Γιορτή της μητέρας 2021: Οι μαμάδες όλου του κόσμου έχουν την τιμητική τους την Κυριακή 9 Μαΐου 2021
Γιορτή της μητέρας 2021: Οι μαμάδες όλου του κόσμου έχουν την τιμητική τους την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 © Pixabay
Lifestyle

Πότε είναι η γιορτή της μητέρας 2021

Πώς καθιερώθηκε - Τι ισχύει στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom |

Η γιορτή της μητέρας 2021 είναι την Κυριακή 9 Μαΐου 2021 και οι μαμάδες αξίζουν μια ευχή, ένα δώρο, μια αγκαλιά, μερικά ποιήματα ή απλά ένα «σ' αγαπώ».

Κάθε χρόνο η γιορτή της μητέρας είναι μια ξεχωριστή ημέρα, που συνοδεύεται από ευχές και δώρα.

Ακόμα όμως και αν δεν υπάρχει κάποιο δώρο, μια αγκαλιά και ένα «σ' αγαπώ» αρκούν για να κάνουν τη μητέρα ευτυχισμένη.

Τον άνθρωπο που φροντίζει, ανησυχεί, ενίοτε γκρινιάζει αλλά αγαπά πολύ, κατανοεί και πιέζει (όταν πρέπει, και ας μην το καταλαβαίνει το παιδί). Η μητέρα, η μαμά, η μάνα που κρατά σφιχτά το χέρι και παρηγορεί. Τον φύλακα - άγγελο στα πρώτα βήματα του παιδιού, που ξενυχτά στον πρώτο του πυρετό και σκύβει απαλά πάνω από το κεφάλι του για να δει ότι όλα είναι καλά. Η μητέρα που ενθαρρύνει, επικροτεί και είναι πάντα εκεί όταν υπάρχει ανάγκη. Με τα ελαττώματα, τις ατέλειες, τα πάθη, τις αδυναμίες, τα λάθη της. Ειδικά, όταν μιλάμε για την Ελληνίδα μάνα.

Η γιορτή της μητέρας είναι μια ημέρα αφιερωμένη στις μαμάδες όλου του κόσμου και στη μητρότητα. Η συγκεκριμένη ημέρα αποτελεί ευκαιρία για να περάσει το παιδί κοινό χρόνο μαζί της (π.χ. να παρακολουθήσουν ένα φιλμ στην τηλεόραση). Υπάρχουν μάλιστα και 6 ταινίες για να δεις με τη μαμά σου, αν κινείσαι προς αυτήν την κατεύθυνση.

Πότε όμως είναι η γιορτή της μητέρας; Ήδη, από τα τέλη Απριλίου στα social media εμφανίζονται τα πρώτα post για το πότε πέφτει, συνοδευόμενη από εικόνες. Τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πολλές άλλες χώρες, γιορτάζεται τον Μάιο, και συγκεκριμένα τη δεύτερη Κυριακή. Για το 2021 η γιορτή της μητέρας είναι την Κυριακή 9 Μαΐου.

Κάθε χρόνο τέτοια ημέρα λοιπόν οι μαμάδες, οι μανάδες, οι μητέρες έχουν την τιμητική τους. Δεν λείπουν, μάλιστα, οι γιοι και οι κόρες που τις αφιερώνουν ακόμα και ποιήματα.

Η γιορτή της μητέρας τιμάται σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον πλανήτη.

 

Γιορτή της μητέρας 2021 - Πότε ξεκίνησε - Πώς καθιερώθηκε

Για να εξακριβώσει κάποιος πώς ξεκίνησε η γιορτή της μητέρας και πώς καθιερώθηκε, πρέπει να ανατρέξει πίσω στην ιστορία.

Υπάρχουν αναφορές στον 20ο αιώνα ότι η συγκεκριμένη ημέρα προέρχεται από ένα αμερικανικό κίνημα με γυναίκες - μητέρες. Το «Mothers Friendships Day» ιδρύθηκε το 1865 από την Ανν Τζάρβις (Ann Jarvis) κατά τη διάρκεια του Αμερικανικού εμφύλιου πολέμου (1861-1865), όταν Βόρειοι και Νότιοι συγκρούονταν στο πεδίο της μάχης και τον διχασμό - μίσος να έχει φέρει αντιμέτωπες ολόκληρες αμερικανικές πολιτείες.

Το συγκεκριμένο κίνημα των γυναικών δραστηριοποιήθηκε υπέρ της ειρήνης με διάφορες δράσεις και συνέχισε το έργο του και μετά τη λήξη του Εμφυλίου Πολέμου και τη νίκη των Βορείων, δίνοντας έμφαση στον αγώνα για την επανένωση των οικογενειών που τις χώρισε ο πόλεμος. Οι συναντήσεις τους έμειναν γνωστές στην ιστορία ως «Mothers Day Meetings».

Μητέρα διαβάζει ένα παραμύθι στο παιδί της - Η γιορτή της μητέρας είναι ξεχωριστή και αποτελεί ευκαιρία για κοινό χρόνο
Μητέρα διαβάζει ένα παραμύθι στο παιδί της - Η γιορτή της μητέρας είναι ξεχωριστή και αποτελεί ευκαιρία για κοινό χρόνο © Pixabay

Η κόρη της, Άννα Τζάρβις (Anna Jarvis) θέλοντας να τιμήσει τη μητέρα της, η οποία άφησε την τελευταία της πνοή το 1905, συνέχισε το έργο της με στόχο την καθιέρωση μιας ημέρας τον χρόνο που θα είναι αφιερωμένη στις μητέρες. Το σύνθημά της ήταν ότι «η μητέρα είναι το πρόσωπο που έχει κάνει τα περισσότερα για τον καθένα από οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο».

Το 1910 έγινε η αρχή στη Δυτική Βιρτζίνια των ΗΠΑ (τόπος καταγωγής της Anna Jarvis). Άρχισε να εορτάζεται η ημέρα της μητέρας. Το 1914 στις ΗΠΑ υπεγράφη εθνική διακήρυξη για την ημέρα της μητέρας και καθιερώθηκε η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου ως εθνική εορτή για τις μητέρες.

Η γιορτή της μητέρας 2021 - Τι ισχύει στην Ελλάδα

Όπως και σε πολλά άλλα γεγονότα, έτσι και στη γιορτή της μητέρας, οι πρώτες αναφορές εντοπίζονται στην Αρχαία Ελλάδα.

Η μητέρα Γη (Γαία), σύζυγος του Ουρανού, είναι η προσωποποίηση της φύσης, που γεννά όλο τον κόσμο και λατρεύεται σαν η υπέρτατη θεότητα. Η λατρεία περνά στη συνέχεια στην κόρη της, Ρέα, σύζυγο και αδελφή του Κρόνου. Η Ρέα λατρεύεται σαν η «Μητέρα των Θεών», καθώς φαίνεται να είναι η πρώτη, που γέννησε με τοκετό και ανάθρεψε τα παιδιά της με μητρικό γάλα. Οι αρχαίοι Έλληνες απέδιδαν τιμές στη Ρέα κάθε άνοιξη, καθώς ήταν και θεά της γης και της γονιμότητας.

Μητέρα βοηθά το παιδί της να κάνει ποδήλατο - Η γιορτή της μητέρας είναι μια ευκαιρία για μια αγκαλιά στη μαμά που φροντίζει και αγαπά
Μητέρα βοηθά το παιδί της να κάνει ποδήλατο - Η γιορτή της μητέρας είναι μια ευκαιρία για μια αγκαλιά στον άνθρωπο που φροντίζει και αγαπά © Pixabay

Στην νεότερη Ελλάδα η γιορτή της μητέρας συνδέθηκε με την εορτή της Υπαπαντής (σ.σ. 2 Φεβρουαρίου). Τότε η ορθόδοξη εκκλησία γιορτάζει την Παναγία με τον Ιωσήφ που πηγαίνουν τον 40ήμερο Ιησού στο Ναό του Σολομώντα για ευλογία -παράδοση που συνεχίζεται μέχρι σήμερα από πολλές χριστιανές μητέρες οι οποίες πηγαίνουν το παιδί τους στην εκκλησία μόλις «σαραντίσει».

Από το 1929 η μητέρα γιόρταζε δύο φορές τον χρόνο: στις 2 Φεβρουαρίου και τη 2η Κυριακή του Μαΐου. Τη δεκαετία του '60 ο πρώτος εορτασμός «ατόνησε» και ενισχύθηκε η «δυτικόφερτη» 2η Κυριακή του Μαΐου.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, πάντως, φροντίζει να υπάρχουν σχετικές εκδηλώσεις - αναφορές και στην παλαιά ημέρα εορτασμού της μητέρας.

Σε κάθε περίπτωση η γιορτή της μητέρας 2021 είναι την Κυριακή 9 Μαΐου 2021. Κυκλώστε την ημέρα στο ημερολόγιο και θυμηθείτε πως μάνα είναι μόνο μία!

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις
 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice