O πολύχρωμος κόσμος του Sox

Τι έφτιαξε ο Σωκράτης Αργείτης στις Σπέτσες;

Αν και έχει αρκετά χρόνια δραστηριότητας σαν εικαστικός καλλιτέχνης και σκηνογράφος, ο Σωκράτης Αργείτης έσκασε ξαφνικά στην πόλη σαν ένας pop street artist με τον ψευδώνυμο Sox, γεμίζοντας τους τοίχους του αθηναϊκού κέντρου με πολύχρωμες τεράστιες εικόνες ή μεγεθυσμένες ασπρόμαυρες φωτογραφίες από μια παλιά Ελλάδα που δεν υπάρχει πια. Ήταν εικόνες με χιούμορ, μελαγχολία και σχόλιο. Το επόμενο βήμα του Σωκράτη ήταν η δημιουργία πολύχρωμων εικόνων με ιδιαίτερη προτίμηση στα θαλασσινά και νησιωτικά θέματα, μέσα σε τρισιδιάστατο περιβάλλον. Αντικείμενα τέχνης που έγιναν δημοφιλή σε επιλεγμένα καταστήματα σε κοσμικά νησιά και δημιούργησαν ένα αναγνωρίσιμο στιλ στην τέχνη του Sox, κοντά στο κόμικ και το νεοϋορκέζικο φλεγματικό χιούμορ.

Και ξαφνικά ο Σωκράτης βρέθηκε στις Σπέτσες, εγκαινιάζοντας πριν λίγε ημέρες έναν δικό του χώρο: Sox – The Artist. O ίδιος μας εξηγεί τι συμβαίνει μέσα σε αυτόν τον πολύχρωμο κόσμο του.

image

Πώς θα περιέγραφες την πορεία σου μέχρι σήμερα; Η πορεία μου είναι μια αυθόρμητη διαδρομή μέσα από μια ανάγκη αλλά και περιέργεια να καλλιεργήσω μια στάση ζωής μέσα από τα μάτια ενός δημιουργού. Όλα έγιναν με μια προκύπτουσα σειρά. Ξεκίνησε με μια νεανική ορμή να φύγω απ το νησί που μεγάλωσα, τις Σπέτσες, έστω και καθυστερημένα και με ένα χάρισμα να μπορώ να εκφραστώ μέσα από ένα μολύβι. Ακολουθούν σπουδές ζωγραφικής στην Βακαλό και δίπλα στον σκηνογράφο Γιώργο Ασημακόπουλο, μια επταετία δουλειάς σε θέατρα, εκθέσεις ζωγραφικής σε Ελλάδα και εξωτερικό και εικονογραφήσεις σε εφημερίδες και περιοδικά. Τελευταία είχα μια εικαστική δράση στους δρόμους της Αθήνας αλλά δεν θεωρώ τον εαυτό μου street artist.

Τώρα βρίσκω να κλείνω έναν κύκλο όπου όλα με πήγαιναν κάπου από μόνα τους και επιστρέφω στην αφετηρία με ξεκάθαρο στόχο. Άνοιξα ένα art shop στις Σπέτσες όπου συνεχίζω να δημιουργώ και να ζω απ’αυτό.

Ήταν αυτή μία απόφαση απομάκρυνσης από την Αθήνα; Ήταν μια συνάρτηση καταστάσεων. Η εμπειρία που συσσωρεύτηκε αυτά τα χρόνια σαν επαγγελματίας καλλιτέχνης είχε σαν αποτέλεσμα να απομυθοποιήσω πολλά πράγματα και να αρχίσω να βλέπω τι με χαλάει και τι όχι στο σύστημα που είχα αποφασίσει να παίξω αλλά και να αναρωτιέμαι που κολλάω εγώ σε αυτό το παζλ. Βασικός παράγοντας της φυγής είναι το θέμα της επιβίωσης κάτι που στην Ελλάδα είναι τρομακτικό αν θες να πορευτείς σαν καλλιτέχνης. Επίσης η σχέση τέχνη και χρήμα ήταν πάντα μια δύσκολη εξίσωση για μένα και νομίζω ότι βρήκα την λύση που μου ταιριάζει μιας και βρίσκω πιο ξεκάθαρη την συνδιαλλαγή που συμβαίνει μέσα σε ένα μαγαζί. Στις Σπέτσες υπήρχε μια υγιής κατάσταση να ξεκινήσω κάτι νέο και δικό μου. Η Αθήνα και οι διαπροσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις μου εκεί, είχαν αρχίσει να διαβρώνουν τη διάθεσή μου και το πιο σημαντικό να σκοτώνουν λίγο λίγο τον ενθουσιασμό μου για να δημιουργήσω.

image

Πώς προχώρησες από την street art στα αντικείμενα τέχνης; Δεν υπήρχε κάτι τέτοιο. Πάντα μ άρεσε να κάνω διαφορετικά πράγματα και υπήρχε μια ικανότητα ευελιξίας σε υλικά και θέματα. Φίλοι μου ξέρουν ότι θα μπορούσα να τους κάνω κάτι σε μια χαρτοσακούλα εμετού σε ένα ταξίδι με αεροπλάνο ή να ζωγραφίσω ένα βότσαλο για να το προσφέρω κάπου. Το Street Art έγινε σε μια περίοδο που ήθελα να αποδράσω δημιουργικά απ τις θεματικές εκθέσεις και το εμπορικό κομμάτι αυτών. Τα αντικείμενα τέχνης υπήρχαν και πριν, σε πιο προσωπικό επίπεδο αλλά και τώρα πάλι, πλέον και σε εμπορικό επίπεδο. Η διαφορά τους είναι ότι το street art έγινε σε μια σκοτεινή περίοδο ενώ η δημιουργία των αντικειμένων ήταν πάντα μια χαρούμενη παιχνιδιάρικη κατάσταση.

Βάλε μας στον κόσμο του Art Shop… To art shop είναι ένας μικρός κόσμος τέχνης που χωρά τόσο την δική μου πολυμορφική εικαστική δημιουργία όσο και άλλων φίλων καλλιτεχνών. Επίσης είναι ένας χώρος που θέλει να υποστηρίξει και να ενθαρρύνει τους ντόπιους δημιουργούς να παρουσιάσουν την δουλειά τους, κάτι που με ενδιαφέρει και τιμά πολύ. Στο μαγαζί συνυπάρχουν πίνακες ζωγραφικής, γλυπτά, κεραμικά, κοσμήματα, φωτιστικά, διακοσμητικά, μπλουζάκια, τσάντες, καπέλα, μικροέπιπλα και ότι άλλο θα μπορέσουμε να σκεφτούμε στο μέλλον που θα μπορέσει να μας κάνει να χαμογελάσουμε. Οι τιμές για την ώρα ξεκινάνε από 4 ευρω και φτάνουν στα 600. Το κοινό είναι ευτυχώς από όλα τα στρώματα και χρώματα. Θεωρώ επιτυχία μεγάλη να μαγνητίζεται ο περαστικός και να μπαίνει στο μαγαζί με εμφανές ενδιαφέρον. Αυτό από μόνο του είναι πολύ ενθαρρυντικό για να συνεχίσουμε να δημιουργούμε. Ο κόσμος έχει ανάγκη να δει τέχνη.

image

Τα θέματά σου ποια είναι; Από πού εμπνέεσαι; Επιρροές; Μεγάλη συζήτηση. Τα θέματα αλλάζουν ανάλογα με τα βιώματα που συσσωρεύονται και τις ανάγκες που υπάρχουν κάθε φορά. Κάτι σταθερό, είναι το ανθρωπομορφικό στοιχείο και μια διάθεση με χιούμορ, ενίοτε κυνική και σκοτεινή. Έμπνευση μπορεί να υπάρξει από κάθε ερέθισμα που έρχεται χωρίς να το περιμένεις. Μια πρόταση, ένα τραγούδι, ένα μοτίβο στη φύση, τον αφρό που αφήνει το σαμπουάν στην κουρτίνα του μπάνιου, ένας πίνακας σε μουσείο, μια παιδική ζωγραφιά ή ένα αφηρημένο σχέδιο που κάνεις ενώ μιλάς στο τηλέφωνο. Επιρροές υπάρχουν από τα κόμικς, τον Matisse, τον Haring, τον Ακριθακη..

Πώς εξηγείς εσύ εκείνη τη σκοτεινή απόχρωση ή μία ανατρεπτική λεπτομέρεια που βρίσκει κανείς μερικές φορές, ανάμεσα στα πολύχρωμα και χαρούμενα σχέδιά σου; Μ’ αρέσει να δημιουργώ αντιφάσεις και να ξαφνιάζω λίγο τον θεατή. Είναι ένα σαμποτάζ στον εαυτό μου.. μάλλον αυτοσαρκάζομαι και δεν θέλω να με πάρω στα σοβαρά, ή το ανάποδο… Ή μπορεί να είναι ότι θέλω να τραβήξω την προσοχή οπότε είναι θέματα αποδοχής… Μπορεί όμως να είναι εμμονή στο να μη θέλω να γίνομαι προβλέψιμος ή political correct.. Ίσως απλά να είμαι ένας χρωματιστός χαμογελαστός τύπος με σκοτεινή καρδιά. Δεν μπορώ να απαντήσω σε αυτό σοβαρά τελικά.

Αγαπημένα σου αντικείμενα από αυτά που δημιουργείς; Κάθε τι καινούργιο είναι και το αγαπημένο μου, μέχρι να έρθει το επόμενο… Αν πρέπει να επιλέξω, φέτος έκανα κάτι νέο, τα κινητικά (mobiles) με ατσαλόσυρμα και χαρτί, είναι απ τα αγαπημένα μου επειδή έχουν μια διαρκή κίνηση και δεν βαριέσαι ποτέ να τα χαζεύεις.

Επίσης διαχρονική αγάπη θα υπάρχει πάντα για τις μεταξοτυπίες με τα σχέδιά μου σε μπλουζάκια.

image

Διαφήμισέ μας τις Σπέτσες με λίγα λόγια. Είναι ένας παράδεισος. Λίγες ώρες απ την Αθήνα είτε με δελφίνι είτε με αυτοκίνητο και μπορεί να ικανοποιήσει κάθε επιθυμία. Έχει μια αντιφατικότητα που μου πάει. Μπορείς να ζήσεις μια κοσμική βραδιά σαν πρίγκιπας αλλά και να χαθείς στην απίθανη φύση της σαν Ροβινσόνας. Έχει μια υποδομή που λειτουργεί και έχει να προσφέρει και ντόπιους με χαμόγελο (που είναι η αρχή όλων). Νιώθω πολύ τυχερός που μπορώ και είμαι εδώ. Δεν υπάρχουν λόγια να καλύψουν αυτό το συναίσθημα… Είναι ένα μέρος που πρέπει να το δεις και να ζήσεις από μόνος σου για να καταλάβεις.


Info: Το Sox Art Shop δεν έχει διεύθυνση… Βρίσκεται στην κεντρική αγορά των Σπετσών, κάτω από το ξενοδοχείο ΦΑΡΟΣ και στο στενό που βγαίνεις απο την Ντάπια. Ανοικτά κάθε μέρα.

Ωράριο 10:30-14:30 και 18:00-22.30. Τηλ. 2298077166 sox@otenet.gr - www.sox.gr

image

image

image

Φρουτιέρα - καρπούζι, καραβάκι και φάλαινα, πιατέλα με λουλούδια. Κατασκευή Papie Mache από Αναστάση Πετιμεζά και ζωγραφική απο Sox 

image

Τσάντα από χαρτί και κορδέλες από Ρένα Φραγκιά (Σπέτσες)

image

image

Φωτιστικά - φορέματα από Δήμητρα Παπαδημητροπούλου

image

Κεραμικά από Μαρία Μαρίνογλου

image

Φωτιστικό από Παναγιώτη Δραντάκη

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice