Η Γιάννα Αγγελοπούλου με την Γκόλντι Χον και τον σύζυγος της, Κερτ Ράσελ, στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Πρώτη Σημαία» στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο
Η Γιάννα Αγγελοπούλου με την Γκόλντι Χον και τον σύζυγος της, Κερτ Ράσελ, στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Πρώτη Σημαία» στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR
Lifestyle

Σκιάθος: Γκόλντι Χον και Κερτ Ράσελ στην έκθεση «Πρώτη Σημαία»

Οι αστέρες του Χόλιγουντ είχαν συνάντηση με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη

62224-137655.jpg
Newsroom |

Οι χολιγουντιανοί σταρ, Γκόλντι Χον και ο σύζυγος της Κερτ Ράσελ βρέθηκαν στη Σκιάθο, για τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Πρώτη Σημαία»

Τα βλέμματα στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Πρώτη Σημαία» στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο, πέρα από την πρώτη ελληνική σημαία, έκλεψαν οι χολιγουντιανοί  σταρ, Γκόλντι Χον και ο σύζυγος της Κερτ Ράσελ που έδωσαν το «παρών».

Οι δυο αμερικανοί ηθοποιοί αγαπούν πολύ το νησί στο οποίο διαθέτουν εξοχική κατοικία και το επισκέφτονται κάθε καλοκαίρι για τις διακοπές τους, οικογενειακώς.

Οι αστέρες του Χόλιγουντ είχαν συνάντηση με την πρόεδρο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, καθώς και με τους δύο δημάρχους, Σκιάθου και Θεσσαλονίκης, Θοδωρή Τζούμα και Κωνσταντίνο Ζέρβα, αντίστοιχα.

Η Γιάννα Αγγελοπούλου με την Γκόλντι Χον και τον σύζυγος της, Κερτ Ράσελ, στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Πρώτη Σημαία» στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο © ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Σκιάθος: Η ιστορία της πρώτης ελληνικής σημαίας του 1807 «ζωντάνεψε» μέσα από εικαστική έκθεση

Η ιστορία της πρώτης ελληνικής σημαίας που σχεδιάστηκε το 1807, υφάνθηκε και υψώθηκε στη Σκιάθο ανοίγοντας τον δρόμο προς την Ελευθερία του Ελληνικού 'Εθνους «ζωντάνεψε» και πάλι το βράδυ της Κυριακής μέσα από τα εγκαίνια εικαστικής έκθεσης που πραγματοποιήθηκαν στην ιερά Μόνη Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του νησιού για τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, στην εκδήλωση για τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης «Πρώτη Σημαία» στο μοναστήρι του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στη Σκιάθο
© ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/STR

Η πρώτη ελληνική σημαία υφάνθηκε σ' έναν παραδοσιακό αργαλειό με πολύ απλά υλικά. Στη Σκιάθο είχε καταφύγει ο ένδοξος αρχηγός κλεφτών από τη Θεσσαλία Νικοτσαράς και μαζί με τον περίφημο καπετάνιο Γιάννη Σταθά, είχαν το νησί ως ορμητήριο για τον πειρατικό στολίσκο τους. Οι δυο τους σε μυστική συνέργεια με τον πρώτο Ηγούμενο της Μονής, Όσιο Ηγούμενο Νήφωνα σχεδίασαν, ύφαναν και ύψωσαν την πρώτη ελληνική σημαία με το γαλανό βάθος και τον λευκό σταυρό, την πελαγίσια σημαία με τη λιτή αρμονία του ουρανού και της θάλασσας. Το πρωτόλειο αυτό συγκινητικό αυτοσχέδιο σύμβολο, ευλογήθηκε το Σεπτέμβριο του 1807, σε τελετή όπου παρέστη και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

Με αυτές τις μνήμες πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της εικαστικής έκθεσης με τίτλο «Πρώτη Σημαία» με οικοδεσπότη τον δήμαρχο Σκιάθου, Θοδωρή Τζούμα και παρουσία της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή, της προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννας Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού, του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνου Ζέρβα και του Μητροπολίτη Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, Χρυσόστομου.

Η κ.Μενδώνη, εκπροσωπώντας στην εκδήλωση την κυβέρνηση, στάθηκε στον χαιρετισμό της στα ελληνικά σύμβολα λέγοντας πως «εκείνο που χωρίς καμία αμφιβολία αποτυπώνει και εκφράζει με εξαιρετικά ισχυρό και εύλογο τρόπο τη συλλογική ταυτότητα και συνείδηση είναι η ελληνική σημαία. Και μάλιστα η πρώτη σημαία. Η πρωταρχική και πρωτότυπη σημαία που σχεδιάστηκε, υφάνθηκε και υψώθηκε εδώ σε αυτό το μοναστήρι το 1807. Κατά την περίοδο της μεγάλης ζύμωσης, της προετοιμασίας και της ένοπλης δράσης. Μια σημαία που με τον αυτοσχέδιο λευκό σταυρό σε γαλανό βάθος, αυθόρμητα και με πληθωρική αισθητική και συγκινησιακή αμεσότητα εξέφραζε γνήσια και πηγαία την λιτή και καθαρή αρμονία του ουρανού και της θάλασσας. Των κυρίαρχων στοιχείων του ελληνικού τοπίου και της ελληνικής ψυχής. Τα ίδια αυτά, αναλλοίωτα και δυναμικά και πάντοτε μεστά νοημάτων και συμβολισμών στοιχεία αποτελούν την πηγή έμπνευσης της έκθεσης.

Η κ.Αγγελοπούλου - Δασκαλάκη, πρόσθεσε από την πλευρά της, πως «το διαχρονικό μας σύμβολο ενέπνευσε 40 καλλιτέχνες να καταθέσουν δημιουργίες που αποτελούν παρακαταθήκες της πολιτιστικής κληρονομιάς. Να αναστοχαστούν σε ένα σύμβολο όπως είναι η σημαία μας» και στάθηκε σε τρία σημεία που πετυχαίνει η έκθεση: η σύνδεση του παρελθόντος με το μέλλον, η κινητοποίηση της νέας γενιάς και η ευαισθητοποίηση της και τρίτον οι συνεργασίες, οι συνέργειες, οι συμπορεύσεις. «Θέλουμε αυτή τη χρόνια να τη χρησιμοποιήσουμε ως ένα ορόσημο για το μέλλον, γιατί το αξίζουμε», συμπλήρωσε η πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Σκιάθος - Πρώτη ελληνική σημαία - Σαράντα καλλιτέχνες συμμετέχουν με γαλανόλευκα έργα τους στην έκθεση 

Σαράντα διακεκριμένοι και νέοι Έλληνες εικαστικοί συμμετέχουν με έργα τους στην έκθεση «Πρώτη Σημαία» για το ελληνικό σύμβολο που συνδέεται με το νησί της Σκιάθου και την Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Οι σημαίες των συμμετεχόντων εικαστικών, έργα τα οποία στον μεγαλύτερό τους βαθμό δημιουργήθηκαν αποκλειστικά για την έκθεση, εγκαθίστανται στον εξωτερικό και, κυρίως, στον εσωτερικό χώρο της Μονής.

Σταδιακά από σήμερα που έγιναν τα εγκαίνια έως και τις 30 Σεπτεμβρίου οι σαράντα χειροποίητες σημαίες της έκθεσης θα περιμένουν τους επισκέπτες του χώρου για να τις ανακαλύψουν.

Η έκθεση που διοργανώνει ο δήμος Σκιάθου εντάσσεται στο Πρόγραμμα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Ο δήμαρχος του νησιού κ.Τζούμας συνεχάρη όλους όσοι συμμετείχαν για την υλοποίηση της έκθεσης και πρόσθεσε πως η «απλότητα της πρώτης γαλανόλευκης ήταν ευθέως ανάλογη προς τον μόχθο των ανωνύμων που την ύφαιναν στον αργαλειό τους».

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις 

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: Live updates - Τι πρέπει να ξέρουμε για τον κορωνοϊό- Συνεχής ενημέρωση εδώ

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice