Η L’Oréal Hellas και η We4all ενώνουν τις δυνάμεις τους

Για την αποκατάσταση των περιοχών Ραφήνας-Πικερμίου, Νέας Μάκρης-Μαραθώνα και Εύβοιας που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές

Οι Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Επικοινωνίας L’Oréal Hellas και Γιάννης Ηλιόπουλος, Συνιδρυτής We4all μιλούν στην Athens Voice για το κοινό πρόγραμμα αναδάσωσης.

Όταν η Αττική δοκιμάστηκε από τις πυρκαγιές του 2018, πολλοί ήταν εκείνοι που έσπευσαν να βοηθήσουν: εθελοντές, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί, δήμοι και επαγγελματίες. Ανάμεσά τους και η L’Oréal Hellas που ένωσε τις δυνάμεις της με το Ίδρυμα του Ομίλου L'Oréal, προσφέροντας στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό δωρεές συνολικού ύψους 350.000 ευρώ, για την παροχή πρώτων βοηθειών και στήριξης σε οικογένειες, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές. Τρία χρόνια μετά που το φυσικό περιβάλλον ετοιμάζει την αναγέννησή του, η L’Oréal Hellas συνεργάστηκε με το Μη Κερδοσκοπικό Περιβαλλοντικό Οργανισμό We4All για να ενισχύσει το έργο της αναδάσωσης προσφέροντας 6000 νέα δέντρα για τις περιοχές Ραφήνα-Πικέρμι και Νέα Μάκρη-Μαραθώνα. Πριν όμως προλάβει να ολοκληρωθεί η δράση, νέες πυρκαγιές έπληξαν το καλοκαίρι του 2021 την Αττική και την Εύβοια. Η L’Oréal Hellas ανταποκρινόμενη με αίσθημα ευθύνης στις νέες έκτακτες ανάγκες, διπλασίασε την οικονομική της στήριξη προς τον We4All σε 12.000 δενδρύλια. Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μέρος του παγκοσμίου προγράμματος βιωσιμότητας του Ομίλου L’Oréal, «L’Oréal for the Future». Μιλήσαμε με την Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Επικοινωνίας της L’Oréal Hellas και τον Γιάννη Ηλιόπουλο, Γενικό Διευθυντή και Συνιδρυτή της We4all για να μάθουμε περισσότερα για αυτή τη συνεργασία.

Αλεξία Μπρη, Διευθύντρια Επικοινωνίας της L’Oréal Hellas

Κυρία Μπρη, πείτε μας λίγα λόγια για το πρόγραμμα βιωσιμότητας L’Oréal for the Future.
Οι περιβαλλοντικές και κοινωνικές προκλήσεις αυξάνονται μέρα με τη μέρα, οπότε η βιωσιμότητα αποτελεί μονόδρομο για όλους. Στο πλαίσιο αυτό, η L’Oréal έχει δεσμευτεί να προχωρήσει σε έναν ριζικό μετασχηματισμό, που είναι απαραίτητος για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Το πρόγραμμα «L'Oréal for the Future» αποτελεί τη φιλόδοξη δέσμευση του Ομίλου L’Oreal για βιωσιμότητα προς το 2030 και βασίζεται σε τρεις πυλώνες: Μετασχηματισμό του επιχειρηματικού μας μοντέλου με στόχο τον σεβασμό των ορίων του πλανήτη. Ενδυνάμωση του οικοσυστήματός μας, βοηθώντας στη μετάβαση προς ένα πιο βιώσιμο κόσμο. Συμβολή στην επίλυση των παγκόσμιων προκλήσεων, μέσα από τη στήριξη κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών.

Πώς προέκυψε η συνεργασία με τον περιβαλλοντικό οργανισμό We4All;
Α.Μ.: Η L’Oréal Hellas, παραμένει σταθερά ενεργή σε τοπικό επίπεδο. Μια από τις βασικές μας προτεραιότητές είναι να συνδράμουμε όσο μπορούμε στην αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων μας – μια ανάγκη που δυστυχώς κάθε χρόνο γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη εξαιτίας της τεράστιας έκτασης της περιβαλλοντικής καταστροφής που συντελείται από τις πυρκαγιές στη χώρα μας. Στην προσπάθεια αυτή δε θα μπορούσαμε να βρούμε καλύτερο σύμμαχο από την περιβαλλοντική οργάνωση We4All, που έχει σαν αποστολή της να βοηθήσει τον πλανήτη να θεραπευτεί και να θυμίσει στους ανθρώπους ότι η Γη είναι το σπίτι μας, πριν να είναι αργά. Έχοντας μέχρι σήμερα φυτέψει πάνω από 45.000 δέντρα σε όλη την Ελλάδα, έχει πλέον λάβει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος αλλά και στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση ενός ολοένα αυξανόμενου κοινού. Σκοπός μας είναι να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να μπορέσουμε μαζί να αυξήσουμε ακόμα περισσότερο το αποτύπωμα αυτό.

Κύριε Ηλιόπουλε, ποια είναι η φιλοσοφία της We4All και τι περιλαμβάνουν οι δράσεις της;
Η We4all είναι μια μεγάλη οικογένεια που αποτελείται από ανθρώπους όλων των κοινωνικών ομάδων, οι οποίοι θέλουν να βοηθήσουν τον πλανήτη να θεραπευτεί. Όραμά μας είναι να δούμε την ανθρωπότητα να συνυπάρχει σε αρμονία με την φύση και τις υπόλοιπες μορφές ζωής. Κάνουμε εύκολο σε ανθρώπους να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις οι οποίες τους φέρνουν κοντά και έχουν έναν απτό και θετικό, περιβαλλοντικό αντίκτυπο. Οι δράσεις μας περιλαμβάνουν δενδροφυτεύσεις και αναδασώσεις, καθαρισμούς παραλιών και δασικών εκτάσεων, καθώς και περιβαλλοντική εκπαίδευση παιδιών σε μικρές ηλικίες.

Μια κινεζική παροιμία λέει «η καλύτερη στιγμή να φυτέψει κάποιος ένα δέντρο είναι 20 χρόνια πριν. Η δεύτερη καλύτερη στιγμή είναι τώρα». Συμφωνείτε; Ποιος είναι ο στόχος της We4All για τις δενδροφυτεύσεις;
Γ.Η.: Συμφωνούμε απόλυτα και αυτή είναι και η φιλοσοφία μας. 10 ή 20 χρόνια από σήμερα, θα ευχόμαστε να είχαμε σήμερα φυτέψει όσα περισσότερα δέντρα μπορούσαμε. Δεν θέλουμε να κοιτάμε το παρελθόν με λύπη που δεν κάναμε ό, τι περνάει από το χέρι μας. Γι’ αυτό και οι στόχοι μας είναι πολύ μεγάλοι και κάνουμε καθημερινά το όραμά μας πραγματικότητα. Θέλουμε μέχρι το 2030 να έχουμε φυτέψει ένα δισεκατομμύριο δέντρα σε όλο τον κόσμο, και θέλουμε στα επόμενα 3 χρόνια, το ένα εκατομμύριο από αυτά να έχει φυτευτεί στην Αττική, με πολύ περισσότερα στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμα συνεργασίας L’Oréal Hellas και We4All και σε ποιες περιοχές απευθύνεται;
Α.Μ.: Η νέα στρατηγική μας συνεργασία με τη We4all περιλαμβάνει ένα πολυεπίπεδο σχέδιο δράσης με απτό αποτύπωμα για τις επόμενες γενιές. Πρώτος σταθμός στην προσπάθειά μας αποτελεί η αποκατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων και η περιβαλλοντική ανάπτυξη των ευρύτερων περιοχών Ραφήνας-Πικερμίου και Νέας Μάκρης-Μαραθώνα, που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2018 στην Αττική. 

Στόχος μας είναι να δώσουμε νέα πνοή στις περιοχές αυτές, μέσα από μια σειρά στοχευμένων δράσεων όπως: δενδροφύτευση 100 στρεμμάτων καμένων δασικών εκτάσεων με την προσθήκη 6.000 νέων δέντρων, καθαρισμοί 10 στρεμμάτων δασικών και αστικών εκτάσεων από απορρίμματα και τοποθέτηση 30 κάδων ανακύκλωσης χαρτιού και πλαστικών, καθώς και περιβαλλοντική εκπαίδευση 1000 μαθητών δημοτικών σχολείων της περιοχής.

Το πρόγραμμα αυτό αποτελεί τον πρώτο μόλις σταθμό μιας μακροχρόνιας συνεργασίας με την οργάνωση We4all με κοινή αποστολή το σεβασμό των ορίων του πλανήτη μας. Οι μελλοντικές μας δράσεις θα αφορούν ευρύτερες περιοχές της χώρας – ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής και τις περιοχές όπου οι δασικές εκτάσεις είναι έτοιμες να αναγεννηθούν.

Γιατί θεωρείτε σημαντική την περιβαλλοντική εκπαίδευση των μαθητών;
Γ.Η.: Είναι για εμάς μια «επένδυση» στο μέλλον. Τα παιδιά, σε όσο πιο νεαρές ηλικίες είναι ακόμα πολύ δεκτικά σε ερεθίσματα και μηνύματα. Θέλουμε να λάβουν τη σωστή διαπαιδαγώγηση σχετικά με το περιβάλλον και την φύση από νωρίς. Αν ο κόσμος μας είχε μια μεγαλύτερη αντίληψη σχετικά με τη βιωσιμότητα και το περιβάλλον, όπως πχ έχει ο κόσμος στην βόρεια Ευρώπη, τότε σήμερα πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε θα ήταν ήδη παρελθόν. Όπως λοιπόν ισχύει η παροιμία με τα δέντρα, έτσι πιστεύουμε ότι ισχύει και με τους ανθρώπους. Πρέπει να κάνουμε το καλύτερο που περνάει από το χέρι μας, ΣΗΜΕΡΑ.

Πώς ενισχύει το έργο σας η συνεργασία με τη L'Oreal Hellas;
Γ.Η.: Η L'Oréal Hellas βρίσκεται στην κορυφή της Περιβαλλοντικής Συμμαχίας της We4all. Είναι μια πολύ ισχυρή εταιρεία με μεγάλο κοινωνικό όραμα και αποτύπωμα, η οποία πίστεψε από την αρχή στον οργανισμό μας και έδειξε έμπρακτα την στήριξή της. Με την βοήθειά της έχουμε ήδη ξεκινήσει την φύτευση συνολικά 12.000 δέντρων που θα δημιουργήσουν πολλαπλούς πνεύμονες πρασίνου για την χώρα μας.

Τους μήνες που πέρασαν, η Ελλάδα βίωσε μία ακόμα μεγάλη οικολογική καταστροφή λόγω των πυρκαγιών. Πώς αποφάσισε η L’Oreal Hellas να διπλασιάσει τη χορηγία της;
Α.Μ.: Ανταποκρινόμενη με αίσθημα ευθύνης στις έκτακτες ανάγκες που προέκυψαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού στη χώρα μας, η L’Oréal Hellas αποφάσισε να προχωρήσει σε επιπρόσθετη δωρεά προς της We4all, για την αγορά, δενδροφύτευση και φροντίδα ακόμα 6.000 νέων δενδρυλίων, τα οποία θα φυτευτούν στις πληγείσες περιοχές της Αττικής και της Εύβοιας, με βάση τις οδηγίες των Αρχών.

Τα νέα αυτά δενδρύλια αύξησαν σε 12.000 το συνολικό αριθμό των νέων δέντρων που δώρισε η L’Oréal Hellas, συμβάλλοντας έτσι ενεργά στην τεράστια συλλογική προσπάθεια αποκατάστασης των πνευμόνων πρασίνου της χώρας μας, σε αυτή την τόσο κρίσιμη περίοδο. Η περιβαλλοντική καταστροφή του καλοκαιριού ήταν τόσο μεγάλη και οι ανάγκες τόσο τεράστιες, που ήταν εξαιρετικά σημαντικό να εντείνουμε ακόμα περισσότερο τις δράσεις μας, για το καλό του πλανήτη και της χώρας μας.

Μετά την μεγάλη οικολογική καταστροφή των περασμένων μηνών, η Ελλάδα χρειάζεται ακόμα περισσότερο πνεύμονες πρασίνου. Άλλαξε αυτό τα σχέδια και τους στόχους του We4All;
Γ.Η.: Παρά το γεγονός ότι εμείς ποτέ δεν περιμένουμε μια καταστροφή για να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, η αυξημένη ευαισθητοποίηση του κόσμου μας έδωσε μια μεγαλύτερη στήριξη και ώθηση στο έργο μας. Διπλασιάστηκε ο προγραμματισμένος αριθμός των δέντρων προς φύτευση αυτή τη χρονιά και δουλεύουμε σε εντατικούς ρυθμούς για ακόμα μεγαλύτερες ενέργειες. Τα σχέδιά μας παραμένουν τα ίδια, όμως τα μεγέθη μεταβλήθηκαν προς τα πάνω.

Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να επιβιώσουν τα νέα δενδρύλια που φυτεύονται; Πώς εξασφαλίζεται η διαβίωσή τους;
Γ.Η.: Τα δενδρύλλια που φυτεύονται συναντούν δυσκολία κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Φέτος περάσαμε ένα πολύ ζεστό καλοκαίρι χωρίς βροχές. Η We4all αναλαμβάνει το πότισμα των δέντρων που φυτεύει για τα επόμενα 2-3 χρόνια μέχρι η ρίζα τους να έχει φτάσει αρκετά βαθιά και να παίρνει πλέον νερό από την Γη. Το ποσοστό επιτυχίας στις φυτεύσεις μας είναι συνήθως πάνω από 90%, και σε πολλές περιπτώσεις αντικαθιστούμε τις απώλειες με νέα δέντρα.

Αν θέλει κάποιος να συμμετάσχει/ βοηθήσει με ποιο τρόπο μπορεί; Πώς θα μπορούσε να ενισχυθεί ο αγώνας ενάντια στις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής;
Α.Μ.: Εταιρείες, δημόσιες Αρχές, οργανισμοί, ιδιώτες, κανείς δεν μπορεί να πολεμήσει μόνος την κλιματική αλλαγή ή τις επείγουσες περιβαλλοντικές ανάγκες. Το κοινό μέλλον είναι καθήκον όλων: για να είμαστε όλο και περισσότεροι να το υπερασπιστούμε, πρέπει να αποδεικνύουμε καθημερινά με πράξεις τη δέσμευσή μας στην περιβαλλοντική ανάκαμψη.

Στο πλαίσιο αυτό, εγκαινιάσαμε πριν από λίγες ημέρες τις δράσεις αναδάσωσης, που βρίσκονται κάτω από την ομπρέλα της συνεργασίας μας με τη We4All, με μια ημέρα εθελοντισμού των εργαζομένων της L’Oréal Hellas. Περισσότεροι από 240 εργαζόμενοι της εταιρείας μας συμμετείχαν σε μια μεγάλη δράση δενδροφύτευσης στον οικισμό του Νέου Βουτζά στο Δήμο Μαραθώνα και όλοι μαζί κατάφεραν να φυτέψουν 1.000 νέα δέντρα, τα οποία θα δώσουν σταδιακά νέα πνοή στην καμμένη περιοχή.

Μαζί με τη We4All, προσκαλούμε και όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην προσπάθειά μας αυτή. Στο website του οργανισμού we4all.gr, καθώς και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του οργανισμού (Instagram: we4all_official, Facebook: we4all), οι πολίτες μπορούν να ενημερώνονται για τις μελλοντικές δράσεις και να συμμετάσχουν αν το επιθυμούν.


Σχετικά με τη we4all
Η we4all είναι ένας Μη Κερδοσκοπικός Περιβαλλοντικός Οργανισμός που έχει σαν αποστολή να βοηθήσει τον πλανήτη να θεραπευτεί και να θυμίσει στους ανθρώπους ότι η Γη είναι το σπίτι μας, πριν να είναι αργά. Έχοντας μέχρι σήμερα φυτέψει πάνω από 45.000 δέντρα σε όλη την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου, έχει πλέον λάβει σημαντικό ρόλο στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος αλλά και στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση ενός ολοένα αυξανόμενου κοινού.

Σχετικά με την L'Oréal
Για περισσότερα από 100 χρόνια, η L'Oréal είναι αφοσιωμένη στην ομορφιά. Το διεθνές χαρτοφυλάκιό της αποτελείται από 36 διαφορετικές και αλληλοσυμπληρούμενες μάρκες που σημείωσαν κατά το 2020 πωλήσεις ύψους 27,99 δισ. ευρώ και απασχολούν 88.000 άτομα παγκοσμίως. Αποτελώντας την κορυφαία εταιρεία ομορφιάς παγκοσμίως, η L'Oréal είναι παρούσα σε όλα τα δίκτυα διανομής. Η έρευνα και η καινοτομία, καθώς και μία εξειδικευμένη ερευνητική ομάδα 4.100 ατόμων, αποτελούν τον πυρήνα της στρατηγικής της L'Oréal, που στοχεύει να ανταποκριθεί στις προσδοκίες ομορφιάς σε όλο τον πλανήτη. Η δέσμευση της L'Oréal για τη βιωσιμότητα για το 2030 καθορίζει φιλόδοξους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης σε ολόκληρο τον Όμιλο και στοχεύει στην ενδυνάμωση του οικοσυστήματός του για μια πιο περιεκτική και βιώσιμη κοινωνία.