5 κοινωνικά μηνύματα στο Met Gala και ο σάλος με την Ντελεβίν
Δεν ήταν μόνο η Αλεξάντρια-Οκάσιο Κορτέζ που ζήτησε φορολόγηση του πλούτου...
5 καλεσμένοι του φετινού Met Gala που έδωσαν κοινωνικά μηνύματα φορώντας ρούχα με σλόγκαν. Όμως η Κάρα Ντελεβίν κατηγορείται για φάουλ.
Τα Met Gala, κάθε χρόνο, ξεχωρίζουν για τον δημιουργικό οίστρο των celebrities. Όλοι φορούν, υποχρεωτικά, ρούχα με συγκεκριμένο θέμα, άρα και νόημα, φανερό ή κρυφό.
Στο φετινό Met Gala κάποιοι καλεσμένοι χρησιμοποίησαν τα ρούχα τους για να εκφράσουν τις απόψεις τους με πιο εκκωφαντικό τρόπο και να βροντοφωνάξουν το σύνθημα και το μήνυμά τους. Ήταν μια υπέροχη ευκαιρία, δεδομένης της παγκόσμιας μιντιακής κάλυψης του event.
Μόνο που η Κάρα Ντελεβίν του μαχητικού φεμινισμού ξεπέταξε κάπως άσκεφτα το σύνθημά της, και μάλλον πήρε στον λαιμό της και τη Μαρία Γκράτσια Κιούρι του Dior. Αλλά αυτά θα τα διαβάσετε παρακάτω.
Τον μεγαλύτερο ντόρο έκανε το φόρεμα της Αλεξάντρια-Οκάσιο Κορτέζ με την απαίτηση «Φορολογήστε τους πλούσιους». Η ακτιβιστική δήλωση ενός μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ υπήρξε σημαντική, με δεδομένο ότι έγινε σε έναν χώρο γεμάτο πλούσιους. Η AOC (όπως αποκαλείται συχνά) ζητά επανειλημένως υψηλότερη φορολογία για τους εύπορους, ώστε να υλοποιηθούν κοινωνικά προγράμματα. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στο twitter, το «μέσο είναι το μήνυμα».
Ο Έλιοτ Πέιτζ παραβρέθηκε στο Met Gala με μαύρο κοστούμι Balenciaga κι ένα αξεσουάρ που προκάλεσε σούσουρο. Πολλοί θεώρησαν πως το πράσινο γαρίφαλο στο πέτο είναι αναφορά στον Όσκαρ Ουάιλντ. Κάποτε ο βρετανός συγγραφέας ζήτησε από τους φίλους του να φορέσουν πράσινα γαρίφαλα στα πέτα τους, ένα αντικείμενο που έγινε σύμβολο για να δηλώσει κάποιος ότι είναι ομοφυλόφιλος.
Η Οκάσιο-Κορτέζ δεν ήταν η μόνη θεσμική εκπρόσωπος του λαού που έστειλε μήνυμα με το φόρεμά της. Η Carolyn Maloney εμφανίστηκε με ένα πολύχρωμο φόρεμα με πολλά layers όπου το καθένα ζητούσε «ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες». Όσοι έχετε δει τη σειρά Mrs. America με την Κέιτ Μπλάνσετ, αντιλαμβάνεστε σε ποιο θέμα αναφέρεται η Maloney. Η Τροπολογία Ίσων Δικαιωμάτων, που εγγυάται ίσα δικαιώματα για τις γυναίκες, βρίσκεται στην Αμερική σε εκκρεμότητα από τα 70s. Δεν μπορεί να μπει στο Σύνταγμα, καθώς πρέπει να επικυρωθεί σε 38 πολιτείες, κάτι που δεν έχει συμβεί ακόμα.
H Carolyn Maloney έχει ξανακάνει πολιτική δήλωση στο Met Gala του 2019, και μάλιστα φορώντας Βασίλη Ζούλια. Το κίτρινο φόρεμά της καλυπτόταν από ένα μπουφάν πυροσβέστη με αναφορά στην 11η Σεπτεμβρίου. Ήταν το πιο δυνατό μήνυμα-φόρος τιμής στα θύματα εκείνης της αποφράδας μέρας του 2001, που μάλιστα έγινε νόμος του κράτους τον Ιούλιο του 2019 με τον τίτλο Never Forget the Heroes Act.
Η Κάρα Ντελεβίν επέλεξε να φορέσει μια λευκή φόρμα με μήνυμα κατά της πατριαρχίας. Το σύνθημα «Peg Patriarchy» ήταν γραμμένο πάνω σε ένα αλεξίσφαιρο γιλέκο Dior και αναφέρεται, για να το θέσουμε κομψά, σε σεξουαλικό βοήθημα για τον ανασκολοπισμό του σεξουαλικού συντρόφου (το στραπόνι ελληνιστί).
Ωστόσο, συζήτηση έγινε όχι μόνο για το μήνυμα αυτό καθαυτό, αλλά και για τα πνευματικά δικαιώματα. Η Luna Matatas, μια sex coucher από τον Καναδά, εισήγαγε τον όρο το 2015 και καταγγέλει πως δεν της αποδόθηκε το κρέντιντ από την Ντελεβίν και τη Μαρία Κιούρι του Dior. Η Matatas διαθέτει επιχείρηση με το όνομα Peg The Patriarchy εδώ και πέντε χρόνια και εμπορεύεται ρούχα, αξεσουάρ και κούπες που έχουν τυπωμένο πάνω τους το σλόγκαν.
Η επαγγελματίες παίκτρια ποδοσφαίρου Megan Rapinoe κρατούσε ένα τσαντάκι που έγραφε «In Gay We Trust». Ο σχεδιασμός τόσο του κόκκινου κοστουμιού της όσο και του μπλε αστραφτερού πουκάμισού της ανήκει στον Sergio Hudson, του ανθρώπου που σχεδίασε το μοβ κοστούμι που φορούσε η Μισέλ Ομπάμα στην ορκωμοσία του Μπάιντεν.