Τέλος στη «σεξουαλικοποίηση» της γυμναστικής;
Sarah Voss / © EPA/GEORGIOS KEFALAS
Lifestyle

Τέλος στη «σεξουαλικοποίηση» της γυμναστικής;

Η εθνική ομάδα γυμναστικής της Γερμανίας ξεκίνησε την επανάσταση, έστω και στιλιστική

Τρεις γυμνάστιες της Εθνικής Γερμανίας έβγαλαν τα συνήθη κορμάκια και εκτέλεσαν τα προγράμματά τους με ολόσωμες φόρμες κάνοντας ένα κοινωνικό statement.

Η Sarah Voss είναι αθλήτρια της γυμναστικής και μέλος της εθνικής ομάδας της Γερμανίας. Επέλεξε να λάβει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικής Γυμναστικής στη Βασιλεία της Ελβετίας με ένα εναλλακτικό outfit σε σχέση με τα παραδοσιακά κορμάκια. 

Η Sarah Voss κατέβηκε στους αγώνες με ολόσωμη φόρμα, αντί για τα καυτά σορτσάκια με τα οποία έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε τις διαγωνιζόμενες στη ρυθμική και την ενόργανη. Δύο συναθλήτριές της την ακολούθησαν. 

Η γερμανική ομοσπονδία της γυμναστικής (DTB) στήριξε την απόφασή τους. Στην ανακοίνωση που εξέδωσε λέει πως η κίνηση των κοριτσιών εναντιώνεται στη «σεξουαλικοποίηση της γυμναστικής», προσθέτοντας ότι το ζήτημα είναι σημαντικό για την πρόληψη της σεξουαλικής κακοποίησης.

Η Sarah Voss διεκδικεί τη θέση της στο τερέν χωρίς χαριτωμενιές, τζιριτσάντζουλες και σέξινες. Με μια απλή αλλά ανατρεπτική κίνηση δείχνει ότι ασχολείται πολύ σοβαρά με το σπορ και δεν κάνει τίποτα άλλο από το να υπερασπίζεται την αξιοπρέπειά της. Ελπίζει πως όσες αθλήτριες αισθάνονται άβολα με τη συνήθη περιβολή των αγώνων θα ακολουθήσουν το παράδειγμά της. «Στο άθλημα της γυμναστικής όλα γίνονται δυσκολότερα καθώς μεγαλώνεις και χάνεις το παιδικό σου σώμα. Ως μικρό κορίτσι δεν θεωρούσα πρόβλημα τα στενά κορμάκια γυμναστικής. Όταν όμως μπήκα στην εφηβεία και μου ήρθε περίοδος, ένιωθα όλο και πιο άβολα». 

Η Voss στην πραγματικότητα δεν παραβίασε κανέναν αθλητικό νόμο, απλώς αψήφησε τον άγραφο κανόνα. Σύμφωνα με τους όρους της διεθνούς ομοσπονδίας γυμναστικής, επιτρέπεται οι αθλητές να φορούν «μονοκόμματα κορμάκια, ολόσωμα, που καλύπτουν τα πόδια από το ισχίο μέχρι τον αστράγαλο», κάτι που είναι το σύνηθες για τους άνδρες αθλητές. Γυναίκες που είχαν υιοθετήσει αυτό το outfit το είχαν κάνει για θρησκευτικούς λόγους. 

Η συναθλήτρια της Voss Elisabeth Seitz, που επίσης εμφανίστηκε με τη νέα περιβολή, είπε πως στις προπονήσεις όλοι φορούν φόρμες και από ένα σημείο και μετά αναρωτήθηκε γιατί να μη συμβαίνει το ίδιο και στους αγώνες. Μάλιστα δήλωσε πως με την ολόσωμη στολή της είχε λιγότερο άγχος μήπως συμβεί κάποιο «ατύχημα» και γίνουν άβολες αποκαλύψεις.

Αναμένουμε το feedback από τις άλλες αθλήτριες, το κοινό, αλλά και τους κριτές, που κατά καιρούς έχουν κόψει πόντους από διαγωνιζόμενες γιατί φόρεσαν κάτι πιο άνετο σε σχέση με τις υπόλοιπες. 

 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice