Το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο © EPA
Lifestyle

Τι θα κάνει ο Κάρολος με το Μπάκιγχαμ, όταν γίνει βασιλιάς

Τα σχέδιά του και η «νέα» σχέση που θέλει να δημιουργήσει με τον βρετανικό λαό

62224-137655.jpg
Newsroom |

Ο πρίγκιπας Κάρολος σκοπεύει να ανοίξει τα βασιλικά ανάκτορα του Μπάκιγχαμ στο κοινό, όταν γίνει βασιλιάς, σύμφωνα με δημοσίευμα στη Sunday Times.

Ο πρίγκιπας Κάρολος είναι έτοιμος να φέρει σημαντικές αλλαγές, όταν γίνει βασιλιάς και να μην έχει απλά τον ρόλο του διαχειριστή - συνεχιστή της κληρονομιάς της μητέρας του.

Μεταξύ άλλων ο πρίγκιπας Κάρολος σκοπεύει να ανοίξει τα βασιλικά ανάκτορα, δίνοντας μεγαλύτερη πρόσβαση στον βρετανικό λαό τόσο στις επίσημες όσο και τις ιδιωτικές κατοικίες της βασιλικής οικογένειας.

Όπως αναφέρει δημοσίευμα στη Sunday Times, θέλει να δώσει περισσότερο χώρο για το κοινό στο Παλάτι του Μπάκιγχαμ, το Κάστρο του Ουίνδσορ, το Κάστρο Μπαλμόραλ και το Clarence House. Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, οι πρώτες συζητήσεις έχουν γίνει με την Καμίλα, τον πρίγκιπα Ουίλιαμ, την Κέιτ Μίντλετον και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας, με την 95χρονη βασίλισσα Ελισάβετ να έχει γνώση του σχεδιασμού του.

«Στη σύγχρονη εποχή, ο κόσμος θέλει να μπορεί να έχει πρόσβαση στα ανάκτορα. Ο πρίγκιπας Κάρολος το αναγνωρίζει αυτό και τα θεωρεί περισσότερο δημόσιους χώρους παρά ιδιωτικούς» σχολίασε βασιλική πηγή, η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Και πρόσθεσε: «Ο Κάρολος έχει αποφασίσει να ανοίξει στο κοινό το παλάτι του Μπάκιγχαμ για να φέρει τον κόσμο σε επαφή με τον θεσμό (μοναρχία). Θα συνεχίσει να κάνει πράγματα στο Ουίνδσορ, αλλά δεν θα είναι η βάση του όπως για την βασίλισσα, οπότε θα κοιτάξει να το ανοίξει περισσότερο».

 

Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ο «βασιλιάς» Κάρολος δεν θα βρίσκεται τόσο συχνά όσο η μητέρα του στο Κάστρο του Ουίνδσορ (σ.σ. η βασίλισσα Ελισάβετ πέρασε εκεί σχεδόν όλη την καραντίνα για τον κορωνοϊό και -προ πανδημίας- συνήθιζε να πηγαίνει τα Σαββατοκύριακά). Αντίθετα, θα μοιράζει τον χρόνο του μεταξύ Μπάκιγχαμ, Highgrove House (σ.σ. οικογενειακή κατοικία με Καμίλα), Σάντρινγκχαμ και Birkhall (σ.σ. η σκωτσέζικη κατοικία του).

Το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο - Ο Κάρολος σκοπεύει να δώσει μεγαλύτερη πρόσβαση στο κοινό, όταν γίνει βασιλιάς
Το παλάτι του Μπάκιγχαμ στο Λονδίνο - Ο Κάρολος σκοπεύει να δώσει μεγαλύτερη πρόσβαση στο κοινό, όταν γίνει βασιλιάς © EPA

Περίπου 500.000 άνθρωποι επισκέπτονται κάθε χρόνο το Παλάτι του Μπάκιγχαμ. Το 2020 λόγω πανδημίας Covid-19 οι πύλες ήταν κλειστές για το κοινό. Το φετινό καλοκαίρι 2021 ο αριθμός των επισκεπτών θα είναι περιορισμένος, το ίδιο και οι ξεναγήσεις.

Πρίγκιπας Κάρολος - Ποιους χώρους στα βασιλικά ανάκτορα σκοπεύει να ανοίξει όταν γίνει βασιλιάς

Στα 775 δωμάτια που θα μπορούσε να ανοίξει ο Κάρολος στο κοινό συγκαταλέγεται και η Κεντρική Αίθουσα, της οποίας οι γυάλινες πόρτες οδηγούν στο διάσημο βασιλικό μπαλκόνι του Παλατιού. Ένας άλλος χώρος είναι η κινεζική τραπεζαρία, όπως και η Βελγική Σουίτα, όπου φιλοξενούνται συνήθως ξένοι ηγέτες. 

Η βασίλισσα Ελισάβετ είχε ανοίξει το Παλάτι στο κοινό το 1993 για να βοηθήσει στην αποπληρωμή της ανακαίνισης στο Κάστρο του Ουίνδσορ (σ.σ. 37 εκατομμύρια αγγλικές λίρες), μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1992. 

Τα διαμερίσματα του Ουίνδσορ είναι συνήθως ανοιχτά πέντε ημέρες την εβδομάδα, κάτι που άλλαξε στην πανδημία κορωνοϊού.

360° Video: Buckingham Palace Tour - BBC London

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice