Girlhood: Ένα ντοκιμαντέρ για την κοριτσίστικη εφηβεία

Μια παραγωγή του Onassis Culture που αξίζει να δει κανείς και παίζεται στις Νύχτες Πρεμιέρας

Girlhood: Ένα ντοκιμαντέρ των Βάνιας Τέρνερ και Μαρίας Σιδηροπούλου για την κοριτσίστικη εφηβεία, τα προβλήματα και τον σεξισμό σήμερα στην Ελλάδα.

Κοριτσίστικη εφηβεία στον καιρό της πανδημίας, της τηλεκπαίδευσης, του TikTok. Τρεις δεκαεφτάχρονες φίλες περνούν τον χειμώνα στην πόλη τους, την Αθήνα. Χρονιά Πανελληνίων, κρύο, όλη η ζωή τρέχει στο ίντερνετ. Όλα βαρετά, μάταια, αγχωτικά, εκτός από τις φίλες. 

Το ντοκιμαντέρ «Girlhood» των Βάνιας Τέρνερ και Μαρίας Σιδηροπούλου είναι μια παραγωγή του Onassis Culture. Παίζεται σήμερα, Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου, στις Νύχτες Πρεμιέρας και δεν θέλεις να τη χάσεις, ειδικά αν είσαι μάνα ή πατέρας. Σταχυολογούμε προβληματισμούς των πρωταγωνιστριών και λογικά δεν χρειάζεται τίποτα περισσότερο για να σε πείσουμε να ψάξεις για να δεις το «Girlhood».

- «Σίγουρα νιώθω πιο όμορφη όταν βάφομαι». 

- «Αρκετές φορές την ημέρα σκέφτομαι την εμφάνισή μου. Είμαι και πολλές ώρες στα social media και βλέπεις εκεί αδύνατες κοπέλες, που έχουν flat κοιλιά. Εγώ μια ζωή ήμουν στρουμπουλούλικο παιδιά και γι’ αυτό το λόγο με έκραζαν, γενικώς μου έκαναν μπούλιγκν και τα λοιπά». 

- «Κάτι που έχω κάνει κι εγώ γιατί το είδα στο ίντερνετ είναι να μην τρώω για μέρες. Άρχισε να πονάει το στομάχι μου, γι’ αυτό το σταμάτησα». 

- «Δεν έχω αγόρια φίλους. Επειδή, και δεν μπορούν να με καταλάβουν, αλλά και επειδή όσα αγόρια έχω γνωρίσει στην ηλικία μου έχουν πολύ εσωτερικευμένο τον σεξισμό. Αναπαράγουν αυτή την “ιδεολογία” τέλος πάντων και στους φίλους τους, κάνουν συνέχεια σεξουαλικά αστεία. Μόνοι τους γελάνε και είναι λίγο sad». 

- «Κανείς δεν θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να με κοιτάει περίεργα, σεξουαλικά».

- «Είναι λίγο σαν να καταστρέφουμε τα αγόρια, που συμπεριφέρονται σαν βρέφη, που δεν έχουν λογική, που δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν είναι ΟΚ να κάνεις κάτι. Νιώθω ότι δεν τους δίνουν και την ευκαιρία να το καταλάβουν αυτό».

- «Άμα δεν κάνω κάποια πράγματα (στο σπίτι), θα θεωρηθώ τεμπέλα ή ότι δε βοηθάω ή ότι δε με νοιάζει που κουράζεται η μητέρα μου, ενώ τα ίδια αν δεν τα κάνει ο αδελφός μου, δεν έχει καμιά σημασία. Αυτή ήταν η πρώτη επαφή μου με τον σεξισμό». 

- «Από την αρχή της εφηβείας μου, στο δρόμο υπήρξαν περίεργα βλέμματα από άνδρες, περίεργα σχόλια. Και έχω μάθει να παίρνω δυστυχώς διαφορετική διαδρομή που μπορεί να μη με βολεύει τόσο». 

- «Δεν είναι εύκολο να νιώθω ΟΚ με τον εαυτό μου. Περισσότερο με το σώμα μου. Ειδικά όταν θεωρούμαι το μη αποδεκτό». 

- «Αν είσαι κοπέλα, σε κρίνουν λίγο πιο αυστηρά. Γιατί υπάρχει αυτό το ελαφρυντικό στα αγόρια, ότι είναι αγόρια, άσ’ τον να κάνει τη βλακεία του. Ενώ τα κορίτσια πρέπει να είναι πολύ σοβαρά, και μετρημένα, και τέλεια». 

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice