Οι MSCHF ανεβάζουν φάρσες με τις οποίες κοροϊδεύουν τη μόδα, τον κόσμο της και τις συνήθειες των καταναλωτών.
Photo by Andrea Piacquadio / Pexels
Lifestyle

Οι MSCHF τρολάρουν τη μόδα χωρίς έλεος

Θυμάστε το φιάσκο με τα Satan Shoes; Αυτοί το δημιούργησαν!

Οι MSCHF ανεβάζουν φάρσες με τις οποίες κοροϊδεύουν τη μόδα, τον κόσμο της και τις συνήθειες των καταναλωτών.

Είναι κάτι σαν «Το Κουλούρι» της μόδας. Μια «εταιρεία»-παρωδία, ένα βλάσφημο σατιρικό σάιτ. Οι άνθρωποι που το τρέχουν, άγνωστοι ακόμα, κοροϊδεύουν τους πάντες και τα πάντα, από τα brands μέχρι τους καταναλωτές και τις επιθυμίες τους. Υπονομεύουν τις καταναλωτικές βεβαιότητες, μιλούν με τον τρόπο τους για την εκμετάλλευση, κράζουν τον fashion καπιταλισμό.

Οι πολλοί τους μάθαμε όταν «κυκλοφόρησαν» σε συνεργασία με τον Lil Nas X τα Satan Shoes που περιείχαν μια σταγόνα αίμα, για τα οποία έφαγαν μηνυσάρα από τη Nike. Είχαν προηγηθεί τα Jesus Shoes με αγίασμα, τα οποία υπόσχονταν ότι θα τα φορούσες και θα περπατούσες πάνω στο νερό ή τα ζευγάρια Birkinstocks που φτιάχνονται από παλιές Birkin. Έχουν κάνει μέχρι στιγμής 65 ευφάνταστες φάρσες και στο σάιτ τους μπορείς να δεις τον προγραμματισμό για τις επόμενες. Έχουν ανακοινώσει πρόγραμμα μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2023, με συνταρακτικά νέα «προϊόντα» - ιδιαιτέρως παραγωγικοί!

Πολύ πρόσφατα η MSCHF ξαναχτύπησε με την 66η φάρσα της, η οποία χλευάζει τη high fashion, τον καταναλωτισμό, την κουλτούρα του logo, την τάση για επίδειξη και πολλά πολλά άλλα, με τον τίτλο Only Bag. Ποιο είναι το κόνσεπτ; Σε γενικές γραμμές: δεν χρειάζεται να είσαι πλούσιος, αρκεί να φαίνεσαι πλούσιος. Δεν είναι απαραίτητο να δώσεις λεφτά για να αποκτήσεις κάτι από τους Hermes, Prada, Fendi, Rolex και δεν συμμαζεύεται. Το μόνο που χρειάζεσαι είναι η σακούλα του καταστήματος, αυτή που σου δίνεται δωρεάν από την μπουτίκ, ως παραγωγή κοστίζει κάτι ελάχιστα σεντς, αλλά ανεβάζει το κοινωνικό σου στάτους όταν την κρατάς και βολτάρεις. Αυτό το τελικά «πολύτιμο» ευτελές σύμβολο η MSCHF μπορεί να σου το πουλήσει σε λογική τιμή, φυσικά άδειο.

Στο διαδικτυακό της «κατάστημα» μπορεί κανείς να βρει σακούλες πολύ ακριβών οίκων μόδας, από Fendi και Victoria’s Secret μέχρι Prada και Burberry. Όμως υπάρχουν και πιο «ταπεινές» συσκευασίες, όπως μια τσάντα ΙΚΕΑ ή μια πλαστική σακούλα που απλώς γράφει Thank You. Η τιμή είναι ίδια για όλα τα προϊόντα, 40 δολάρια. Αν αποφασίσεις να αγοράσεις και τις 12 σακούλες, δεν υπάρχει η παραμικρή έκπτωση: θα πρέπει να δώσεις 480 δολάρια.

Στην πραγματικότητα δεν μπορείς να αγοράσεις κανένα προϊόν της MSCHF. Όλα εμφανίζονται sold out! Είναι ένα κατασκευασμένο σύμπαν και μια καταστασιακή «επιχείρηση» που προκαλεί εγκεφαλικό βραχυκύκλωμα, δεν βγάζει λεφτά. Μπορείς όμως να διαβάσεις τα μανιφέστα ή να δεις τι έγραψε ο Τύπος, και να κάνεις καινούργιο συκώτι από το γέλιο.

Μια πολύ χαριτωμένη λεπτομέρεια στο πρότζεκτ Only Bags είναι το Lookbook. Εκεί εικονίζονται διάφοροι celebrities, από την Πάρις Χίλτον μέχρι την JLo, που κρατούν σακούλες shopping, όπου στο τέλος η ομάδα της MSCHF τους ευχαριστούν που ψώνισαν από την εταιρεία τους! Ο κόσμος της μόδας είναι σε γενικές γραμμές ωραίος, η αποκαθήλωσή του από τη MSCHF ακόμα καλύτερη!

Top Reads

Δείτε ακόμα

Στην Athens Voice