Βγάλαμε νικήτρια από το κόκκινο χαλί της γιορτής της Δημοκρατίας

Ποιες και πώς παρέλασαν από τα μαρμάρινα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου

Η μόδα της επετείου: ποιες και πώς παρέλασαν από τα μαρμάρινα σκαλιά του Προεδρικού Μεγάρου στη γιορτή για την 47η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Η δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα, δεν εκβιάζεται, δεν εκχωρείται. Το στυλ όμως οδηγεί σε αδιέξοδα παρόλο που ούτε αυτό εκβιάζεται και δεν εκχωρείται. Στα χρόνια της γιορτής της Δημοκρατίας, οι καλεσμένοι και οι τάσεις αλλάζουν ενώ η σημειολογία και το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης κάθε χρονιά διαφέρει. Άλλο Ανδρέας και Μιμή με Armani (μάλλον) για πρώτη φορά με πρόεδρο τον Κωνσταντίνο Καραμανλη, άλλο Προκόπης Παυλόπουλος, άλλο Σακελλαροπούλου. Εκεί, στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, από το 1975, όταν και ξεκίνησε η δεξίωση με Oscar και Καρέλια, από τα μαρμάρινα σκαλιά παρέλασαν οι εκπρόσωποι της πολιτικής και κοινωνικής ζωής του τόπου. Άλλο Τσάτσος κι άλλο Σαρτζετάκης θα μου πεις, άλλο πακέτο Ντελόρ κι άλλο capital controls. Πέρυσι, η πρόθεση ήταν να εορταστεί ως οφείλει: σεμνά, συμβολικά, συμπεριληπτικά. Όμως ο κορωνοϊός και το πρωτόκολλο επέβαλε μικρή λίστα καλεσμένων. Εφέτος έμοιαζε σαν να μην υπήρχε πανδημία κι έτσι οι καλεσμένοι απόλαυσαν κοκτέιλ, καναπέ, κους κους. Το κοινό παρακολούθησε αρκετά παραπολιτικά αλλά και βαθειά πολιτικά και κυρίως απόλαυσε red carpet εμφανίσεις στην καρδιά του καλοκαιριού.

Πόσα έχουν αλλάξει από το 1974; Ομολογουμένως πολλά κι ανομολόγητα άλλα τόσα. Έχει κόκκινο χαλί η γιορτή της Δημοκρατίας; Έχει. Έχει φωτογράφους που απαθανατίζουν, δημοσιογράφους που σημειώνουν, σχεδιαστές, στυλίστες, μοδίστρες που τους αφορά. Άρα, ναι. Δεν είναι Όσκαρ αλλά δεν πειράζει κιόλας. Η Μακρόν και η Μπάιντεν γιόρτασαν τις δικές τους γιορτές της δημοκρατίας μέσα στον Ιούλιο (14 Julliet και 4th of July αντίστοιχα). Φαίνεται ότι ο Ιούλιος φέρνει αέρα ανανέωσης σε όλους μας, στις ντουλάπες και τα μυαλά μας. Διότι αυτή η γιορτή αποδεικνύει ότι μπορεί να ενώσει όλους όσοι τις υπόλοιπες ημέρες δεν θέλουν να ενωθούν και να τους υπενθυμίσει ότι όλοι όσοι ήπιαν εκεί στην υγειά μας έχουν έναν σκοπό: το κοινό καλό.

Τι πέρασε

Η νικήτρια της βραδιάς είναι η ελεύθερη βούληση. Αφήσαμε στην άκρη τα Zeus & Dione που αποτελούσε ασφαλή επιλογή για Έλληνες και ξένους σχεδιαστές. Εκτός από τη δημοσιογράφο Κατερίνα Παναγοπούλου που όμως της πήγαινε τρομερά το aqua σπαθωτό wrap dress, το οποίο συνδύασε με YSL τσάντα. Η Φώφη Γεννηματά κατάφερε με το one schoulder midnight blue Ancient Kallos στο σωστό μήκος και τα χρυσά πέδιλα να είναι η πιο ξεχωριστή κυρία της βραδιάς Η Κατερίνα Νοτοπούλου τίμησε επίσης το μπλε χρώμα με ένα φόρεμα με φανταστικό ντεκολτέ. Η Φώφη με την εμφάνισή της, επέδειξε απενοχοποιημένα μια χάρη που την είχε κρυμμένη στα έδρανα.

Κατερίνα Παναγοπούλου © NDP Photos

Φώφη Γεννηματά © NDP Photos

Κατερίνα Νοτοπούλου ©instagram/ notopoulou

Η Αριστοτελία Πελώνη επέλεξε The Artians της Κωνσταντίνας Καμπισοπούλου, της σχεδιάστριας που σχεδιάζει και ζωγραφίζει το μετάξι πριν γίνει φόρεμα. Το Nopina dress με τα puff μανίκια και τα θελκτικά cut outs στους ώμους, έδωσε στην Πελώνη που παλεύει καθημερινά με δημοσιογράφους και γραμμές, μια φρεσκάδα.

Αριστοτελία Πελώνη © NDP Photos

Από τις εξαιρετικές της βραδιάς, η Σία Κοσιώνη με μαύρο φόρεμα Alexander McQueen, παπούτσια Gianvitto Rossi και κοσμήματα Kessaris φρόντισε να κρατήσει ένα αιχμηρό look σε ό,τι αφορά την επιλογή των αξεσουάρ. Η Σμαράγδα Καρύδη επέλεξε Deux Hommes στο μπλέ που μου αρέσει: το ύφασμα στα χέρια των σχεδιαστών γίνεται ένα φόρεμα με αριστοτεχνικές λεπτομέρειες στους ώμους και την πλάτη που αγκαλιάζει το σώμα της. Η Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους επέλεξε λευκό Costarellos την επόμενης σεζόν με πολύ βαθύ ντεκολτέ και κεντημένα λουλούδια ήταν μαζί με τη Σοφία Μπεκατώρου, η οποία φόρεσε κοραλί μεταξωτό φόρεμα με halterneck και ξεφτάκια. Οκ, καλοκαίρι είναι.

Σία Κοσιώνη, Κώστας Μπακογιάννης ©Eurokinissi/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Δημήτρης Καταλειφός, Σμαράγδα Καρύλη, Χρήστος Λούλης © NDP Photos

Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Σοφία Μπεκατώρου © NDP Photos

Η Νόνη Δούνια, που πέρυσι είχε επιλέξει ένα φίνο cocktail dress, παγιδεύτηκε σ΄ένα πορτοκαλί καφτάνι με υπέρλαμπρα χρυσά αξσουάρ. Η Έλενα Ράπτη με cocktail dress του Βασίλη Ζούλια με φιόγκο στη μέση έφερε σιξτάδικο αέρα και με το Μπαρντώ μαλλί της. Η Κάτια Δανδουλάκη με τις πέρλες και το cocktail dress της σε παράδοξο για την εποχή γκρι με ντραπέ λεπτομέρειες στο μπούστο έφερε το Διαφάνι στην Ηρώδου Αττικού. Το clutch της ήταν σίγουρα της Λουκίας, επιστήθιας φίλης της ηθοποιού που απλικάρει φίνες δαντέλες σε αξεσουάρ δίνοντάς τους νέα πνοή.

Εύη Μωραϊτίδου, Νόνη Δούνια © NDP Photos

Κατερίνα Μονογιού,Έλενα Ράπτη ©Eurokinissi/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Κάτια Δανδουλάκη ©NDP Photos

Η Νίκη Λυμπεράκη με color blocking φόρεμα και Louis Vuitton τσάντα πέρασε τη βάση ενώ από τα ενδιαφέροντα της βραδιάς ήταν η επιλογή του πράσινου για την Έλενα Ακρίτα και τη Νίκη Κεραμέως. Δεν ήμουν εκεί να κάνω ρεπορτάζ και μπορεί τα φλας από τις φωτογραφίες να μας ξεγέλασαν αλλά οι τόνοι τους ήταν παρεμφερείς. Λινό για την υπουργό, μετάξι μάλλον για τη συγγραφέα και δημοσιογράφο. Έχω την εντύπωση ότι η Κεραμέως έχει φορέσει το ίδιο ρούχο πάλι στο Προεδρικό Μέγαρο. Βεβαίως και η ΠτΔ, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, επέλεξε emerald green κι εκείνη αλλά τα κουμπάκια που στόλιζαν όλην την πλάτη την αναδεικνύουν ιέρεια της χειροποίητης δουλειάς.

Λίνα Παπαδάκη, Κώστας Γιαννακίδης, Νίκη Λυμπεράκη

Σύλβα Ακρίτα,Έλενα Ακρίτα ©NDP Photos

Κατερίνα Σακελλαροπούλου ©ΑΠΕ-ΜΠΕ/ Αλέξανδρος Μπελτές

Τη Διονυσία Αυγερινοπούλου δεν τη γνώριζα αλλά θα της πω μπράβο για την επιλογή να βάλει το φόρεμα με τον ένα ώμο με τη φιούμπα που αν κάτσεις δεξιά της, μπορεί και να μην δεις το πρόσωπο της. Το ζωνάκι της Αλεξίας Τασούλη, το clutch της Έμυς Λιβανίου και οι γόβες της Ραλλίας Χρηστίδου ήταν ευχάριστες νότες. Ολοκληρώνω με το γιν και το γιάνγκ της πρόσφατης εκδήλωσης για τον εορτασμό της αποκατάστασης της Δημοκρατίας: τη Γιάννα Αγγελοπούλου και τη Ντόρα Μπακογιάννη, οι οποίες, μάλιστα κατέβηκαν τα σκαλιά αγκαζέ με τον Ισίδωρο Κούβελο. Λευκά ριχτά κι ανάλαφρα η βουλευτής, μαύρα body concious και μακρύ κοντό με μαύρο καλσόν η επικεφαλής της Επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Έμυ Λιβανίου © NDP Photos

Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, Ισίδωρος Κούβελος, Ντόρα Μπακογιάννη ©Eurokinissi/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ