουν ένα παντελόνι τζην με μηνιαίο «ενοίκιο» τα €8,99 για 12 μήνες. Μετά τους 12 μήνες το τζην τους ανήκει: μπορούν να το κρατήσουν, ή να το ανταλλάξουν με ένα καινούργιο ή να το στείλουν πίσω για να χρησιμοποιηθεί σαν πρώτη ύλη για τα επόμενα.

Για κάθε παντελόνι MUD τζην χρησιμοποιούνται 23-40% ανακυκλωμένες ίνες βαμβακιού, ενώ γίνεται χρήση όσο το δυνατό λιγότερης ποσότητας χημικών.

Κατά τη διαδικασία παραγωγής ενός μέσου παντελονιού τζην χρησιμοποιούνται 7.000 λίτρα νερού ενώ η ΜUD χρησιμοποιεί 577, κι έτσι κάθε τζην εξοικονομεί 6.423 λίτρα νερού.

Τα «τίμια τζην» προσφέρουν ακόμα και δωρεάν επιδιορθώσεις στους πελάτες ενώ κάνουν και μία ισχυρή πρόταση για τη βιομηχανία της μόδας.

Η Γρήγορη Μόδα και ο πλανήτης

Είναι ένα θέμα για το οποίο, όταν προκύπτει, τα μεγάλα και μικρά brands σφυρίζουν αδιάφορα γιατί γνωρίζουν ότι είναι επιζήμια για το περιβάλλον. Η ιδέα της ενοικίασης ρούχων μπορεί να βρει πολλές και ευφάνταστες εφαρμογές, τονώνοντας ακόμα και το ενδιαφέρον των καταναλωτών ενώ ανοίγει και μία νέα πρακτική στην αγορά και στους τεχνίτες της Μόδας.

Η μόδα είναι μια τεράστια βιομηχανία. Απασχολεί 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Μόνο η παραγωγή βαμβακιού αντιπροσωπεύει σχεδόν το 7% του συνόλου της απασχόλησης σε ορισμένες χώρες χαμηλού εισοδήματος. Παράλληλα, είναι μία από τις μεγαλύτερες ρυπογόνες βιομηχανίες. Η παραγωγή και διανομή καλλιεργημένου βαμβακιού συμβάλλει σε διάφορες μορφές ρύπανσης του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένης της ρύπανσης του νερού, του αέρα και του εδάφους.

Τα τελευταία 15 χρόνια, η παραγωγή και η κατανάλωση ρούχων διπλασιάστηκε και ο μέσος καταναλωτής αγοράζει 60% περισσότερα ρούχα. Ένα μέσο ένδυμα φοριέται μόνο επτά φορές πριν θεωρηθεί «παλιό» και αυτό μεταφράζεται σε ένα φορτηγό γεμάτο ρούχα που τα αδειάζει στις χωματερές ανά 1 δευτερόλεπτο (όπως λέει έρευνα του Ιδρύματος Ellen MacArthur) και σχεδόν τα τρία πέμπτα όλων των ρούχων του πλανήτη καταλήγουν σε σκουπιδότοπους μέσα σε έναν χρόνο από τότε που κατασκευάσθηκαν. 
Το γραμμικό μοντέλο παραγωγής της Γρήγορης Μόδας αντιμετωπίζει ένα μέσο παντελόνι τζην ως: το κατασκευάζουμε, το πουλάμε, το φοράνε, το καίνε στα σκουπίδια. Και ο πλανήτης φθάνει στα όριά του. Η γραμμή παραγωγής των τζην της MUD είναι κυκλική γιατί κανένα «παλιό τζην» δεν είναι για πέταμα. Όλα ξαναγίνονται καινούργια.

Ως γνωστό, αγοράζουμε περισσότερα από όσα χρειαζόμαστε και η ερώτηση είναι: τα χρειαζόμαστε, αλήθεια;

Περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

7 καλλιτέχνες που είναι υπερπολύτεκνοι
7 καλλιτέχνες που είναι υπερπολύτεκνοι
Back to top