bananas
© Photo by Yoko Correia Nishimiya on Unsplash
Lifestyle

17 τρόποι για να χρησιμοποιήσεις μία μπανάνα

Γιατί οι μπανάνες δεν είναι μόνο για να τις τρώμε

Έξυπνοι και άγνωστοι τρόποι για να χρησιμοποιήσετε μία μπανάνα ή μπανανόφλουδα.

Αν οι μαυρισμένες μπανάνες σας προκαλούν αηδία και θέλετε να τις πετάξετε, ΜΗΝ το κάνετε! Υπάρχουν τουλάχιστον 17 τρόποι για να αξιοποιήσετε ακόμα και την ταπεινή μπανανόφλουδα – και δεν εννοούμε να την πατήσει κάποιος. Ακολουθήστε μας σε αυτόν τον μπανάνα-ράμα οδηγό!

1. Φτιάξτε μάσκα προσώπου

Εύκολο, εύοσμο, φυσικό. Η μάσκα μπανάνας ενυδατώνει το δέρμα και το κάνει πιο απαλό. Λιώστε μία ώριμη, μετρίου μεγέθους μπανάνα, μέχρι να γίνει ένας μαλακός πουρές και με απαλές κινήσεις απλώστε το στο πρόσωπο και στο λαιμό σας. Αφήστε το για 10-20 λεπτά και ξεπλύνετε με κρύο νερό. Μία άλλη αποτελεσματική συνταγή για μάσκα είναι να αναμείξετε ¼ της κούπας απλό γιαούρτι, δύο κουταλιές της σούπας μέλι και μία μέτρια σε μέγεθος μπανάνα. Αν προλάβετε και δεν το φάτε απλώστε το στο πρόσωπό σας και ακολουθήστε την ίδια μέθοδο – θα είναι η πιο γλυκιά μάσκα ομορφιάς.

2. Φτιάξτε μπανανο-παγωτό

Δροσερό, καλοκαιρινό, ελαφρύ. Ξεφλουδίστε και κόψτε τέσσερις ώριμες μπανάνες στη μέση. Περάστε ένα ξυλάκι παγωτού (ή για σουβλάκι) από την επίπεδη πλευρά του κάθε κομματιού. Τοποθετήστε αυτά τα κομμάτια σε μία λαδόκολλα και βάλτε τα στην κατάψυξη. Μετά από μερικές ώρες, σερβίρετε τα ως νόστιμα, δροσερά μπανανο-παγωτά. Για περισσότερο παιχνίδι μπορείτε να τα βυθίσετε σε λιωμένο μπάτερσκοτς (μαύρη ζάχαρη με βούτυρο) ή ή σε λιωμένη σοκολάτα και αν θέλετε πασπαλίστε τα με θρυμματισμένους ξηρούς καρπούς ή τριμμένο ινδοκάρυδο – και αφήστε τα ξανά στην κατάψυξη για λίγη ώρα.

teeth
© Photo by Marek Studzinski on Unsplash

3. Μπανανόφλουδα για κατάλευκα δόντια

Το χαμόγελο που αστράφτει από λευκότητα το θέλουν όλοι. Ένας ανέξοδος τρόπος να το αποκτήσετε είναι η φλούδα της μπανάνας η οποία περιέχει κιτρικό οξύ που βοηθάει να απομακρύνετε τους λεκέδες από την επιφάνεια των δοντιών σας. Αφού καθαρίσετε καλά τα δόντια σας με βούρτσισμα και οδοντόκρεμα και ξεπλύνετε, τρίψτε την εσωτερική πλευρά της μπανανόφλουδας στα δόντια σας για περίπου δύο λεπτά και επαναλάβετέ το κάθε μέρα. Σύντομα θα έχετε ένα ωραιότατο, λευκότερο και λαμπερό χαμόγελο.

4. Μία μπανάνα στο ψητό στο φούρνο

Η μπανάνα κάνει το ψητό κρέας πιο τρυφερό. Στις χώρες της Ασίας είναι πολύ συνηθισμένο να τυλίγουν με φύλλα του δέντρου της μπανανιάς το κρέας πριν το βάλουν στον φούρνο, για να γίνει πιο τρυφερό. Πολλοί από εκείνες τις περιοχές υποστηρίζουν ότι και ο ίδιος ο καρπός της μπανάνας έχει αυτή την ιδιότητα. Την επόμενη φορά που θα κάνετε ψητό φούρνου, βάλτε μέσα στο ταψί και μία ώριμη, καθαρισμένη μπανάνα.

5. Γυαλίστε τα φύλλα των φυτών σας με μία μπανανόφλουδα

Τα φυτά δείχνουν άσχημα όταν τα φύλλα τους είναι κουρασμένα και σκονισμένα. Ένας απλός και αποτελεσματικός τρόπος (αντί να ψεκάζετε με νερό που απλώς σκορπίζει τη σκόνη γύρω) για να δώσετε λάμψη και ζωντάνια στα φύλλα των φυτών σας είναι να τα σκουπίζετε με το εσωτερικό μέρος μίας μπανανόφλουδας.

6. Διώξτε τη μελίγκρα από τα φυτά σας

Η μελίγκρα καταστρέφει τις τριανταφυλλιές και άλλα φυτά. Ο τρόπος για να τη διώξετε είναι να θάψετε στο χώμα γύρω από τη βάση του φυτού, σε βάθος 2 εκ. περίπου, κομματάκια αποξηραμένης ή και φρέσκιας μπανανόφλουδας. Πολύ γρήγορα θα δείτε τη μελίγκρα να εξαφανίζεται.

7. Χρησιμοποιήστε την μπανάνα σαν λίπασμα

Η μπανανόφλουδα όπως και το ίδιο το φρούτο είναι πλούσια σε ποτάσιο, τον ηλεκτρολύτη που είναι σημαντικός για τον άνθρωπο αλλά και σαν λίπασμα για τα φυτά στον κήπο. Αποξηράνετε φλούδα μπανάνας σε ταψί κατά τους μήνες του χειμώνα και στις αρχές της άνοιξης, αλέστε τα στον πολυκόφτη ή στο μίξερ και χρησιμοποιήστε τα σαν λίπασμα για να δώσετε στα νέα φυτά ένα υγιές, ζωηρό ξεκίνημα. Πολλές ποικιλίες τριανταφυλλιάς και άλλα φυτά, όπως η φτέρη, ωφελούνται πολύ από τα συστατικά που υπάρχουν στις μπανανόφλουδες. Κόψτε τις σε μικρά κομματάκια και τοποθετήστε τα στο χώμα γύρω από τη βάση των φυτών σας.

8. Απομακρύνετε τη μυρμηγκιά

Οι ρόζοι ή μυρμηγκιές που εμφανίζονται στο δέρμα είναι επίμονες και άσχημες στην όψη. Ένας φυσικός τρόπος που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να τις απομακρύνετε είναι να χρησιμοποιήσετε μία μπανανόφλουδα. Κόψτε ένα κομμάτι μπανανόφλουδας από ώριμη μπανάνα και καλύψτε το σημείο με τη μυρμηγκιά κολλώντας το με λευκοπλάστ. Αφήστε το όλη τη νύχτα. Το επόμενο πρωί θα διαπιστώσετε μία μικρή βελτίωση – συνεχίστε να κάνετε το ίδιο και τις επόμενες νύχτες μέχρι να εξαφανιστεί το πρόβλημα.

9. Μαζέψτε πεταλούδες και πουλιά στον κήπο σας

Τοποθετήστε πολύ ώριμες μπανάνες – καθώς και άλλα φρούτα όπως πορτοκάλια, μάνγκο κ.λπ. - σε μία επίπεδη επιφάνεια σε ψηλό σημείο, αφού ανοίξετε μερικές τρύπες στον φλοιό τους για να είναι πιο εύκολη η τροφή στις πεταλούδες που θα μαζευτούν. Μερικοί μάλιστα προσθέτουν και λίγες σταγόνες από αναψυκτικά με ζάχαρη αλλά ίσως αυτό να είναι λίγο υπερβολικό. Οι χυμοί των ώριμων φρούτων μαζεύουν μικρά πουλιά, πεταλούδες, μέλισσες αλλά και σφήκες, οπότε καλό θα ήταν να μην αφήσετε την επίπεδη επιφάνεια στο κέντρο του κήπου ή σε σημείο στο ανθρώπινο ύψος.

10. Μπανανόφλουδα στα τσιμπήματα και το κάψιμο

Οι μπανανόφλουδες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που σημαίνει ότι είναι τέλειο φάρμακο για τσιμπήματα από μικρά έντομα, μικρά γδαρσίματα, τσίμπημα από τσουκνίδες ή και κάψιμο από τον ήλιο. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε μία μπανανόφλουδα στο τραυματισμένο σημείο και να την πιέσετε ελαφρά όπως θα κάνατε με μία κρύα κομπρέσα. Συνεχίστε να κάνετε την ίδια διαδικασία μέχρι να νοιώσετε καλύτερα.

11. Κάντε το αβοκάντο να ωριμάσει πιο γρήγορα

Για πολλούς και διάφορους λόγους μπορεί να θέλετε ένα άγουρο αβοκάντο να ωριμάσει γρηγορότερα από το κανονικό για να μπορέσετε να το φάτε. Η μπανάνα μπορεί να επιταχύνει τη διαδικασία της ωρίμανσης γιατί εκλύει αιθυλένιο το οποίο βοηθάει στη γρήγορη ωρίμανση των αβοκάντο. Απλώς τυλίξτε μία μπανάνα σε μία χαρτοσακούλα και ξανατυλίξτε την γύρω από ένα αβοκάντο. Αφήστε τα μαζί και τσεκάρετε κάθε μέρα μέχρι να ωριμάσει αρκετά.

12. Η μπανάνα για body scrub

Απαλό δέρμα που λάμπει από φρεσκάδα: με μία μπανάνα. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές της συνταγής, ανάλογα με τον τύπο δέρματος και το είδος scrub που θέλετε. Για ένα απαλό scrub, αναμείξτε λιωμένη μπανάνα μαζί με μαύρη ζάχαρη. Για μεσαίο scrub δοκιμάστε αναμειγνύοντας λιωμένη μπανάνα με νιφάδες βρώμης ή θαλασσινό αλάτι. Αν πάλι χρειάζεστε ένα πολύ δυνατό scrub, αλέστε κουκούτσια ροδάκινου και αναμείξτε με τα λιωμένη μπανάνα – ακούγεται όσο σκληρό είναι.

13. Γυαλίστε τα ασημικά σας ή και τις δερμάτινες μπότες σας με μπανανόφλουδα

Δεν είναι αστείο. Μπορείτε να γυαλίσετε θαυμάσια ασημικά και δερμάτινες μπότες με μία μπανανόφλουδα. Πρώτα αφαιρέστε τα υπολείμματα από τις ίνες στο εσωτερικό της φλούδας και μετά αρχίστε να τρίβετε με την εσωτερική επιφάνεια τα ασημικά ή τις μπότες. Όταν τελειώσετε, σκουπίστε το αντικείμενο με χαρτί κουζίνας ή ένα μαλακό πανί. Με την ίδια τεχνική μπορείτε ακόμα και να γυαλίσετε τα δερμάτινα έπιπλά σας – αλλά πριν το περάσετε σε ολόκληρη την επιφάνεια, δοκιμάστε σε ένα μικρό σημείο για να σιγουρευτείτε.

14. Απομακρύνετε τις ακίδες από ξύλο

Οι ακίδες είναι ενοχλητικές και πονάνε ενώ είναι και σχετικά δύσκολη η απομάκρυνσή τους. Τα φυσικά ένζυμα που περιέχει όμως η φλούδα της μπανάνας βοηθούν να χαλαρώσει η ακίδα και να βγει πιο εύκολα από το δέρμα σας. Απλώς πιέστε το εσωτερικό μίας μπανανόφλουδας για περίπου 30 λεπτά επάνω στην ακίδα και μετά θα είναι πολύ εύκολο να την τραβήξετε προς τα έξω με ένα τσιμπιδάκι.

banana dog
© Photo by Karsten Winegeart on Unsplash

15. Μία μπανάνα για το σκυλάκι σας

Τα σκυλιά λατρεύουν το φαγητό των ανθρώπων αλλά τις περισσότερες φορές, αυτά που τρώμε εμείς είναι πολύ δύσκολο να αφομοιωθούν από το στομάχι του σκύλου. Οι μπανάνες όμως είναι μία τροφή κατάλληλη και για τους σκύλους, πολύ θρεπτική και μάλιστα την αγαπούν πολύ. Λιώστε μία μπανάνα και προσθέστε την στο φαγητό του, θα ενθουσιαστεί.

16. Μάσκα μαλλιών από μπανάνα

Ανανεώστε τα ξηρά και άχαρα μαλλιά κάνοντας μία μάσκα μπανάνας. Λιώστε μία έως τρεις ώριμες μπανάνες (ανάλογα με το μήκος των μαλλιών σας) και μετά κάντε μασάζ με αυτό σε όλη την επιφάνεια του κεφαλιού και σε όλο το μήκος των τριχών. Αφήστε το για 15 λεπτά και μετά ξεβγάλτε το με νερό και λουστείτε με το συνηθισμένο σας σαμπουάν.

17. Μπανάνα για να μην πηδούν τα CD

Η αλήθεια ότι είναι λίγο ντεμοντέ πλέον το CD αλλά όλοι έχουμε αρκετά στο σπίτι μας και στο αυτοκίνητο και τα ακούμε. Πολλές φορές η ταλαιπωρημένη επιφάνεια ενός CD το κάνει να αναπηδάει στην αναπαραγωγή του ήχου. Για να το αποφύγετε, τρίψτε το εσωτερικό μίας φλούδας μπανάνας στην (κάτω) επιφάνεια του CD με κυκλικές, απαλές κινήσεις. Κατόπιν, με ένα μαλακό πανί, σκουπίστε ό,τι υπολείμματα έχουν μείνει και μετά γυαλίστε το CD με καθαριστικό τζαμιών. Το κερί που περιέχει η φλούδα της μπανάνας θα χρησιμεύσει για να γεμίσει τις όποιες χαρακιές έχει η επιφάνεια του CD.

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice