Ο πρίγκιπας Γεώργιος και η πριγκίπισσα Σάρλοτ φτάνουν πρώτη μέρα στο σχολείο, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους Δούκα και Δούκισσα του Κέιμπριτζ, 2019
Ο πρίγκιπας Γεώργιος και η πριγκίπισσα Σάρλοτ φτάνουν πρώτη μέρα στο σχολείο, συνοδευόμενοι από τους γονείς τους Δούκα και Δούκισσα του Κέιμπριτζ, 2019 © Getty Images/ WPA Pool

Μια ιστορία βασιλικών επιθέτων (για όσους είχαν την απορία)

O μικρός πρίγκιπας Γεώργιος ξεκινά άλλη μια σχολική χρονιά με ένα μάλλον «κοινό» ονοματεπώνυμο
  • A-
  • A+
Βρετανική βασιλική οικογένεια: Τι ισχύει για τα παιδιά όταν πηγαίνουν στο σχολείο.

Το πρώτο κουδούνι «χτύπησε» και στο Thomas Battersea και, αν και τρίτος στη σειρά διαδοχής του βρετανικού θρόνου, ο μικρός πρίγκιπας Γεώργιος ξεκινά άλλη μια σχολική χρονιά με ένα μάλλον «κοινό» ονοματεπώνυμο.

Μπορεί τα τρία παιδιά του πρίγκιπα Ουίλιαμ και της Κέιτ να γεννήθηκαν με βαρυσήμαντους τίτλους, όμως μέσα στην τάξη και στο προαύλιο του σχολείου τους, τα «αυτού υψηλότητα», τα «πρίγκιπες» και «πριγκίπισσες» πάνε περίπατο, όπως άλλωστε επιτάσσουν άγραφοι νόμοι σωστής διαπαιδαγώγησης, μαθητικής άμιλλας, δικαιωμάτων και ισότητας, και φυσικά όπως «αρέσει» στους γονείς Ουίλιαμ και Κέιτ που επιθυμούν τα παιδιά τους να έχουν όσο το δυνατόν πιο φυσιολογική (προσγειωμένη, αλλιώς) παιδική ηλικία.

 

 

Το μέλλον της βρετανικής μοναρχίας ακούει απλά στα «Γεώργιος», «Σάρλοτ» και «Λούις». Και σίγουρα, δεν αναμένεται από δασκάλους, συμμαθητές και λοιπό εκπαιδευτικό και μη προσωπικό να υποκλίνονται μπροστά στις «αθώες» πλην εξέχουσες προσωπικότητες του γνωστού ιδρύματος. Το είχε επιβεβαιώσει και ο πρώην διευθυντής του 23 χιλιάδων λιρών το χρόνο «Thomas Battersea», του σχολείου που πηγαίνουν και φέτος ο 8χρονος Γεώργιος και η 6χρονη Σάρλοτ (ο 3χρονος Λούις επέστρεψε στο νηπιαγωγείο Willcocks) - που είχε πει σε δημοσιογράφους πως τα δισέγγονα της βασίλισσας Ελισάβετ «δεν απολαμβάνουν, σε καμία περίπτωση, ξεχωριστή αντιμετώπιση από τα υπόλοιπα παιδιά του σχολείου».

 

 

Μάουντμπατεν-Ουίνδσορ

Για το επώνυμο, τα πράγματα περιπλέκονται κάπως. Από «τεχνικής» άποψης, το επώνυμο των μελών της βασιλικής οικογένειας είναι Μάουντμπατεν-Ουίνδσορ. Αυτό χρησιμοποιούν η Μέγκαν και ο πρίγκιπας Χάρι για τα δυο δικά τους παιδιά, τον Άρτσι Χάρισον και τη Λίλιμπετ Νταϊάνα.

Η βασιλική οικογένεια ανήκει στον «Οίκο του Ουίνδσορ» από το 1917 - έως τότε «Οίκος της Σαξονίας-Κόμπουργκ & Γκότα», όπως είχε προκύψει από τον γάμο της βασίλισσας Βικτώρια με τον πρίγκιπα Άλμπερ, ο οποίος ήταν γερμανός, εξ ου και οι γερμανικές ρίζες του ονόματος. Τη μετονομασία του Οίκου σχεδόν επέβαλε το ισχυρό αντι-γερμανικό αίσθημα που κατέκλυζε το Ηνωμένο Βασίλειο μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, έτσι και το Στέμμα επέλεξε το πιο «βρετανικό» Ουίνδσορ.

Με τον ερχομό του πρίγκιπα Φίλιππου στην οικογένεια θα προκύψει μια ακόμη αλλαγή-προσθήκη, με το Μάουντμπατεν αυτή τη φορά, επώνυμο που υιοθέτησε ο Φίλιππος όταν αποποιήθηκε τον τίτλο του πρίγκιπα της Ελλάδας και της Δανίας για να παντρευτεί την Ελισάβετ. Το όνομα άνηκε στους παππούδες του από την πλευρά της μητέρας του - είναι η αγγλική «απόδοση» του γερμανικού Μπάτενμπεργκ. Το Παλάτι δεν συνήθισε αμέσως την αλλαγή (επισημοποιήθηκε το 1960), για την ακρίβεια τους πήρε κάπου… 13 χρόνια μετά τον γάμο του Φίλιππου με την τότε πριγκίπισσα Ελισάβετ και 8 χρόνια αφότου η Ελισάβετ στέφτηκε βασίλισσα της Αγγλίας. Η ονομασία «Οίκος του Ουίνδσορ», βέβαια, παρέμεινε ως έχει, απλά «εμπλουτίστηκε» το επώνυμο όσων περιέκλειε αυτός ο Οίκος, επώνυμο που θα χρησιμοποιούσαν πλέον όταν, και ανάλογα την περίσταση, τα «αυτού υψηλότητα» παραήταν επίσημα, απόμακρα, απρόσωπα.

 

 

Οι «Κέιμπριτζις»

Ο πρίγκιπας Γεώργιος, η πριγκίπισσα Σάρλοτ και ο πρίγκιπας Λούις χρησιμοποιούν, και στο σχολείο τους, το επώνυμο Κέιμπριτζ, από τους τίτλους των γονιών τους, Δούκα και Δούκισσας του Κέιμπριτζ. Το «γράφει» και η σχολική τσάντα του μικρού Γεώργιου που δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης. Την πρώτη μέρα του στο Thomas Battersea, το 2017, ο φωτογραφικός φακός εστίασε πάνω στο ταμπελάκι της που έγραφε «Γεώργιος Κέιμπριτζ».

 

 

Οι «Ουέιλς»

Οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι στα δικά τους σχολικά χρόνια, αλλά και κατά τη θητεία στους στο στράτευμα, είχαν το επίθετο Ουέιλς. Ουίλιαμ και Χάρι Ουέιλς (Wales/Ουαλία), από τον τίτλο του πατέρα τους Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Linda Evangelista
Είμαι με τη Λίντα
Ο Hamish Bowles στο Met Gala 2019
O Hamish Bowles αναλαμβάνει το ιστορικό «World of Interiors»
Back to top