Βιβλία στην άμμο

10+1 ιστορίες για τον έρωτα

n

Συλλαβίζοντας το καλοκαίρι - Δημήτρης Στεφανάκης εκδ. Ψυχογιός

Tag Αλμπέρ Καμί, Μύκονος, καλοκαίρι, λογοτεχνία, έρωτας.

Η παράγραφος «Πόσες αναμνήσεις άραγε να κουβαλούν οι ρωμαλέοι τούτοι όγκοι; Αναμνήσεις χαράς ή οδύνης, αλλά και έρωτα. Είναι απίθανο δηλαδή όλοι οι βράχοι κάποτε να ερωτεύτηκαν όμορφες κοπέλες σαν εσένα, να ήταν δηλαδή ερωτευμένοι βράχοι;»


n

O τελευταίος έρωτας της Εντίθ Πιαφ - Christie Laume εκδ. Χίλων

Τag Theo Sarapo, Θεοφάνης Λαμπούκας, κομμωτής, έρωτας, Σ’ αγαπώ, θάνατος.

Η παράγραφος «“Δεν αντέχω τη μοναξιά. Υπάρχει τεράστια απόσταση, βρίσκεσαι ανάμεσα στις χιλιάδες του κόσμου που σε ζητωκραυγάζουν και ξαφνικά εμφανίζεται το κενό στο οποίο πέφτεις αμέσως μέσα και τότε αυτό σου φαίνεται τεράστιο”. O Τεό άκουγε τις εξομολογήσεις της, χωρίς να μιλά. Κάπου στο βάθος της ψυχής του μια φωνή ήθελε να φωνάξει: “Τώρα είμαι εγώ εδώ! Και όσο θα βρίσκομαι εδώ, δεν θα είστε ποτέ μόνη!”».


n

Η συζυγική ευτυχία - Ταχάρ Μπεν Ζελλούν εκδ. Gema

Tag Καζαμπλάνκα, ζωγράφος, συζυγική κόλαση, ημερολόγιο, γυναικεία/ανδρική πλευρά, μουσουλμανισμός.

Η παράγραφος «Το λάθος μου είναι που πίστεψα ότι μπορείς ν’ αλλάξεις τους ανθρώπους. Κανείς δεν αλλάζει και προπαντός όχι ένας άνδρας που έχει κάνει ήδη τη ζωή του. Εγώ εμφανίστηκα τη στιγμή που ο Φουλάν έπαψε να χαριεντίζεται και αποφάσισε να παντρευτεί μια γυναίκα επειδή το άγχος της ηλικίας και του θανάτου είχε αρχίσει να τον κυριεύει. Εγώ ήμουν το μικρό λουλούδι που θα έπαιρνε τη σκυτάλη απ’ τις άλλες, μόνο που εμένα μου πήρε τη νιότη μου και την αθωότητά μου».


n

Φερμουάρ - Μανίνα Ζουμπουλάκη εκδ. Παπαδόπουλος

Tag Έγκλημα, υπουργός, λαϊκή τραγουδίστρια, δημόσια υπάλληλος, άνεργη μοδίστρα, διαφθορά, έρωτες του ποδαριού.

Η παράγραφος «Θα ήθελα καμιά συμβουλή, και να μάθω τι έγινε. Πώς έγινε. Συμφώνησαν οι τρεις τους να τον βγάλουν από τη μέση το μπαγλαμά; Η Καίτη ανέλαβε το πρακτικό κομμάτι, ως τι; Ως πιο έμπειρη με φονικά εργαλεία; Μα μόνο να ράβει ήξερε, δεν είχε σφάξει ούτε κοτόπουλο στη ζωή της. Κι η τραγουδίστρια έπαιξε κανένα ρόλο ή μόνο τραγούδαγε από πίσω για να τους κρατάει ψηλά το ηθικό;»


n

Group therapy - Λουκία Δέρβη εκδ. Μελάνι

Tag 4 γυναίκες, ψυχανάλυση, έγκλημα, ψέματα, απαγορευμένος έρωτας.

Η παράγραφος «“Είναι στο χέρι σου να τα νιώσεις ή να τα απορρίψεις τώρα. Είσαι τόσο νέα, αλλά ετοιμάζεσαι να κάνεις μια σχέση που ίσως να αλλάξει για πάντα τη ζωή σου. Κι έχουμε πει πώς μας ταράζουν οι αλλαγές. Πόση νευρικότητα μας προξενούν. Και θυμό” είπε η Χριστίνα».


n

Ιδιωτική έρημος - Σοφία Μαντούβαλου εκδ. Καστανιώτη

Tag Τύχη, σκηνοθέτης, οικιακή βοηθός, έλξη, αντίθετοι χαρακτήρες.

Η παράγραφος «Η Νανά σηκώνει από το τραπεζάκι την καφετιέρα και γεμίζει το φλιτζάνι της. “Μα αν ο έρωτας βρει την όρασή του θα χάσει τη γοητεία της ατμόσφαιρας που του προσδίδει η τυφλότητά του”».


n

Mamma Santissima - Μάιρα Παπαθανασοπούλου εκδ. Πατάκη

Tag Κάτω Ιταλία, ζευγάρι Ελλήνων σε μήνα του μέλιτος, Ντράγκετα (Μαφία), παράνομος έρωτας, μάνα-αφέντης.

Η παράγραφος «Τις σημαντικότερες αποφάσεις στον πλανήτη τις έπαιρναν οι γυναίκες, αυτό ήταν γνωστό. Από τη διαιώνιση του ανθρώπινου είδους μέχρι τον αφανισμό του. Στην περίπτωση που η Χαρά ερωτευόταν τον Σαλβατόρε, εκείνος θα αψηφούσε τη συμφωνία με τον Πριστερά κι αυτό θα σήμαινε μόνο ένα: λουτρό αίματος για να ξεπλυθεί η τιμή».


n

Εκεί και πάντα αλλού - Μαρία Παπαγιάννη εκδ. Πατάκη

Tag Ημερολόγιο της Σαπφώς, Δώρα, Γρηγόρης, βαλτωμένος γάμος, έρωτας, αναμνήσεις, αλλαγή.

Η παράγραφος «Το γράμμα της Σαπφώς για άλλη μια φορά λειτούργησε λυτρωτικά. Σαν να ξεκόλλησε μια μικρή πετρούλα που εμπόδιζε το νερό να τρέξει και τα μάτια να δουν. Και κύλησε το ποτάμι και παραδόθηκαν τα χρωστούμενα και κλείσανε τα τεφτέρια. Κι ένιωσε η Δώρα ανάλαφρη κι ελεύθερη να τολμήσει να τρέξει, κι ας πέσει».


n

Η κατάσκοπος της Ταγγέρης - Μαρία Ντουένιας εκδ. Πατάκη

Tag Μαδρίτη, Ταγγέρη, προδοσία, εγκατάλειψη, εμφύλιος, έρωτας, κατασκοπία, υψηλή ραπτική, συνωμοσίες.

Η παράγραφος «Έτσι, την ίδια ώρα που προσάρμοζα τα πλαϊνά ενός φουστανιού για κοκτέιλ, έπαιρνα πληροφορίες για τους καλεσμένους στη δεξίωση που θα έδινε η πρεσβεία της Γερμανίας προς τιμήν του Χίμλερ, του αρχηγού της Γκεστάπο, ή πάλι έπαιρνα μέτρα για ένα καινούργιο ταγέρ μιας βαρόνης που με πληροφορούσε για τον ενθουσιασμό με τον οποίο περίμενε η γερμανική παροικία στη Μαδρίτη την επικείμενη άφιξη του βερολινέζικου εστιατορίου του Ότο Χόρχερ, του αγαπημένου των υψηλόβαθμων ναζί».


n

Με λυμένο χειρόφρενο - Μάρτυ Λάμπρου εκδ. Κέδρος

Tag Φορτηγό, πατέρας, κόρη, αουτοστράντα, νταλικέρηδες, ταξίδι.

Η παράγραφος «Τον πλησίασα. Η πλάτη του ήταν ζεστή, τα χείλη του μισανοιγμένα και υγρά. Όταν ένιωσα την ανάσα του στο μάγουλό μου, έκανα να φύγω. Όπως ήταν ακουμπισμένος στον τοίχο, μου άπλωσε το χέρι του. Δεν έφυγα, έκανα το βήμα φτάνοντας μπρος του. Έφερα τα χείλη μου στα χείλη του κι ένιωσα να ακούγονται οι πιο άγνωστες κρυψώνες μέσα μου. “Σε αγαπώ, από την πρώτη στιγμή σε αγαπώ, νταλικοκόριτσο”, μου είπε».


n

Εκεί όπου ανθίζουν οι υάκινθοι - Jhumpa Lahiri εκδ. Μεταίχμιο

Tag Υποψήφιο για Booker, Καλκούτα, δεκαετία 1960, χήρα, αδέλφια, Αμερική.

Η παράγραφος «Φοβόταν ότι τώρα η Μπέλα θα τον μισούσε, όπως ακριβώς μίσησε την Γκαούρι. Επειδή δεν είχε παντρευτεί, αυτός δεν την παρέδωσε, συμβολικά ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, σε έναν άλλο άντρα. Αυτό όμως ήταν ό,τι ακριβώς ένιωθε αυτή τη στιγμή. Προετοίμαζε τον εαυτό του να την παραδώσει στον Ουντάγιαν. Να τη σπρώξει μακριά την ίδια στιγμή που εκείνη ήθελε να ξαναγυρίσει σ’ αυτόν. Να διακινδυνεύσει, επιτρέποντάς της να φύγει».

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice